Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Sausio » 17

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Naminis prieskonių mišinys Za’atar

Jeigu būti visai tiksliems, tai za’atar’as yra augalas, bet šiomis dienomis paminėjus žodį za’atar jis įprastai yra suvokiamas kaip prieskonių mišinys, neatsiejamas nuo Vidurio Rytų virtuvės. Ir vieno recepto jis tikrai neturi. Jeigu rasite parašyta, kad tai yra autentiškas receptas, tai rekomenduoju netikėti. Šaltibarščių vieno recepto mes irgi neturime. Kiekvienas regionas, kiekviena šeimininkė turi savo šiek tiek kitokį variantą. Pvz., internete radau, kad Jordanijoje į šį mišinį yra dedama labai daug žagrenio, Libane galima rasti gaminant su džiovinta apelsino žievele. O ir apskritai ten žmonės nėra linkę išduoti savo za’atar’o sudėties. Man asmeniškai tai vienas fantastiškiausių prieskonių mišinių šioje žemėje - galėčiau jį uostyti nesustodama, ypatingai jeigu yra įdėta mėtos ir/arba juozažolės (isopo).

Kaip pasidaryti? Šį prieskonių mišinį sąlyginai galite padalinti į 3 dalis - džiovintos žolelės, žagrenis ir sezamo sėklos. Visos proporcijos gali būti reguliuojamos pagal jūsų skonį. Pačio elementariausio mišinio receptas yra čiobrelis, žagrenis bei sezamų sėklos. Jei namuose neturite arba nerandate pirkti žagrenio, tai jo tikrai galite ir nenaudoti - aš asmeniškai jį retai kada dedu, bet tada jau vien su čiobreliu neišsisuksite. Į džiovintų žolelių dalį šalia čiobrelio įmaišome dar ir raudonėlio bei mairūno lygiomis dalimis. Taip pat įmanomi variantai su džiovintomis mėtomis, kuminu, kalendra (sėklos), šalaviju, juozažolėmis arba net apelsino žievele.

Za’atar’ą taipogi galite gaminti ir iš šviežių žolelių. Kai kurie virtuvės šefai rekomenduoja vis paprastą variantą - lygiomis dalimis paimame šviežio čiobrelio, mairūno ir raudonėlio, prasukame virtuviniame kombaine iki viskas bus susmulkinta. Įberiame šiek tiek druskos, kepintų sezamo sėklų ir kokius 4-5 kartus daugiau žagrenio. Viską išmaišome. Laikome šaldytuve iki 5 dienų.

Kur pirkti? Mišiniui prieskonius, aišku, galima nusipirkti iš parduotuvės atskirai. Bet kuo toliau, tuo labiau aš galvoju, kad prieskoninių žolių, kurios auga ir pas mus, tikrai neverta pirkti prekybos centruose. Jeigu tikrai neturite galimybės prisirinkti patys, tai pirkite turguje šviežias žoleles sezono metu ir jas džioviname, arba perkame iš žolininkų jau džiovintas. Mano svarbiausias argumentas - šviežumas. O ir čiobrelis bus kokybiškesnis ir kvapesnis nei tas pirktas iš kai kurių specializuotų parduotuvių arba prekybos centrų.

Kur naudojamas? Kaip kiti visur mėgsta berti vegetos prieskonius, taip aš pati visur naudoju za’atar’ą. Sumaišius su alyvuogių aliejumi gausite fantastišką padažą ant pitos ir ne tik, taip pat prieš kepant orkaitėje juo galite ištrinti vištą (ar vištienos dalis), mėsą, daržoves, gausiai užbarstyti ant humuso, falafelių, sumaišius su citrinos sultimis labai tiks prie keptos žuvies, prie kiaušinių arba omleto, į pomidorų salotas, maišykite su baklažanu, ant grilio keptomis daržovėmis ir taip toliau. Variantų yra daugybė. Labai rekomenduoju pasigaminti jau šiandien!

Ingredientai

  • druska: 1 arbatianio šaukštelio
  • džiovintas raudonėlis: 3 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas čiobrelis: 2 valgomųjų šaukštų
  • džiovintas mairūnas: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta mėta: 1 valgomojo šaukšto
  • džiovinta juozažolė: 1 valgomojo šaukšto.
Taip pat:
  • kepintos sezamo sėklos: 3 valgomųjų šaukštų
  • žagrenis (sumac)*: 4 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pastebėjimas*: Žagrenis yra gana rūgštus ir anksčiau būdavo naudojamas vietoje citrinos. Jeigu iki šiol nė karto jo nemėginote, tai pirmiau galite dėti jo kiek mažiau.

2. Jeigu Jūsų visi prieskoniai yra pirkti iš parduotuvės ir jie jau susmulkinti, tai tiesiog sumaišome visus nurodytus ingredientus tarpusavyje.

3. Jeigu žolelės yra džiovintos, tai iš pradžių jas susmulkiname jas kombaine. Jei norite kad būtų visai viskas susmulkinta, sumalame kavamale.

4. Po to sumaišome su žagreniu ir kepintomis sezamo sėklomis. Skanaus!

5. Rekomendacija: Daugiau prieskonių receptų rasite: Prieskonių receptai.

padažai, pagardai, naminiai prieskoniai

Recepto Autorius Strelka belka

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.12.2024 laikas 17:05 Receptai Kalėdų antis grilyje: skonis ir tradicija susijungia
Kalėdų šventės yra puiki proga mėgautis ypatingais patiekalais, ir antis grilyje yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Šis receptas sujungia sultingą mėsą, aromatingą įdarą ir išskirtinius vaisių prieskonius, kurie suteikia unikalų...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:57 Receptai Marinuota skumbrė: skanus ir maistingas užkandis
Marinuota skumbrė yra ne tik skanūs, bet ir maistingi užkandžiai, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši žuvis yra kupina omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų, todėl jos įtraukimas į mitybą gali te...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:49 Receptai Silkė su džiovintais grybais: tradicinis lietuviškas skonis
Silkė su džiovintais grybais ir svogūnų pagardu – tai ne tik skanus, bet ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, apjungiantis tradicijas ir modernumą. Šis receptas ypač populiarus, kai norima paruošti lengvą, tačiau sočę už...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:06 Atleidimas: Kelias į Emocinę Laisvę ir Ramybę
Atleidimas – tai galinga savybė, leidžianti mums išsilaisvinti nuo praeities skausmų ir nuoskaudų. Nors dažnai manome, kad atleidimas yra susijęs su kitais, iš tiesų jis labiausiai veikia mus pačius. Šiame straipsnyje nagrinėsime atleidimo procesą, j...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:37 Gyvenimas dviese: kinė 5 metus apsimetinėjo savo mirusia seserimi
Šeimos ryšiai kartais gali būti tokie sudėtingi, kad net tragiškos aplinkybės skatina mus ieškoti neįprastų sprendimų. Kinijos internetas šiuo metu mirga nuo Annie Niu pasakojimo apie tai, kaip ji penkerius metus slėpė savo sesers dvynės mirtį nuo se...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:18 «Protingiausias žmogus pasaulyje» dalijasi mintimis apie mirtį ir reinkarnaciją
Krisas Langanas, 72 metų amerikiečių mokslininkas, žinomas dėl savo išskirtinio intelekto, pasidalino intriguojančia nuomone apie mirtį ir pomirtinį gyvenimą. Jo Kognityvinis teorinis visatos modelis (CTMU) pristato radikaliai naują požiūrį į mūsų eg...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:16 Billas Gatesas finansuoja naują projektą „Deep Sky“, kuriuo siekiama pašalinti Žemės atmosferą
Klimato kaita yra viena iš didžiausių mūsų laikų grėsmių, o inovatyvūs sprendimai, tokie kaip tiesioginis anglies dioksido šalinimas, tampa vis svarbesni. Milijardierius Bilas Geitsas neseniai paskyrė 40 milijonų dolerių Kanados bendrovei „Deep Sky“,...

Skaityti daugiau