Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Birželio » 23

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Nesu tikrai, ar labai apsimoka vargti gaminant naminę pomidorų pastą žiemai, bet itin smagu pamėginti savo virtuvėje pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra ganėtinai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tikrai reikia, bet kadangi pabandžiau iš visiškai nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi ganėtinai greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (net persirpusius), daug saulės mačiusius, geriausia - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad visas procesas vyktų greičiau) pomidorus.

Galimi trys gaminimo būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir paskui užbaigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo nuostabiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek man pačiai pritrūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.

Tokia naminė pomidorų pasta tinka visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2-3 stiklinės.

Ingredientai

  • labai gerai prinokę pomidorai: 2 kilogramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • alyvuogių aliejus: 0,5 stiklinės (plius užpilti ant viršaus, kas nėra privaloma, jeigu stiklainėliai su pasta pasterizuojami).

Recepto paruošimas

1. Pomidorus nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome stambiai į kelias dalis.

2. Užvirame ir maišydami paverdame kelias minutes, kad šiek tiek suminkštėtų.

3. Tuomet pertriname per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jeigu tyrė labai vandeninga, skysta, rekomenduotina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per visą naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (aš pati nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys gamybos būdai:

4. Pirmas būdas: Tyrę supilame į didelį kepimo indą ir dedame į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas 30 minučių.

5. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių arba net pusės, sumažiname temperatūrą iki 120 laipsnių. Vis permaišydami "kepame" dar 2-3 valandas, kol gausime tirštą, blizgią, raudonų plytų spalvos pastą.

6. Antras būdas: Vis pamaišydami, ant labai mažos kaitros verdame puode, iki kol lieka du trečdaliai arba tik pusė (jeigu pomidorai vandeningi) tyrės. Tuomet baigiame gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.

7. Trečias būdas: Verdame kelias valandas (laikas priklausys nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos kaitros, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriausia būtų imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galite gaminti ir su pertraukomis.

8. Pomidorų pastos užbaigimui yra galimi du būdai:

9. Pirmas būdas: Supilstome į mažus indelius, palikdami 1 centimetrą užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukame dangteliais ir galite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jeigu planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabiname su labai švariu šaukštu. Paskui vėl viršų papildome iki 1 centimetro aliejaus.

10. Antras būdas: Supilstome pastą į nedidelius stiklainėlius palikdami 1 centimetrą nuo viršaus.

11. Su plonu peiliuku arba mediniu pagaliuku pamaišome, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų.

12. Stiklainėlius pridengiame steriliais dangteliais ir statome į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta).

13. Užviriname ir kaitiname 15 minučių (jeigu stiklainiai iki 0,5 litro).

14. Ištraukus, sandariai uždarome. Šitaip galite laikyti iki metų. Pradarius laikome šaldytuve ir sunaudojame kuo greičiau. Skanaus!

15. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.

padažai, pagardai, pomidorai, pasta, naminė pasta, pomidorų pasta

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau