Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Sausio » 17

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Jeigu būti visai tiksliems, tai za’atar’as yra augalas, bet šiomis dienomis paminėjus žodį za’atar jis įprastai yra suvokiamas kaip prieskonių mišinys, neatsiejamas nuo Vidurio Rytų virtuvės. Ir vieno recepto jis tikrai neturi. Jeigu rasite parašyta, kad tai yra autentiškas receptas, tai rekomenduoju netikėti. Šaltibarščių vieno recepto mes irgi neturime. Kiekvienas regionas, kiekviena šeimininkė turi savo šiek tiek kitokį variantą. Pvz., internete radau, kad Jordanijoje į šį mišinį yra dedama labai daug žagrenio, Libane galima rasti gaminant su džiovinta apelsino žievele. O ir apskritai ten žmonės nėra linkę išduoti savo za’atar’o sudėties. Man asmeniškai tai vienas fantastiškiausių prieskonių mišinių šioje žemėje - galėčiau jį uostyti nesustodama, ypatingai jeigu yra įdėta mėtos ir/arba juozažolės (isopo).

Kaip pasidaryti? Šį prieskonių mišinį sąlyginai galite padalinti į 3 dalis - džiovintos žolelės, žagrenis ir sezamo sėklos. Visos proporcijos gali būti reguliuojamos pagal jūsų skonį. Pačio elementariausio mišinio receptas yra čiobrelis, žagrenis bei sezamų sėklos. Jei namuose neturite arba nerandate pirkti žagrenio, tai jo tikrai galite ir nenaudoti - aš asmeniškai jį retai kada dedu, bet tada jau vien su čiobreliu neišsisuksite. Į džiovintų žolelių dalį šalia čiobrelio įmaišome dar ir raudonėlio bei mairūno lygiomis dalimis. Taip pat įmanomi variantai su džiovintomis mėtomis, kuminu, kalendra (sėklos), šalaviju, juozažolėmis arba net apelsino žievele.

Za’atar’ą taipogi galite gaminti ir iš šviežių žolelių. Kai kurie virtuvės šefai rekomenduoja vis paprastą variantą - lygiomis dalimis paimame šviežio čiobrelio, mairūno ir raudonėlio, prasukame virtuviniame kombaine iki viskas bus susmulkinta. Įberiame šiek tiek druskos, kepintų sezamo sėklų ir kokius 4-5 kartus daugiau žagrenio. Viską išmaišome. Laikome šaldytuve iki 5 dienų.

Kur pirkti? Mišiniui prieskonius, aišku, galima nusipirkti iš parduotuvės atskirai. Bet kuo toliau, tuo labiau aš galvoju, kad prieskoninių žolių, kurios auga ir pas mus, tikrai neverta pirkti prekybos centruose. Jeigu tikrai neturite galimybės prisirinkti patys, tai pirkite turguje šviežias žoleles sezono metu ir jas džioviname, arba perkame iš žolininkų jau džiovintas. Mano svarbiausias argumentas - šviežumas. O ir čiobrelis bus kokybiškesnis ir kvapesnis nei tas pirktas iš kai kurių specializuotų parduotuvių arba prekybos centrų.

Kur naudojamas? Kaip kiti visur mėgsta berti vegetos prieskonius, taip aš pati visur naudoju za’atar’ą. Sumaišius su alyvuogių aliejumi gausite fantastišką padažą ant pitos ir ne tik, taip pat prieš kepant orkaitėje juo galite ištrinti vištą (ar vištienos dalis), mėsą, daržoves, gausiai užbarstyti ant humuso, falafelių, sumaišius su citrinos sultimis labai tiks prie keptos žuvies, prie kiaušinių arba omleto, į pomidorų salotas, maišykite su baklažanu, ant grilio keptomis daržovėmis ir taip toliau. Variantų yra daugybė. Labai rekomenduoju pasigaminti jau šiandien!

Ingredientai

  • druska: 1 arbatianio šaukštelio
  • džiovintas raudonėlis: 3 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas čiobrelis: 2 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas mairūnas: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta mėta: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta juozažolė: 1 valgomojo šaukšto.
Taip pat:
  • kepintos sezamo sėklos: 3 valgomųjų šaukštų
  • žagrenis (sumac)*: 4 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pastebėjimas*: Žagrenis yra gana rūgštus ir anksčiau būdavo naudojamas vietoje citrinos. Jeigu iki šiol nė karto jo nemėginote, tai pirmiau galite dėti jo kiek mažiau.

2. Jeigu Jūsų visi prieskoniai yra pirkti iš parduotuvės ir jie jau susmulkinti, tai tiesiog sumaišome visus nurodytus ingredientus tarpusavyje.

3. Jeigu žolelės yra džiovintos, tai iš pradžių jas susmulkiname jas kombaine. Jei norite kad būtų visai viskas susmulkinta, sumalame kavamale.

4. Po to sumaišome su žagreniu ir kepintomis sezamo sėklomis. Skanaus!

5. Rekomendacija: Daugiau prieskonių receptų rasite: Prieskonių receptai.

padažai, pagardai, naminiai prieskoniai

Recepto Autorius Strelka belka

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
02.11.2024 laikas 21:09 Receptai Skanūs dietiniai duonos receptai: sveikai ir skaniai
Daugelis žmonių mano, kad duona gali būti kliūtis siekiant sveikos gyvensenos ir figūros, tačiau tai neturi būti tiesa! Šiandien pristatome tris skanius dietinės duonos receptus, kuriuos galite lengvai pagaminti namuose. Su šiais ...

Skaityti daugiau

01.11.2024 laikas 15:51 Receptai Traškūs Cukinijų Blyneliai: Sveikas Ir Skanus Pusryčių Pasirinkimas

Cukinijų blynai – tai ne tik skanus patiekalas, bet ir puikus būdas išsaugoti šviežių daržovių naudingas medžiagas. Šiame recepte cukinijos pjaustomos mažais gabaliukais, kad jų skonis ir tekstūra būtų akcentuoti. Pamiršk...

Skaityti daugiau

31.10.2024 laikas 20:42 Receptai Sultingi marinuoti šašlykai: Patikimas receptas su svogūnais
Marinuoti šašlykai yra klasikinis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdienei vakarienei. Tačiau, kad šašlykai būtų sultingi ir aromatingi, svarbu žinoti, kaip juos tinkamai paruošti. Šiame straipsnyje pasidalins...

Skaityti daugiau

04.11.2024 laikas 09:16 Kodėl nevertiname artimųjų, kai jie yra šalia?
Šiandieniniame pasaulyje, kai technologijos leidžia bendrauti akimirksniu, vis daugiau žmonių jaučiasi vieniši net būdami šalia mylimų žmonių. Kodėl mes nepasinaudojame proga vertinti ir būti kartu? Ar tai patogumo, užimtumo ar nepasitikėjimo rezulta...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 19:47 FTB konfiskuoja Diddy ‘šantažo juostas’ su Kamala Harris ir J.Lo

Šiandienos pramogų ir politikos susikirtimas atskleidžia tamsias paslaptis, kurios gali pakeisti ne tik elitą, bet ir visą politinį kraštovaizdį. Neseniai Diddy skandalai palietė ne tik jo asmeninį gyvenimą, bet ir įžymybių, tokių kaip Jennifer Lo...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 16:11 Kodėl kelnės buvo uždraustos senovės Romoje ir kaip jos tapo privalomu garderobo elementu?
Romos imperija, turinti didelę įtaką pasaulio kultūrai, išsiskiria ir savo drabužių tradicijomis. Kelnės, kurios anksčiau buvo laikomos barbarų simboliu, pamažu tapo neatsiejama vyriško garderobo dalimi. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip ir kodėl š...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 13:35 Senovės garsai: ar Egipto piramidės galėjo paveikti sąmonę?

Egipto piramidės, šimtmečius stebinančios savo didybe ir tikslumu, slepia daugiau nei tik faraonų kapavietes. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia intriguojančią galimybę, kad šie didingi statiniai buvo sukurti ne tik architektūros šedevrams, b...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 10:26 Trumpų šeimos imperija: nuo Frederiko iki Donaldo Trumpų

Trumpų šeima – tai garsi ir įtakinga dinastija, kurios šaknys siekia XIX a. pab. ir kurios istorija kupina neįtikėtinos verslo sėkmės, rizikų ir drąsių sprendimų. Frederiko Trumpo, Donaldo Trumpo senelio, gyvenimo kelias rodo ne tik verslumo...

Skaityti daugiau