Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 10

Orkaitėje kepti ėrienos šonkauliai

Orkaitėje Kepti Ėrienos Šonkauliai

(Paranormal) Šis receptas tikrai yra ganėtinai paprastas, nes viskas paruošiama ganėtinai greitai. Bet pagal ingredientų kainą (ėrienos šonkauliukai tikrai kainuoja brangiau, nei kiaulienos ir patiekalo gardumą, jį tikrai privalu priskirti prie šventiškų. Tikrai norėčiau, kad išmėgintumėte ir komentaruose parašytumėte atsiliepimą.

Aviena (ėriena) itin skaniai dera šalia tamsiai žalių daržovių: špinatų, gražgarsčių, ankštinių pupelių, šparagų (smidrų), brokolių, įvairių lapinių kopūstų arba mangoldų troškinių ir salotų. Taipogi garnyrui tiks lengva ir puri puree iš bulvių, kalafiorų, morkų, neriebūs troškinti kopūstai ar panašiai. Makaronai (pasta) bei ryžiai reikalaus daug didesnio padažo kiekio, nei šis patiekalas gali pasiūlyti. 

Mano išrankioji/-nevalgioji dukra tokį patiekalą valgo net tuomet, kai yra visiškai soti - tiesiog būna neįmanoma jos niekuo nuvilioti, visus pasaulio desertus išmainytų į "Ėrienos šonkauliukus", visi žaidimai bei draugai privalo palaukti, kol yra dorojami minkšti bei sultingi mėsos gabaliukai.

Pagaminimui reiks turėti česnako smulkintuvą, prieskonių grūstuvę bei didelę keptuvę, kuri tinka kepimui orkaitėje. Išeiga gaunasi maždaug 6-9 suaugusios porcijos, priklausomai nuo patiekiamo kartu garnyro kiekio.

Ingredientai

  • ėrienos šonkaulių mėsa, kartu su kaulais: 1,5 kilogramo
  • česnakas: 4-6 skiltelių
  • švieži rozmarino lapeliai: 1 valgomojo šaukšto
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba kiek daugiau)
  • alyvuogių aliejus: 1-2 valgomųjų šaukštų
  • koncentruotas granatų padažas, kaip "Naršabaras" arba balzamiko glazūra: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina).

Šonkauliai, ėriena, mėsos patiekalai

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mėsą nuplaukite ir nusausinkite, dėkite į keptuvę.

2. Sutrinkite česnakų skilteles su druska.

3. Tada žirklėmis smulkiai sukarpykite rozmarino lapelius, grūstuvėje juos sutrinkite kartu su maltais juodaisiais pipirais, kol išsiskiria aromatingas rozmarinų aliejus.

4. Tuomet sumaišykite visus prieskonius (druską, česnaką, pipirus bei rozmariną) su aliejumi.

5. Pasiruošta tyre ištrinkite šonkaulinę mėsą iš visų pusių.

6. Dėkite šonkaulius į keptuvę riebia dalimi žemyn. Palikite kambario temperatūroje skoniams persisunkti maždaug 30-120 minučių (priklausomai nuo to kaip labai skubate).

7. Po to paruoškite labai karštą 230 laipsnių (450°F) temperatūros orkaitę.

8. Kepkite šonkaulius maždaug 20-30 min. Viduryje kepimo juos pavartykite (aš pati kas 10 minučių vis pakeičiu vietomis šonkaulių eiliškumą keptuvėje).

9. Likus maždaug 3 minutėms prieš kepimo pabaigą šonkaulius aptepkite koncentruotu granatų padažu ar balzamiko glazūra (bet tai nėra būtina). Itin svarbu šonkauliukų neperkepti. Skanesnė bei sultingesnė mėsa bus vis dar truputį rausvoka viduje.

10. Prieš pjaustydami palikite mėsą maždaug 10 minučių kambario temperatūroje "pailsėti", nes kitaip bepjaustant iš jos išbėgs daug sulčių, mėsa taps nesultinga.

11. Jei namuose turite kulinarinį termometrą, tikriname mėsą jį įsmeigę iki storiausios mėsos vietos vidurio:
- 50 laipsnių (120°F) - pusžalė ėriena (rare lamb - angliškai) - perpjovus kepsnio centre matytis raudonas viduriukas, bėgančios sultys šiek tiek su krauju. Tokiai mėsai labai tiks aitrūs padažai.
- 55 laipsnių (130°F) - tai vidutiniškai iškepta ėriena (medium done lamb - angliškai) - perpjovus mėsos vidus bus rausvas, bėgančios sultys turės kiek rausvumo, beveik skaidrios - ši mėsa labai skani ir be jokio padažo.
- 60 laipsnių (140°F) - visiškai iškepusi ėriena (well done lamb - angliškai) - mėsa be ružavumo viduje, daugiau pilkšva, tekančios sultys pilnai skaidrios, be rausvumo. Jei nėra aiški mėsos kilmė arba šviežumas, tai saugiausia ėrieną kepti iki šios temperatūros. Tokiai mėsai greičiausiai prireiks kokio padažo.

12. Galiausiai patiekiame su mėgstamu garnyru ir lepinamės! Štai mano viduj vos ružavi - vidutiniškai iškepę ėrienos šonkauliai, mėsa sultinga bei minkšta.

13. Rekomendacija: Daugiau šonkauliukų receptų rasite: Šonkauliukų receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 17:39 Erškėtrožių aliejus veidui: natūralus būdas sumažinti raukšles ir atgaivinti odą (2025)

Erškėtrožių aliejus (rosehip oil) – vienas efektyviausių natūralių produktų brandžiai odai. Turtingas vitaminų A, C, E ir nepakeičiamų riebalų rūgščių, jis skatina kolageno gamybą, mažina raukšles, šviesina pigmentines dėmes ir atkuria odos ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 16:47 Natūralus baltasis triukšmas foninei muzikai ir atsipalaidavimui
✨ Pasinerkite į ramybės atmosferą: vandens čiurlenimas ir upelio čiurlenimas sukuria tobulą baltąjį triukšmą miegui 😴, giliam atsipalaidavimui 🧘‍♀️, meditacijai 🕯, mokymuisi 📚 arba raminančiam fonui 🎧.

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau