Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Gegužės » 06

Skaniausias varškėtinis pyragas: receptas ir lietuviškos tradicijos

Ar ieškote deserto, kuris sužavėtų svečius ir būtų lengvai paruošiamas? Šis varškėtinis pyragas su glazūruotais sausainiais ir šokolado glajumi – tikras šedevras! Šiame straipsnyje ne tik dalinamės receptu, bet ir pristatome lietuviškos virtuvės paslaptis, liaudies medicinos patarimus ir net istorinius faktus. Ieškokite daugiau desertų receptų.

Kodėl varškėtis toks populiarus Lietuvoje?

Varškėtis pyragas – ne tik skanus, bet ir maistingas desertas, kuriame gausu baltymų ir kalcio. Lietuvoje varškė nuo seno buvo svarbi maisto dalis, naudojama tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Šis receptas su glazūruotais sausainiais yra moderni tradicinio varškėčio pyrago versija, puikiai tinkanti šventėms ar jaukiam vakarui namuose.

Varškėtis su glazūruotais sausainiais ir šokolado glajumi
Neįtikėtinai skanus varškėtis pyragas, paruoštas vos per valandą.

"Varškėčio" pyrago receptas

Štai kaip paruošti šį nuostabų desertą:

Ingredientai

Pagrindui:

  • Glazūruoti sausainiai su įdaru – 200 g

Varškės masei:

  • Varškė (9% riebumo) – 1 kg
  • Grietinėlė (35% riebumo) – 600 ml
  • Vanilinis cukrus – 15 g
  • Kiaušiniai – 6 vnt.
  • Vanilės skonio pudingas – 80 g
  • Cukrus – 150 g

Glazūrai:

  • Grietinėlė – 100 ml
  • Juodasis šokoladas (70% kakavos) – 100 g
  • Glazūruoti sausainiai (papuošimui, pagal pageidavimą)

Formos diametras: 24 cm

Paruošimo žingsniai

  1. Paruoškite pagrindą: Į kepimo formos dugną tolygiai išdėliokite glazūruotus sausainius.
  2. Gaminkite varškės masę: Dubenyje sumaišykite varškę, cukrų, vanilinį cukrų, pudingą ir grietinėlę. Plakite mikseriu, kol masė taps vienalytė. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami.
  3. Pilame masę: Varškės masę tolygiai supilkite ant sausainių pagrindo.
  4. Kepame: Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje 45 minutes, kol varškėtis sutvirtės. Jei viršus per greitai ruduoja, uždenkite folija.
  5. Ruošiame glazūrą: Nedideliame puode pašildykite grietinėlę, sudėkite sulaužytą šokoladą ir maišykite, kol ištirps. Apliekite atvėsusį varškėtį glazūra.
  6. Puošiame: Papuoškite sausainių gabalėliais (nebūtina). Dėkite į šaldytuvą 1 valandai, kad glazūra sustingtų.

Patarimas: Patiekite su šviežiomis uogomis, kad desertas būtų dar gaivesnis! Raskite daugiau varškės receptų.

Istorinis faktas: Varškės reikšmė Lietuvos virtuvėje

Ar žinojote, kad varškė Lietuvoje buvo svarbi maisto dalis dar viduramžiais? Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais (XIII–XVIII a.) valstiečiai gamindavo varškę iš rūgusio pieno, naudodami ją kaip pagrindinį baltymų šaltinį. Istoriniai šaltiniai teigia, kad varškė buvo patiekiama net kunigaikščių puotose, dažnai su medumi ar uogomis Lituanistika. Šis faktas rodo, kaip giliai įsišaknijusi varškė lietuvių kulinarinėje tradicijoje.

Tradicinė varškė su medumi ir uogomis
Varškė – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis.

Tradicinis patiekalas: Varškėčiai su uogų padažu

Be varškėčio, siūlome išbandyti kitą lietuvišką klasiką – varškėčius. Štai paprastas receptas:

  • Ingredientai: 500 g varškės, 2 kiaušiniai, 100 g miltų, 50 g cukraus, žiupsnelis druskos, uogų (pvz., mėlynių) padažui – 200 g uogų, 50 g cukraus, 50 ml vandens.
  • Gaminimas:
    1. Sumaišykite varškę, kiaušinius, miltus, cukrų ir druską. Suformuokite tešlą.
    2. Formuokite mažus blynelius ir kepkite keptuvėje su aliejumi iki auksinės spalvos.
    3. Uogų padažui: virkite uogas su cukrumi ir vandeniu 5 minutes, kol sutirštės.
    4. Patiekite varškėčius su uogų padažu.

Ieškokite daugiau lietuviškų receptų.

Liaudies medicina: Varškės kaukė odai

Lietuvių liaudies medicinoje varškė naudojama ne tik maistui, bet ir odos priežiūrai. Receptas: sumaišykite 2 šaukštus varškės su 1 šaukštu medaus, užtepkite ant veido 15 minučių, nuplaukite šiltu vandeniu. Tyrimai rodo, kad varškėje esančios pieno rūgštys švelnina odą, o medus turi antibakterinių savybių NCBI. Įspėjimas: Prieš naudojant išbandykite ant mažo odos plotelio, kad įsitikintumėte, jog nesate alergiški.

Sąmokslo teorija: Paslėpti ingredientai maiste

Kai kurie teigia, kad maisto pramonėje naudojami paslėpti ingredientai, kurie keičia mūsų nuotaiką ar elgesį. Pavyzdžiui, XX a. buvo diskutuojama, kad cukrus ir tam tikri priedai gali sukelti priklausomybę, panašiai kaip kofeinas. Nors mokslas tai iš dalies patvirtina, sąmokslo teorijų šalininkai tiki, kad maisto gamintojai sąmoningai manipuliuoja mūsų skonio receptoriais. Ar tai tiesa? Spręskite patys!

Anekdotas apie lietuvišką virtuvę

Kodėl lietuviai taip myli varškę? Nes ji – kaip gera draugė: visada šalia, kai reikia ko nors skanaus! 😄

Prenumeruokite @gamtosgarsai ir atraskite gamtos įkvėpimą savo virtuvėje!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 07:22, 2025-05-06
Ar jau išbandėte šį varškėčio receptą? Pasidalinkite savo įspūdžiais ir papasakokite, kokius lietuviškus desertus mėgstate labiausiai!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau