Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Burokėliai: Laikymas, nauda ir liaudies medicinos paslaptys

Burokėliai: Laikymas, nauda ir liaudies medicinos paslaptys

Burokėliai – tai ne tik populiarus ir skanus daržovė, bet ir sveikos gyvensenos simbolis, kuris gali suteikti daugybę naudos mūsų organizmui. Jų maistingos medžiagos, kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, padeda palaikyti sveikatą ir gerovę. Tačiau norint pasinaudoti visomis burokėlių teikiamomis savybėmis, svarbu ne tik juos valgyti, bet ir tinkamai laikyti bei ruošti. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip teisingai paruošti, laikyti ir pasinaudoti burokėlių gydomosiomis savybėmis liaudies medicinoje. Taigi, leiskite sau pasinerti į burokėlių pasaulį ir sužinoti, kaip jie gali pagerinti jūsų sveikatą ir gyvenimo kokybę!

Laikant burokėlius po derliaus nuėmimo, svarbu laikytis šių taisyklių, kad jie išliktų švieži ir skanūs:

  1. Paruošimas: Prieš laikant, nuimkite burokėlių lapus, palikdami apie 2–3 cm stiebų. Tai padeda išvengti drėgmės praradimo.

  2. Valymas: Nereikėtų plauti burokėlių prieš laikymą, nes drėgmė gali paskatinti puvimą. Tik švelniai nuvalykite nuo žemės.

  3. Sandėliavimas: Geriausia burokėlius laikyti tamsioje, vėsioje (0-4 °C) ir drėgnoje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje ar daržovių laikymo dėžėje. Idealus drėgnumas turėtų būti apie 90-95%.

  4. Medžiaga: Burokėlius galima laikyti smėlyje arba pjuvenose, kad būtų išlaikoma drėgmė ir sumažinta puvimo rizika.

  5. Periodinis tikrinimas: Patikrinkite burokėlius reguliariai, ar nėra puvimo ar ligų požymių, ir pašalinkite pažeistus vaisius.

  6. Laikymo trukmė: Teisingai laikant, burokėliai gali išlikti švieži iki 6-8 mėnesių.

Laikantis šių taisyklių, galėsite mėgautis šviežiais burokėliais ilgą laiką!

Burokėliai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Štai keletas pagrindinių jų privalumų:

  1. Maistingos medžiagos: Burokėliai gausūs vitaminu C, folio rūgštimi, manganu ir kaliu, kurie padeda palaikyti imunitetą ir bendrą organizmo sveikatą.

  2. Antioksidantai: Juose esantys betalainai ir kiti antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, mažindami oksidacinį stresą ir uždegimą.

  3. Žarnyno sveikata: Burokėliai turi daug skaidulų, kurie pagerina virškinimą ir skatina sveiką žarnyno mikroflorą.

  4. Kraujo spaudimas: Tyrimai rodo, kad burokėlių sultys gali padėti sumažinti kraujo spaudimą dėl jų nitratus turinčių savybių, kurios plečia kraujagysles.

  5. Kraujotaka: Dėl didelio geležies kiekio burokėliai gali padėti kovoti su anemija ir pagerinti kraujo gamybą.

  6. Fizinis ištvermingumas: Nitratai, esantys burokėliuose, gali padėti pagerinti fizinį ištvermingumą, todėl jie yra populiarūs tarp sportininkų.

  7. Svorio kontrolė: Burokėliai yra mažai kaloringi, tačiau sotūs, todėl puikiai tinka svorio metimo programoms.

Įtraukite burokėlius į savo mitybą, kad pasinaudotumėte visomis šių nuostabių daržovių teikiamomis naudos galimybėmis!

Burokėliai liaudies medicinoje naudojami įvairiems sveikatos sutrikimams gydyti. Štai keletas tradicinių būdų, kaip juos panaudoti:

  1. Burokėlių sultys: Garsios dėl savo detoksikacinių savybių. Jos gali padėti išvalyti organizmą nuo toksinų, gerinti kepenų funkciją. Rekomenduojama kasdien gerti nedidelį kiekį, pradedant nuo 30 ml, ir palaipsniui didinant.

  2. Burokėlių ir morkų mišinys: Šis kokteilis dažnai naudojamas imuniteto stiprinimui. Sumaišykite vienodą kiekį burokėlių ir morkų sulčių, papildykite šiek tiek citrinos sulčių. Šis gėrimas yra gausus vitaminų ir antioksidantų.

  3. Burokėlių kompresas: Šiltas kompresas iš tarkuotų burokėlių gali padėti kovoti su reumatiniu skausmu. Užtepkite ant skaudamos vietos ir palaikykite apie 30 minučių.

  4. Burokėlių nuoviras: Virkite burokėlius su žolelėmis (pvz., ramunėlėmis ar liepžiedžiais) ir naudokite kaip geriamąjį gėrimą, kuris gali padėti nuraminti virškinimo problemas.

  5. Burokėlių ir česnako mišinys: Sumaišykite tarkuotus burokėlius su česnaku, tai gali padėti stiprinti imunitetą ir kovoti su peršalimo simptomais.

  6. Burokėlių užpilas: Įpilkite burokėlių lapus į verdantį vandenį ir leiskite užvirti. Šis užpilas gali būti naudojamas kaip diuretikas ir padėti sumažinti patinimą.

Šiuos metodus galima derinti su sveika mityba ir gyvenimo būdu, tačiau visada rekomenduojama pasitarti su gydytoju prieš pradedant bet kokį gydymą liaudies medicinos priemonėmis.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-04-07 laikas 10:46 Auginimas kaip ant mielių: protingi patarimai, kaip auginti aukštose lysvėse
Dabar metas pradėti aktyviai dirbti savo darže, kad iš anksto į dirvą būtų įleisti daigai ir bulvės bei tręšiama. Kad augalai gerai augtų ir galiausiai užaugintų gausų ir sveiką derlių, patyrę daržininkai naudoja įvairias priemones, skatinančias dirvožemio sąlygas ir augalų augimą, įskaitant special...

Skaityti daugiau

2024-03-07 laikas 09:25 Kada sodinti ridikėlius į atvirą dirvą pagal 2024 m. Mėnulio kalendorių?

Ridikėliai auga greitai, praėjus tiesiog mėnesiui po sėjos jau galima nuimti derlių. Be to, tai šalčiui atspari kultūra, sėklos dygsta esant 2 - 3 °C dirvos temperatūrai, daigai pakenčia šalčius iki -2 - 3 °C. Ridikėliai turi tokį ribojantį veiksnį kaip dienos šviesos trukmė.

...

Skaityti daugiau

2020-05-24 laikas 16:40 Juodasis beržo grybas (Inonotus obliquus) ir juodgrybio džiovinimas

Ką vertėtų žinoti apie juodgrybio naudojimą? Luo senų laikų juodojo beržo grybo arbata ir nuovirai vartojami skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms gydyti, prieš piktybinius auglius (vėžį), stabdo uždegimus, mažina arterini ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės gry...

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

2024-07-04 laikas 09:40 Kada kasti česnakus ir kaip tai daryti tinkamai?

Česnakai yra nepretenzinga daržovė, todėl jiems auginti nereikia ypatingų sąlygų. Tačiau jį reikia iškasti laiku, kad kuo ilgiau išsilaikytų ir nesugestų.

Skaityti daugiau