Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Vaistažolės

Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Vaistažolė Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Vienmetis žolinis kryžmažiedžių šeimos augalas, stiebas tiesus, vagotas, užauga 15-45 cm aukščio. Apatiniai lapai pailgi arba ovaliniai, lapkotiniai; stiebiniai - strėliniai, prigludę, šonuose rantyti. Žiedai smulkūs, balti su keturiais žiedlapiais, susitelkusiais į kekę. Visas augalas būna geltonai žalios spalvos. Žydi nuo balandžio mėn. iki vėlyvo rudens.

Lietuvoje labai dažna. Auga daržuose, ganyklose, laukuose, dykvietėse, mėgsta molingas dirvas. Dirvinė čiužutė yra sunkiai išnaikinama piktžolė.

Gydymui naudojama žolė, lapai, čiužutės sėklos. Žaliava renkama beveik visą vasarą, o sėklos - ir rudens pradžioje. Žaliava džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Cheminė sudėtis nėra gerai ištyrinėta. Žolėje yra glikozidų sinigrino ir gliukokaparino, saponinų, flavonoidų, alkoloidų, garstyčių eterinio aliejaus, vitamino C, mineralinių medžiagų.

Sėklose yra 20-34 % riebaus aliejaus, į kurio sudėtį įeina oleino, linolo, eruko rūgštys, lecitinas, glikozidas sinigrinas, vitaminas C, baltyminės ir gleivinės medžiagos.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense

Čiužučių preparatai skatina šlapimo išsiskyrimą, lengvina atsikosėjimą, bendrai tonizuoja, slopina navikų vystymąsi, turi laisvinamąjį, hipotenzinį poveikį, didina lytinį potraukį, greitina menstruacinio ciklo pradžią. Gydant peršalimo ligas, šie augalai padeda atsikosėti, apsinuodijus padeda šalinti toksines medžiagas iš organizmo, jie naudojami impotencijai, vyrų ir moterų nevaisingumui, amenorėjai ir dismenorėjai, hipertoninei ligai, prostatos ir gimdos vėžiui gydyti. Čiužutes galima dėti į vaistažolių mišinius, padedančius gydyti prostatos adenomą, gimdos navikus, nevaisingumą, impotenciją, įvairias ginekologines ligas.

Išoriškai naudojamas dirvinių čiužučių antpilas, nuoviras, ištrauka, šviežios sultys ir į miltelius smulkinta džiovinta žolė naikina bakterijas, slopina uždegimą, valo žaizdas, regeneruoja, o šviežios augalų sultys turi keratolitinį poveikį. Dėl to čiužutės naudojamos pūlingoms žaizdoms, trofinėms opoms, odos ligoms gydyti, karpoms, pigmentinėms dėmėms šalinti.

Vaistažolė Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Liaudies medicinos receptai

- 1,5 valgomojo šaukšto džiovintos dirvinių čiužučių žolės su žiedais ir vaisiais užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengtame inde palaikyti 4 valandas, kad pritrauktų, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 4-5 kartus per dieną prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- 1 dalį džiovintos dirvinių čiužučių žolės užpilti 10 dalių 70 % spirito arba degtinės, palaikyti 10-14 dienų, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 2 kartus per dieną (ryte ir prieš naktį) prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- Džiovintos dirvinių čiužučių žolės su sėklomis miltelius vartoti po 0,3 g 4 kartus per dieną prieš valgį. Padeda gydyti impotenciją, moterišką ir vyrišką nevaisingumą, menstruacijų sutrikimus, peršalimo ligas, apsinuodijimus, hipertoniją.

- 3 valgomuosius šaukštus džiovintos dirvinių čiužučių žolės užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, termose palaikyti 4 valandas, kad pritrauktų, nukošti. Tinka praplauti žaizdoms, opoms, skalauti gerklę, sergant angina.

- Sausais dirvinių čiužučių žolės milteliais pabarstyti infekuotas žaizdas arba naudoti šviežią sutrintą žolę aplikacijoms, gydant sužeidimus, opas.

- Šviežiomis dirvinių čiužučių žolės sultimis 2-3 kartus per dieną tepti karpas, pigmentines odos dėmes.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense

Kontraindikacijos

Dirvinių čiužučių negalima vartoti nėščiosioms, esant polinkiui į gimdos kraujavimus, sergant hipotonija, taip pat berniukams lytinio brendimo laikotarpiu.

vaistažolės, vaistažolė, Dirvinė čiužutė, Tthalaspi arvense


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2021 laikas 07:03 Alijošius – ir dėl grožio, ir dėl sveikatos?

Seniau kaime vos ne kiekvienuose namuose augdavo alavijas, kurį dažniausiai alijošiumi, gajumi ar oželiu vadindavo. Laikydavo jį dėl nuo seno žinomų vaistinių savybių, o dabar – ir dėl grožio.

Skaityti daugiau

07.03.2021 laikas 11:33 Ko dar nežinome apie pomidorų daigus?
Gausus pomidorų derlius neabejotinai priklauso nuo gerų, derlingų, atsparių ligoms ir kenkėjams veislių ar hibridų, kokybiškų daigų, tinkamo substrato ir sodinimo tankumo. Rūpesčių, regis, nemažai, bet neįmanoma atsispirti žaliuojančių daigų aromatui ir pomidorų skonio magijai....

Skaityti daugiau

24.09.2023 laikas 09:53 Pagrindinės uoginių kultūrų sodinimo taisyklės ir sąlygos
Ruduo - tai augalų ruošimo žiemai, vaisinių, uoginių, dekoratyvinių daugiamečių augalų sodinimo metas. Būtent teisingas ir savalaikis augalų pasodinimas leis jiems išgyventi žiemą ir laiku įžengti į vaismedžių derėjimo laikotarpį. Šiandien pakalbėsime apie svarbiausias taisykles, kurių negalima nepa...

Skaityti daugiau

27.11.2022 laikas 12:05 Įteisinti nelegalius gręžinius nuo kitų metų bus paprasčiau ir pigiau

2023 m. įteisinti gręžinius bus dar paprasčiau, o įteisinimo procedūros tais atvejais, kai požeminio vandens išteklių naudojimui nereikalingas leidimas, atpigs. Seimas pritarė laikinojo įstatymo pataisoms, numatančioms palengvinimus gyventojams.

...

Skaityti daugiau

18.01.2023 laikas 14:03 ŽŪM: Draudimai blogina jaunųjų žemdirbių padėtį
Seimo priimti apribojimai ūkininkams statyti sodybas žemės ūkio paskirties žemėje blogina jaunųjų ir smulkių ūkininkų padėtį, o prezidento pateikti pasiūlymai – galimas kompromisas, teigia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM)....

Skaityti daugiau