Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Vasario » 10

Olava STRIKULIENĖ: Apie „nuliovą" Konstitucinį Teismą

Olava STRIKULIENĖ: Apie „nuliovą

Konstitucinis Teismas (KT) vakar nutraukė bylą dėl Galimybių paso (GP) teisėtumo. Nes atsižvelgė į tai, jog Vyriausybė vasario 5 d. pati panaikino savo sprendimą, kuriuo buvo nustatyti su GP susiję apribojimai. Tad GP neliko, apribojimų, susijusių su GP, taip pat neliko. O jei nieko neliko, tai ką, anot garbiojo KT, jo garbieji teisėjai svarstys? Visišką nulį? Tai, kas jau neegzistuoja?

Tad nuo praėjusių metų pavasario iki šių metų vasario 5-osios visuomenė buvo tramdoma, rūšiuojama su kažkokiu pasu. Dabar tas „kažkoks" išnyko. O remiantis KT logika, su tuo kažkuo, vadintu pasu, išnyko ir buvęs visuomenės tramdymas, rūšiavimas ir segregacija.

KT paskelbtas nulis (pasas) ir šiuos visuomenę pjudžiusius reiškinius pavertė nuliais? Dabar net nelogiška būtų vadinti tuos reiškinius negatyviais. Nes nuliai neturi nei pliuso, nei minuso. Net nepatogu prieš Aušrinę Armonaitę ir jos partiją. Tiek stengėsi dėl Galimybių paso, o KT išaiškino, jog sukūrė tik nulį. Galės dabar girtis, jog „nuliova". Ir Vyriausybė galės girtis, jog „nuliova". Nuo praėjusio pavasario terorizavo visuomenę su pasu, pripažintu nuliu.

Taip galvojant, kurių galų bausti klaipėdiškę įmonę, nutiesusią slaptą, Kuršių marias teršusį, vamzdį. Juk teršimas jau išnykęs. Dar ir kaip seniai. Vamzdis seniai išmatuotas ir suspenduotas. Apribojimų, susijusių su teršalų sklidimu ar nesklidimu, jau neliko. Vamzdis šiaip sau riogso visiškai nepakaltinamas. Taip pat kaip ir piliečių stalčiuose toliau gali riogsoti visiškai nepakaltinami Galimybių pasai. Tiesiog gulės, ir tiek. Nepakaltinami, nes nenaudojami.

Kurių galų bausti brakonierių už pernai nušautą elnią? Juk elnio jau nėra! Ir bet kokiam teismui, ne tik Konstituciniam, tą lengva įrodyti. Nušautas elnias nemauroja, nešuoliuoja į rapsų pasėlius, nėra pievoje elnio pėdsakų. Jo paprasčiausiai nėra. Tai kaip galima bausti brakonierių? Nušovusį tai, ko nėra?

O kaip galima bausti neblaivų vairuotoją, pernai žiemą įskriejusį į užšalusį ežerą? Žmogus seniai išsiblaivė. Girto Petriuko jau nėra. Ledo ežere taip pat nėra. Automobilio ežere taip pat nėra. Žuvys ir tai per metus pasikeitė. Jei anos patyrė psichologines traumas, tai gal jau žvejų išgaudytos. O jauniklės įlūžusio automobilio net markės neprisimena. Tai ką bausti, jei nieko nėra? Būtent tokia ir garbiojo KT logika.

Ne be reikalo sakoma, kad tiesa ir teisybė ne visados sutampa. Politikai, ypač kai tampa valdančiaisiais, atstovauja vienokiai teisybei. O mes, likusieji piliečiai, - kitokiai. Ko gero, artimesnei tiesai.

Įsivaizduokime - 2011 m. lapkritis. Labai blogas pilietis Petriukas su gaujele bendraklasių ir su kalašnikovais įsiveržia į „Snoro" banką. Paima ten esančius klientus, darbuotojus įkaitais ir ištuština seifus. Jei taip būtų įvykę, Petriuką ir jo nusikalsti linkusią grupuotę persekiotų antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras", policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis. Plėšikai, nors ir labai reikalautų, nė už ką negautų ne tik sraigtasparnio, bet ir sklandytuvo. O lakią vaizduotę turintys paaugliai taptų reindžeriais. Tikėtųsi kur nors griovyje rasti bent vieną pakelėje pamestą dar neištuštintą „Snoro" seifą. Aiman, nerado. O jei blogasis Petriukas būtų „Snorą" susprogdinęs? Su dinamitu, skirtu neteisėtai lydekauti? Na, toks Petriukas seniai sėdėtų už grotų. Ir net nesitikėtų amnestijos.

Tačiau kai valdantieji politikai savo sprendimais taip sutaršė „Snorą", kad buvo baisiau nei per sprogdinimą, tai nieko jiems neatsitiko. Štai jums ir tiesos bei teisybės esminiai skirtumai. Jei galioja teisybė, tai už susprogdinimus turi vienodai atsakyti ir pavienis Petras, ir pavienis premjeras. Tačiau kai ką nors susprogdina pavienis Petras, tai vadinama kriminaliniu nusikaltimu. Padariusiu didžiulę žalą. O kai banką „susprogdina" politikai, tai yra nereikšminga praeitis. „Bežalė". Nežaliuojanti. O jei opozicija kabinėjasi, tai vadinama sąskaitų suvedinėjimu, neleistinu politiniu susidorojimu. Kenkiančiu valstybės prestižui.

KT nusprendė, kad GP teisėtumo klausimas būtų atnaujintas tuo atveju, jai į teismą dėl konstitucinio išaiškinimo kreiptųsi kiti teismai. O kodėl nesukūrus tokio precedento? Gal kito teismo teisėjas, dėl artėjančio pensinio amžiaus jau nebijantis pakenkti savo karjerai, galėtų tapti kamikadze? Kad KT neužverstų Galimybių paso istorijos puslapio. Nes per tris dešimtis metų per daug puslapių užversta, ištrinta. Jei už kiekvieną asmeninę klaidą, pakenkusią valstybei, bent ministrai turėtų susimokėti, klaidų iškart būtų mažiau.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/bus_isklausyta/olava-strikuliene-apie-nuliova-konstitucini-teisma/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
10.04.2024 laikas 20:02 Receptai – Patiekalai Bananų sausainių pyragas: skanus ir greitas desertas be kepimo receptas
Jei mėgstate saldumynus, bet neturite pakankamai laiko gaminti, rekomenduojame labai greito ir lengvo deserto receptą. Jums nereikės vargti su tešla ir įjungti orkaitės. Pakanka po ranka turėti krekerių, bananų, šiek tiek cukraus ...

Skaityti daugiau

08.04.2024 laikas 15:22 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlė su malonia citrinos rūgštele. Skanus užkandis iš to, ką turite šaldytuve

Greitai, lengvai ir nebrangiai! Puikus skonis ir aromatas, kurį mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Būtinai išbandykite - rekomenduoju.

Skaityti daugiau

03.04.2024 laikas 20:23 Receptai – Patiekalai Blyneliai (sklindžiai) su obuoliais (receptas)
Mano vyras turi labai aiškią nuomonę kai kuriais klausimais. Ir jis kartais savo tiesa būna taip įsitikinęs, kad neįmanoma jį perkalbėti. Tačiau, kartais aš jį pergudrauju. Kad ir su šiais sklindžiais. Jis visada sako, kad keptų o...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau