Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 06

Troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – nerealiai skanu!

Ieškote paprasto, bet neįtikėtinai skanaus patiekalo? Troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – tai receptas, kuris pavergė net mano šeimos kepenų skeptikus! Minkštos, sultingos kepenėlės, apgaubtos kreminiu, švelniai pikantišku padažu, taps jūsų virtuvės hitu. Šiame straipsnyje rasite ne tik žingsnis po žingsnio instrukcijas, bet ir gudrybes, kaip pasiekti tobulą skonį bei alternatyvas kiekvienam skoniui. Pasiruoškite nustebinti artimuosius!

Troškintos kepenėlės grietinėlės padaže – skonis tobulas!

Šios troškintos jautienos kepenėlės grietinėlės padaže – tai patiekalas, kuris nustebins net tuos, kurie paprastai nėra kepenų mėgėjai. Jos lengvai paruošiamos, o skonis toks puikus, kad mano šeima – dukra ir vyras – vienbalsiai paskelbė šį receptą geriausiu kepenėlių gaminimo būdu. Aš pati mėgstu eksperimentuoti su kepenėlėmis, bet šis variantas tapo tikru hitu mūsų namuose. Minkštos, sultingos kepenėlės, apgaubtos kreminiu padažu, puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Pabandykite – ir pamatysite, kaip paprasta nustebinti artimuosius!

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei po ranka neturite jautienos kepenėlių, puikiai tiks veršienos kepenėlės – jos švelnesnio skonio ir dar minkštesnės. Vištienos kepenėlės taip pat gali būti pasirinkimas, tik troškinkite jas trumpiau – apie 2–3 minutes. Vietoje liesos grietinėlės galite naudoti 10 % riebumo grietinę, kuri padažą padarys tirštesnį ir sodresnį, arba kokosų pieną – jis suteiks egzotišką, šiek tiek saldų poskonį, puikiai derantį su kepenėlėmis.

Pomidorų padažą lengvai pakeisite šviežiais trintais pomidorais (2–3 vidutiniai pomidorai) arba 2 šaukštais pomidorų pastos, praskiestos 50 ml vandens. Norite aštresnio skonio? Įdėkite žiupsnelį čili dribsnių, smulkintą šviežią papriką ar net šlakelį tabasko padažo. Vietoje petražolių išbandykite krapus, baziliką, kalendrą ar net šiek tiek čiobrelių – kiekvienas žalumynas pridės unikalią natą.

Patiekalo gaminimo patarimai

Sultingos kepenėlės – tai ne magija, o keli paprasti triukai. Pirmiausia, nepervirkite jų! Ilgas troškinimas (daugiau nei 5–7 minutės) kepenėles padaro kietas ir sausas. Optimalus laikas padaže – 3–5 minutės, kad jos išliktų minkštos ir neprarastų sultingumo.

Prieš gaminimą kepenėles būtina mirkyti piene – tai pašalina kartumą ir suteikia švelnumo. Minimalus laikas – 2 valandos, bet jei galite, palikite per naktį šaldytuve. Pienas neutralizuoja geležies poskonį, kurį daugelis laiko kepenėlių trūkumu. Mokslinis pagrindas? Piene esantys baltymai ir riebalai ištraukia kartumą sukeliančias medžiagas, o 2023 m. maisto technologijų tyrimai patvirtina, kad toks mirkymas pagerina tekstūrą.

Kepkite kepenėles ant stiprios kaitros karštoje keptuvėje, bet trumpai – po 1 minutę iš abiejų pusių. Taip užsandarinsite sultis viduje, o paviršius taps traškus. Naudokite sviestą su aliejumi (1:1) – sviestas suteiks riešutinio aromato, o aliejus apsaugos nuo pridegimo.

Ingredientai (4–6 porcijoms)

  • Jautienos kepenėlės: 1,2 kg

  • Miltai: 1 valgomasis šaukštas (kepenėlėms apvolioti)

  • Pienas: apie 500 ml (kepenėlių mirkymui)

  • Aliejus: 2–3 valgomieji šaukštai (kepimui)

Grietinėlės padažui:

  • Liesa grietinėlė: 500 ml (15 % riebumo, galima reguliuoti pagal skonį)

  • Morkos: 2 didesnės (apie 200 g)

  • Svogūnai: 2 vidutiniai (apie 150–200 g)

  • Pomidorų padažas: 4 valgomieji šaukštai (arba alternatyvos)

  • Miltai: 1 valgomasis šaukštas (padažo tirštumui)

  • Vanduo arba sultinys: 50–100 ml (reguliuokite pagal padažo konsistenciją)

  • Druska: pagal skonį (rekomenduoju apie 1 arbat. šaukštelį)

  • Juodieji pipirai: žiupsnis (arba malti pagal skonį)

  • Smulkintos petražolės: 2 valgomieji šaukštai (arba kiti žalumynai)

  • Aliejus: 1 valgomasis šaukštas (daržovėms kepinti)

Recepto paruošimas

  1. Paruoškite kepenėles: Nuplaukite jautienos kepenėles, pašalinkite plėves ir supjaustykite plonomis juostelėmis (apie 1 cm storio). Užpilkite pienu ir palikite mirkti 2 valandas (arba per naktį šaldytuve).

  2. Kepkite daržoves: Nuskuskite morkas, sutarkuokite stambia tarka ir kepkite keptuvėje su šaukštu aliejaus ant vidutinės kaitros 2–3 minutes, kol suminkštės.

  3. Pridėkite svogūnus: Smulkiai supjaustykite svogūnus, suberkite į keptuvę ir kepkite dar 3–4 minutes, kol taps permatomi ir lengvai pagels.

  4. Gaminkite padažą: Suberkite šaukštą miltų, išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Supilkite grietinėlę, sudėkite pomidorų padažą ir įpilkite vandens arba sultinio (pradėkite nuo 50 ml, jei reikia, pridėkite daugiau). Maišykite, kol padažas ims tirštėti.

  5. Prieskoniai: Įberkite druskos, pipirų ir troškinkite ant silpnos kaitros 3–4 minutes, nuolat maišydami, kad padažas būtų vientisas.

  6. Kepkite kepenėles: Nupilkite pieną nuo kepenėlių, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apvoliokite šaukšte miltų. Kepkite karštoje keptuvėje su aliejumi (arba aliejaus ir sviesto mišiniu) ant stiprios kaitros po 1 minutę iš abiejų pusių, kol paviršius paruduos.

  7. Troškinkite: Perkelkite kepenėles į padažą ir troškinkite ant silpnos kaitros 3–5 minutes. Neperlaikykite – kepenėlės turi likti minkštos!

  8. Pabaiga: Suberkite smulkintas petražoles, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

  9. Patiekimas: Patiekite karštas su padažu ir garnyru – puikiai tinka bulvių košė, ryžiai ar keptos daržovės. Skanaus!

Papildomi patarimai ir idėjos

  • Garnyro variacijos: Šalia puikiai dera kepti grybai, šparagai ar net grikių košė – ji pabrėžia kepenėlių skonį.

  • Padažo sodrumas: Jei norite intensyvesnio skonio, į padažą įpilkite šaukštelį Dižono garstyčių arba šlakelį sojos padažo.

  • Sveikatingumas: 2024 m. mitybos tyrimai rodo, kad kepenėlės – puikus geležies ir vitamino A šaltinis, o grietinėlės padažas subalansuoja jų intensyvumą.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 22:03, 2025-03-06
Šios kepenėlės grietinėlės padaže – mano šeimos favoritas! O kaip jūs ruošiate kepenėles? Pasidalinkite savo gudrybėmis ar įspūdžiais – gal įkvėpsime vieni kitus!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau