Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Spalio » 26

Beef steak Tartare - totoriškas bifšteksas

Beef steak Tartare - totoriškas bifšteksas

Negalintiems žiūrėti į žalią mėsą, toliau skaityti mano recepto tikrai nepatariu, nes šį kartą Jums parodysiu, kaip pasigaminti tai, kas angliškai vadinasi "Beef Steak Tartare", prancūziškai - "Filet americain" arba tiesiog "steak tartare", o lietuviškai būtų "Totoriškas bifšteksas", na arba kaip dauguma sako tartaras.

Šiame patiekale, kaip ir carpaccio atveju, nėra daug.

Pradedame nuo mėsos. Reikės gero, minkšto jautienos didkepsnio (steiko). Geriausia būtų naudoti "filet mignon", bet tai gana brangi jautienos dalis, tad ją galima pakeisti "top sirloin" arba "rump steak". Aš pati šį kartą gaminau "top sirloin". Nuo jo privalu nupjaustyti visus riebalus nuo pakraščių.

Ingredientai

  • pasirinktas jautienos didkepsnis (steikas)
  • kiaušiniai.

Pasirinktinai:

  • raudonieji svogūnai
  • ančiuvių filė
  • karnišonai
  • kapotos petražolės
  • kaparėliai
  • garstyčios
  • druska
  • juodieji pipirai
  • kajenas
  • juodonos duonos riekelės
  • vorčesterio padažas
  • krienai
  • česnakinis batonas
  • petražolės.

Recepto paruošimas

1. Mano apipjaustyta mėsa atrodė šitaip.

2. Mėsą atšaldykite šaldytuve (galite ir šaldymo kameroje šiek tiek palaikyti, bet tik tiek sustingtų ir tuo pačiu nepavirstų ledo gabalu ). Per tą laiką galite labai gerai išsigaląsti didelį peilį.

3. Atšalusią mėsą dėkite ant pjaustymo lentos ir pjaustykite, pirmiausia griežinėliais, tada griežinėlius į juosteles, juosteles – į kubelius. Kubelių dydis turėtų būti maždaug 3x3x3 milimetrų dydžio, ne mažesnis (nors, žinoma, variantų yra daugybė, vienas iš jų - kur mėsa sumalta tiek, kad gaunasi tarsi paštetas).

4. Galiausiai gausite tarsi stambiai kapotą faršą.

5. Jei kilo klausimas kodėl nepanaudoti mėsmalės arba mikserio? Panaudoti, žinoma galite, bet pjaustant rankomis tekstūra, būna daug geresnė, nei traiškyta mėsmalėje. Vieno dalyko itin nerekomenduoju - nenaudojame jau pilnai sumalto parduotuvinio jautienos faršo. Kas jame buvo panaudota, ir kiek laiko jis stovėjo šitaip sumaltas - niekas nežino. Geriausia tikriausiai niekada ir nesužinoti - ta prasme, jo visai niekada nepirkti, o susimalti pačiam iš paties pasirinktos mėsos. Totoriškam bifšteksui mėsą įprastai pjausto jau prieš pat patiekiant į stalą.

6. Mėsą suformuokite apvaliai, o per vidurį įspauskite duobutę.

7. O toliau jau patiekimas pagal norus ir pagal pasirinktus priedus. Atskirkite vieno kiaušinio trynį nuo baltymo ir lukštą su tryniu dėkite į vidurį mėsos (galite ir be lukšto).

8. Aplink ant lėkštės dėkite pasirinktus priedus - smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno, keletą ančiuvių filė, išilgai pjaustytų karnišonų (mažučių prancūziškų marinuotų agurkėlių), smulkiai kapotų petražolių, po vieną šaukštą kaparėlių ir garstyčių. Šalia lėkštės dėkite druskos, juodųjų pipirų (galite ir kajeno ), juodos duonos riekučių, vorčesterio padažo ir krienų. Pasirinkimų labai daug. Galite patiekti išvis paprastai - su česnakiniu batonu ir apibarstę petražolėmis.

9. Valgymas: Mėsą apiberkite druska ir šakute suminkykite kartu su kiaušinio tryniu, garstyčiomis, svogūnais, kaparėliais ir petražolėmis. Kas ko nemėgsta, to galima visai nedėti, bet bent jau druskos ten tikrai prireiks.

10. Pasiruoštą masę dar kartą suformuokite apvaliai, kabinkite po truputį, sumaišykite su papildomais ingredientais, jei norisi paragauti įvairiai, tepkite plonu sluoksneliu ant juodos duonos riekučių. Aš pati labai mėgstu ant viršaus dar uždėti porą riekučių karnišonų ir vieną ančiuvio filė (arba pusė. Ančiuviai įprastai itin stipraus skonio).

11. Skonis tikrai nenusakomas. Tiesiog burnoje ištirpsta, nuo žalios mėsos - pagrindinis salstelėjęs skonis, nuo viso kito - nuostabus kvapų mišinys. Didžiausias trūkumas - visuotinė ir labai seniai nusistovėjusi žalios mėsos baimė, įaugusi į mūsų kraują tiek, kad pirmasis kąsnelis ragaujasi itin baukščiai. Toliau būna vis drąsiau ir lengviau, kol galiausiai - su pasimėgavimu.

12. Taip pat, reikia priminti, egzistuoja šansas, kad žalioje mėsoje, priklausomai nuo to, kaip ir kur ta karvė augo, kuo ji mito ir taip toliau, gali būti bakterijų arba parazitų, o taip pat ir žaliame kiaušinyje. Jei bijote - nevalgome, arba prieš valgydami mėsą gerai iškepame. Aš pati puikiai prisimenu, kad vaikystėje labai mėgau gogelmogel’į - žalius kiaušinius, trintus su cukrumi, su vienintele itin bloga pasekme - nuo to lašiniai greitai auga, taip pat ne vienas iš mūsų yra valgęs žalio faršo, kad patikrintų, ar gerai sūdytas ir panašiai. Belgijoje arba Vokietijoje žalias faršas yra valgomas nuolatos, ir niekas nuo jo nemiršta. Bet jaučiu pareigą paminėti, kad šansas užsikrėsti egzistuoja, nors ir mikroskopinis. Jei jau pasiryžote - renkamės mėsą pas patikimą mėsininką, ir būtinai malame ją patys.

13. Jei nusprendėte totorišku bifšteksu pavaišinti užsukusius svečius - galite visa tai gaminti tiesiai prieš jų akis ir šitaip užsidirbti sau papildomų karmos taškų. Reikia dviejų sunkių peilių arba kinietiškų stačiakampės formos "kirvukų", ir gana didokos medinės lentos.

14. Atšaldytą steiką dėkite ant lentos, ir dirbdami abiem peiliais jį kapokite, vienas peilis žemyn - kitas tuo pat metu kyla į viršų. Pereikite iš kairės į dešinę ir atgal, tada su tais pačiais peiliais viską surinkite į krūvą, pasukite 90 laipsnių kampu, ir dar vieną kartą pereikite, ir dar, kol mėsa pavirs norimo rupumo faršu.

15. Tada suformuokite apvaliai, įmeskite kiaušinio trynį, ir kiekvienam svečiui asmeniškai paruoškite taip, kaip jis mėgsta, dirbdami dviem šakutėmis. Tam daugiau pipirų ar kajeno pipirų, tam nededame svogūnų, tam daugiau kaparėlių, ir panašiai, trumpai tariant, kad vyktų nuolatinis bendravimas su svečiais.

16. Nepamirštame naudoti rupią druską ir pačioje pabaigoje užberti žiupsnelį bent jau iš metro aukščio (papildomi išsidirbinėjimo taškai garantuoti).

17. Sumaišytą mėsą dėkite į lėkštelę kartu su papildomais ingredientais, ir patiekite. Pasitreniravę galite tai atlikti ganėtinai įspūdingai, žinoma, jei visi užsukę svečiai pasiryžę valgyti žalią mėsą - geriausia juos apie tai būtų perspėti iš anksto. Viskas, eikite ragauti. Skanaus! ;)

18. Rekomendacija: Daugiau jautienos receptų rasite: Jautienos receptai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 20:05 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis papasakojo viską apie 2026 metus
Prieš kiekvienus Naujuosius metus astrologai, taro kortų burtininkės, politologai ir kiti pranašautojai turi nerašytą tradiciją daryti prognozes ateinantiems 365 dienoms. Paprastai žmonės pradeda pranašauti gruodžio pradžioje, tačiau Kšistofas Jackow...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 18:03 RFK Jr. reikalauja visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose
JAV sveikatos sekretorius Robertas F. Kennedy Jr. pareikalavo visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose. Kalboje, paskelbtoje X, Kennedy kreipėsi į Minamatos konvenciją dėl gyvsidabrio, kuri „gimė iš bendro moralinio įsitikinimo, kad...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 11:13 Medaus Kompresas Nuo Kosulio: Nauda, Receptai Ir Patarimai Natūraliam Gydymui

Šaltuoju metų laiku susirgti peršalimo ligomis labai paprasta, o kosulys – vienas iš nemaloniausių simptomų, kurie gali varginti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Nepriklausomai nuo to, ar tai sausas, dirginantis kosulys, ar drėgnas su skrep...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:44 Pienligė (Makšties Kandidozė) 2025: Simptomai, Priežastys, Efektyvus Gydymas Natūraliomis Priemonėmis ir Prevencija
Pienligė moterims: simptomai, priežastys, efektyvus gydymas natūraliomis priemonėmis kaip probiotikai, kokosų aliejus, arbatmedžio aliejus. Sužinokite, kaip išvengti pasikartojimo ir gydyti namuose.

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:04 Geriausios Vaistažolės Moterų Sveikatai: Nauda, Receptai ir Patarimai
Moterų sveikata – tai ne tik fizinė būklė, bet ir emocinė pusiausvyra, kuri dažnai kinta per menstruacijas, nėštumą ar menopauzę. Vaistažolės, tokios kaip dirvinis asiūklis, didžioji dilgėlė ar jonažolė, seniai žinomos liaudies medicinoje kaip saugūs...

Skaityti daugiau