Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 17

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Jeigu būti visai tiksliems, tai za’atar’as yra augalas, bet šiomis dienomis paminėjus žodį za’atar jis įprastai yra suvokiamas kaip prieskonių mišinys, neatsiejamas nuo Vidurio Rytų virtuvės. Ir vieno recepto jis tikrai neturi. Jeigu rasite parašyta, kad tai yra autentiškas receptas, tai rekomenduoju netikėti. Šaltibarščių vieno recepto mes irgi neturime. Kiekvienas regionas, kiekviena šeimininkė turi savo šiek tiek kitokį variantą. Pvz., internete radau, kad Jordanijoje į šį mišinį yra dedama labai daug žagrenio, Libane galima rasti gaminant su džiovinta apelsino žievele. O ir apskritai ten žmonės nėra linkę išduoti savo za’atar’o sudėties. Man asmeniškai tai vienas fantastiškiausių prieskonių mišinių šioje žemėje - galėčiau jį uostyti nesustodama, ypatingai jeigu yra įdėta mėtos ir/arba juozažolės (isopo).

Kaip pasidaryti? Šį prieskonių mišinį sąlyginai galite padalinti į 3 dalis - džiovintos žolelės, žagrenis ir sezamo sėklos. Visos proporcijos gali būti reguliuojamos pagal jūsų skonį. Pačio elementariausio mišinio receptas yra čiobrelis, žagrenis bei sezamų sėklos. Jei namuose neturite arba nerandate pirkti žagrenio, tai jo tikrai galite ir nenaudoti - aš asmeniškai jį retai kada dedu, bet tada jau vien su čiobreliu neišsisuksite. Į džiovintų žolelių dalį šalia čiobrelio įmaišome dar ir raudonėlio bei mairūno lygiomis dalimis. Taip pat įmanomi variantai su džiovintomis mėtomis, kuminu, kalendra (sėklos), šalaviju, juozažolėmis arba net apelsino žievele.

Za’atar’ą taipogi galite gaminti ir iš šviežių žolelių. Kai kurie virtuvės šefai rekomenduoja vis paprastą variantą - lygiomis dalimis paimame šviežio čiobrelio, mairūno ir raudonėlio, prasukame virtuviniame kombaine iki viskas bus susmulkinta. Įberiame šiek tiek druskos, kepintų sezamo sėklų ir kokius 4-5 kartus daugiau žagrenio. Viską išmaišome. Laikome šaldytuve iki 5 dienų.

Kur pirkti? Mišiniui prieskonius, aišku, galima nusipirkti iš parduotuvės atskirai. Bet kuo toliau, tuo labiau aš galvoju, kad prieskoninių žolių, kurios auga ir pas mus, tikrai neverta pirkti prekybos centruose. Jeigu tikrai neturite galimybės prisirinkti patys, tai pirkite turguje šviežias žoleles sezono metu ir jas džioviname, arba perkame iš žolininkų jau džiovintas. Mano svarbiausias argumentas - šviežumas. O ir čiobrelis bus kokybiškesnis ir kvapesnis nei tas pirktas iš kai kurių specializuotų parduotuvių arba prekybos centrų.

Kur naudojamas? Kaip kiti visur mėgsta berti vegetos prieskonius, taip aš pati visur naudoju za’atar’ą. Sumaišius su alyvuogių aliejumi gausite fantastišką padažą ant pitos ir ne tik, taip pat prieš kepant orkaitėje juo galite ištrinti vištą (ar vištienos dalis), mėsą, daržoves, gausiai užbarstyti ant humuso, falafelių, sumaišius su citrinos sultimis labai tiks prie keptos žuvies, prie kiaušinių arba omleto, į pomidorų salotas, maišykite su baklažanu, ant grilio keptomis daržovėmis ir taip toliau. Variantų yra daugybė. Labai rekomenduoju pasigaminti jau šiandien!

Ingredientai

  • druska: 1 arbatianio šaukštelio
  • džiovintas raudonėlis: 3 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas čiobrelis: 2 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas mairūnas: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta mėta: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta juozažolė: 1 valgomojo šaukšto.
Taip pat:
  • kepintos sezamo sėklos: 3 valgomųjų šaukštų
  • žagrenis (sumac)*: 4 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pastebėjimas*: Žagrenis yra gana rūgštus ir anksčiau būdavo naudojamas vietoje citrinos. Jeigu iki šiol nė karto jo nemėginote, tai pirmiau galite dėti jo kiek mažiau.

2. Jeigu Jūsų visi prieskoniai yra pirkti iš parduotuvės ir jie jau susmulkinti, tai tiesiog sumaišome visus nurodytus ingredientus tarpusavyje.

3. Jeigu žolelės yra džiovintos, tai iš pradžių jas susmulkiname jas kombaine. Jei norite kad būtų visai viskas susmulkinta, sumalame kavamale.

4. Po to sumaišome su žagreniu ir kepintomis sezamo sėklomis. Skanaus!

5. Rekomendacija: Daugiau prieskonių receptų rasite: Prieskonių receptai.

padažai, pagardai, naminiai prieskoniai

Recepto Autorius Strelka belka

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 19:17 Sensacija: maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis sukelia širdies ligas
Mokslininkai atrado, kad maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis, kaip buvo manoma anksčiau, yra pagrindinė širdies ligų priežastis.

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:30 Vienatvė tarp savų: 70-metės Aldonos tikra istorija, kuri pravirkdė tūkstančius

70-metė Aldona atvirai papasakojo, kaip jautėsi gyvenant pas sūnų: iš pradžių džiaugėsi, kad nebus viena, bet greitai tapo „paveikslu ant sienos“. Galiausiai grįžo į savo mažą butuką Ukmergėje ir ten rado ramybę. Skaudi, bet labai tikr...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:14 Įvaikintas vaikas grąžinamas į globos namus: tikra močiutės istorija, kuri drąsko širdį
Po 10 metų nevaisingumo gydymo ir nesėkmingų IVF bandymų šeima įvaikino 2 metų berniuką Vainių. Iš pradžių visi džiaugėsi, močiutė svajojo apie anūką visą gyvenimą. Tačiau po kelių metų marti ėmė pavargti, keldavo balsą, bausdavo vaiką, o galiausiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:44 Italija: užsieniečiai padaro 44 % seksualinio smurto atvejų Italijoje, pusę grupinio išžaginimo atvejų, nors sudaro tik 9 % gyventojų
Italijos žurnalistė Francesca Totolo sudarė šokiruojantį seksualinių nusikaltimų, kuriuose dalyvavo užsieniečiai Italijoje per pirmąsias 19 lapkričio dienų, sąrašą

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:38 Vokietija: Sirijos pilietis Drezdene teisiamas už 17-metės ir savo nėščios žmonos išžaginimą, taip pat kaltinamas vaikų pornografija
Sirijos migrantas Drezdene teisiamas už keletą nusikaltimų, įskaitant atskirus išžaginimus ir vaikų pornografijos kaltinimą. 22-metis Omar Y. yra sulaikytas jau šešis mėnesius, o prokuroras jam pateikė kaltinimus dėl dviejų išžaginimų, įskaitant jo n...

Skaityti daugiau