- 05.09.2021
- 5.0 Reitingas
- 1820 Peržiūrų
- Aptarti
Vaistiniai šalavijai (Salvia officinalis) - galingi gamtiniai antibiotikai, antivirusinė ir priešgrybelinė priemonė nuo įvairių virškinimo sistemos susirgimų. Tačiau ne visi žino, kad šalavijai aktyviai naudojami, ruošiant įvairius patiekalus, naudojami kaip natūralūs konservantai ir padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas.
Šalavijuose yra ne tik antioksidantų, būtinų ląstelėms, bet ir eterinių aliejų, kurie užkerta kelią maisto rūgimui virškinimo trakte ir padeda įsisavinti maistą, sergant kolitu, sudirginto žarnyno sindromu ir Krono liga. Šalavijų aromatas suteikia patiekalams ypatingo atspalvio, sužadina apetitą, o jų šildantis poveikis palaiko organizmą šaltomis žiemos dienomis.
Šalavijai, kaip ir bet kurie kiti vaistiniai augalai, turi kontraindikacijų. Svarbu nepamiršti, kad juose yra fitoestrogenų, todėl nėščios moterys turėtų juos vartoti po labai mažai ir tik kaip prieskonius, ne kaip arbatą. Be to, šalavijai džiovina ir gali nutraukti laktaciją, todėl maitinančioms mamoms šalavijais piktnaudžiauti nereikėtų.
Tradicinės įvairių pasaulio šalių virtuvės šalavijus naudoja sunkiai virškinamuose patiekaluose - juos deda į mėsą, dešreles, vištieną, avienos, kalakutienos ir net kiaulienos patiekalus. Nieko nuostabaus - juk šalavijai padeda virškinti sunkiai įsisavinamus baltymus bei riebalus.
Tačiau aptarkime patiekalus iš naudingų ir ne mažiau skanių sudedamųjų dalių.
Česnakų sriuba su šalavijais
Reikia: 5 didelių česnakų galvučių, 2 stiklinių supjaustytų svogūnų galvučių, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės to paties aliejaus, 1,8 l riebaus sultinio, 1 stiklinės sauso balto vyno, 1 didelio lauro lapo, 1 valgomojo šaukšto šviežių šalavijų (geriau) arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų, 3 gvazdikėlių, 4 kiaušinių trynių, druskos ir baltų pipirų pagal skonį, citrinų sulčių, tarkuoto sūrio, svogūnų laiškų, džiūvėsėlių iš viso grūdo miltų.
Nuvalyti ir susmulkinti česnakus. 3 šaukštuose aliejaus patroškinti svogūnus ir česnakus, kad suminkštėtų, neperkepinti. įpilti sultinį, vyną, šalavijus, gvazdikėlius, lauro lapą, užvirti, pridengti dangčiu, ant mažos ugnies virti 45 minutes. Daržoves sutrinti su šaukštu.
Su plaktuvu suplakti 1/3 stiklinės aliejaus su 4 tryniais, kad susidarytų vienalytė emulsija, įpilti stiklinę nelabai karštos sriubos ir vėl suplakti, po truputį supilant likusią sriubą. Sriubą supilti atgal į puodą, pakaitinti maišant, neužvirti, kad trynių nesutrauktų. Pagardinti druska, pipirais, citrinų sultimis.
Patiekti su džiūvėsėliais ir svogūnų laiškais, pabarstyti tarkuotu sūriu.
Perlinių kruopų košė su šalavijais ir kitomis žolelėmis
Reikia: 500 g perlinių kruopų, 2 didelių svogūnų galvučių, 200 g sviesto, 500 g šviežių grybų, 2 arbatinių šaukštelių druskos, 6 stiklinių vištienos arba daržovių sultinio, 4 arbatinių šaukštelių džiovintų čiobrelių, 2 arbatinių šaukštelių džiovintų mairūnų, 2 arbatinių šaukštelių džiovintų rozmarinų, 2 valgomųjų šaukštų šviežių šalavijų arba 2 arbatinių šaukštelių džiovintų.
Susmulkinti svogūnus, su aliejumi apkepti 5 minutes, sudėti grybus, pakepti 3 minutes. Sudėti kitas sudėtines dalis, išskyrus sultinį, pakepti dar 3 minutes. Užpilti verdančiu sultiniu, uždengti dangčiu ir dėti į orkaitę. 175 laipsnių temperatūroje kaitinti 55 minutes.
Baltos pupelės su šalavijais, parmezanu ir pasta
Reikia: 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus, 3 didelių česnako skiltelių (smulkintų), 2 stiklinių virtų baltų pupelių, 1 valgomojo šaukšto šviežių šalavijų (arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų), 1 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio, 1,5 arbatinio šaukštelio maltų juodų pipirų, 400 g pastos iš viso grūdo miltų, 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano, druskos pagal skonį.
Keptuvėje truputį pakaitinti aliejų ir kelias minutes patroškinti česnakus. Sudėti pupeles, išmaišyti, pakaitinti, sudėti šalavijus, pipirus, supilti sultinį, sumažinti ugnį ir troškinti.
Pastą išvirti taip, kad būtų paruošta, bet nesutižtų, nupilti vandenį.
Sumaišyti pupeles, pastą ir pusę parmezano. Pagardinti druska pagal skonį, pabarstyti likusiu sūriu. Papuošti šviežių šalavijų šakelėmis.
* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau