Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 22

Margas bananų keksas su riešutais – gardus ir lengvas receptas

Ar ieškote deserto, kuris sužavėtų ir skoniu, ir išvaizda? Šis margas bananų keksas su traškiais karamelizuotais riešutais ir šokolado poskoniu yra būtent tai, ko reikia! Puikiai tiks jaukiam rytui su kava, popietei su arbata ar net svečiams pavaišinti. Lengvai paruošiamas, o ingredientus galite pritaikyti pagal savo skonį – nuo riešutų rūšies iki šokolado saldumo. Šiame recepte rasite ne tik žingsnis po žingsnio instrukcijas, bet ir naudingus patarimus, kaip pasiekti tobulą tekstūrą ir skonį. Pasiruoškite kepimo malonumui ir gardžiam rezultatui!

Margas bananų keksas su riešutais – gardus ir lengvas receptas

Margas bananų keksas su riešutais – tobulas skonių šokis

Šis margas bananų keksas su riešutais yra ne tik gardus, bet ir tikras pojūčių malonumas. Švelnus, drėgnas bananų pagrindas susilieja su traškiais, saldžiai karamelizuotais bertoletijų riešutais, o sodrus tamsaus šokolado poskonis kiekvienam kąsniui suteikia prabangos. Dėl margos kekso išvaizdos jis ne tik džiugina gomurį, bet ir akį – tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam pasilepinimui prie rytinės kavos ar popietinės arbatos, tiek kaip elegantiškas desertas svečiams. Kiekvienas kąsnis atskleidžia skirtingą skonių ir tekstūrų derinį: nuo saldžių bananų iki riešutų traškumo ir šokolado gilumo.

Šis receptas taip pat yra universalus – ingredientus galite pritaikyti pagal savo skonį ar tai, ką turite virtuvėje, o gaminimo procesas nesudėtingas, tačiau leidžia pasijusti tikru kulinarinio meno meistru. Be to, keksas puikiai laikosi kelias dienas, tad galite mėgautis juo ne vieną kartą!


Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bertoletijų riešutai: Jei jų neturite, puikiai tiks makadamijos riešutai dėl kreminės tekstūros, lazdyno riešutai – dėl intensyvaus skonio, arba anakardžiai – dėl švelnaus saldumo.

  • Rudas cukrus: Pakeiskite jį kokoso cukrumi, kuris suteiks lengvą karamelės natą, arba medumi (vietoj 110 g rudojo cukraus naudokite 100 g medaus, šiek tiek sumažindami skysčių kiekį tešloje).

  • Vanilinis cukrus: Neturite po ranka? 1 arbatinis šaukštelis vanilinio ekstrakto ar net žiupsnelis vanilės pastos puikiai atliks darbą.

  • Tamsus šokoladas: Jei mėgstate saldesnį skonį, rinkitės pienišką šokoladą, o jei norite kontrastingos spalvos ir švelnesnio skonio – baltasis šokoladas bus puikus pasirinkimas.

  • Kvietiniai miltai: Sveikesnei versijai naudokite speltų miltus, migdolų miltus (sumaišytus su įprastais miltais santykiu 1:3) arba pusę kiekio pakeiskite viso grūdo miltais – keksas įgaus malonų riešutinį poskonį.


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Karamelizuotų riešutų paslaptis: Kaitindami cukrų stebėkite atidžiai – jis greitai pereina iš auksinės spalvos į pridegusį. Jei norite tolygaus karamelės sluoksnio, riešutus suberkite tik cukrui visiškai ištirpus, ir greitai išmaišykite.

  • Bananų pasirinkimas: Rinkitės kuo labiau prisirpusius bananus – su tamsiomis dėmėmis ar net visiškai pajuodusia odele. Jie ne tik saldesni, bet ir lengviau suyra tešloje, suteikdami kekso drėgnumą ir intensyvų aromatą.

  • Kepimo forma: Forma su skyle viduryje užtikrina tolygų iškepimą ir gražią tekstūrą, tačiau stačiakampė forma taip pat puikiai tinka. Pastaruoju atveju kepimo laikas gali pailgėti 5–10 minučių, tad tikrinkite mediniu pagaliuku.

  • Drėgnumo triukas: Norite dar sodresnės tekstūros? Į tešlą įmaišykite 2 šaukštus graikinio jogurto arba grietinės – keksas taps neįtikėtinai minkštas.

  • Pjaustymo taisyklė: Leiskite keksui visiškai atvėsti (idealu – bent 1–2 valandas), kad raštas išliktų ryškus, o tekstūra nesubyrėtų.

  • Pateikimo idėja: Patiekite su plakta grietinėle, šviežiomis uogomis ar lengvu karamelės padažu – tai pakels desertą į naują lygį.


Ingredientai

  • Cukrus: 75 g (karamelizuoti riešutus)

  • Bertoletijų riešutai: 75 g (arba alternatyva pagal skonį)

  • Sviestas: 100 g (minkštas, kambario temperatūros)

  • Rudas cukrus: 110 g

  • Kiaušiniai: 2 vnt. (vidutinio dydžio)

  • Gerai prisirpę bananai: 2 vnt. (apie 200–250 g be odelės)

  • Vanilinis cukrus: 2 arbat. šaukšteliai

  • Kvietiniai miltai: 200 g

  • Kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio

  • Tamsus šokoladas: 50 g (susmulkintas arba lašeliais)

  • Miltelinis cukrus: pabarstymui (nebūtina, bet suteikia elegancijos)


Recepto paruošimas

  1. Karamelizuotų riešutų ruošimas: Puode ant vidutinės kaitros ištirpinkite 75 g cukraus su 2 šaukštais šalto vandens. Nemaišykite šaukštu – tik lengvai pakreipkite puodą, kol cukrus taps skystas ir įgaus gintarinę spalvą (arba patikrinkite burbuliuko triuku: lašelis, įmestas į šaltą vandenį, turi sukietėti). Suberkite rupiai kapotus bertoletijų riešutus, greitai išmaišykite ir išpilkite ant kepimo popieriaus, lengvai patepto aliejumi. Išlyginkite ir palikite atvėsti.

  2. Orkaitės paruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (su ventiliatoriumi – 160 °C).

  3. Pagrindinės tešlos gamyba: Minkštą sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi iki purios masės (galite naudoti elektrinį plaktuvą). Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išmaišydami. Sudėkite bananus – galite juos sutrinti iki tyrės arba tiesiog supjaustyti smulkiais gabalėliais ir įmaišyti.

  4. Sausų ingredientų įmaišymas: Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Šį mišinį pamažu, švelniai įsukite į tešlą, kad ji išliktų puri.

  5. Šokoladinės dalies paruošimas: Trečdalį tešlos atidėkite į atskirą dubenėlį. Vandens garų vonelėje ištirpinkite tamsųjį šokoladą ir įmaišykite jį į atidėtą tešlą, kol masė taps vienoda.

  6. Riešutų pridėjimas: Likusioje tešloje peiliu susmulkinkite atvėsusius karamelizuotus riešutus ir atsargiai įmaišykite.

  7. Sluoksniavimas: Kekso formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Sukrėskite pusę riešutinės tešlos, ant jos – šokoladinę tešlą, o viršuje – likusią riešutinę tešlą. Mediniu pagaliuku ar šaukštelio kotu lengvai perbraukite per tešlą, suformuodami margą raštą.

  8. Kepimas: Kepkite 45–55 minutes, kol keksas gražiai pakils, o įbestas medinis pagaliukas ištrauktas bus sausas. Jei viršus per greitai ruduoja, uždenkite folija.

  9. Atvėsinimas ir dekoravimas: Išimkite keksą iš formos, leiskite visiškai atvėsti ant grotelių. Pabarstykite milteliniu cukrumi arba palikite natūralų, jei mėgstate paprastumą.

  10. Pateikimas: Pjaustykite tik atvėsusį keksą ir skanaukite – su kava, arbata ar tiesiog vien tik šį gardų kepinį!


Papildomi pastebėjimai

Šis keksas puikiai laikosi sandariame inde kambario temperatūroje iki 3 dienų, o šaldytuve – iki savaitės. Jei norite jį pagyvinti antrą ar trečią dieną, lengvai pašildykite mikrobangų krosnelėje – bananų aromatas vėl atsiskleis visu gražumu. Taip pat galite eksperimentuoti su prieskoniais – žiupsnelis cinamono ar kardamono tešloje suteiks šiltų, jaukių natų.

Skanaus kepimo ir mėgavimosi šiuo nuostabiu desertu!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 16:06, 2025-03-22
Išbandžiau šį receptą ir negaliu atsidžiaugti – keksas toks drėgnas, o riešutai su šokoladu tiesiog tobulai dera! Ar jau kepėte? Pasidalinkite savo įspūdžiais – gal turite savo slaptą ingredientą, kurį pridėtumėte? Laukiu jūsų komentarų ir nuotraukų!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau