Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2024 » Gruodžio » 15

Močiutės varškės skryliai: Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

Močiutės varškės skryliai yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris mena senąsias kaimiškas šeimos tradicijas. Skryliai, pagaminti iš varškės, miltų ir kiaušinių, yra paprasti, bet nepaprastai sotūs bei gardus patiekalas, kuris kvepia namų jaukumu. Jų paprastumas ir gardumas sužavi kiekvieną, o gaminimo procesas nereikalauja ypatingų įgūdžių. Tai puikus patiekalas tiek kasdieniam vartojimui, tiek ypatingoms progoms.

Močiutės varškės skryliai: Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos minkštumas: Tešla bus minkšta ir šiek tiek lipni. Norint palengvinti formavimą, rankas galima pabarstyti miltais arba sudrėkinti vandeniu. Taip pat galite uždengti dubenį rankšluosčiu, kad tešla nesukietėtų.

  • Formavimas: Jei tešla per minkšta kočiojimui, miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvolioję ploną dešrelę, o tada aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais. Galite formuoti ir rutuliukus, jei taip patinka.

  • Virimas: Skrylius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių. Atminkite, kad verdant skryliai pučiasi, todėl formuokite juos nedidelius. Galite išbandyti virti jų dalį garuose, kad išlaikytumėte dar daugiau skonių.

Kalorijos

  • Iš viso: Apie 2000 kcal
  • Porcijoje (1/4): Apie 500 kcal

Ingredientai

  • varškė: 400 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 2 stiklinių (~300 gramų)
  • druska: žiupsnio

Recepto paruošimas

  1. Paruoškite tešlą: Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  2. Formuokite skrylius: Miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvolioję ploną dešrelę ir aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais.
  3. Virkite: Paruoštus kąsnelius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių.
  4. Patiekite: Išvirtus skrylius išgriebkite ir patiekite su pasirinktu padažu: spirgučių, lydyto sviesto ir grietinės, trintų uogų ar aguonų pieno. Taip pat puikiai tinka ir šviežios uogos arba medus.

Santrauka: Močiutės varškės skryliai – tai paprastas, tačiau nepaprastai gardus tradicinis lietuviškas patiekalas. Jų minkšta tekstūra ir universalumas leidžia eksperimentuoti su įvairiais padažais bei priedais, todėl jie tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Be to, šis receptas yra puikus būdas prisiminti ir puoselėti mūsų kulinarinį paveldą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė (400 gramų): Galima naudoti tiek liesą, tiek riebesnę varškę, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros. Riebesnė varškė suteiks daugiau kreminio skonio.

  • Kiaušiniai (2 vnt.): Vietoje vištų kiaušinių galima naudoti putpelių kiaušinius (4 vnt.), kurie padarys patiekalą švelnesnį. Taip pat galite naudoti linų sėmenų arba chia sėklų mišinį kaip veganišką alternatyvą (1 v. š. sėklų + 3 v. š. vandens).

  • Miltai (2 stiklinės, ~300 gramų): Galima naudoti kvietinius arba speltų miltus. Norint sveikesnio varianto, dalį miltų galima pakeisti viso grūdo miltais ar net avižiniais dribsniais.

  • Druska (žiupsnelis): Druskos kiekį galima reguliuoti pagal skonį arba visai nenaudoti, jei to pageidaujama. Galite įdėti šiek tiek pipirų ar net džiovintų žolelių, kad patiekalas būtų dar aromatingesnis.

Štai dar vienas receptas :)

Reikalingi ingredientai:

  • 500 g varškės (geriausia riebios ir ne per sausos);
  • 2 kiaušiniai;
  • 150-200 g kvietinių miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 valg. šaukštai cukraus (nebūtina);
  • Aliejus kepimui arba sviestas patiekimui.

Gaminimo eiga:

  1. Varškę sudėkite į dubenį ir gerai ištrinkite šakute, kad nebūtų gumuliukų.
  2. Į varškės masę įmuškite kiaušinius, suberkite druską, cukrų (jei naudojate) ir viską gerai išmaišykite.
  3. Palaipsniui berkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps minkšta, bet nelipni prie rankų.
  4. Tešlą iškočiokite maždaug 1 cm storio lakštu ir supjaustykite norimo dydžio skryliais (kvadratais ar rombais).
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba išlydytą sviestą ir apkepkite skrylius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
  6. Iškepusius skrylius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Patiekimas:

Varškės skryliai skaniausi karšti, patiekti su grietine, uogiene ar sviestu. Kai kurie žmonės skanauja juos ir su medumi ar tiesiog cukrumi apibarstytus.

Patarimai:

  • Jei norite puresnių skrylių, į tešlą galite įdėti šiek tiek kepimo miltelių.
  • Norėdami sotesnio varianto, į skrylius galite įdėti smulkiai pjaustytų lašinių.

Apie tradiciją:

Varškės skryliai – tai kaimo virtuvės paveldas, kuriame atsispindi mūsų protėvių gebėjimas iš paprastų, vietinių ingredientų sukurti gardų ir maistingą patiekalą. Močiutės skryliai ne tik sušildo skrandį, bet ir sugrąžina prisiminimus apie vaikystės dienas, kai namuose tvyrojo kvapai, o prie stalo susėsdavo visa šeima.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 10:31, 2024-12-15
Ar žinote, kad močiutės varškės skryliai gali būti gaminami su įvairiais padažais? Pasidalinkite savo patirtimi ir išbandykite šį receptą – sužinokite, kaip šis tradicinis patiekalas gali tapti jūsų šeimos mėgstamiausiu!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:53 Žaltvykslė: Paslaptinga Pelkių Ugnis ir Jos Mokslinis Paaiškinimas
Žaltvykslė, žinoma kaip will-o'-the-wisp ar ignis fatuus, šimtmečius buvo siejama su dvasiomis ir fėjomis pelkėse bei kapinėse. Mokslas ją paaiškino metano degimu, bet naujausias Stanfordo ir Kinijos tyrimas atskleidžia tikrąją priežastį: mikrožaibai...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:15 Kodėl jaučiame svetimą žvilgsnį? Moksliniai paaiškinimai ir iliuzijos
Ar kada pajutote dilgčiojimą, tarsi kažkas jus stebėtų? Tai žvilgsnių aptikimo sistema – neuronų tinklas, evoliucionavęs kaip apsauga nuo plėšrūnų ir socialinių grėsmių. Žmonėse ji išvystyta labiausiai dėl bendravimo poreikių. Periferinis regėjimas, ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 14:22 Baltarusijos balionai kelia chaosą: ministras kreipiasi į ICAO ir EK

Įsivaizduokite chaosą Lietuvos danguje: kontrabandiniai balionai iš Baltarusijos, šmėkščiojantys kaip vaiduokliai nakties tamsoje, paralyžiuoja oro uostus, sutrikdo 190 skrydžių ir paliečia 30 tūkst. keleivių, kurių veidai pilkėja prie mirksinčių ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:34 Antrosios pensijų pakopos reforma 2026: +2 mlrd. eurų biudžetui ir vartojimo šuolis

Antrosios pensijų pakopos reforma 2026 m. Lietuvoje: nuo sausio 1 d. galimybė pasitraukti per 2 metus, atsiimti 25% lėšų ar stabdyti įmokas. Poveikis: +1,998 mlrd. eurų mokesčių biudžetui, +7,3% vartojimo augimo. Turtas fonduose >10 mlrd. eurų....

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:05 Dyzelino ir benzino kainos 2026 m. Lietuvoje: brangimas neišvengiamas?

2026 m. Lietuvoje dyzelino akcizas kils 6,5%, brangimas 4 ct/l, nepaisant žadėto stabdymo. Nuo 2027 m. ES ETS2 sistema pridės iki 40 ct/l dėl taršos leidimų. Ekspertai prognozuoja 2,5 €/l iki 2030 m., poveikis infliacijai ir verslui. Dabartin...

Skaityti daugiau