Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Liepos » 08

Jautienos paslėpsnies kepsnys Flank steak orkaitėje

Jautienos paslėpsnies kepsnys Flank steak orkaitėje

Jautienos paslėpsnis yra apatinė pilvo dalis. Mėsos skyriuje aš pati gana dažnai pasirenku būtent šią išpjovą steikui, ir ne tik dėl to, kad jos kaina yra pigesnės, lyginant su nugarine, bet ir dėl turtingesnio mėsingo skonio. Jei teisingai paruošti paslėpsnį, tai yra jos neperkepti, tai ši mėsa savo kokybe bei skoniu visada pralenkia visus kitus steikus

Savo šeimoje turime net keletą jautienos paslėpsnies mėgstamų receptų: keptuvėje kepame jautieną meksikietiškai "Fahitai"; paslėpsnį įtrinkite sausų prieskonių mišiniu ir šitaip pamarinuokite keletą valandų - paskui kepkite ant įkaitinto špižinio paviršiaus; arba trečias variantas - orkaitėje kepta šviežiais prieskoniais įtrinta paslėpsnis. Būtent šį receptą šį kartą Jums ir pateiksiu.

Yra vienas itin svarbus niuansas, bekepant paslėpsnį. Iškepusios paslėpsnies storiausios vietos temperatūra privalo siekti maždaug 80 laipsnių (170-180°F). Pagal steiko iškepimo taisykles ši temperatūra atitiktų pilnai iškepusį steiką. Bet paslėpsnies išpjovai tai atitinka vidutiniškai iškepusios mėsos temperatūrą: mėsos pakraščiai bus beveik gerai iškepę, vidurys - vidutiniškai iškepęs, pačiame mėsos centre bus 2-3 griežinėliai mėsos su krauju.

Pagaminimui reiks turėti kepimui orkaitėje atsparų indą, geriausiai tiktų špižinė keptuvė arba kepimo skarda 2-5 centimetrų kraštais (keramikiniai indai netiks, nes kepimas vyksta itin aukštoje temperatūroje), grūstuvę arba malūnėlį prieskoniams, kulinarinį termometrą (galima išsisukti ir be jo), kulinarines žnyples - mėsai apversti.

Ingredientai

  • jautienos paslėpsnis (angliškai - beef flank steak): ~500-900 gramų
  • švieži prieskoniai (tik lapeliai): 1 valgomojo šaukšto (rozmarinas, čiobrelis, raudonėlis, šalavijas)
  • česnakas: ~4-6 skiltelių
  • alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukšteliai
  • rupiai malti arba sugrūsti margaspalviai pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
  • Vorčesteršyto padažas: 1 valgomojo šaukšto
  • skystas medus: 1 valgomojo šaukšto (tinka ir lipnus uogų džemas - braškių, slyvų ar panašiai).

Recepto paruošimas

steikai, Jautienos kepsnys, kepsniai, jautiena, jautienos patiekalai

1. Pastebėjimas: Tiems kurie nori geriau susipažinti su jautienos dalimis, labai pravers šis paveiksliukas.

2. Jautiena privalo būti kambario temperatūros. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite.

3. Malūnėlyje ar grūstuvėje susmulkinkite žolinius prieskonius bei česnaką. Pridėkite visus likusius ingredientus (išskyrus mėsą) ir gerai išmaišykite. Privalo gautis tiršta lipni masė, tarsi košelė.

4. Pasiruošta prieskonių košele iš visų pusių ištrinkite jautieną.

5. Palikite ją kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių.

6. Po to orkaitės lentyną perkelkite į aukščiausią dalį. Kad iš anksto prikaistų, į orkaitę patalpinkite tuščią špižinį kepimo indą arba kepimo skardą.

7. Paruoškite 250 laipsnių temperatūros (475°F) karštumo orkaitę.

8. Kai jau orkaitė prikaista ir supypsi, dar reikia palaukti maždaug 10 minučių, kad šiluma joje gerai pasiskirstytų.

9. Dėkite pasimarinavusią mėsą ant įkaitinto kepimo indo ir kepkite orkaitėje 20 min. Viduryje kepimo mėsą būtinai apverskite.

10. Iškepusią mėsą ištraukite iš orkaitės. Tikrinkite kulinariniu termometru, pasmeigus storiausią mėsos dalį iki vidurio. Mėsos temperatūra turi siekti maždaug 80 laipsnių (170-180°F).

11. Jei savo virtuvėje neturite maisto termometro, tikrinkite mėsą šakute pasmeigę jos storiausią vietą iki vidurio, paskui skylučių vietą spauskite gulsčiais šakutės ašmenimis. Pro skylutes privalo bėgi skaidrus rausvas sultinys, be ryškaus kraujo raudonio.

12. Prieš pjaustydami, palikite mėsą "pailsėti" šiltoje virtuvės temperatūroje, be skersvėjo, maždaug 10 minučių. Tai reikalinga tam, kad mėsa liktų sultinga, kad po to bepjaustant neišbėgtų visos jos sultys.

13. Pjaustykite maždaug 1 centimetro storio griežinėliais, būtinai statmenai raumenų skaiduloms. Jautienos paslėpsnies kepsnį tiekite į stalą šalia raudono vyno arba obuolių sulčių. Garnyrui itin tiks bulvės, ankštinės pupelės, grybai, tamsiai žalių lapelių šviežios salotos. Itin gardu raudono vyno arba granatų sulčių pagrindu paruoštas padažas. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau kepsnių receptų rasite: Kepsniai.

steikai, Jautienos kepsnys, kepsniai, jautiena, jautienos patiekalai

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau