Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 05

Lietuviški lietiniai - blynai su įvairiais įdarais

Lietuviški Lietiniai - Blynai Su Įvairiais Įdarais

(Paranormal) Prancūzai tokius lietinius vadina crêpe ir labai išdidžiai skelbia savo kulinarijos išradimu. Bet aš nebūčiau aš, jei nedrįsčiau šiam teiginiui paprieštarauti, nes esu ragavusi nuostabius lietinius pagamintus pagal rusų, graikų, Sibiro tautų bei lenkų virtuvės tradicijas. Kaip ir visi kiti kulinarai, labai išdidžiai teigiu, kad mano lietuviškas receptas pats skaniausias bei tikriausias: minkšti ir tamprūs, švelnaus skonio lietiniai, nė lašelio vandens - grynas skanumėlis.

Toks mano lietinių receptas nuo daugumos kitų internetinių skiriasi tuo, kad riebalus aš įmaišau į blendinį (skystą tešlą) ir visai nenaudoju riebalų ant keptuvės - tik pirmam lietiniui atitenka šiek tiek sviesto.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi 12 lietinių. Kepimo trukmė maždaug 25 minutes. Bet patartina blendinį (skystą tešlą) prieš kepant palikti brinkti mažiausiai 20 minučių kambario temperatūroje - kviečiuose esančiam glitimui suaktyvėti; šitaip lietiniai gausis tampresni bei sumažės rizika suplyšti juos apverčiant keptuvėje.

Tokie lietiniai yra skanūs ir patys savaime, bet juos galite paįvairinti įvairiausiais įdarais, žiūrėkite įdarų receptus įrašo apačioje.

Kepimui labiausiai tiks labai lygaus dugno nesvylama 30 centimetrų skersmens keptuvė. Aš pati turiu vieną keptuvę, kuri yra dedikuota būtent tik blynams bei lietiniams. Dar reiks turėti mikserį arba plakimo šluotelę, 100 mililitrų talpos samtį, 2 dubenis ir mentelę.

lietiniai blynai, blynai, lietiniai, miltiniai patiekalai

Ingredientai

  • sviestas: 75 gramų
  • aukščiausios rūšies kvietiniai miltai: 400 mililitrų (1,6 stiklinės)
  • rupi druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
  • pilno riebumo pienas: 500 + 100 mililitrų (kiek šiltesnis nei kambario temperatūros)
  • kiaušiniai: 3 dideli (kambario temperatūros)
  • augalinis aliejus: 100 mililitrų (labiausiai tiks vynuogių kauliukų aliejus).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus reikia ingredientus lietiniams.

2. Tada virš vidutiniškos kaitros įkaitintote keptuvėje ištirpinkite sviestą, kepinkite iki kol sviestas tampa švelniai rudos spalvos,- tai priduoda lietiniams riešutiško prieskonio. Svarbiausia nesudeginti!

3. Palikite sviestą keptuvėje šiek tiek atvėsti.

4. Tada dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų bei druską.

5. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius bei 500 mililitrų pieno.

6. Trečdalį skysto mišinio pilkite į miltų mišinį, gerai išmaišykite mikseriu. Pilkite likusį pieno-kiaušinių mišinį, ištirpintą sviestą ir išplakite iki kol gautas blendinys (skysta tešla) bus be gumuliukų. Palikite sviestuotą keptuvę vėlesniam panaudojimui.

7. Uždenkite dubenį ir palikite blendinį brinkti kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių.

8. Išbrinkęs blendinys šiek tiek sutirštėja, tampa ištirpusių ledų konsistencijos. Į blendinį pilkite likusius 100 mililitrų pieno bei 100 mililitrų aliejaus. Viską dar kartą išplakite tuo pačiu mikseriu.

9. Tada į virš vidutinės kaitros įkaitusią tą pačią sviestuotą keptuvę samčiu pilkite blendinį. 1 samtis = 1 lietinis.

10. Keptuvę vartykite sukamuoju judesiu, kad blendinys plonu sluoksniu padengtų visą jos paviršių. Kepkite maždaug 60-90 sekundžių, kai tik lietinio paviršius atrodo sausas iki pat vidurio ir po juo pradės kilti oro burbulai, mentele apveskite apie kraštus, kad lietinis atšoktų nuo keptuvės paviršiaus. Tuomet lietinį vienu mentelės judesiu apverskite ir dar maždaug 60 sekundžių kepkite ant kitos pusės.

11. Iškepęs lietinis privalo būti tamprus, šviesus su rusvais taškais, kraštai minkšti bei nesausi.

12. Kartokite kepimus su likusiu blendiniu. Tarp kepimų keptuvės nereikia taukuoti, užteks riebalų iš blendinio.

13. Iškepusius lietinius vieną ant kito dėkite ant plokščios didelės lėkštės. Lietiniai tinka valgyti tik iš keptuvės arba juos uždengus plėvele (arba po kita plokščia lėkšte) galite šaldytuve laikyti iki 7 dienų, ir po to atšildyti ant sviestu pateptos keptuvės.

14. Lietiniai taps blynais, kai į juos įvyniosite įdarą ir apkepinsite iš abiejų pusių ant sviesto. Jei kepsite keptuvėje be dangčio, blynai gausis traškesni; po dangčiu kepant - geriau įkaista blyno įdaras. Didesnį kiekį iš anksto paruoštų blynų patariu kepti maždaug 15 minučių ant kepimo skardos orkaitėje, 175 laipsnių (350°F) temperatūroje. Įdaro į lietinius dėkite po 2 valgomuosius šaukštus. Maždaug 30-čiai lietinių pasirinkite vieną įdaro variantą:

15. Vištienos įdaras: Viena virta vištienos krūtinėlė, sumalta + aliejuje pakepinta pusę svogūno + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos.

16. Varškės ir sūrio įdaras: 200 gramų varškės + 200 tarkuoto fermentinio sūrio + 1 arbatinis šaukštelis kmynų (nėra būtina) + druska + pipirai. Lietinius suvyniokite į vamzdelius. Užkepkite orkaitėje ir patiekiete su karštu sviesto + grietinės padažu.

17. Plaučių ir rūkytos dešros įdaras: 300 gramų virtų plaučių + 100 gramų rūkytos dešros + aliejuje pakepinta pusę svogūno. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos

18. Varškės įdaras: 400 gramų varškės + 2 žali kiaušiniai (nėra būtina) + cukrus + vanilė arba cinamonas. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite bei patiekite aplieję grietine ir apibarstę cukrumi.

19. Varškės ir špinatų įdaras: 200 gramų varškės + 100 gramų smulkintų špinatų + smulkintas kuokštas prieskoninių žalumynų + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir pateikite aplieję karštu sviesto + grietinės + grybų (nėra būtina) padažu.

20. Troškinų kopūstų įdaras: 1 stiklinė troškintų kopūstų. + 2 virti kiaušiniai, susmulkinti + susmulkintos petražolės ar kt. prieskoniai + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos

21. Obuolių ir razinų įdaras: 8 obuoliai, supjaustyti kubeliais + viena sauja razinų + 4 valgomieji šaukštai cukraus +2 valgomieji šaukštai romo (nėra būtina). Viską pakepinkite keptuvėje su sviestu. Dėkite į lietinio vidurį, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu smeigtuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite šalia ledų kamuoliuko arba plaktos grietinėlės bokštelio.

22. Grybų įdaras: 300 gramų grybų + didelis svogūnas + druska + pipirai. Daržoves supjaustykite, pakepinkite, jei labai skystas įdaras - įdėkite džiuvesėlių. Dėkite į lietinio vidurį įdaro, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu kaištuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite su grietine bei žiupsneliu druskos.

23. Kumpio ir sūrio įdaras: 200 gramų kumpio + 200 gramų fermentinio sūrio + smulkintų petražolių (nėra būtina). Lietinius lankstykite vokeliu arba vyniokite į vamzdelį. Pakepinkite keptuvėje ant sviesto arba orkaitėje iki kol sūris apsilydis. Patiekite aplieję grietine.

24. Kaip galite matyti, beveik visi mano įdarai yra nesaldūs. Aš labai mėgstu desertus, bet pavalgyti mėgstu sūriai ir aštriai. Būtų labai įdomu sužinoti, kokius įdarus mėgstate Jūs. Lauksiu parašant komentaruose! O dabar skanaus!

25. Rekomendacija: Daugiau lietinių receptų rasite: Lietiniai.

lietiniai blynai, blynai, lietiniai, miltiniai patiekalai

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 22:05 Pasinerkite į rudeninį Lietuvos mišką su raminančiais ASMR garsais
Pasinerkite į rudeninį Lietuvos mišką su raminančiais ASMR garsais: stiprus vėjas, šnarantys spalvoti lapai, švelnus paukščių čiulbėjimas ir miško ramybė. Idealus miegui, meditacijai ar streso mažinimui. Filmuota 4K kokybe, 2+ val. trukmės kelionė ru...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 22:02 Rūko apgaubtas miško rytas Lietuvoje
Rūko apgaubtas miško rytas Lietuvoje. Tikri gamtos garsai: švelnus upelio čiurlenimas, paukščių čiulbėjimas, medžių ošimas. Puiku miegui, meditacijai ar atsipalaidavimui po sunkios dienos. 4K kokybė, 5 val. ramybės. 🌫️🌲 Prenumeruok daugiau lietuviško...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 19:40 Pamąstymai moterų akimis – kodėl traukia «blogi vaikinai»?
Blogi? Taip, būtent tie, kuriems tu visiškai nerūpi. Ir savo karališką dėmesį jie skiria tik dozuotai – maloningai – po lašelį, kaip dangaus maną. Džiaukis, kad šiandien aš pats tau paskambinau – kaip sakoma, tai tas retas atvejis, kai kalnas pats nu...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 16:55 Ramunėlių arbata: nauda, žala ir saugus vartojimas sveikatai
Ramunėlių arbata, žinoma kaip vienas seniausių natūralių vaistų, tūkstančius metų naudojama liaudies medicinoje. Šis švelnus gėrimas ne tik ramina nervus, bet ir padeda virškinimui, miegui bei daugybei kitų sveikatos problemų. Tačiau, kaip ir bet kok...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 14:56 Moderna pristato naują mRNS vakciną ‘mNEXSPIKE’ — lotynų kalba jos pavadinimas reiškia ‘Smurtinė Mirtis’

Tai atrodo kaip parodija, bet taip nėra. „Moderna“ išleido tikrą televizijos reklamą savo naujai mRNS vakcinai „mNEXSPIKE“ — pavadinimas, kuris lotynų kalba reiškia „smurtinė mirtis“.

...

Skaityti daugiau