Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Sausio » 5

Lietuviški lietiniai - blynai su įvairiais įdarais

Lietuviški Lietiniai - Blynai Su Įvairiais Įdarais

(Paranormal) Prancūzai tokius lietinius vadina crêpe ir labai išdidžiai skelbia savo kulinarijos išradimu. Bet aš nebūčiau aš, jei nedrįsčiau šiam teiginiui paprieštarauti, nes esu ragavusi nuostabius lietinius pagamintus pagal rusų, graikų, Sibiro tautų bei lenkų virtuvės tradicijas. Kaip ir visi kiti kulinarai, labai išdidžiai teigiu, kad mano lietuviškas receptas pats skaniausias bei tikriausias: minkšti ir tamprūs, švelnaus skonio lietiniai, nė lašelio vandens - grynas skanumėlis.

Toks mano lietinių receptas nuo daugumos kitų internetinių skiriasi tuo, kad riebalus aš įmaišau į blendinį (skystą tešlą) ir visai nenaudoju riebalų ant keptuvės - tik pirmam lietiniui atitenka šiek tiek sviesto.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi 12 lietinių. Kepimo trukmė maždaug 25 minutes. Bet patartina blendinį (skystą tešlą) prieš kepant palikti brinkti mažiausiai 20 minučių kambario temperatūroje - kviečiuose esančiam glitimui suaktyvėti; šitaip lietiniai gausis tampresni bei sumažės rizika suplyšti juos apverčiant keptuvėje.

Tokie lietiniai yra skanūs ir patys savaime, bet juos galite paįvairinti įvairiausiais įdarais, žiūrėkite įdarų receptus įrašo apačioje.

Kepimui labiausiai tiks labai lygaus dugno nesvylama 30 centimetrų skersmens keptuvė. Aš pati turiu vieną keptuvę, kuri yra dedikuota būtent tik blynams bei lietiniams. Dar reiks turėti mikserį arba plakimo šluotelę, 100 mililitrų talpos samtį, 2 dubenis ir mentelę.

lietiniai blynai, blynai, lietiniai, miltiniai patiekalai

Ingredientai

  • sviestas: 75 gramų
  • aukščiausios rūšies kvietiniai miltai: 400 mililitrų (1,6 stiklinės)
  • rupi druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
  • pilno riebumo pienas: 500 + 100 mililitrų (kiek šiltesnis nei kambario temperatūros)
  • kiaušiniai: 3 dideli (kambario temperatūros)
  • augalinis aliejus: 100 mililitrų (labiausiai tiks vynuogių kauliukų aliejus).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus reikia ingredientus lietiniams.

2. Tada virš vidutiniškos kaitros įkaitintote keptuvėje ištirpinkite sviestą, kepinkite iki kol sviestas tampa švelniai rudos spalvos,- tai priduoda lietiniams riešutiško prieskonio. Svarbiausia nesudeginti!

3. Palikite sviestą keptuvėje šiek tiek atvėsti.

4. Tada dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų bei druską.

5. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius bei 500 mililitrų pieno.

6. Trečdalį skysto mišinio pilkite į miltų mišinį, gerai išmaišykite mikseriu. Pilkite likusį pieno-kiaušinių mišinį, ištirpintą sviestą ir išplakite iki kol gautas blendinys (skysta tešla) bus be gumuliukų. Palikite sviestuotą keptuvę vėlesniam panaudojimui.

7. Uždenkite dubenį ir palikite blendinį brinkti kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių.

8. Išbrinkęs blendinys šiek tiek sutirštėja, tampa ištirpusių ledų konsistencijos. Į blendinį pilkite likusius 100 mililitrų pieno bei 100 mililitrų aliejaus. Viską dar kartą išplakite tuo pačiu mikseriu.

9. Tada į virš vidutinės kaitros įkaitusią tą pačią sviestuotą keptuvę samčiu pilkite blendinį. 1 samtis = 1 lietinis.

10. Keptuvę vartykite sukamuoju judesiu, kad blendinys plonu sluoksniu padengtų visą jos paviršių. Kepkite maždaug 60-90 sekundžių, kai tik lietinio paviršius atrodo sausas iki pat vidurio ir po juo pradės kilti oro burbulai, mentele apveskite apie kraštus, kad lietinis atšoktų nuo keptuvės paviršiaus. Tuomet lietinį vienu mentelės judesiu apverskite ir dar maždaug 60 sekundžių kepkite ant kitos pusės.

11. Iškepęs lietinis privalo būti tamprus, šviesus su rusvais taškais, kraštai minkšti bei nesausi.

12. Kartokite kepimus su likusiu blendiniu. Tarp kepimų keptuvės nereikia taukuoti, užteks riebalų iš blendinio.

13. Iškepusius lietinius vieną ant kito dėkite ant plokščios didelės lėkštės. Lietiniai tinka valgyti tik iš keptuvės arba juos uždengus plėvele (arba po kita plokščia lėkšte) galite šaldytuve laikyti iki 7 dienų, ir po to atšildyti ant sviestu pateptos keptuvės.

14. Lietiniai taps blynais, kai į juos įvyniosite įdarą ir apkepinsite iš abiejų pusių ant sviesto. Jei kepsite keptuvėje be dangčio, blynai gausis traškesni; po dangčiu kepant - geriau įkaista blyno įdaras. Didesnį kiekį iš anksto paruoštų blynų patariu kepti maždaug 15 minučių ant kepimo skardos orkaitėje, 175 laipsnių (350°F) temperatūroje. Įdaro į lietinius dėkite po 2 valgomuosius šaukštus. Maždaug 30-čiai lietinių pasirinkite vieną įdaro variantą:

15. Vištienos įdaras: Viena virta vištienos krūtinėlė, sumalta + aliejuje pakepinta pusę svogūno + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos.

16. Varškės ir sūrio įdaras: 200 gramų varškės + 200 tarkuoto fermentinio sūrio + 1 arbatinis šaukštelis kmynų (nėra būtina) + druska + pipirai. Lietinius suvyniokite į vamzdelius. Užkepkite orkaitėje ir patiekiete su karštu sviesto + grietinės padažu.

17. Plaučių ir rūkytos dešros įdaras: 300 gramų virtų plaučių + 100 gramų rūkytos dešros + aliejuje pakepinta pusę svogūno. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos

18. Varškės įdaras: 400 gramų varškės + 2 žali kiaušiniai (nėra būtina) + cukrus + vanilė arba cinamonas. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite bei patiekite aplieję grietine ir apibarstę cukrumi.

19. Varškės ir špinatų įdaras: 200 gramų varškės + 100 gramų smulkintų špinatų + smulkintas kuokštas prieskoninių žalumynų + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir pateikite aplieję karštu sviesto + grietinės + grybų (nėra būtina) padažu.

20. Troškinų kopūstų įdaras: 1 stiklinė troškintų kopūstų. + 2 virti kiaušiniai, susmulkinti + susmulkintos petražolės ar kt. prieskoniai + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos

21. Obuolių ir razinų įdaras: 8 obuoliai, supjaustyti kubeliais + viena sauja razinų + 4 valgomieji šaukštai cukraus +2 valgomieji šaukštai romo (nėra būtina). Viską pakepinkite keptuvėje su sviestu. Dėkite į lietinio vidurį, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu smeigtuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite šalia ledų kamuoliuko arba plaktos grietinėlės bokštelio.

22. Grybų įdaras: 300 gramų grybų + didelis svogūnas + druska + pipirai. Daržoves supjaustykite, pakepinkite, jei labai skystas įdaras - įdėkite džiuvesėlių. Dėkite į lietinio vidurį įdaro, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu kaištuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite su grietine bei žiupsneliu druskos.

23. Kumpio ir sūrio įdaras: 200 gramų kumpio + 200 gramų fermentinio sūrio + smulkintų petražolių (nėra būtina). Lietinius lankstykite vokeliu arba vyniokite į vamzdelį. Pakepinkite keptuvėje ant sviesto arba orkaitėje iki kol sūris apsilydis. Patiekite aplieję grietine.

24. Kaip galite matyti, beveik visi mano įdarai yra nesaldūs. Aš labai mėgstu desertus, bet pavalgyti mėgstu sūriai ir aštriai. Būtų labai įdomu sužinoti, kokius įdarus mėgstate Jūs. Lauksiu parašant komentaruose! O dabar skanaus!

25. Rekomendacija: Daugiau lietinių receptų rasite: Lietiniai.

lietiniai blynai, blynai, lietiniai, miltiniai patiekalai

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
27.01.2025 laikas 21:27 Receptai Traškios bulvės su šonine: skanus ir paprastas receptas
Bulvės su šonine – tai klasikinis patiekalas, kuris sušildys bet kurio stalo atmosferą. Šis receptas ne tik lengvai paruošiamas, bet ir leidžia kiekvienam pasireikšti kulinarinėje kūryboje. Su traškia šonine ir aromatingais priesk...

Skaityti daugiau

25.01.2025 laikas 13:50 Receptai Saldūs sausainiai su šokoladu ir riešutais: lengvas receptas
Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais – tai visų mėgstamas desertas, kurio skonis džiugins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Jie puikiai tinka prie arbatos ar kavos puodelio, o jų aromatas užpildys visą namą. Šis recepta...

Skaityti daugiau

25.01.2025 laikas 12:44 Receptai Lengva vištienos sriuba su grikiais: šiluma ir skonis
Sriuba yra universali ir mėgstama kiekvieno patiekalas, ypač šaltuoju metų laiku. Ši vištienos sriuba su grikiais ne tik sušildo, bet ir praturtina organizmą naudingomis medžiagomis. Sužinokite, kaip lengvai ir greitai galite pasi...

Skaityti daugiau

28.01.2025 laikas 22:24 Arbata Kraujospūdžiui Didinti
Arbata dažnai siejama su atsipalaidavimu ir sveikatos gerinimu, tačiau ar žinote, kad kai kurios arbatos rūšys gali padėti padidinti kraujospūdį? Nors tai nėra plačiai pripažinta, specifiniai arbatos tipai, dėl juose esančių medžiagų kaip kofeinas, a...

Skaityti daugiau

28.01.2025 laikas 19:47 Uošvė taupo lėšas nuo tablečių, nuolat perka pigiausią iš šykštumo, o paskui turi nusipirkti įprastą, t. y. mokėti du kartus

Kai prieš metus ištekėjau, nesitikėjau susidurti su tokia problema: mano uošvė, kuri manė, kad yra labai taupi, iš tiesų tapo tikru pinigų švaistytoja. Jos manija pirkti pigius, bet netrukus sugendančius daiktus, verčia mane sukti galvą, kaip išsp...

Skaityti daugiau

28.01.2025 laikas 18:37 Bozono žvaigždės: Tamsiosios materijos paslaptys
Naktinis dangus gali atrodyti pilnas šviečiančių žvaigždžių, tačiau šalia jų gali egzistuoti neįprastos bozoninės ir tamsiosios žvaigždės, kurios mūsų akims lieka nematomos. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip šios paslaptingos struktūros galėtų pave...

Skaityti daugiau

28.01.2025 laikas 17:10
Saulės sistema, mūsų kosminė namai, dažnai laikoma tobula struktūra, tačiau naujausi tyrimai atskleidžia intriguojančius faktus apie jos deformacijas. Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip senovės įvykiai galėjo paveikti planetų orbitas ir kodėl šios d...

Skaityti daugiau

27.01.2025 laikas 21:39 Sveikas gyvenimo būdas: kaip palaikyti emocinę sveikatą
Šiandieniniame greitame pasaulyje emocinė sveikata tampa vis svarbesnė. Sveikas gyvenimo būdas, apimantis fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą ir kokybišką miegą, gali turėti didelį teigiamą poveikį mūsų psichikai. Mokslininkai nuolat tiria, kaip pap...

Skaityti daugiau