Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2022 » Rugpjūčio » 21

Gaivus jogurtinis tortas su persikais ir braškėmis

Gaivus jogurtinis tortas su persikais ir braškėmis

Šiaip man be galo sunku prisiversti iškepti tortą, nes visas procesas atima vos ne didžiąją dalį dienos, o po to kol dar sugalvoji kaip jį dekoruoti (man viena sudėtingiausių dalių. Lietuvoje gyvendama tortą prisiruošdavau kepti gal kartą ar pora per metus, kadangi yra tiek visokiausių cukrainių, kepyklėlių, prekybos tinklų kepyklų, kuriose tortai yra super skanūs. Vėl eilinį kartą pasiskųsiu amerikietiškais tortais, bet čia dar nė karto neteko valgyti tikrai skanaus torto. Na taip, esu ragavusi tikrai skanių sūrio tortų (taip vadinamų “cheesecake“), bet jie vis tiek ne tokio tipo tortai, kokius esu pratusi valgyti Lietuvoje. Kadangi Lietuvoje galima rasti kokių tik nori tipų tortų - su grietinėlės ar grietinės kremais, su plikytais kremais, morenginiai, jogurtiniai, kavos, medaus ir t.t. Žodžiu net pačiai galva jau susisuko prisiminus, kiek nerealių tortų Lietuvoje galima atrasti. Tačiau Amerikoje tokių tortų rasti yra labai sudėtinga. Lengviausia išeitis - kepti tortą namuose. Tada tikrai žinai, kad tortas bus rimtas reikalas.

Tad štai, dalinuosi ir su Jumis išbandyti ir pasitvirtinusiu jogurtinio torto receptu. Jogurtinius tortus Lietuvoje prisimenu kaip gaivius, lengvus ir super skanius. Būtent toks šis tortas ir gavosi - nereikia nei pridėti, nei atimti.

Prieš kepant tortą turiu kelis patarimus. Kremo saldumą reguliuokite pagal savo skonį ir jogurto saldumą. Nepabijokite įdėti daugiau cukraus, jeigu atrodo, kad reikia. Sirupo saldumą/rūgštumą taip pat reguliuokite pagal save, priklausomai kokio saldumo/rūgštumo yra persikų sirupas likęs nuo konservuotų persikų. Taipogi, nepamirškite atsargiai elgtis su želatina, kad tirpinant mikrobangėje želatina neperkaistų ir maišant į kremą būtų pakankamai atvėsusi, bet dar skysta (kad galėtumėte plona srovele pilti į kremą). Ech, atrodo tiek žingsnelių ir patarimų, bet jau geriau perskaityti ir žinoti (jeigu nesate koks nors super duper tortų kepėjas…), negu po to kur nors susimauti.

Skanaus brangieji!!!

Ingredientai

Biskvitui:

  • kiaušiniai: 4
  • cukrus: 130 gramų (0,5 stiklinės; 1 stiklinė - 240 mililitrų)
  • miltai: 100 gramų (trijų ketvirtadalių stiklinės)
  • šiltas vanduo: 8 valgomųjų šaukštų
  • krakmolas: 1,5 valgomojo šaukšto
  • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio
  • druska: 2 žiupsnių.

Kremui:

  • 35% riebumo šalta plakamoji grietinėlė: 400 mililitrų (1,75 stiklinės)
  • persikų skonio jogurtas: 300 mililitrų (1,25 stiklinės)
  • konservuotų persikų puselės saldžiame sirupe: 1 mažos skardinės
  • braškės: ~120-150 gramų (1 saujos)
  • cukrus: 6 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 60 mililitrų (ketvirtadalio stiklinės)
  • želatina: 20 gramų.

Sirupui:

  • sirupas likęs nuo konservuotų persikų
  • šiltas vanduo: 1 stiklinės
  • cukrus: 4-5 valgomųjų šaukštų
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.

Papuošimui:

  • 35% riebumo plakamoji grietinėlė: 160 mililitrų (dviejų trečdalių stiklinės)
  • cukraus pudra: 3-4 valgomųjų šaukštų
  • vanilės ekstraktas: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
  • braškės: 1-2 saujų.

Recepto paruošimas

1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Ant apvalios kepimo formos (naudojau 20 cm skersmens išardomą formą) dugno patiesiame kepimo popierių.

3. Formos dugną ir kraštus patepame trupučiu sviesto.

4. Biskvitas: Baltymus atskiriame nuo trynių. Trynius sudedame į vieną dubenį kartu su cukrumi, plakame elektriniu mikseriu.

5. Tada supilame vandenį ir plakame apie 3 minutes, kol masė padvigubėja. Kitame dubenyje išplakame kiaušinių baltymus su žiupsniu druskos. Plakame tol, kol baltymai pasidaro standūs ir apvertus dubenį iš jo nekrenta.

6. Kitame dubenyje miltus sumaišome su krakmolu, kepimo milteliais ir žiupsniu druskos. Miltus persijojame 2 kartus. Lėtai ir pamažu įmaišome miltus į trynių masę (aš naudoju guminę mentelę).

7. Po to atsargiai ir lėtai įmaišome baltymus. Pusę tešlos supilame į kepimo formą, išlyginame paviršių ir kepame įkaitintoje orkaitėje 20-22 minutes. Ar biskvitas iškepęs patikriname mediniu dantų krapštuku.

8. Iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės paliekame atvėsti 5 minutes, tada išimame iš kepimo formos, paliekame visiškai atvėsti ir atsargiai perpjauname perpus.

9. Tokiu pačiu būdu iškepame antrąjį biskvitą ir perpjauname perpus. Jei norite, galite kepti biskvitą iškart 2-jose formose, arba kepti 1 biskvitą ir perpjauti į 3 dalis.

10. Sirupas: Visus sirupo ingredientus sumaišome viename indelyje ir atidedame į šalį. Sirupo saldumą reguliuokite pagal savo skonį. Aš dėjau daugiau cukraus, nes mano naudotas sirupas ir jogurtas nebuvo itin saldūs.

11. Kremas: Jogurtą paliekame kambario temperatūroje, kad nebebūtų šaltas. Grietinėlę plakame elektriniu mikseriu, kol pradeda truputį tirštėti, sudedame cukrų ir plakame, kol pasidaro tiršta (tik neperplakite).

12. Mažame indelyje želatiną užpilame vandeniu, paliekame išbrinkti 5-10 minučių.

13. Tada pašildome mikrobangėje 10-15 sekundžių, kad želatina ištirptų (sekite šildymo laiką ir neperkaitinkite, kitaip želatina nestings). Želatiną truputį atvėsiname ir plona srovele supilame į jogurtą, nuolat maišydami elektriniu mikseriu.

14. Po to atsargiai ir lėtai įmaišome grietinėlę (aš naudojau guminę mentelę). Kremą trumpam paliekame šaldytuve (nepalikite per ilgai, kitaip kremas sustengs).

15. Persikus nusausiname, supjaustome nedideliais kubeliais. Braškes taip pat supjaustome mažais kubeliais.

16. Torto sluoksniavimas: Ant tos pačios kepimo formos dugno ir kraštų (kurioje kepėte biskvitus) patiesiame kepimo popierių. Dedame pirmąjį biskvitą, apšlakstome sirupu (sirupo nepagailėkite, bet apšlakstykite atsargiai, kad nebėgtų per biskvito kraštus).

17. Tepame trečdalį kremo, išdėliojame trečdalį vaisių, uždedame antrąjį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame pusę likusio kremo ir išdėliojame pusę vaisių.

18. Dedame trečiąjį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame kremą, išdėliojame likusius vaisius, ir uždedame paskutinį biskvitą, jį sulaistome sirupu (sirupo gali ir atlikti).

19. Tortą dedame į šaldytuvą ir paliekame bent 4 valandoms ar pernakt.

20. Torto papuošimas: Viename inde išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu.

21. Tortą išimame iš formos, dekoruojame grietinėle ir braškėmis. Skanumėlis!!!

22. Rekomendacija: Daugiau jogurtinių receptų rasite: Jogurtiniai tortai.

Recepto Autorius Lithuanian in the USA

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau