Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Vaistažolės

Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Vaistažolė Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Vienmetis žolinis kryžmažiedžių šeimos augalas, stiebas tiesus, vagotas, užauga 15-45 cm aukščio. Apatiniai lapai pailgi arba ovaliniai, lapkotiniai; stiebiniai - strėliniai, prigludę, šonuose rantyti. Žiedai smulkūs, balti su keturiais žiedlapiais, susitelkusiais į kekę. Visas augalas būna geltonai žalios spalvos. Žydi nuo balandžio mėn. iki vėlyvo rudens.

Lietuvoje labai dažna. Auga daržuose, ganyklose, laukuose, dykvietėse, mėgsta molingas dirvas. Dirvinė čiužutė yra sunkiai išnaikinama piktžolė.

Gydymui naudojama žolė, lapai, čiužutės sėklos. Žaliava renkama beveik visą vasarą, o sėklos - ir rudens pradžioje. Žaliava džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Cheminė sudėtis nėra gerai ištyrinėta. Žolėje yra glikozidų sinigrino ir gliukokaparino, saponinų, flavonoidų, alkoloidų, garstyčių eterinio aliejaus, vitamino C, mineralinių medžiagų.

Sėklose yra 20-34 % riebaus aliejaus, į kurio sudėtį įeina oleino, linolo, eruko rūgštys, lecitinas, glikozidas sinigrinas, vitaminas C, baltyminės ir gleivinės medžiagos.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense

Čiužučių preparatai skatina šlapimo išsiskyrimą, lengvina atsikosėjimą, bendrai tonizuoja, slopina navikų vystymąsi, turi laisvinamąjį, hipotenzinį poveikį, didina lytinį potraukį, greitina menstruacinio ciklo pradžią. Gydant peršalimo ligas, šie augalai padeda atsikosėti, apsinuodijus padeda šalinti toksines medžiagas iš organizmo, jie naudojami impotencijai, vyrų ir moterų nevaisingumui, amenorėjai ir dismenorėjai, hipertoninei ligai, prostatos ir gimdos vėžiui gydyti. Čiužutes galima dėti į vaistažolių mišinius, padedančius gydyti prostatos adenomą, gimdos navikus, nevaisingumą, impotenciją, įvairias ginekologines ligas.

Išoriškai naudojamas dirvinių čiužučių antpilas, nuoviras, ištrauka, šviežios sultys ir į miltelius smulkinta džiovinta žolė naikina bakterijas, slopina uždegimą, valo žaizdas, regeneruoja, o šviežios augalų sultys turi keratolitinį poveikį. Dėl to čiužutės naudojamos pūlingoms žaizdoms, trofinėms opoms, odos ligoms gydyti, karpoms, pigmentinėms dėmėms šalinti.

Vaistažolė Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Liaudies medicinos receptai

- 1,5 valgomojo šaukšto džiovintos dirvinių čiužučių žolės su žiedais ir vaisiais užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengtame inde palaikyti 4 valandas, kad pritrauktų, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 4-5 kartus per dieną prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- 1 dalį džiovintos dirvinių čiužučių žolės užpilti 10 dalių 70 % spirito arba degtinės, palaikyti 10-14 dienų, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 2 kartus per dieną (ryte ir prieš naktį) prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- Džiovintos dirvinių čiužučių žolės su sėklomis miltelius vartoti po 0,3 g 4 kartus per dieną prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- 3 valgomuosius šaukštus džiovintos dirvinių čiužučių žolės užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, termose palaikyti 4 valandas, kad pritrauktų, nukošti. Tinka praplauti žaizdoms, opoms, skalauti gerklę, sergant angina.

- Sausais dirvinių čiužučių žolės milteliais pabarstyti infekuotas žaizdas arba naudoti šviežią sutrintą žolę aplikacijoms, gydant sužeidimus, opas.

- Šviežiomis dirvinių čiužučių žolės sultimis 2-3 kartus per dieną tepti karpas, pigmentines odos dėmes.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense

Kontraindikacijos

Dirvinių čiužučių negalima vartoti nėščiosioms, esant polinkiui į gimdos kraujavimus, sergant hipotonija, taip pat berniukams lytinio brendimo laikotarpiu.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
05.07.2021 laikas 09:15 Kodėl birželį gelsta svogūnai?
Birželį gelstantys svogūnų laiškai daržininkams kelia didelį susirūpinimą – vasaros pradžioje taip neturėtų būti. Ar įmanoma išgelbėti gelstančius svogūnus?

Skaityti daugiau

05.04.2021 laikas 22:21 Kaštonas: jo gydomosios savybės ir būdai

Kaštonas turi nemažai gydomųjų savybių ir labai svarbus gydant atitinkamas ligas. Jo preparatai didina kapiliarų sienelių ir raudonųjų kraujo kūnelių patvarumą, mažina uždegimą ir patinimus. Jie vartojami gydant koronarines ligas, nes glikozidai plečia koronarinius indus bei gerina miokardo maiti...

Skaityti daugiau

24.09.2022 laikas 09:58 Augalai. Didžioji ugniažolė (Chelidonium majus). Liaudies receptai
Ugniažolės (Chelidonium) priklauso aguoninių (Papaveraceae) šeimos augalų genčiai. Lietuvoje yra vienintelė jai priklausanti augalų rūšis - didžioji ugniažolė, ji plačiai naudojama įvairių tautų liaudies medicinoje, nepaisant to, kad, kaip dabar nustatyta, visose šio augalo dalyse yra nuodingų medži...

Skaityti daugiau

29.10.2023 laikas 18:01 Apie morkų saugojimo, laikymo būdus?
Jei užauginote daug morkų, jums gali kelti nerimą klausimas, kaip jas laikyti žiemai, kad jos ilgai išliktų šviežios. Mes turime jums atsakymą. Išbandykite šį puikų morkų laikymo stiklainiuose būdą ir liksite maloniai nustebinti....

Skaityti daugiau

19.07.2020 laikas 14:22 Daiginti kviečiai. Apie kviečių daigų vartojimo naudą

Daigintų kviečių poveikį išbandžiau prieš 30 metų. Buvau labai patenkintas poveikiu organizmui ir nuo to laiko vartoju daigintus kviečius. Noriu ir skaitytojams papasakoti apie kviečių daigus.

Skaityti daugiau