Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Kovo » 13

Menkė kepta orkaitėje

Menkė kepta orkaitėje

Labai džiaugiuosi atradusi šį žuvies receptą, kuriuo noriu pasidalinti ir su Jumis. Visa terlionė su žuvimi užtrunka maždaug 5 minutes, o ir kepimo orkaitėje vos 20 minučių. Rezultate - minkšta, puri ir graži menkė. Itin mėgstu menkę ne tik dėl jos gero skonio, bet ir dėl to, kad ši žuvis mažiausiai kvepia žuviškai, o tai mano namams, kur virtuvė yra be durų, itin svarbus faktorius.

Tokie patiekalą net esu ruošusi Kūčioms, visi svečiai, nors ir prisivalgę įvairiausių šaltų užkandžių gausybės, nesusilaikė paprašyti pakartoti sultingos karštos menkės po antrą gabaliuką. Vaikai taip pat valgė labai gerai šį patiekalą, nors įprastai nėra dideli žuvies mėgėjai.

Visa recepto esmė - nesugadinti menkės. Naudokite tik rupią druską, kuri nenuslopina žuvienos skonio, kepkite orkaitėje tik 20 minučių - tokia menkė yra pilnai iškepusi, sultinga bei minkšta.

Paruošimui reiks turėti kepimui orkaitėje tinkančią kepimo skardą ir kepimo popieriaus.

Išeiga gaunasi maždaug 6-8 porcijos.

Šalia menkės itin tinka virtos bulvės, bulvių puree, blanširuotos daržovės: ankštinės pupelės, smidrai/šparagai, kalafioras, brokoliai, morkos, arba ryžiai su daržovių mišiniu (morkos, sojos pupelės, žali žirneliai, kukurūzai...). Šventiniam užsigėrimui itin rekomenduoju Chardonnay - ne per sausas ir nesaldus baltas vynas.

Ingredientai

  • menkės filė: ~0,7-1 kilogramo (tinka tiek šviežia, tiek šaldyta)
  • alyvuogių aliejus: 2-3 valgomųjų šaukštų
  • naminis Old Bay prieskonių mišinys: 1 valgomojo šaukšto
  • rupi druska: dviejų trečdalių arbatinio šaukštelio.

"Žalio sviesto" kamuoliukams:

  • sviestas: 100 gramų (kiek vėsesnio nei kambario temperatūros)
  • citrinos sultys: 1-2 arbatinių šaukštelių
  • šviežiai malti juodieji pipirai ir/arba aitrieji čili pipirų krisleliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • švieži krapai: 1 kuokštelio (susmulkinus turėtų gautis maždaug 1 valgomasis šaukštas).

Recepto paruošimas

1. Jei naudosite šaldytą menkę, ją pamažu atitirpinkite šaldytuve maždaug 4-5 valandas.

2. Paruoškite 180 laipsnių (350°F) temperatūros orkaitę.

3. Menkės filė nuplaukite bei nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

4. Tada žuvį apibarstykite iš visų pusių "Old Bay" prieskonių ir druskos mišiniu. Dėkite žuvies gabalus vienu sluoksniu ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriaus lakštu - šitaip žuvis neprilips prie dugno ir po to bus lengviau tiesiog nuo popieriaus nukratyti žuvį į servavimo lėkštę.

5. Tuomet apliekite žuvį plona alyvuogių aliejaus srovele. Dėkite kepimo skardą su žuvimi į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių.

6. Per tą laiką, kol mūsų menkė kepa orkaitėje, paruoškite "Žalio sviesto" kamuoliukus. Dubenėlyje sumaišykite suminkštintą sviestą, smulkintus krapus, druską, pipirus bei citrinų sultis.

7. Iš mišinio rankomis suformuokite maždaug 2-3 centimetrų skersmens kamuoliukus, juos dėkite ant lėkštelės. Kamuoliukus šaldykite šaldiklyje maždaug 10 minučių.

8. Iškepusią žuvį tuojau pat patiekiame į stalą, puoškite ant žuvies besilydančiais "Žalio sviesto" kamuoliukais. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau menkės receptų rasite: Menkės receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-14 laikas 13:49 Kanados vyriausybė paskelbė planus eutanazuoti karo veteranus siekdama sumažinti išlaidas
Kanados Bendruomenių rūmuose karo veteranas Kelsi Sheren atskleidė nerimą keliančią informaciją apie Kanados vyriausybės planus eutanazuoti karo veteranus siekiant sumažinti išlaidas.

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 19:19 Pensilvanijos moteris laikinai laimėjo prieš privalomąjį išmaniųjų skaitiklių įdiegimą
Pensilvanijos moteris, kurios negalia pablogėjo dėl išmaniųjų skaitiklių skleidžiamo belaidžio spinduliavimo, laimėjo laikiną teismo sprendimą, leidžiantį jai toliau naudoti mechaninį skaitiklį, kad išvengtų spinduliavimo. Teisėjas taip pat įpareigoj...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau