Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Birželio » 23

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Nesu tikrai, ar labai apsimoka vargti gaminant naminę pomidorų pastą žiemai, bet itin smagu pamėginti savo virtuvėje pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra ganėtinai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tikrai reikia, bet kadangi pabandžiau iš visiškai nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi ganėtinai greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (net persirpusius), daug saulės mačiusius, geriausia - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad visas procesas vyktų greičiau) pomidorus.

Galimi trys gaminimo būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir paskui užbaigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo nuostabiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek man pačiai pritrūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.

Tokia naminė pomidorų pasta tinka visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2-3 stiklinės.

Ingredientai

  • labai gerai prinokę pomidorai: 2 kilogramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • alyvuogių aliejus: 0,5 stiklinės (plius užpilti ant viršaus, kas nėra privaloma, jeigu stiklainėliai su pasta pasterizuojami).

Recepto paruošimas

1. Pomidorus nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome stambiai į kelias dalis.

2. Užvirame ir maišydami paverdame kelias minutes, kad šiek tiek suminkštėtų.

3. Tuomet pertriname per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jeigu tyrė labai vandeninga, skysta, rekomenduotina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per visą naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (aš pati nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys gamybos būdai:

4. Pirmas būdas: Tyrę supilame į didelį kepimo indą ir dedame į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas 30 minučių.

5. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių arba net pusės, sumažiname temperatūrą iki 120 laipsnių. Vis permaišydami "kepame" dar 2-3 valandas, kol gausime tirštą, blizgią, raudonų plytų spalvos pastą.

6. Antras būdas: Vis pamaišydami, ant labai mažos kaitros verdame puode, iki kol lieka du trečdaliai arba tik pusė (jeigu pomidorai vandeningi) tyrės. Tuomet baigiame gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.

7. Trečias būdas: Verdame kelias valandas (laikas priklausys nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos kaitros, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriausia būtų imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galite gaminti ir su pertraukomis.

8. Pomidorų pastos užbaigimui yra galimi du būdai:

9. Pirmas būdas: Supilstome į mažus indelius, palikdami 1 centimetrą užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukame dangteliais ir galite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jeigu planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabiname su labai švariu šaukštu. Paskui vėl viršų papildome iki 1 centimetro aliejaus.

10. Antras būdas: Supilstome pastą į nedidelius stiklainėlius palikdami 1 centimetrą nuo viršaus.

11. Su plonu peiliuku arba mediniu pagaliuku pamaišome, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų.

12. Stiklainėlius pridengiame steriliais dangteliais ir statome į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta).

13. Užviriname ir kaitiname 15 minučių (jeigu stiklainiai iki 0,5 litro).

14. Ištraukus, sandariai uždarome. Šitaip galite laikyti iki metų. Pradarius laikome šaldytuve ir sunaudojame kuo greičiau. Skanaus!

15. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.

padažai, pagardai, pomidorai, pasta, naminė pasta, pomidorų pasta

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-04 laikas 07:57 Receptai Voveraitės: Maistinė Vertė, Sveikas Gaminimas ir Onkologijos Prevencija
Voveraitės – skanus ir maistingas grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveraičių maistinę vertę, kalorijas, ką organizmas įsisavina...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:47 Receptai Voveruškų Maistinė Vertė ir Sveikas Gaminimas: Kaip Išsaugoti Naudą?
Voveruškos – maistingas ir skanus grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveruškų maistinę vertę, kalorijas, kaip organizmas įsisavin...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 13:39 Receptai Vanilinis Biskvitas: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Gaminimo Patarimai
Vanilinis biskvitas – skanus ir sveikas desertas, turtingas maistinėmis medžiagomis. Atraskite receptą! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime vanilinio biskvito naudą, maistinę vertę, kalorijas, gaminimo poveikį maistinėms medžiago...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 09:03 Žemė pasvirusi 31,5 colio. Tai neturėtų atsitikti
Vanduo turi galią. Tiesą sakant, tokia didelė galia, kad pumpuojant Žemės gruntinį vandenį galima pakeisti planetos pasvirimą ir sukimąsi. Tai taip pat gali turėti įtakos jūros lygio kilimui ir kitoms klimato kaitos pasekmėms....

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 08:42 Mokslininkai atrado būdą, kaip atgręžti laiką ir galbūt ištrinti klaidas
Kvantinės fizikos subatominėje visatoje galima pasiekti dalykų, kurie mūsų fizinėje pasaulyje laikomi neįmanomais. Tokie dalykai kaip superpozicija, susipynimas ir net teleportacija atrodo įmanomi, kai viskas tampa kvantinė. Dabar Austrijos mokslų ak...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:41 Tyrimai atskleidžia chemoterapijos pavojus: pagreitėjęs senėjimas ir antriniai vėžiai
Naujausi tyrimai atskleidė nerimą keliančius chemoterapijos šalutinius poveikius. Gydymas gali negrįžtamai pažeisti sveikas ląsteles, pagreitinti senėjimą ir padidinti antrinių vėžio formų riziką.

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:24 Ataskaita patvirtina, kad chemtrailai buvo panaudoti 1952 m. Lynmouth potvynio katastrofai sukelti
1952 m. rugpjūčio 15 d. Jungtinę Karalystę sukrėtė viena didžiausių potvynio katastrofų per pastaruosius 300 metų. Lynmouth kaimas Devone buvo nusiaubtas, kai 90 milijonų tonų vandens ir tūkstančiai tonų uolienų nušlavė namus, tiltus ir gyvenimus, nu...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:33 Kaip Laikyti Obuolius Namuose, Kad Jie Ilgiau Išsilaikytų? Ekspertų Patarimai ir Moksliniai Paaiškinimai
Kaip laikyti obuolius, kad jie išliktų švieži? Sužinokite ekspertų patarimus ir mokslinius paaiškinimus, kaip išsaugoti obuolius šaldytuve ar rūsyje. Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais paaiškinimais ir ekspertų patarimais, atskleisime, kaip ti...

Skaityti daugiau