Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Birželio » 23

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Nesu tikrai, ar labai apsimoka vargti gaminant naminę pomidorų pastą žiemai, bet itin smagu pamėginti savo virtuvėje pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra ganėtinai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tikrai reikia, bet kadangi pabandžiau iš visiškai nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi ganėtinai greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (net persirpusius), daug saulės mačiusius, geriausia - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad visas procesas vyktų greičiau) pomidorus.

Galimi trys gaminimo būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir paskui užbaigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo nuostabiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek man pačiai pritrūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.

Tokia naminė pomidorų pasta tinka visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2-3 stiklinės.

Ingredientai

  • labai gerai prinokę pomidorai: 2 kilogramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • alyvuogių aliejus: 0,5 stiklinės (plius užpilti ant viršaus, kas nėra privaloma, jeigu stiklainėliai su pasta pasterizuojami).

Recepto paruošimas

1. Pomidorus nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome stambiai į kelias dalis.

2. Užvirame ir maišydami paverdame kelias minutes, kad šiek tiek suminkštėtų.

3. Tuomet pertriname per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jeigu tyrė labai vandeninga, skysta, rekomenduotina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per visą naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (aš pati nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys gamybos būdai:

4. Pirmas būdas: Tyrę supilame į didelį kepimo indą ir dedame į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas 30 minučių.

5. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių arba net pusės, sumažiname temperatūrą iki 120 laipsnių. Vis permaišydami "kepame" dar 2-3 valandas, kol gausime tirštą, blizgią, raudonų plytų spalvos pastą.

6. Antras būdas: Vis pamaišydami, ant labai mažos kaitros verdame puode, iki kol lieka du trečdaliai arba tik pusė (jeigu pomidorai vandeningi) tyrės. Tuomet baigiame gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.

7. Trečias būdas: Verdame kelias valandas (laikas priklausys nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos kaitros, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriausia būtų imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galite gaminti ir su pertraukomis.

8. Pomidorų pastos užbaigimui yra galimi du būdai:

9. Pirmas būdas: Supilstome į mažus indelius, palikdami 1 centimetrą užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukame dangteliais ir galite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jeigu planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabiname su labai švariu šaukštu. Paskui vėl viršų papildome iki 1 centimetro aliejaus.

10. Antras būdas: Supilstome pastą į nedidelius stiklainėlius palikdami 1 centimetrą nuo viršaus.

11. Su plonu peiliuku arba mediniu pagaliuku pamaišome, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų.

12. Stiklainėlius pridengiame steriliais dangteliais ir statome į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta).

13. Užviriname ir kaitiname 15 minučių (jeigu stiklainiai iki 0,5 litro).

14. Ištraukus, sandariai uždarome. Šitaip galite laikyti iki metų. Pradarius laikome šaldytuve ir sunaudojame kuo greičiau. Skanaus!

15. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.

padažai, pagardai, pomidorai, pasta, naminė pasta, pomidorų pasta

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 20:35 Egipto archeologai rado 13 m ilgio „Mirusiųjų knygos“ ritinį: sensacingas radinys Naujosios karalystės kapinėse

Egipto archeologai Al-Ghuraifa kapinėse aptiko retą 13–15 metrų ilgio „Mirusiųjų knygos“ papirusą, datuojamą Naujosiosios karalystės laikotarpiu (1550–1070 m. pr. Kr.). Tai pirmasis pilnas tokio tipo ritinys šioje vietovėje...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 20:15 5 ženklai, kad esate sukurti vienas kitam – tikriesiems poros santykiams
Sužinokite 5 tikrus ženklus, kad jūs ir jūsų partneris esate sukurti vienas kitam. Tikros poros girdi vienas kitą, joms visada įdomu kartu, jos moka dėkoti, palaiko ir dažnai apsikabina bei bučiuojasi. Jei dauguma punktų atitinka – sveikinu, jūs rado...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 20:08 8 galingos gyvenimo taisyklės, kurios pakeis tavo mąstymą
Gyvenimas tampa kur kas lengvesnis, kai nustoji vaidinti ir pradedi būti savimi. Šios 8 paprastos, bet labai stiprios taisyklės padės tau išlaikyti vidinę ramybę, didinti savivertę ir veikti drąsiau.

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 13:57 Nuostabi Vasaros Diena prie Jūros: 4 Valandos Tikrų Bangų, Jūros Ošimo ir Lengvo Vėjelio
Saulėta diena, švelniai siūbuojančios smilgos, jūros ošimas, lengvas vėjelis, laimingas paukščių čiulbėjimas ir raminantis bangų ritmas… Užsimerk ir atsidurk vasaros paplūdimyje 🌞🏖️

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau