Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Spalio » 07

Labai skanios Varškės spurgos

Labai skanios Varškės spurgos

Jau matyt geras mėnesis kaip galvoje sukasi mintis apie spurgas, bet vis galvoju kaip čia išsisukti su kiek sveikesniais skanumynais. Deja, kai po kelių bandymų iškepti sveikus pyragus ar keksiukus, mums jie niekaip neįtiko, supratau, kad geriau jau nesveikas bet užtat skanus desertas, nei sveikas bet neskanus… Tad savaitgalį pasitikau su kilogramu varškės ir mintimi – nuo pat ryto susirasiu receptą ir eisiu kepti taip išsvajotų spurgų.

Beje, nors ir turiu kompiuteryje išsisaugojusi begalybė receptų, šiais metais užsibrėžusi išnaudoti kuo daugiau turimas knygas. Tad perverčiau beveik visas knygas, kuriose buvo tikimybė rasti spurgas. Reikia pripažinti, namuose yra vos trys knygos, kuriose yra spurgų receptai. Išsirinkti buvo tikrai nesudėtinga, ypatingai kai žinai, jog spurgos turi būti su varške ir be mielių (tiek laukti nusiteikusi nebuvau). Receptą kaip visada truputį pasiderinau pagal save, bet tikiu kad tai tik į gerą.

Pradžioje, kai pradėjau kepti jas, kiek nusivyliau, nes mano svajonėse spurgos turi būti traškia išore, o pirmos partijos pirma spurga buvo minkšta… Antrą partiją pakepiau truputuką ilgiau, ir kas svarbiausia, reikėjo būti truputį kantresnei ir leisti daugiau atvėsti. Tada ir išorė, ir vidus gavosi taip kaip ir norėjau. O kai vyras ir vaikai išsakė savo nuomonę “SUPER!!!” bei užsiprašė pakartoti, negalėjau pasipriešinti – sekmadienio rytą atsikėliau kiek anksčiau ir gerdama rytinį kavos puodelį iškepiau dar. Spurgos rutuliukų formos gi pačios išsiverda karštame aliejuje – pačios žino kada joms reikia apsiversti, o man belieka gurkšnoti kavą ir viena akimi stebėti, kada jau laukas jas ištraukti.

Puslapyje jau yra varškės spurgų receptas, tačiau jame yra daugiau miltų, o man norėjosi kuo mažiau miltų, tačiau kad būtų rutuliukų formos, todėl ir ieškojau kito varianto. Beje, varškę pirkau tokią, kuri būtų didesniais grūdeliais, nes mano šeimynai patinka, kai matosi jie kepiniuose. Jei rinksitės kitokią, tiesiog pasiderinti gali tekti miltų kiekį. Tešla turi gautis tokia, kad drėgnomis rankomis galima būtų suformuoti rutuliukus ir jie išlaikytų formą, tačiau sausomis rankomis paėmus, tešla bus lipni.

varškės spurgos, varškė, receptai

Varškės spurgytės

Užtruksime: 
Išeiga: 8 porcijos (jei nesinorės dalintis, tai bus tik 4.
Kaloringumas: tokiais skanėstais reikia mėgautis ir nieko jau nereik čia skaičiuoti 

Ingredientai:

  • 500 g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 v.š. cukraus (jei mėgstate labai saldžiai, galite dėti truputį daugiau, mums apibarsčius cukraus pudrą saldumo netrūko)
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 v.š. degtinės (tai apsaugos spurgas, kad neprisigertų aliejaus)
  • žiupsnelis druskos
  • aliejaus kepimui (kepiau nedideliame puode, tad sunaudojau max 0,5 l)
  • cukraus pudros apibarstyti spurgoms

Instrukcijos:

  • Cukrų ir kiaušinius ištrinti inde iki vientisos masės.
  • Sudėti varškę, degtinę, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišyti.
  • Kitame inde sumaišyti kepimo miltelius su miltais.
  • Miltus po truputį berti į varškę ir maišyti.
  • Kai tešla bus ganėtinai tvirta, arbatiniu šaukšteliu kabinti tešlą ir drėgnomis rankomis suformuoti rutuliukus. Sudėti juos ant miltais pabarstyto stalviršio.
  • Nedideliame puode įkaitinti aliejų. Aš į įkaitusį aliejų įmetu gabaliuką duonos, kai jis pradeda skrusti, dedu į puodą kepti spurgas.
  • Apvalios spurgos pačios apsiverčia, tad lieka tik prižiūrėti ar puodas neprikrautas per daug ir spurgos laisvai plaukioja. Karts nuo karto patikrinti ar visos spurgos kepa vienodai.
  • Iškepusias spurgas dėti į lėkštę išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų aliejus. Leisti atvėsti.
  • Prieš nešant į stalą, spurgas apibarstyti cukraus pudra.
  • Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau vyniotinių receptų rasite: Varškės spurgos.

varškės spurgos, varškė, receptai

Šaltinis: E.Drąsutienė, O.Radaitienė, E.Starkienė, A.Sližienė – Valgių gaminimas (1992 leidimo metai, Vilnius), 295 psl.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau