Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Ūkininkas

Avių ir ožkų augintojai vis dar nenoriai registruoja kergimus

Avių ir ožkų augintojai vis dar nenoriai registruoja kergimus

Galvijų, kiaulių, avių, ožkų ir arklinių gyvūnų veisimas ekonominiu ir socialiniu požiūriu užima strateginę vietą Sąjungos žemės ūkyje ir juo prisidedama prie Europos Sąjungos kultūros paveldo.

Veislininkystėje kilmės duomenys yra patys svarbiausi. Jie taip pat gali padėti didinti ūkio produktyvumą. „Turint pilna bandos kilmės informaciją galima išskaičiuoti statistiškai vieno ar kito reproduktoriaus savybes  (pvz. iš vieno reproduktorius dažniau gaunami dvynukai, iš kito gimsta tik po vieną, galima nustatyti, reproduktoriaus įtaką palikuonių gyvybingumui, sveikatingumui ir daugybę kitų ūkio ekonomikai naudingų dalykų).  Todėl labai rekomenduojama kergimus registruoti ne tik dėl to kad reikia, bet ir iš to gauti realią ūkiui naudingą informaciją“, - teigia Veislininkystės skyrius vedėja Dalia Laureckaitė-Tumelienė.

Anot Veislininkystės skyriaus vedėjos, kergimo fakto registravimas duoda pilnesnę gyvulio informaciją. Sistema pati iš kergimo fakto pagal algoritmus vėliau registruojant atvestu jauniklius priskiria tėvus, o tai reiškia, kad sistemoje bus nurodyta ne tik motina bet ir tėvas.

VMVT atliko VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo Ūkinių gyvūnų registro Gyvulių veislininkystės informacinėje sistemoje registruotų duomenų analizę. Buvo vertinama kiek Lietuvoje registruotų avių ir ožkų, atvestų 2021-2022 metais, neturi tėvų informacijos.

Nustatyta, kad daugiau nei 90 proc. Lietuvoje atvestų avių ir daugiau nei 93 proc. Lietuvoje atvestų ožkų nėra nurodyto tėvo informacijos.

VMVT primena, kad vadovaujantis Ūkinių gyvūnų kergimo apskaitos taisyklėmis „Dėl ūkinių gyvūnų reprodukcijos apskaitos taisyklių patvirtinimo“, kergimo įvykį gyvulių laikytojai patys gali tiesiogiai užpildyti prisijungę prie Ūkinių gyvūnų registro. Tai padaryti yra labai paprasta, o pačią registraciją reikalinga atlikti per 14 darbo dienų nuo reproduktoriaus iškėlimo iš ūkinių gyvūnų bandos, kurioje buvo vykdomas kergimas, dienos, bet ne vėliau nei iki pirmo gauto palikuonio registravimo dienos.

Prisijungimo duomenis kergimams registruoti gyvulių laikytojai gali gauti raštu, el. paštu ar kitomis ryšio priemonėms pateikę ŽŪIKVC pasirašytą prašymą suteikti prieigą prie Ūkinių gyvūnų registro Kergimo apskaitos modulio.

Ūkinių gyvūnų laikytojai, neturintys galimybių naudotis informacinėmis technologijomis, Kergimo žiniaraščio kopiją (formą galite atsisiųsti iš VMVT „Veislininkystės srities ataskaitų ir dokumentų formos“ 11 eilutės internetinės svetainės) ŽŪIKVC pateikia paštu.

Jei suklystama įvedant kergimo duomenis į KAM, taisyti klaidas turi teisę tik VMVT. Reproduktoriaus laikytojas VMVT teritoriniam padaliniui pateikia raštu arba el. paštu prašymą (formą atsisiųsti galite iš „Veislininkystės srities ataskaitų ir dokumentų formos“ 16 eilutė) dėl klaidų ištaisymo KAM, nurodydamas savo vardą ir pavardę bei duomenis, kuriuos prašoma ištaisyti.

vmvt.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
31.03.2023 laikas 20:05 Kaip auginti petunijų daigus namuose
Petunijų kvapas yra užburiantis, jos žydi ilgai, spalvų gausa ir ryškumu. Pačiam auginti gėlę iš sėklų nėra lengva užduotis, tačiau tai įmanoma. Šiame straipsnyje skaitykite, kada sėti ir kaip auginti petunijos daigus iš sėklų namuose....

Skaityti daugiau

13.05.2021 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau

16.05.2020 laikas 20:41 Liepų nauda ir liaudies receptai

Vaistams naudojami liepų žiedynai, pumpurai, lapai ir žievė. Pavasarį labai sveika suvalgyti po saujelę liepų pumpurų, vėliau - pasidaryti salotų su jaunais liepų lapais. Verdama liepų žievė išskiria daug gleivių ir vartojama sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas; furunkulams, nu...

Skaityti daugiau

12.03.2019 laikas 07:30 Erškėtuogių sėklų aliejus

Šį aliejų rekomenduojame: brandžiai, vystančiai, pavargusiai, sausai odai; kaklo ir krūtinės odai stangrinti; saulėje nudegusiai ar nušalusiai odai prižiūrėti; randuotai odai; nėščiųjų odai strijų atsiradimo profilaktikai; sudirgusiai odai po depiliacijos ar skutimosi; dermatito, egzemos ir psori...

Skaityti daugiau

09.08.2022 laikas 08:44 Ką daryti su tulpėmis po žydėjimo, kad jos neperaugtų?
Tulpės pavasarį pražysta vienos pirmųjų. Taip malonu išeiti į lauką, pajusti saulės šilumą ir mėgautis ryškiu tulpių grožiu. Po ilgų tamsos ir pilkumos mėnesių visiems to reikia. Tačiau ne visi žino, ką daryti su nužydėjusiomis tulpėmis. Kartais galite nieko nedaryti, o kartais tai gali netgi sugadi...

Skaityti daugiau