Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2024 » Gruodžio » 15

Močiutės varškės skryliai: Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

Močiutės varškės skryliai yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris mena senąsias kaimiškas šeimos tradicijas. Skryliai, pagaminti iš varškės, miltų ir kiaušinių, yra paprasti, bet nepaprastai sotūs bei gardus patiekalas, kuris kvepia namų jaukumu. Jų paprastumas ir gardumas sužavi kiekvieną, o gaminimo procesas nereikalauja ypatingų įgūdžių. Tai puikus patiekalas tiek kasdieniam vartojimui, tiek ypatingoms progoms.

Močiutės varškės skryliai: Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos minkštumas: Tešla bus minkšta ir šiek tiek lipni. Norint palengvinti formavimą, rankas galima pabarstyti miltais arba sudrėkinti vandeniu. Taip pat galite uždengti dubenį rankšluosčiu, kad tešla nesukietėtų.

  • Formavimas: Jei tešla per minkšta kočiojimui, miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvolioję ploną dešrelę, o tada aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais. Galite formuoti ir rutuliukus, jei taip patinka.

  • Virimas: Skrylius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių. Atminkite, kad verdant skryliai pučiasi, todėl formuokite juos nedidelius. Galite išbandyti virti jų dalį garuose, kad išlaikytumėte dar daugiau skonių.

Kalorijos

  • Iš viso: Apie 2000 kcal
  • Porcijoje (1/4): Apie 500 kcal

Ingredientai

  • varškė: 400 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 2 stiklinių (~300 gramų)
  • druska: žiupsnio

Recepto paruošimas

  1. Paruoškite tešlą: Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  2. Formuokite skrylius: Miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvolioję ploną dešrelę ir aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais.
  3. Virkite: Paruoštus kąsnelius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių.
  4. Patiekite: Išvirtus skrylius išgriebkite ir patiekite su pasirinktu padažu: spirgučių, lydyto sviesto ir grietinės, trintų uogų ar aguonų pieno. Taip pat puikiai tinka ir šviežios uogos arba medus.

Santrauka: Močiutės varškės skryliai – tai paprastas, tačiau nepaprastai gardus tradicinis lietuviškas patiekalas. Jų minkšta tekstūra ir universalumas leidžia eksperimentuoti su įvairiais padažais bei priedais, todėl jie tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Be to, šis receptas yra puikus būdas prisiminti ir puoselėti mūsų kulinarinį paveldą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė (400 gramų): Galima naudoti tiek liesą, tiek riebesnę varškę, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros. Riebesnė varškė suteiks daugiau kreminio skonio.

  • Kiaušiniai (2 vnt.): Vietoje vištų kiaušinių galima naudoti putpelių kiaušinius (4 vnt.), kurie padarys patiekalą švelnesnį. Taip pat galite naudoti linų sėmenų arba chia sėklų mišinį kaip veganišką alternatyvą (1 v. š. sėklų + 3 v. š. vandens).

  • Miltai (2 stiklinės, ~300 gramų): Galima naudoti kvietinius arba speltų miltus. Norint sveikesnio varianto, dalį miltų galima pakeisti viso grūdo miltais ar net avižiniais dribsniais.

  • Druska (žiupsnelis): Druskos kiekį galima reguliuoti pagal skonį arba visai nenaudoti, jei to pageidaujama. Galite įdėti šiek tiek pipirų ar net džiovintų žolelių, kad patiekalas būtų dar aromatingesnis.

Štai dar vienas receptas :)

Reikalingi ingredientai:

  • 500 g varškės (geriausia riebios ir ne per sausos);
  • 2 kiaušiniai;
  • 150-200 g kvietinių miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 valg. šaukštai cukraus (nebūtina);
  • Aliejus kepimui arba sviestas patiekimui.

Gaminimo eiga:

  1. Varškę sudėkite į dubenį ir gerai ištrinkite šakute, kad nebūtų gumuliukų.
  2. Į varškės masę įmuškite kiaušinius, suberkite druską, cukrų (jei naudojate) ir viską gerai išmaišykite.
  3. Palaipsniui berkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps minkšta, bet nelipni prie rankų.
  4. Tešlą iškočiokite maždaug 1 cm storio lakštu ir supjaustykite norimo dydžio skryliais (kvadratais ar rombais).
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba išlydytą sviestą ir apkepkite skrylius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
  6. Iškepusius skrylius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Patiekimas:

Varškės skryliai skaniausi karšti, patiekti su grietine, uogiene ar sviestu. Kai kurie žmonės skanauja juos ir su medumi ar tiesiog cukrumi apibarstytus.

Patarimai:

  • Jei norite puresnių skrylių, į tešlą galite įdėti šiek tiek kepimo miltelių.
  • Norėdami sotesnio varianto, į skrylius galite įdėti smulkiai pjaustytų lašinių.

Apie tradiciją:

Varškės skryliai – tai kaimo virtuvės paveldas, kuriame atsispindi mūsų protėvių gebėjimas iš paprastų, vietinių ingredientų sukurti gardų ir maistingą patiekalą. Močiutės skryliai ne tik sušildo skrandį, bet ir sugrąžina prisiminimus apie vaikystės dienas, kai namuose tvyrojo kvapai, o prie stalo susėsdavo visa šeima.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 10:31, 15.12.2024
Ar žinote, kad močiutės varškės skryliai gali būti gaminami su įvairiais padažais? Pasidalinkite savo patirtimi ir išbandykite šį receptą – sužinokite, kaip šis tradicinis patiekalas gali tapti jūsų šeimos mėgstamiausiu!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
17.12.2024 laikas 17:45 Receptai Mieliniai blynai: lengvas ir skanus receptas jūsų pusryčiams
Mieliniai blynai – tai ne tik gardus patiekalas, bet ir puikus būdas prasidėti dienai. Šis receptas yra paprastas, greitas ir reikalauja ingredientų, kuriuos tikriausiai jau turite savo virtuvėje. Pasigaminkite šiuos blynus ir mėg...

Skaityti daugiau

16.12.2024 laikas 12:58 Receptai Purūs varškės blynai: greitas ir skanus receptas

Varškės blynai – tai ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas pusryčiams ar užkandžiams. Jų purumas ir lengvas paruošimas daro juos puikiu pasirinkimu visiems, ieškantiems greito ir skanaus sprendimo. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

16.12.2024 laikas 10:05 Receptai Skanūs virtinukai su bulvėmis ir šonine – paprastas receptas
Virtinukai su bulvėmis ir šonine – tai tradicinis patiekalas, mėgstamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Šis receptas suteikia galimybę sukurti skanų ir sotų patiekalą, kurį lengva paruošti tiek kasdieniam, tiek šventiniam ...

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 17:54 Peilių tikrinimo sezonas? Vokietijos policija kalėdinėje mugėje iš pagyvenusios moters konfiskavo kišeninį peiliuką

Vokietijoje kalėdinės mugės, kadaise laikytos saugiomis šventinėmis vietomis, dabar susiduria su vis didesniu saugumo iššūkiu. Dėl didėjančio nusikalstamumo, dažnai siejamo su masine imigracija, policija yra priversta imtis griežtų priemonių, įska...

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 16:08 Atpalaiduojantis Jūros Bangų Garsas Miegui, Meditacijai, Poilsiui
Atpalaiduojantis Jūros Bangų Garsas Miegui, Meditacijai, Poilsiui. Nuostabus Debesų Grožis. Girdimas Paplūdimio Akmenukų Garsai, Kai Bangos Paliečia Juos! Gražūs Akmenuoto paplūdimio Vaizdai.

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 12:26 Balinis ajeras: turtinga istorija ir gydomosios savybės
Balinis ajeras, dar žinomas kaip Acorus calamus, yra ne tik gražus augalas, bet ir turtingas sveikatos naudingų savybių šaltinis. Jo istorija siekia šimtmečius, o įvairūs kultūriniai kontekstai atskleidžia, kaip šis augalas buvo vertinamas tiek medic...

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 10:41 Sūnus nori būsto: kaip teisingai reaguoti tėvams?
Šeimos santykiai gali tapti sudėtingi, kai vaikai pasiekia suaugusiųjų amžių. Auginant Karolį, stengėmės suteikti jam viską, ko tik galėjome, tačiau kai jis pareiškė norą gyventi atskirai, pasirodė, kad tai reiškia ne tik savarankiškumą, bet ir didel...

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 10:27 Emociniai iššūkiai: sūnus paliko mane dėl tėvo prabangos
Šeimos ryšiai yra vieni iš svarbiausių mūsų gyvenime, tačiau jie gali tapti sudėtingi ir skausmingi. Po to, kai mano vyras paliko mus su skolomis ir sunkumais, auginau sūnų viena, stengdamasi suteikti jam geriausią. Tačiau netikėtai gyvenimas pasikei...

Skaityti daugiau