Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2022 » Sausio » 17

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Jeigu būti visai tiksliems, tai za’atar’as yra augalas, bet šiomis dienomis paminėjus žodį za’atar jis įprastai yra suvokiamas kaip prieskonių mišinys, neatsiejamas nuo Vidurio Rytų virtuvės. Ir vieno recepto jis tikrai neturi. Jeigu rasite parašyta, kad tai yra autentiškas receptas, tai rekomenduoju netikėti. Šaltibarščių vieno recepto mes irgi neturime. Kiekvienas regionas, kiekviena šeimininkė turi savo šiek tiek kitokį variantą. Pvz., internete radau, kad Jordanijoje į šį mišinį yra dedama labai daug žagrenio, Libane galima rasti gaminant su džiovinta apelsino žievele. O ir apskritai ten žmonės nėra linkę išduoti savo za’atar’o sudėties. Man asmeniškai tai vienas fantastiškiausių prieskonių mišinių šioje žemėje - galėčiau jį uostyti nesustodama, ypatingai jeigu yra įdėta mėtos ir/arba juozažolės (isopo).

Kaip pasidaryti? Šį prieskonių mišinį sąlyginai galite padalinti į 3 dalis - džiovintos žolelės, žagrenis ir sezamo sėklos. Visos proporcijos gali būti reguliuojamos pagal jūsų skonį. Pačio elementariausio mišinio receptas yra čiobrelis, žagrenis bei sezamų sėklos. Jei namuose neturite arba nerandate pirkti žagrenio, tai jo tikrai galite ir nenaudoti - aš asmeniškai jį retai kada dedu, bet tada jau vien su čiobreliu neišsisuksite. Į džiovintų žolelių dalį šalia čiobrelio įmaišome dar ir raudonėlio bei mairūno lygiomis dalimis. Taip pat įmanomi variantai su džiovintomis mėtomis, kuminu, kalendra (sėklos), šalaviju, juozažolėmis arba net apelsino žievele.

Za’atar’ą taipogi galite gaminti ir iš šviežių žolelių. Kai kurie virtuvės šefai rekomenduoja vis paprastą variantą - lygiomis dalimis paimame šviežio čiobrelio, mairūno ir raudonėlio, prasukame virtuviniame kombaine iki viskas bus susmulkinta. Įberiame šiek tiek druskos, kepintų sezamo sėklų ir kokius 4-5 kartus daugiau žagrenio. Viską išmaišome. Laikome šaldytuve iki 5 dienų.

Kur pirkti? Mišiniui prieskonius, aišku, galima nusipirkti iš parduotuvės atskirai. Bet kuo toliau, tuo labiau aš galvoju, kad prieskoninių žolių, kurios auga ir pas mus, tikrai neverta pirkti prekybos centruose. Jeigu tikrai neturite galimybės prisirinkti patys, tai pirkite turguje šviežias žoleles sezono metu ir jas džioviname, arba perkame iš žolininkų jau džiovintas. Mano svarbiausias argumentas - šviežumas. O ir čiobrelis bus kokybiškesnis ir kvapesnis nei tas pirktas iš kai kurių specializuotų parduotuvių arba prekybos centrų.

Kur naudojamas? Kaip kiti visur mėgsta berti vegetos prieskonius, taip aš pati visur naudoju za’atar’ą. Sumaišius su alyvuogių aliejumi gausite fantastišką padažą ant pitos ir ne tik, taip pat prieš kepant orkaitėje juo galite ištrinti vištą (ar vištienos dalis), mėsą, daržoves, gausiai užbarstyti ant humuso, falafelių, sumaišius su citrinos sultimis labai tiks prie keptos žuvies, prie kiaušinių arba omleto, į pomidorų salotas, maišykite su baklažanu, ant grilio keptomis daržovėmis ir taip toliau. Variantų yra daugybė. Labai rekomenduoju pasigaminti jau šiandien!

Ingredientai

  • druska: 1 arbatianio šaukštelio
  • džiovintas raudonėlis: 3 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas čiobrelis: 2 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas mairūnas: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta mėta: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta juozažolė: 1 valgomojo šaukšto.
Taip pat:
  • kepintos sezamo sėklos: 3 valgomųjų šaukštų
  • žagrenis (sumac)*: 4 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pastebėjimas*: Žagrenis yra gana rūgštus ir anksčiau būdavo naudojamas vietoje citrinos. Jeigu iki šiol nė karto jo nemėginote, tai pirmiau galite dėti jo kiek mažiau.

2. Jeigu Jūsų visi prieskoniai yra pirkti iš parduotuvės ir jie jau susmulkinti, tai tiesiog sumaišome visus nurodytus ingredientus tarpusavyje.

3. Jeigu žolelės yra džiovintos, tai iš pradžių jas susmulkiname jas kombaine. Jei norite kad būtų visai viskas susmulkinta, sumalame kavamale.

4. Po to sumaišome su žagreniu ir kepintomis sezamo sėklomis. Skanaus!

5. Rekomendacija: Daugiau prieskonių receptų rasite: Prieskonių receptai.

padažai, pagardai, naminiai prieskoniai

Recepto Autorius Strelka belka

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau