Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 01

Netikras zuikis su žirneliais – sultingas ir paprastas receptas

Netikras zuikis – tai lietuviškos virtuvės klasika, kurią lengva pagaminti ir dar lengviau pamilti. Šiame recepte tradicinį patiekalą paįvairiname žaliaisiais žirneliais ir fermentiniu sūriu, suteikdami jam sultingumo ir švelnaus skonio. Nesvarbu, ar gaminate paprastai vakarienei, ar ruošiatės vaišių stalui, šis patiekalas sužavės tiek mažuosius, tiek suaugusiuosius. O smagiausia dalis? Galite papuošti jį taip, kad atrodytų kaip tikras zuikutis! Pasiruoškite kepti – ingredientai paprasti, o rezultatas pranoks lūkesčius.

Netikras zuikis su žirneliais – sultingas ir paprastas receptas

Ingredientai:

  • Kiaulienos/jautienos arba kiaulienos/vištienos faršas – 500 g (galima rinktis pagal skonį ar maišyti kelias mėsos rūšis);

  • Batono arba forminės duonos riekelės – 3 vnt. (geriausia naudoti šiek tiek padžiūvusį batoną);

  • Pienas – 100 ml (tinka ir riebesnis, pvz., 3,5 %, arba augalinis pienas alternatyvai);

  • Fermentinis sūris – 100 g (pvz., „Džiugas“, „Gouda“ ar kitas mėgstamas kietasis sūris);

  • Konservuoti žalieji žirneliai – 200 g (nupilti skystį prieš naudojant);

  • Svogūnas – 1 vnt. (vidutinio dydžio, galima pakeisti poru ar pridėti česnako skoniui);

  • Druska – pagal skonį (rekomenduojama apie 1 arb. šaukštelį);

  • Malti juodieji pipirai – pagal skonį (galima papildyti kitais prieskoniais, pvz., muskato riešutu ar paprika);

  • (Neprivaloma) sviestas arba aliejus – 1 valg. šaukštas (kepimo formai patepti);

  • (Neprivaloma) kiaušinis – 1 vnt. (suteikia tvirtumo ir sultingumo).

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruošimas:
    Batono riekeles užpilkite pienu ir palikite keletą minučių, kad jos gerai išmirktų. Tuomet rankomis ar šakute sutrinkite jas į košelę. Svogūną nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka (arba smulkiai supjaustykite, jei mėgstate ryškesnę tekstūrą). Fermentinį sūrį taip pat sutarkuokite stambia tarka.

  2. Masės ruošimas:
    Dideliame dubenyje sumaišykite faršą, pieno išmirkytą batoną, tarkuotą svogūną ir sūrį. Įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų (ir kitų pasirinktų prieskonių). Jei naudojate kiaušinį, įmuškite jį dabar. Viską gerai išminkykite, kol masė taps vienalytė. Tada atsargiai įmaišykite nusunktus žaliuosius žirnelius, stengdamiesi jų nesutraiškyti, kad išliktų gražūs ir sveiki.

  3. Formavimas:
    Paruoštą faršo masę dėkite į sviestu ar aliejumi pateptą kepimo formą (pvz., pailgą „keksų“ formą) arba suformuokite ovalų „zuikį“ tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Jei norite lygaus paviršiaus, galite rankas sudrėkinti vandeniu – taip masė lengviau formuosis.

  4. Kepimas:
    Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180–190 °C temperatūroje (vidutinis karštumas) apie 45–50 minučių. Kad viršus gražiai apskrustų, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos galite patepti jį trupučiu sviesto ar grietinės. Jei norite įsitikinti, kad netikras zuikis iškepė, pradurkite jį mediniu iešmeliu – sultys turėtų būti skaidrios.

  5. Patiekimas:
    Iškepusį „zuikį“ šiek tiek atvėsinkite, tada supjaustykite riekelėmis. Patiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše arba keptomis daržovėmis. Puikiai tinka ir šviežių daržovių salotos, marinuoti ar rauginti agurkai kaip gaivus priedas.

  6. Papuošimas (neprivaloma):
    Jei netikras zuikis skirtas vaišių stalui, paverskite jį tikru stalo akcentu! Iš kvapiųjų pipirų suformuokite akytes ir nosytę, o iš lauro lapų – ausytes. Galite pridėti žalumynų (pvz., petražolių) ar plonų morkų griežinėlių, kad „zuikis“ atrodytų dar žaismingiau.

Patarimai:

  • Jei mėgstate traškesnį paviršių, prieš kepdami apibarstykite „zuikį“ džiūvėsėliais arba tarkuotu sūriu.

  • Žaliuosius žirnelius galima pakeisti kitomis daržovėmis, pvz., smulkiai tarkuotomis morkomis ar kukurūzais.

  • Likusį netikrą zuikį laikykite šaldytuve ir kitą dieną pašildykite – jis puikiai tinka ir šaltas kaip užkandis!

Skanaus!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 19:22, 2025-03-01
Išbandėte šį netikrą zuikį? Pasidalinkite savo papuošimo idėjomis ar mėgstamais priedais – gal jūsų versija taps nauju šeimos hitu! Komentuokite ir kepkite kartu!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau