Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Birželio » 23

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Nesu tikrai, ar labai apsimoka vargti gaminant naminę pomidorų pastą žiemai, bet itin smagu pamėginti savo virtuvėje pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra ganėtinai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tikrai reikia, bet kadangi pabandžiau iš visiškai nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi ganėtinai greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (net persirpusius), daug saulės mačiusius, geriausia - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad visas procesas vyktų greičiau) pomidorus.

Galimi trys gaminimo būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir paskui užbaigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo nuostabiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek man pačiai pritrūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.

Tokia naminė pomidorų pasta tinka visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2-3 stiklinės.

Ingredientai

  • labai gerai prinokę pomidorai: 2 kilogramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • alyvuogių aliejus: 0,5 stiklinės (plius užpilti ant viršaus, kas nėra privaloma, jeigu stiklainėliai su pasta pasterizuojami).

Recepto paruošimas

1. Pomidorus nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome stambiai į kelias dalis.

2. Užvirame ir maišydami paverdame kelias minutes, kad šiek tiek suminkštėtų.

3. Tuomet pertriname per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jeigu tyrė labai vandeninga, skysta, rekomenduotina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per visą naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (aš pati nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys gamybos būdai:

4. Pirmas būdas: Tyrę supilame į didelį kepimo indą ir dedame į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas 30 minučių.

5. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių arba net pusės, sumažiname temperatūrą iki 120 laipsnių. Vis permaišydami "kepame" dar 2-3 valandas, kol gausime tirštą, blizgią, raudonų plytų spalvos pastą.

6. Antras būdas: Vis pamaišydami, ant labai mažos kaitros verdame puode, iki kol lieka du trečdaliai arba tik pusė (jeigu pomidorai vandeningi) tyrės. Tuomet baigiame gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.

7. Trečias būdas: Verdame kelias valandas (laikas priklausys nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos kaitros, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriausia būtų imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galite gaminti ir su pertraukomis.

8. Pomidorų pastos užbaigimui yra galimi du būdai:

9. Pirmas būdas: Supilstome į mažus indelius, palikdami 1 centimetrą užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukame dangteliais ir galite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jeigu planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabiname su labai švariu šaukštu. Paskui vėl viršų papildome iki 1 centimetro aliejaus.

10. Antras būdas: Supilstome pastą į nedidelius stiklainėlius palikdami 1 centimetrą nuo viršaus.

11. Su plonu peiliuku arba mediniu pagaliuku pamaišome, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų.

12. Stiklainėlius pridengiame steriliais dangteliais ir statome į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta).

13. Užviriname ir kaitiname 15 minučių (jeigu stiklainiai iki 0,5 litro).

14. Ištraukus, sandariai uždarome. Šitaip galite laikyti iki metų. Pradarius laikome šaldytuve ir sunaudojame kuo greičiau. Skanaus!

15. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.

padažai, pagardai, pomidorai, pasta, naminė pasta, pomidorų pasta

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau