Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Lapkričio » 07

Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų

Receptas: Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų

Camarão grelhado - Angoloje ant laužo iškeptos ir šitaip paruoštos krevetės yra labai mėgstamos. Jos taip mėgstamos, kad nepaisant ganėtinai ilgo pajūrio ruožo, pati šalis nėra pati jomis apsirūpinti. Didžiulė dalis vietinėje virtuvėje naudojamų krevečių, ypač didžiųjų, į Luandą atkeliauja iš Mozambiko bei kitų šalių.

Angolos virtuvė labiausiai patinka tiems, kurie mėgsta šiltuoju metų laiku išsikepti savo maistą ant laužo. Nusižiūrėję nuo portugalų, Angolos žmonės marinuoja ir ant žarijų kepa viską kas įmanoma: žuvį, kalmarus, krevetes, vištieną, jautieną, žvėrieną... Ir, galiu patikinti, kad jie turi daugybę įvairiausių padažų ir garnyrų, kuriuos išmoningai keičiant, tie patys patiekalai turi visiškai kitokį skonį.

Nors mano vaikai ir vyras, kaip iš patirties žinau, labiau vertina mėsą ir dešreles, bet šį kartą važiuojant į sodybą sugalvojau pamarinuoti ir krevečių. Vartydama knygas apie buvusias Portugalijos kolonijas jas pamačiau ir pagalvojau - aha! va čia tai bus super skanu! Ir buvo - šitai pripažino net vyriškoji valgytojų pusė. Paruošti marinatą ir padažus krevetėms, jas pamarinuoti, išsikepti bei patiekti užims maždaug 60 minučių. Jei neturite užsimarinavę mėsos, o norisi surengti kokį skanų pasisėdėjimą gamtoje, galima drąsiai rinktis krevetes. Kiek didesnė problema mūsų šalies sąlygomis - surasti šviežių nevirtų krevečių. Pasirodo, jas išperka pakankamai greit, tad norint paruošti šį užkandį, nereikia žiopsoti iki vakaro. Geriau jau parduotuvėje atsidurti kuo anksčiau, o ypač penktadieniais, kai žmonės ruošiasi savaitgaliui.

Ir dar keletas minčių apie marinatus. Aš pati pasirinkau patį paprasčiausią marinatą su česnaku ir citrinos sultimis, bet Angoloje gana įprasta marinuoti su tais pačiais pagardais, į kuriuos krevetės yra padažomos. Tad galima nesunkiai rasti receptų, kai krevetės marinuojamos su keliais šaukštais žaliojo acto padažo, iškepamos, o po to valgomos, padažant į tą patį žalią padažą. Lygiai tas pats yra pasakytina apie aitriųjų paprikų padažą: jis gali būti naudojamas tiek kaip marinatas, tiek kaip garnyras. Taigi, jeigu labai skubate, marinato galite išvis nemaišyti, o pagaminti tik kurį vieną iš padažų ir naudoti jį krevečių užmarinavimui. Prie krevečių galima patiekti žalių daržovių salotų, ryžių ir panašiai, bet elegantiškai jas valgyti bus gana sunku. Tai tipiškas lauko užkandis, kai yra valgoma rankomis apsilaižant savo pirštus tikrąja to žodžio prasme.

Aitriųjų paprikų padažas prie šių krevečių yra būtinas, o žaliojo acto padažo galima ir negaminti. Paprikų padažą gyrė visi, o dėl žaliojo padažo žmonės pasiskirstė į dvi dalis, vieniems labai patiko, o kitiems visai nepatiko. Tad turite patys ragauti ir nuspręsti ar jis Jums priimtinas.

Ingredientai

Camarão grelhado - ant laužo keptoms krevetėms:

  • nevirtos, nelukštentos didelės krevetės (tos pilkos): ~500 gramų
  • česnakas: 5 skiltelių
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • citrinos sultys: iš 1 vnt.
  • aštrus pipirų padažas: 1 arbatinio šaukštelio (receptas žemiau; arba žiupsnelis džiovintų aitriųjų paprikų)
  • alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto.

Molho cru - žaliajam acto padažui (gaunasi ~350 mililitrų padažo):

  • smulkiai pjaustyti, nestipriai suspausti petražolės lapeliai: dviejų trečdalių puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • susmulkinti svogūnlaiškiai: 0,5 puodelio
  • baltojo vyno actas: ketvirtadalio puodelio
  • česnakas: 2 skiltelių
  • grūstas kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Molho de piripiri - aitriųjų paprikų padažui (gaunasi ~200-300 mililitrų padažo):

  • aitriosios paprikos: 4-8 (įprastai yra naudojamos piripiri aitriosios paprikos; kiekis priklausys nuo to, kokias paprikas pasirinksite ir kokio padažo aštrumo norėsite)
  • citrinos sultys: 6 valgomųjų šaukštų
  • česnakas: 5 skiltelių
  • druska: 1 arbatinio šaušktelio
  • alyvuogių aliejus arba sviestas: 0,5-1 puodelio.

Recepto paruošimas

1. Ant laužo keptos krevetės: Pirmiausia paruošiame marinatą krevetėms - sugrūdame česnaką su druską ir pipirais.

2. Sumaišome su išspaustomis citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi.

3. Tada pasiruoštą marinatą supilame ant nuplautų krevečių ir atsargiai išmaišome, kad jos daugmaž tolygiai juo pasidengtų.

4. Leidžiame pasimarinuoti maždaug pusvalandį, kartas nuo karto pamaišome.

5. Po to sudedame pasimarinavusias krevetes ant grotelių (jei reikia, porcijomis) ir kepame ant žarijų iš abiejų pusių maždaug po 3-4 minutes, arba kol krevetės tampa labai gražios rožinės spalvos. Stengiamės nekepti per ilgai, nes krevetės gali prarasti savo sultingumą ir sukietėti.

6. Ant žarijų iškeptos krevetės tradiciškai būna patiekiamos su aitriųjų piprikų padažu. Jei norisi, galima patiekti ir daugiau padažų, pvz., molho cru - žalią acto padažą.

7. Patarimas: Jei itin norisi krevečių, bet nerandate pirkti žalių, iš bėdos galima panaudoti ir virtas: jas pamarinuojame ir po pusvalandžio kepame kuo trumpiau, maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės, kad gerai peršiltų bei įgautų dūmų aromatą, bet tuo pačiu nespėtų sukietėti. Internete radau patarimą pirkti žalias šaldytas krevetes, užpilti jas pasirinktu marinatu ir palikti per naktį šaldytuve: jos lėtai atitirpsta, o tuo pačiu ir pasimarinuoja, todėl kitą dieną galima jas kepti. Aš pati kol kas šio būdo neišmėginau, ir jis, žinoma, nėra tradicinis.

8. Molho cru - žaliasis acto padažas: Toks padažo pavadinimas reiškia, kad jis yra ne tik žalios spalvos, bet ir termiškai neapdorotas, nevirtas. Nepaisant to, šaldytuve molho cru laisvai gali stovėti net iki kelių savaičių.

9. Visus ingredientus sudedame į smulkintuvo indelį. Malame, kol padažas tampa pastos konsistencijos.

10. Supilame į stiklainį ir atšaldome.

11. Toks padažas tradiciškai yra patiekiamas prie mėsos, žuvies ir jūros gėrybių, keptų ant žarijų. Padažas taip pat gali būti naudojamas ne tik kaip garnyras, bet ir kaip marinatas.

12. Molho de piripiri - aitriųjų paprikų padažas: Aitriųjų paprikų padažas yra vienas iš pačių svarbiausių (o gal ir svarbiausias) pagardų Angolos ir kitų buvusių Portugalijos kolonijų virtuvėje. Jis yra naudojamas kaip garnyras, jame būna marinuojama mėsa, be to, kepimo metu juo papildomai tepami kepsniai, kad gražiai apskrustų bei išliktų sultingi.

13. Aitriąsias paprikas nuplauname, perpjauname perpus, išimame sėklas ir pasmulkiname.

14. Sudedame į smulkintuvo indelį, ten pat supilame citrinos sultis, sudedame česnaką ir druską. Malame, kol padažas tampa tirštos tyrės konsistencijos.

15. Tada po truputį įmaišome alyvuogių aliejų.

16. Jei padažą žadate naudoti mėsos marinavimui ir kepimui, jo virti nereikia. Tiesiog supilame į stiklainį ir leidžiame pastovėti bent kelias valandas (o idealiausia kelias dienas). Naudojame.

17. Jei padažą norisi tiekti į stalą kaip garnyrą (pvz., prie krevečių), jį mažame puode paverdame maždaug 5 minutes, tada atšaldome ir supilame į stiklainį. Prieš naudojant suplakame.

18. Jei padažą žadate naudoti kaip garnyrą (pvz., krevetėms dažyti), geriau būtų naudoti alyvuogių aliejų ir į padažą jo pilti šiek tiek mažiau. Jei padažą galvojate naudoti kaip pagardą kepant mėsą, tinka ir alyvuogių aliejus, ir tirpintas sviestas, kurių į padažą galite įpilti daugiau. Skanaus!

19. Rekomendacija: Daugiau krevečių receptų rasite: Krevečių receptai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-17 laikas 14:37 Receptai Perlinės Kruopos su Kalakutienos Kukuliais: Sveika Sriuba ir Jos Nauda
Perlinės kruopos sriuba su kalakutienos kukuliais – sveikas ir sotus patiekalas. Sužinokite receptą ir jo naudą sveikatai! Šiame straipsnyje atskleisime šios sriubos naudą sveikatai, pateiksime išbandytą receptą su praktiniais pat...

Skaityti daugiau

2025-07-16 laikas 14:24 Receptai Tradicinė Pomidorų Sriuba su Mėsos Kukuliais ir Ryžiais: Receptas ir Patarimai
Ši sriuba – tai ne tik maistas, bet ir jaukumo, namų šilumos ir šeimos tradicijų simbolis. Kremiška pomidorų tekstūra, sultingi mėsos kukuliai ir švelnūs ryžiai sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri patiks ir vaikams, ir suaugusie...

Skaityti daugiau

2025-07-16 laikas 14:07 Receptai Žemaitiški Blynai su Vištiena ir Sūriu: Tradicinis Receptas ir Patarimai
Atraskite autentišką žemaitiškų blynų su vištiena ir sūriu receptą – tradicinį lietuvišką patiekalą, kuris sužavės savo skoniu ir paprastumu. Sužinokite ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus ir kaip šį patiekalą paversti šv...

Skaityti daugiau

2025-07-22 laikas 21:11 Tiesa ar melas: Kaip sąmoningai kurti laimingus santykius?
Sužinokite, kaip sąmoningai kurti laimingus santykius! Praktiniai žingsniai ir moksliniai patarimai padės atrasti harmoniją ir meilę. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip mokslas ir psichologija padeda suprasti santykių kūrimo procesą, ir pateiksime p...

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:21 Jungtinės Karalystės migrantų viešbutyje kilo protestai po to, kai prieglobsčio prašytojas buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais
Demonstracija virto smurtiniais neramumais prie „The Bell Hotel“ viešbučio po to, kai buvo suimtas Etiopijos prieglobsčio prašytojas, apkaltintas seksualine prievarta prieš moksleivę ir moterį Eppingo miesto centre....

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:02 Ką apie jus pasakoja jūsų akių spalva? Moksliniai faktai ir hipotezės
Švedijos Erebro universiteto studijos, rodo, kad genai, lemiantys rainelės spalvą, taip pat daro įtaką smegenų priekinės dalies formavimuisi, kuri atsakinga už mūsų elgesį ir asmenybės bruožus. Šiame straipsnyje gilinsimės į tai, kaip akių spalva sie...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 18:50 5 Nesveiki Santykių Įpročiai, Kurie Žudo Meilę: Kaip Juos Įveikti?
Kaltės užglaistymas dovanomis, partnerio kaltinimas dėl savo nesėkmių, senų nuoskaudų priminimas, pavydo kontrolė ar manipuliacijos – šie įpročiai tyliai ardo net stipriausius santykius. Remdamiesi psichologiniais tyrimais ir praktiniais pavyzdžiais,...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 18:09 Kodėl Kai Kurie Zodiako Ženklai Negrąžina Skolų? Astrologija ir Psichologija Atsako!
Tikriausiai kiekvienas esame susidūrę su situacija, kai paskolinome pinigų, bet jų taip ir neatgavome. Ar astrologija gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės vengia grąžinti skolas? Atraskite, kaip Zodiako ženklai veikia finansinius įsipareigojimus!...

Skaityti daugiau