Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Lapkričio » 7

Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų

Receptas: Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų

Camarão grelhado - Angoloje ant laužo iškeptos ir šitaip paruoštos krevetės yra labai mėgstamos. Jos taip mėgstamos, kad nepaisant ganėtinai ilgo pajūrio ruožo, pati šalis nėra pati jomis apsirūpinti. Didžiulė dalis vietinėje virtuvėje naudojamų krevečių, ypač didžiųjų, į Luandą atkeliauja iš Mozambiko bei kitų šalių.

Angolos virtuvė labiausiai patinka tiems, kurie mėgsta šiltuoju metų laiku išsikepti savo maistą ant laužo. Nusižiūrėję nuo portugalų, Angolos žmonės marinuoja ir ant žarijų kepa viską kas įmanoma: žuvį, kalmarus, krevetes, vištieną, jautieną, žvėrieną... Ir, galiu patikinti, kad jie turi daugybę įvairiausių padažų ir garnyrų, kuriuos išmoningai keičiant, tie patys patiekalai turi visiškai kitokį skonį.

Nors mano vaikai ir vyras, kaip iš patirties žinau, labiau vertina mėsą ir dešreles, bet šį kartą važiuojant į sodybą sugalvojau pamarinuoti ir krevečių. Vartydama knygas apie buvusias Portugalijos kolonijas jas pamačiau ir pagalvojau - aha! va čia tai bus super skanu! Ir buvo - šitai pripažino net vyriškoji valgytojų pusė. Paruošti marinatą ir padažus krevetėms, jas pamarinuoti, išsikepti bei patiekti užims maždaug 60 minučių. Jei neturite užsimarinavę mėsos, o norisi surengti kokį skanų pasisėdėjimą gamtoje, galima drąsiai rinktis krevetes. Kiek didesnė problema mūsų šalies sąlygomis - surasti šviežių nevirtų krevečių. Pasirodo, jas išperka pakankamai greit, tad norint paruošti šį užkandį, nereikia žiopsoti iki vakaro. Geriau jau parduotuvėje atsidurti kuo anksčiau, o ypač penktadieniais, kai žmonės ruošiasi savaitgaliui.

Ir dar keletas minčių apie marinatus. Aš pati pasirinkau patį paprasčiausią marinatą su česnaku ir citrinos sultimis, bet Angoloje gana įprasta marinuoti su tais pačiais pagardais, į kuriuos krevetės yra padažomos. Tad galima nesunkiai rasti receptų, kai krevetės marinuojamos su keliais šaukštais žaliojo acto padažo, iškepamos, o po to valgomos, padažant į tą patį žalią padažą. Lygiai tas pats yra pasakytina apie aitriųjų paprikų padažą: jis gali būti naudojamas tiek kaip marinatas, tiek kaip garnyras. Taigi, jeigu labai skubate, marinato galite išvis nemaišyti, o pagaminti tik kurį vieną iš padažų ir naudoti jį krevečių užmarinavimui. Prie krevečių galima patiekti žalių daržovių salotų, ryžių ir panašiai, bet elegantiškai jas valgyti bus gana sunku. Tai tipiškas lauko užkandis, kai yra valgoma rankomis apsilaižant savo pirštus tikrąja to žodžio prasme.

Aitriųjų paprikų padažas prie šių krevečių yra būtinas, o žaliojo acto padažo galima ir negaminti. Paprikų padažą gyrė visi, o dėl žaliojo padažo žmonės pasiskirstė į dvi dalis, vieniems labai patiko, o kitiems visai nepatiko. Tad turite patys ragauti ir nuspręsti ar jis Jums priimtinas.

Ingredientai

Camarão grelhado - ant laužo keptoms krevetėms:

  • nevirtos, nelukštentos didelės krevetės (tos pilkos): ~500 gramų
  • česnakas: 5 skiltelių
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • citrinos sultys: iš 1 vnt.
  • aštrus pipirų padažas: 1 arbatinio šaukštelio (receptas žemiau; arba žiupsnelis džiovintų aitriųjų paprikų)
  • alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto.

Molho cru - žaliajam acto padažui (gaunasi ~350 mililitrų padažo):

  • smulkiai pjaustyti, nestipriai suspausti petražolės lapeliai: dviejų trečdalių puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • susmulkinti svogūnlaiškiai: 0,5 puodelio
  • baltojo vyno actas: ketvirtadalio puodelio
  • česnakas: 2 skiltelių
  • grūstas kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Molho de piripiri - aitriųjų paprikų padažui (gaunasi ~200-300 mililitrų padažo):

  • aitriosios paprikos: 4-8 (įprastai yra naudojamos piripiri aitriosios paprikos; kiekis priklausys nuo to, kokias paprikas pasirinksite ir kokio padažo aštrumo norėsite)
  • citrinos sultys: 6 valgomųjų šaukštų
  • česnakas: 5 skiltelių
  • druska: 1 arbatinio šaušktelio
  • alyvuogių aliejus arba sviestas: 0,5-1 puodelio.

Recepto paruošimas

1. Ant laužo keptos krevetės: Pirmiausia paruošiame marinatą krevetėms - sugrūdame česnaką su druską ir pipirais.

2. Sumaišome su išspaustomis citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi.

3. Tada pasiruoštą marinatą supilame ant nuplautų krevečių ir atsargiai išmaišome, kad jos daugmaž tolygiai juo pasidengtų.

4. Leidžiame pasimarinuoti maždaug pusvalandį, kartas nuo karto pamaišome.

5. Po to sudedame pasimarinavusias krevetes ant grotelių (jei reikia, porcijomis) ir kepame ant žarijų iš abiejų pusių maždaug po 3-4 minutes, arba kol krevetės tampa labai gražios rožinės spalvos. Stengiamės nekepti per ilgai, nes krevetės gali prarasti savo sultingumą ir sukietėti.

6. Ant žarijų iškeptos krevetės tradiciškai būna patiekiamos su aitriųjų piprikų padažu. Jei norisi, galima patiekti ir daugiau padažų, pvz., molho cru - žalią acto padažą.

7. Patarimas: Jei itin norisi krevečių, bet nerandate pirkti žalių, iš bėdos galima panaudoti ir virtas: jas pamarinuojame ir po pusvalandžio kepame kuo trumpiau, maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės, kad gerai peršiltų bei įgautų dūmų aromatą, bet tuo pačiu nespėtų sukietėti. Internete radau patarimą pirkti žalias šaldytas krevetes, užpilti jas pasirinktu marinatu ir palikti per naktį šaldytuve: jos lėtai atitirpsta, o tuo pačiu ir pasimarinuoja, todėl kitą dieną galima jas kepti. Aš pati kol kas šio būdo neišmėginau, ir jis, žinoma, nėra tradicinis.

8. Molho cru - žaliasis acto padažas: Toks padažo pavadinimas reiškia, kad jis yra ne tik žalios spalvos, bet ir termiškai neapdorotas, nevirtas. Nepaisant to, šaldytuve molho cru laisvai gali stovėti net iki kelių savaičių.

9. Visus ingredientus sudedame į smulkintuvo indelį. Malame, kol padažas tampa pastos konsistencijos.

10. Supilame į stiklainį ir atšaldome.

11. Toks padažas tradiciškai yra patiekiamas prie mėsos, žuvies ir jūros gėrybių, keptų ant žarijų. Padažas taip pat gali būti naudojamas ne tik kaip garnyras, bet ir kaip marinatas.

12. Molho de piripiri - aitriųjų paprikų padažas: Aitriųjų paprikų padažas yra vienas iš pačių svarbiausių (o gal ir svarbiausias) pagardų Angolos ir kitų buvusių Portugalijos kolonijų virtuvėje. Jis yra naudojamas kaip garnyras, jame būna marinuojama mėsa, be to, kepimo metu juo papildomai tepami kepsniai, kad gražiai apskrustų bei išliktų sultingi.

13. Aitriąsias paprikas nuplauname, perpjauname perpus, išimame sėklas ir pasmulkiname.

14. Sudedame į smulkintuvo indelį, ten pat supilame citrinos sultis, sudedame česnaką ir druską. Malame, kol padažas tampa tirštos tyrės konsistencijos.

15. Tada po truputį įmaišome alyvuogių aliejų.

16. Jei padažą žadate naudoti mėsos marinavimui ir kepimui, jo virti nereikia. Tiesiog supilame į stiklainį ir leidžiame pastovėti bent kelias valandas (o idealiausia kelias dienas). Naudojame.

17. Jei padažą norisi tiekti į stalą kaip garnyrą (pvz., prie krevečių), jį mažame puode paverdame maždaug 5 minutes, tada atšaldome ir supilame į stiklainį. Prieš naudojant suplakame.

18. Jei padažą žadate naudoti kaip garnyrą (pvz., krevetėms dažyti), geriau būtų naudoti alyvuogių aliejų ir į padažą jo pilti šiek tiek mažiau. Jei padažą galvojate naudoti kaip pagardą kepant mėsą, tinka ir alyvuogių aliejus, ir tirpintas sviestas, kurių į padažą galite įpilti daugiau. Skanaus!

19. Rekomendacija: Daugiau krevečių receptų rasite: Krevečių receptai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
13.01.2025 laikas 07:52 Receptai Vištienos muštiniai: skanus ir greitas patiekalas namuose
Vištienos muštiniai yra populiarus patiekalas, kuris džiugina skoniu ir paprastumu. Šis receptas leidžia greitai ir skaniai paruošti vištieną, o prieskonių įvairovė suteikia galimybę kiekvieną kartą pasigaminti ką nors naujo. Suži...

Skaityti daugiau

10.01.2025 laikas 20:21 Receptai Lietiniai blyneliai: paprastas ir skanus receptas kiekvienam
Lietiniai blyneliai yra vienas iš populiariausių patiekalų, mėgstamų visame pasaulyje. Jie ne tik lengvai pagaminami, bet ir puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems užkandžiams. Šiame straipsnyje pasidalinsime paprastu receptu, ...

Skaityti daugiau

10.01.2025 laikas 15:46 Receptai Paprastas ir skanus naminis varškės pyragas su vaisiais
Sūrio tortai ir varškės pyragai yra vieni iš populiariausių desertų visame pasaulyje. Tačiau ar žinojote, kad galite lengvai pasigaminti šį skanėstą namuose? Šiandien pasidalysime paprastu ir skaniu varškės pyrago receptu, kuris p...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 07:55 Mano uošvės namelis netrukus prives mūsų šeimą prie skyrybų. Galvoju palikti savo vyrą dėl nuolatinių konfliktų
Vasaros ir pavasario sezonai anksčiau buvo mano mėgstamiausi metų laikai, kupini džiaugsmo ir laisvės. Tačiau pastaraisiais metais šie laikotarpiai tapo kupini streso ir konfliktų dėl mano uošvės įtakos mūsų šeimai. Šiame straipsnyje pasidalinsiu sav...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 07:46 Mano sūnus mane apgaudinėjo šešis mėnesius, o mano uošvė slėpė neištikimybę
Kiekvienas tėvas nori, kad jo vaikas užsiimtų veikla, kuri padėtų jam augti ir tobulėti. Tačiau kas atsitinka, kai artimieji pradeda slėpti svarbius dalykus? Mano istorija apie tai, kaip uošvė ir sūnus susivienijo prieš mane, kai Romas paslapčia prad...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 07:15 Pfizer vadovas CNBC laidoje pripažino, kad COVID skiepai ‘yra gana pavojingi’
Ar pasaulinė pandemija atskleidė ne tik viruso, bet ir vakcinų kūrimo procesų trūkumus? Šiandien, kai vis daugiau žmonių abejoja skiepų saugumu, „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Burla atskleidė nuodingą tiesą apie COVID vakcinas tiesioginiam...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 21:15 Ženklai, kad jis rimtai žiūri į jūsų santykius

Santykiai gali būti sudėtingi, tačiau tam tikri ženklai gali padėti atskirti, ar jūsų partneris rimtai žiūri į bendrą ateitį. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip atpažinti elgesio pokyčius, rodančius, kad jis nori sukurti tvirtesnius ryšius ir tapti...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 17:52 Kaip apsaugoti šeimos biudžetą nuo artimųjų spaudimo
Susituokus viskas pasikeitė, ir mūsų šeimos biudžetas tapo kova dėl išgyvenimo. Mano vyro mama ir brolis įprato, kad jis finansiškai juos remia, tačiau dabar turime sukurti savo gyvenimą ir nustatyti ribas. Šiame straipsnyje dalinsiuosi savo patirtim...

Skaityti daugiau