Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Gruodžio » 20

Šiauliuose nusižudžiusios medikės brolis: ten vyko žmonių žudymas, o ne gydymas

Šiauliuose nusižudžiusios medikės brolis

Daugiau kaip metus trukęs ikiteisminis tyrimas dėl buvusios Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojos anesteziologės Lauros Šilinskytės savižudybės baigtas. Prokuratūra nutraukė tyrimą neradusi kitų kaltės. Mirusios medikės brolis stebisi tokiomis išvadomis ir neketina pasiduoti, kol sesers darbovietėje mobingu užsiėmę medikai nesulauks baudžiamosios atsakomybės.

Kaip „Vakaro žinios" jau skelbė, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po visuomenėje didelį atgarsį sukėlusios jaunos Šiaulių ligoninės gydytojos savižudybės pernai gegužę. Moters artimieji viešai teigė, kad jos mirtis yra susijusi su darbe patirtu mobingu. Medikė rasta negyva praėjus dviems dienoms po jos atleidimo iš darbo Šiaulių ligoninėje. Vėliau buvo nustatyta, kad medikė iš darbo buvo atleista neteisėtai.

Tačiau daugiau nei 150 lapų apimties prokuratūros ikiteisminio tyrimo nutraukimo nutarime konstatuojama, kad ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta jokių duomenų, kurie atskleistų, jog moters atleidimą iš darbo inicijavę ar kiti asmenys būtų siekę privesti ją prie savižudybės ar būtų numatę, kad ji gali priimti tokį sprendimą, todėl daroma išvada, kad jų veiksmuose kaltės nėra.

„Vakaro žinios" yra skelbusios, kad atliekant ikiteisminį tyrimą, pareigūnų prašymu Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba atliko patikrinimą Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Nors išvados nebuvo skelbiamos viešai, jose insultu sergantiems pacientams tokios intervencinės operacijos kaip cerebrinių kraujagyslių angiografijos, perkutaninės transliuminalinės angioplastikos, mechaninės trombektomijos procedūras atliko neturintys teisės atlikti šias procedūras gydytojai kardiologai. Dalis pacientų po tokių operacijų neišgyveno.

Kaip vėliau paaiškėjo, pernai ligoninėje buvo atliktos iš viso 99 intervencijos insultu sergantiems pacientams, iš kurių 22 pacientai mirė. Tačiau ligoninės vadovybė teigia, kad kardiologai, atlikę tokias intervencijas, turėjo tam teisę, nes, kaip teigia įstaigos naujasis vadovas Mindaugas Pauliukas, buvo „papildomai pasimokę, todėl kompetentingi." Nepaisant to, visi tie medikai, bei skyriaus, kuriame dirbo L.Šilinskytė, vadovė, ligoninėje nebedirba.

„Vakaro žinių" kalbintas nusižudžiusios medikės brolis Artūras Šilinskis stebisi prokuratūros sprendimu ir tikina, kad tai dar ne pabaiga teisybės paieškų kelyje: „Įrodyti privedimą prie savižudybės dėl mobingo yra labai sudėtinga. Gal dėl to prokuratūrai kilo abejonių. Prokurorės sprendimas toks, bet jis gali būti skundžiamas. Tad tai nėra paskutinis etapas. Kol kas esame analizavimo stadijoje. Gavome 150 bylos puslapių, reikia įsigilinti į visas smulkmenas. Tuomet žiūrėsime, kokius veiksmus galime daryti toliau. Pažiūrėsime, kas buvo ištirta ir kokie veiksmai buvo atlikti. Ėjimų dar turime."

- Laura planavo išvykti į Vokietiją. Atleidimas iš darbo jai būtų užkirtęs tam kelią?

- Taip, ji planavo išvažiuoti. Su atleidimo įrašu ji nebūtų galėjusi toliau tęsti savo karjeros Vokietijoje, kaip planavo. Norint įsidarbinti Vokietijoje, būtų reikėję rekomendacijų. Įsivaizduokite, jeigu būtų įrašas, kad ji kaltinama dėl dokumentų klastojimo. Kaip manote, būtų priėmę vokiečiai į darbą tokį specialistą ar ne? Tad kelias į Vokietiją buvo užkristas kelias. Tai turėjo paveikti ją.

- Kaip vertinate, kad Akreditacijos tarnybai paviešinus tyrimo išvadas apie gydymo paslaugų kokybę ligoninėje, naujoji vadovybė neigia, kad kardiologai, atlikę operacijas, po kurių pacientai neišgyveno, neturėjo teisės jų atlikti?

- Yra specialistai, kurie nustatė, kad tai yra pažeidimas.

- Dalis tų medikų jau dirba kitose įstaigose.

- Nesąžininga, jie turi būti nubausti.

Lietuvoje vis dar nėra baudžiamosios atsakomybė už mobingą, todėl galima tik bandyti įrodyti, kad tai buvo privedimas prie savižudybės. Nėra Lietuvoje sukurtos teisinės sistemos, kuri gintų žmones, patiriančius mobingą. Tai yra sudėtingiausia situacijos pusė.

Nežinau, kur dabar dirba Lauros buvusi vadovė, kiek žinau, išėjo savo noru, bet suprantu, kad taip jai buvo pasiūlyta. Nes norint atleisti, reikia įrodymų. O jeigu nenori kažko įrodinėti, lengviau pasiūlyti išeiti savo noru.

Kalbėjau su keliais medikais, jie džiaugiasi, kad vadovė Šiauliuose nebedirba. Kiek girdėjau, atmosfera gerėja, sugrįš profesionalūs medikai, kurie buvo tiesiog išvaryti iš savo darbo vietų.

- Laura manė, kad į daug ką buvo numojama ranka tam, kad būtų išsaugotas Insultų klasteris įstaigoje?

- Taip, tas Insultų klasteris jau buvo... Ten buvo ne gydymas, o žmonių žudymas. Laura negalėjo tylėti ir darė, ką galėjo. Ji visą laiką į ligonius žiūrėjo kaip į artimus žmones. Ji visuomet buvo už tai, kad gydymas būtų profesionalus. Ir niekuomet negalėjo palikti ramiai to, kas ten vyksta. Buvo medikų, kurie taip pat matė tai, bet pasirašė taikos sutartis ir nustojo kovoti, pasitraukdavo. O Laura taip elgtis negalėjo.

Justina GAFUROVA

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau