- 07.03.2020
- 0.0 Reitingas
- 1760 Peržiūrų
- Aptarti
Kalakuto kepsnys paprastai gaminamas per Kalėdas ir Padėkos dieną, bet taip pagaminta mėsa labai gerai tinka ir su sviestainiais, ir su salotomis. Su įdaro ingredientais ir papildomais garnyrais galima drąsiai improvizuoti, kad dar labiau pagerintume kepsnio skonį. Mėsa - geros savijautos patiekalas, nes ji turi nepakeičiamą aminorūgštį triptofaną, iš kurios organizmas gamina laimės hormoną serotoniną.
Gali turėti įtakos nuotaikai
0,5 kg kalakutienos turi 600 mg nepakeičiamos aminorūgšties triptofano, kurį organizmas paverčia serotoninu, siejamu su gera savijauta. Manoma, kad serotoninas atsako už nuotaiką, apetitą, miegą, virškinimą, atmintį, normalų svorį ir libido. Nepakankamas serotonino kiekis siejamas su depresija. Apskaičiuota, kad suaugęs žmogus per dieną turėtų suvartoti mažiausiai 200 mg triptofano, kad netrūktų serotonino.
Ingredientai
- 1 kalakutas (apie 8 kg)
- 3 v. š. žąsų taukų arba kitų gyvūninių riebalų, kokosų aliejaus arba kitų kokybiškų riebalų (skystų)
- jūros druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
- 2 išilgai perpjautos morkos
- 1 sukapotas svogūnas
- 4 nuluptos česnakų skiltelės
- 5 švieži laurų lapai
- 5 puodeliai vištienos sultinio (geriausia - namuose gaminto)
- 2 v. š. tapijokos miltų.
Marinatui
- 2 didelės saujos pipirmėčių lapelių
- 2 didelės saujos garbanotų petražolių lapelių
- 2 didelės saujos kalendrų lapelių
- 4 nuluptos česnako skiltelės
- 1 puodelis citrinų sulčių
- 1 puodelis baltojo vyno
- 3/4 puodelio lydytų žąsų taukų
- 2 a. š. malto kumino
- jūros druska ir šviežiai malti juodieji pipirai.
Įdarui
- 2 v. š. žąsų taukų arba kitų gyvūninių riebalų, kokosų aliejaus arba kitų kokybiškų riebalų (skystų)
- 1 smulkiai sukapotas svogūnas
- 4 pakepintų česnakų skiltelės arba česnakų konfi
- 3 supjaustyti ploni bekono gabalėliai
- 4 v. š. sukapotų garbanotų petražolių
- 3 v. š. Dukkoh prieskonių
- 1 a. š. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
- 450 g maltos kiaulienos.
Kaip paruošti marinatą
- Dėkite visus marinatui skirtus ingredientus į virtuvinį kombainą ir malkite iki vientisos konsistencijos. Įdėkite kalakutą į didelį negilų indą, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir užpilkite marinatu, įtrindami juo odą ir kalakuto vidų. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve 24 val. Kas porą valandų pakartotinai įtrinkite kalakutą marinatu.
- Kitą dieną išimkite kalakutą iš šaldytuvo ir palikite valandai kambario temperatūroje. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C temperatūros.
Kaip paruošti įdarą
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir pakaitinkite joje riebalus. Dėkite į riebalus svogūną ir kepkite 5 min., kol jis suminkštėja. Įdėkite česnakų konfi (maždaug valandą keptuvėje keptas česnakų skilteles, kurios po to laikytos alyvuogių aliejuje) ir bekoną, kepkite, kol pasikeičia spalva (maždaug 3-5 min.). Nuimkite keptuvę nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Sudėkite likusius ingredientus ir viską gerai išmaišykite.
- Prikimškite kalakuto vidų įdaro. Tada sukryžiuokite įdaryto kalakuto kojas ir suriškite kulinarine virvute arba siūlu. Dėkite kalakutą į didelę kepimo skardą ir užpilkite likusiu marinatu.
- Užpilkite ant kalakuto skystų (ištirpintų) riebalų, apibarstykite druska ir pipirais.
- Dėkite į kepimo skardą morkas, svogūnus, česnakus ir laurų lapus. Tada apdenkite viską folija ir įdėkite į orkaitę. Sumažinkite orkaitės karštį iki 180 °C temperatūros ir kepkite maždaug 2 val. 20 min., reguliariai apliedami kalakutą riebalais. Paskutines 40 min. kepkite be folijos, kad paruduotų kepsnio oda.
- Kalakutas yra gatavas, jei, įpjovus jo šlaunį peiliu, ištekančios sultys persišviečia. Kepimo trukmė gali keistis, bet vidutiniškai tai trunka 2 val. ir 20 min.
- Išimkite kalakutą iš orkaitės, dėkite ant padėklo ar didelės lėkštės ir apdenkite folija. Palikite 20 min. „pailsėti".
Kaip pagaminti padažą
- Įpilkite į puodą vištienos sultinį ir ant vidutinės ugnies kaitinkite, kol apimtis sumažės per pusę (maždaug 20 min.). Nugriebkite riebalus.
- Sumaišykite tapijokos miltus su 3 v. š. vandens ir įmaišykite į sultinį. Leiskite viskam užvirti ir tada ant vidutinės ugnies toliau kaitinkite, kartais pamaišydami. Sumažinkite iki visiškai nedidelės ugnies ir maišykite, kol padažas sutirštėja. Kai jis paruoštas, iškoškite.
- Išimkite kalakuto įdarą ir dėkite į lėkštę. Padalykite kalakutą porcijomis ir patiekite kartu su įdaru ir padažu.
Svarbu! Jei sumanėte gaminti šaldytą kalakutą, turėkite omenyje, kad jį prieš tris dienas reikia išimti iš šaldiklio ir įdėti į šaldytuvą atitirpti.
Dukkah prieskoniai
Ingredientai
- 1/2 puodelio kedrinių pinijų
- 1/3 puodelio mirkytų kalendrų sėklų
- 1/2 a. š. malto kumino
- 1/2 a. š. jūros druskos
- 1/2 a. š. maltos aitriosios paprikos
- 1/2 a. š. baharato (Vidurinės Azijos prieskonių mišinio)
- žiupsnelis džiovintų pipirmėčių.
Gaminimo būdas
- Dėkite kedrines pinijas ir mirkytas kalendrų sėklas į didelę kepimo skardą be papildomai įdėtų riebalų ir paskrudinkite ant vidutinės ugnies maždaug minutę arba tol, kol riešutų ir sėklų mišinys pradeda ruduoti.
- Berkite paskrudintus riešutus ir sėklas į virtuvinį kombainą. Sudėkite kuminą, druską, aitriosios paprikos miltelius, baharatą ir pipirmėtes. Įjunkite pulsuojantį režimą, kad ingredientai susimaišytų.
- Naudokite Dukkah kaip prieskonius gamindami patiekalą arba valgykite kartu su daigintų sėklų duona, anakardžių sūriu ir pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi. Galima laikyti uždarame inde virtuvės spintelėje maždaug 2-3 savaites.
Pataria pasaulinio garso osteopatas, New York Times bestselerių „Puiki paukščių gripo apgaulė" (The Great Bird Flu Hoax), „Dieta be javų" (The No-Grain Diet) ir „Gydymas be pastangų" (Effortless Healing) autorius ir daugelio knygų bendraautoris JOSEPHAS MERCOLA.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau