Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2021 » Kovo » 13

Menkė kepta orkaitėje

Menkė kepta orkaitėje

Labai džiaugiuosi atradusi šį žuvies receptą, kuriuo noriu pasidalinti ir su Jumis. Visa terlionė su žuvimi užtrunka maždaug 5 minutes, o ir kepimo orkaitėje vos 20 minučių. Rezultate - minkšta, puri ir graži menkė. Itin mėgstu menkę ne tik dėl jos gero skonio, bet ir dėl to, kad ši žuvis mažiausiai kvepia žuviškai, o tai mano namams, kur virtuvė yra be durų, itin svarbus faktorius.

Tokie patiekalą net esu ruošusi Kūčioms, visi svečiai, nors ir prisivalgę įvairiausių šaltų užkandžių gausybės, nesusilaikė paprašyti pakartoti sultingos karštos menkės po antrą gabaliuką. Vaikai taip pat valgė labai gerai šį patiekalą, nors įprastai nėra dideli žuvies mėgėjai.

Visa recepto esmė - nesugadinti menkės. Naudokite tik rupią druską, kuri nenuslopina žuvienos skonio, kepkite orkaitėje tik 20 minučių - tokia menkė yra pilnai iškepusi, sultinga bei minkšta.

Paruošimui reiks turėti kepimui orkaitėje tinkančią kepimo skardą ir kepimo popieriaus.

Išeiga gaunasi maždaug 6-8 porcijos.

Šalia menkės itin tinka virtos bulvės, bulvių puree, blanširuotos daržovės: ankštinės pupelės, smidrai/šparagai, kalafioras, brokoliai, morkos, arba ryžiai su daržovių mišiniu (morkos, sojos pupelės, žali žirneliai, kukurūzai...). Šventiniam užsigėrimui itin rekomenduoju Chardonnay - ne per sausas ir nesaldus baltas vynas.

Ingredientai

  • menkės filė: ~0,7-1 kilogramo (tinka tiek šviežia, tiek šaldyta)
  • alyvuogių aliejus: 2-3 valgomųjų šaukštų
  • naminis Old Bay prieskonių mišinys: 1 valgomojo šaukšto
  • rupi druska: dviejų trečdalių arbatinio šaukštelio.

"Žalio sviesto" kamuoliukams:

  • sviestas: 100 gramų (kiek vėsesnio nei kambario temperatūros)
  • citrinos sultys: 1-2 arbatinių šaukštelių
  • šviežiai malti juodieji pipirai ir/arba aitrieji čili pipirų krisleliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • švieži krapai: 1 kuokštelio (susmulkinus turėtų gautis maždaug 1 valgomasis šaukštas).

Recepto paruošimas

1. Jei naudosite šaldytą menkę, ją pamažu atitirpinkite šaldytuve maždaug 4-5 valandas.

2. Paruoškite 180 laipsnių (350°F) temperatūros orkaitę.

3. Menkės filė nuplaukite bei nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

4. Tada žuvį apibarstykite iš visų pusių "Old Bay" prieskonių ir druskos mišiniu. Dėkite žuvies gabalus vienu sluoksniu ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriaus lakštu - šitaip žuvis neprilips prie dugno ir po to bus lengviau tiesiog nuo popieriaus nukratyti žuvį į servavimo lėkštę.

5. Tuomet apliekite žuvį plona alyvuogių aliejaus srovele. Dėkite kepimo skardą su žuvimi į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių.

6. Per tą laiką, kol mūsų menkė kepa orkaitėje, paruoškite "Žalio sviesto" kamuoliukus. Dubenėlyje sumaišykite suminkštintą sviestą, smulkintus krapus, druską, pipirus bei citrinų sultis.

7. Iš mišinio rankomis suformuokite maždaug 2-3 centimetrų skersmens kamuoliukus, juos dėkite ant lėkštelės. Kamuoliukus šaldykite šaldiklyje maždaug 10 minučių.

8. Iškepusią žuvį tuojau pat patiekiame į stalą, puoškite ant žuvies besilydančiais "Žalio sviesto" kamuoliukais. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau menkės receptų rasite: Menkės receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau