Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2021 » Lapkričio » 4

Natūralaus raugo duona

Receptas: Natūralaus raugo duona

Jeigu ketinate savo virtuvėje kepti natūralaus raugo (sourdough bread) duoną, šis įrašas yra skirtas būtent jums. Raugo gamyba bei jo laikymas, duonos iškepimo eiga žingsnis po žingsnio.

Seniau vis kartojau, kad mes savo virtuvėje duonos tiek nesuvalgome, kad apsimokėtų kepti ją patiems. Juk taip paprasta nusipirkti parduotuvėje. Ganėtinai skeptiškai žiūrėjau į šią madą. O ir vietos dar vienam aparatui, kuris padėtų iškepti duoną, virtuvėje nelabai buvo.

Nežinau kas nutiko šiemet, bet ir aš pradėjau kepti įvairią duoną. Labiausiai mane socialiniuose tinkluose užkabino greitai plintanti sourdough duona, tad nusprendžiau visą procesą išmėginti ir savomis rankomis. Galiu pasakyti, kad visai neblogai man viskas pavyko, tad žemiau Jums visiems pateiksiu savo geriausius patarimus, kuriuos susirinkau internete ir pritaikiau sau.

Ingredientai

  • įmaišas: 115 gramų
  • šiltas vanduo: 367 gramų
  • viso grūdo dalių kvietiniai miltai: 100 gramų
  • kvietiniai miltai: 400 gramų
  • druska: 10 gramų.

kepiniai, raugas, duona

Recepto paruošimas

1. Natūralaus raugo gamyba: Raugas - tai iš miltų ir vandens sudarytas mišinys, kuriame, jeigu tinkamai prižiūrėsite, užaugs ir gyvens mielės. Tai visiškai natūralus duonos fermentas. Vienas dažniausių receptų jam pasigaminti užima net septynas dienas, per kurias raugas maitinamas ir būna šiltai laikomas. Būtent jį aš ir naudojau.

2. Pirma diena: Paimame maždaug 0,5 litro talpos arba kiek didesnį (bet ne mažesnį, nes bus gana sunku raugą maišyti), švariai išplautą ir sausą stiklinį indą (jokiu būdu ne plastikinį). Tiksliai pasveriame 100 gramų visų grūdo dalių ruginių miltų ir 150 gramų drungno (į jį įkišus pirštą, nejaučiate karščio, bet jis kiek šiltesnis už jūsų kūno temperatūrą) vandens.

3. Viską gerai sumaišome (kad neliktų jokių sausų miltų dalių) ir pastatome šiltoje vietoje. Aš įprastai dedu prie radiatoriaus arba pečiaus. Dangtelį uždedame, bet neužsukite. Dažnai internete siūloma dangtelyje padaryti skylutes arba dengti linine skepetaite.

4. Antra diena: Pasiliekame 70 gramų pirmąją dieną sumaišyto raugo (kitą dalį išmetame - aš pati asmeniškai dar neradau kito panaudojimo būdo) ir pamaitiname jį: sumaišome 50 gramų visų grūdo dalių ruginių miltų, 50 gramų kvietinių miltų ir 115 gramų vandens. Dar kartą pastatome šiltoje vietoje.

5. Trečia diena: Kartojame antrosios dienos receptą, pastatome šiltoje vietoje. Būtent trečią dieną mano raugas pradėjo skleisti itin rūgštų, salsvą, actui artimą kvapą. Pripažinsiu, kad gana ilgai svarsčiau, gal jau jį sugadinau ir jį reikėtų išmesti, pradėti gaminti iš naujo. Bet vis susilaikiau. Kaip suprantu, jeigu raugas skleidžia stiprų acto kvapą ir pirmoji mintis, kuri ateina į galvą yra "oh, kažkas surūgo", tai raugas jau negeras. Bet rūgštus, stiprus jo kvapas (įprastai šitaip kvepia namuose kepta ruginė duona) nėra nieko blogo.

6. Ketvirta diena: Pasiliekame 70 gramų raugo ir pamaitiname jį: 50 gramų visų grūdo dalių ruginių miltų, 50 gramų kvietinių miltų ir 100 g vandens. Viską gerai išmaišome. Pastatome šiltoje vietoje.

7. Penkta diena: Kartojame ketvirtos dienos procesą.

8. Šešta diena: Kartojame ketvirtos dienos procesą.

9. Septinta diena: Pasiliekame 25 gramus raugo ir pamaitiname jį: 50 gramų visų grūdo dalių ruginių miltų, 50 gramų kvietinių miltų ir 100 gramų vandens. Viską gerai išmaišome. Pastatome šiltoje vietoje.

10. Raugo laikymas (indas): Gaminti bei laikyti raugą rekomenduotina stikliniame inde (jokiu būdu ne plastikiniame, galite keramikiniame). Dangtelį uždedame, bet neužsukame. Dažnai siūloma dangtelyje padaryti skylutes arba dengti linine skepetaite.

11. Kartais rekomenduojama raugo gamybai turėti 2 panašius indus. Pirmą dieną raugą pagaminus viename inde, kitą dieną jau perdėti į kitą indą. Šitaip bus lengviau ir pasverti, ir prižiūrėti raugą (tik indus, kuriame džiūsta ir sukietėja raugas, itin sunku išplauti).

12. Raugo laikymas (temperatūra: Idealiausiai raugas laikosi tuomet, kai stikliniame inde jam šilta bei jauku. Šitaip mielės auga, maitinasi bei dauginasi, o raugas rūgsta ir bręsta. Kai savo raugą laikiau ant lango, jis visai nekilo, itin stipriai sklido jo kvapas. Kai padėjau šalia pečiaus, pakilo 2 kartus, stipriai sumažėjo jo kvapas. Ten dabar visada ir laikau.

13. Jeigu duoną jau iškepėte ir kurį laiką jos kepti neplanuojate, raugą rekomenduotina šiek tiek "primigdyti", kitaip tariant, su visu stiklainiuku padedame į šaldytuvą - vieną kartą savaitėje jį pamaišome, pamaitiname: lygiomis dalimis sumaišome raugo, ruginių visų grūdo dalių miltų ir drungno vandens. Vėl padedame į šaldytuvą.

14. Kaip reikia patikrinti, ar raugas dar yra tinkamas naudoti?: Jeigu po kurio laiko vėl susigalvojote išsikepti duonos, reikia pasitikrinti, ar turimas raugas dar yra geras. Tai padaryti lengviausia, tiesiog raugą pamaitinus lygiomis dalimis (jeigu turite, pavyzdžiui, 25 gramų raugo, įdedame 25 gramų visų grūdo dalių ruginių miltų ir 25 gramus drungno vandens) ir maždaug 6-8 valandas laikome šiltoje vietoje.

15. Jeigu per tą laiką jis pakyla maždaug dvigubai, raugas yra tinkamas naudoti. Jei šitaip pamaitintas raugas nepakyla tinkamai, vadinasi jis jau blogas, reikia pasigaminti naują.

16. Kaip pažadinti raugą: Kai raugas laikomas šaldytuve, jame esančios mielės pradeda snausti - ten joms nėra šitaip šilta, kaip norėtųsi. Po kelių dienų, jeigu norisi, kepti duoną, raugą reikia išimti iš šaldytuvo, pamatuoti 50 gramų raugo, įpilti 50 gramų drungno vandens ir 50 gramų viso grūdo ruginių miltų, viską gerai išmaišome ir pastatome šiltai maždaug 8-12 valandų.

17. Likusį kiekį seno raugo, kuris buvo laikomas šaldytuve, galima išmesti. Kito naudojimo būdo aš dar neišbandžiau. Po 8-12 valandų iš "atgaivinto" raugo maišome duonai maišinį, kuriam išrūgus dar kartą atsimatuojame 50 gramų ir padedame į šaldytuvą, šitaip turėsite raugo kitam kartui ir taip toliau.

18. Pasigaminus raugo, galite kepti duoną: Iš naujai pagaminto arba "prižadinto" raugo galite kepti duoną. Vienam duonos kepalui reikia 115 gramų įmaišo, 367 gramų šilto vandens, 100 gramų viso grūdo dalių kvietinių miltų, 400 gramų kvietinių miltų ir 10 gramų druskos.

19. Pirmiausia reikia pasigaminti įmaišą. Tam reikia paimti 25 gramus aktyvaus raugo ir atnaujinti jį 50 gramų kvietinių miltų, 50 gramų viso grūdo kvietinių miltų ir 100 gramų vandens. Viską gerai sumaišome ir paliekame maždaug 4-6 valandas stovėti šiltoje vietoje.

20. Praėjus nurodytam laikui, paimame 115 gramų įmaišo ir sumaišome su likusiais ingredientais, išskyrus druska. Uždengiame mišinį švariu ir sausu rankšluosčiu bei pastatome šiltoje vietoje maždaug 60 minučių.

21. Po 60 minučių, druską ištirpiname keliuose šaukštuose vandens ir įminkome ją į tešlą. Ją dar kartą uždengiame tuo pačiu rankšluosčiu ir pastatome šiltai fermentuotis maždaug 4-5 valandoms.

22. Per tą laiką, kas maždaug 60 minučių, maždaug 4 kartus tešlą užlankstome - imame vieną jos kampą, keliame į viršų kiek galima (kol ima plyšti) ir lenkiame į vidurį. Apeiname šitaip visą tešlą kelis kartus.

23. Po to išverčiame tešlą ant pamiltuoto paviršiaus. Suformuojame iš tešlos stačiakampį, pirštais suimame du priešingus tešlos kraštus ir lenkiame juos į vidų. Tą patį padarome ir su kitais tešlos kampais. Apverčiame kepaliuką žemyne, kad lenkimas būtų jo dugne.

24. Kepaliuką dedame į šiek tiek drėgnu rankšluosčiu įklotą ir miltais apibarstytą indą. Apdengiame ir laikome šaldytuve nuo 12 iki 16 valandų.

25. Jau kitą dieną ištraukiame indą iš šaldytuvo ir atidengiame.

26. Į orkaitę įdedame indą, kuriame kepsime duoną. Rekomenduotina, kad jis būtų atsparus dideliam karščiui ir su dangčiu. Kartu su indu įkaitiname ją iki 250 laipsnių temperatūros.

27. Kai jau orkaitė įkaista, indą ištraukiame, į jį įklojame kepimo popieriaus ir išverčiame kepaliuką. Paviršių šiek tiek pabarstome miltais, įpjauname norima forma. Šitai leis jums stebėti, kaip duona kepa viduje.

28. Kepame duoną 250 laipsnių temperatūroje maždaug pusvalandį, tuomet nudengiame puodo dangtį ir kepame dar 15 minučių, temperatūrą sumažinę iki 235 laipsnių, kol duonos pluta apskrunda. Duoną ragaujame kiek atvėsusią. Skanaus!

29. Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau