Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 06

Troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – nerealiai skanu!

Ieškote paprasto, bet neįtikėtinai skanaus patiekalo? Troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – tai receptas, kuris pavergė net mano šeimos kepenų skeptikus! Minkštos, sultingos kepenėlės, apgaubtos kreminiu, švelniai pikantišku padažu, taps jūsų virtuvės hitu. Šiame straipsnyje rasite ne tik žingsnis po žingsnio instrukcijas, bet ir gudrybes, kaip pasiekti tobulą skonį bei alternatyvas kiekvienam skoniui. Pasiruoškite nustebinti artimuosius!

Troškintos kepenėlės grietinėlės padaže – skonis tobulas!

Šios troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – tai patiekalas, kuris nustebins net tuos, kurie paprastai nėra kepenų mėgėjai. Jos lengvai paruošiamos, o skonis toks puikus, kad mano šeima – dukra ir vyras – vienbalsiai paskelbė šį receptą geriausiu kepenėlių gaminimo būdu. Aš pati mėgstu eksperimentuoti su kepenėlėmis, bet šis variantas tapo tikru hitu mūsų namuose. Minkštos, sultingos kepenėlės, apgaubtos kreminiu padažu, puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Pabandykite – ir pamatysite, kaip paprasta nustebinti artimuosius!

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei po ranka neturite jautienos kepenėlių, puikiai tiks veršienos kepenėlės – jos švelnesnio skonio ir dar minkštesnės. Vištienos kepenėlės taip pat gali būti pasirinkimas, tik troškinkite jas trumpiau – apie 2–3 minutes. Vietoje liesos grietinėlės galite naudoti 10 % riebumo grietinę, kuri padažą padarys tirštesnį ir sodresnį, arba kokosų pieną – jis suteiks egzotišką, šiek tiek saldų poskonį, puikiai derantį su kepenėlėmis.

Pomidorų padažą lengvai pakeisite šviežiais trintais pomidorais (2–3 vidutiniai pomidorai) arba 2 šaukštais pomidorų pastos, praskiestos 50 ml vandens. Norite aštresnio skonio? Įdėkite žiupsnelį čili dribsnių, smulkintą šviežią papriką ar net šlakelį tabasko padažo. Vietoje petražolių išbandykite krapus, baziliką, kalendrą ar net šiek tiek čiobrelių – kiekvienas žalumynas pridės unikalią natą.

Patiekalo gaminimo patarimai

Sultingos kepenėlės – tai ne magija, o keli paprasti triukai. Pirmiausia, nepervirkite jų! Ilgas troškinimas (daugiau nei 5–7 minutės) kepenėles padaro kietas ir sausas. Optimalus laikas padaže – 3–5 minutės, kad jos išliktų minkštos ir neprarastų sultingumo.

Prieš gaminimą kepenėles būtina mirkyti piene – tai pašalina kartumą ir suteikia švelnumo. Minimalus laikas – 2 valandos, bet jei galite, palikite per naktį šaldytuve. Pienas neutralizuoja geležies poskonį, kurį daugelis laiko kepenėlių trūkumu. Mokslinis pagrindas? Piene esantys baltymai ir riebalai ištraukia kartumą sukeliančias medžiagas, o 2023 m. maisto technologijų tyrimai patvirtina, kad toks mirkymas pagerina tekstūrą.

Kepkite kepenėles ant stiprios kaitros karštoje keptuvėje, bet trumpai – po 1 minutę iš abiejų pusių. Taip užsandarinsite sultis viduje, o paviršius taps traškus. Naudokite sviestą su aliejumi (1:1) – sviestas suteiks riešutinio aromato, o aliejus apsaugos nuo pridegimo.

Ingredientai (4–6 porcijoms)

  • Jautienos kepenėlės: 1,2 kg

  • Miltai: 1 valgomasis šaukštas (kepenėlėms apvolioti)

  • Pienas: apie 500 ml (kepenėlių mirkymui)

  • Aliejus: 2–3 valgomieji šaukštai (kepimui)

Grietinėlės padažui:

  • Liesa grietinėlė: 500 ml (15 % riebumo, galima reguliuoti pagal skonį)

  • Morkos: 2 didesnės (apie 200 g)

  • Svogūnai: 2 vidutiniai (apie 150–200 g)

  • Pomidorų padažas: 4 valgomieji šaukštai (arba alternatyvos)

  • Miltai: 1 valgomasis šaukštas (padažo tirštumui)

  • Vanduo arba sultinys: 50–100 ml (reguliuokite pagal padažo konsistenciją)

  • Druska: pagal skonį (rekomenduoju apie 1 arbat. šaukštelį)

  • Juodieji pipirai: žiupsnis (arba malti pagal skonį)

  • Smulkintos petražolės: 2 valgomieji šaukštai (arba kiti žalumynai)

  • Aliejus: 1 valgomasis šaukštas (daržovėms kepinti)

Recepto paruošimas

  1. Paruoškite kepenėles: Nuplaukite jautienos kepenėles, pašalinkite plėves ir supjaustykite plonomis juostelėmis (apie 1 cm storio). Užpilkite pienu ir palikite mirkti 2 valandas (arba per naktį šaldytuve).

  2. Kepkite daržoves: Nuskuskite morkas, sutarkuokite stambia tarka ir kepkite keptuvėje su šaukštu aliejaus ant vidutinės kaitros 2–3 minutes, kol suminkštės.

  3. Pridėkite svogūnus: Smulkiai supjaustykite svogūnus, suberkite į keptuvę ir kepkite dar 3–4 minutes, kol taps permatomi ir lengvai pagels.

  4. Gaminkite padažą: Suberkite šaukštą miltų, išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Supilkite grietinėlę, sudėkite pomidorų padažą ir įpilkite vandens arba sultinio (pradėkite nuo 50 ml, jei reikia, pridėkite daugiau). Maišykite, kol padažas ims tirštėti.

  5. Prieskoniai: Įberkite druskos, pipirų ir troškinkite ant silpnos kaitros 3–4 minutes, nuolat maišydami, kad padažas būtų vientisas.

  6. Kepkite kepenėles: Nupilkite pieną nuo kepenėlių, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apvoliokite šaukšte miltų. Kepkite karštoje keptuvėje su aliejumi (arba aliejaus ir sviesto mišiniu) ant stiprios kaitros po 1 minutę iš abiejų pusių, kol paviršius paruduos.

  7. Troškinkite: Perkelkite kepenėles į padažą ir troškinkite ant silpnos kaitros 3–5 minutes. Neperlaikykite – kepenėlės turi likti minkštos!

  8. Pabaiga: Suberkite smulkintas petražoles, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

  9. Patiekimas: Patiekite karštas su padažu ir garnyru – puikiai tinka bulvių košė, ryžiai ar keptos daržovės. Skanaus!

Papildomi patarimai ir idėjos

  • Garnyro variacijos: Šalia puikiai dera kepti grybai, šparagai ar net grikių košė – ji pabrėžia kepenėlių skonį.

  • Padažo sodrumas: Jei norite intensyvesnio skonio, į padažą įpilkite šaukštelį Dižono garstyčių arba šlakelį sojos padažo.

  • Sveikatingumas: 2024 m. mitybos tyrimai rodo, kad kepenėlės – puikus geležies ir vitamino A šaltinis, o grietinėlės padažas subalansuoja jų intensyvumą.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 22:03, 2025-03-06
Šios kepenėlės grietinėlės padaže – mano šeimos favoritas! O kaip jūs ruošiate kepenėles? Pasidalinkite savo gudrybėmis ar įspūdžiais – gal įkvėpsime vieni kitus!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-19 laikas 08:39 Receptai Vasariškas braškių ir gervuogių pyragas: paprastas receptas su trapiąja tešla
Šis paprastas, bet elegantiškas desertas su sviestine trapiąja tešla yra puikus pasirinkimas šeimos susibūrimams ar draugų vaišėms. Atraskite, kaip lengvai pagaminti šį skanėstą, sužinokite apie uogų naudą sveikatai ir perskaityki...

Skaityti daugiau

2025-06-18 laikas 09:54 Receptai Rauginti Kopūstai: Tradicinis Lietuviškas Receptas ir Jo Nauda Sveikatai
Rauginti kopūstai – ne tik skanus lietuviškos virtuvės perlas, bet ir maistas, turintis gilias tradicijas bei moksliniais tyrimais įrodytą naudą sveikatai. Šiame straipsnyje rasite išsamų raugintų kopūstų gaminimo receptą, jų isto...

Skaityti daugiau

2025-06-16 laikas 07:22 Receptai Tradiciniai Bulviniai Blynai: Receptas, Patarimai ir Įdomūs Faktai
Šiame straipsnyje ne tik dalinamės atnaujintu bulvinių blynų receptu, bet ir pateikiame įdomių faktų apie bulves, liaudies medicinos patarimų, naujausius mokslinius tyrimus ir net intriguojančią istoriją, susijusią su Lietuva. Pas...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 09:08 Katarakta: Priežastys, Biologinis Paaiškinimas ir 10 Liaudies Receptų

Šiame straipsnyje aptarsime biologines kataraktos priežastis, organų įtaką, pratimus akims, 10 liaudies medicinos receptų kataraktos prevencijai ir gydymui, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, su...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 08:04 Odos Senėjimas: Biologinės Priežastys ir 10 Liaudies Receptų Odos Jaunystei
Šiame straipsnyje aptarsime biologines odos senėjimo priežastis, organų įtaką šiam procesui, pateiksime 10 liaudies medicinos receptų, skatinančių odos ilgaamžiškumą, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pasidalinsime istoriniu n...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 07:49 Naktinis Prakaitavimas: Priežastys, Biologiniai Paaiškinimai ir Liaudies Receptai
Šiame straipsnyje aptarsime biologinius naktinio prakaitavimo mechanizmus, susijusius organus, priežastis, 10 liaudies medicinos receptų, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, susijusį su Lietuva, ir ...

Skaityti daugiau