Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Birželio » 23

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Naminė pomidorų pasta žiemai be cukraus

Nesu tikrai, ar labai apsimoka vargti gaminant naminę pomidorų pastą žiemai, bet itin smagu pamėginti savo virtuvėje pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra ganėtinai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tikrai reikia, bet kadangi pabandžiau iš visiškai nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi ganėtinai greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (net persirpusius), daug saulės mačiusius, geriausia - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad visas procesas vyktų greičiau) pomidorus.

Galimi trys gaminimo būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir paskui užbaigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo nuostabiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek man pačiai pritrūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.

Tokia naminė pomidorų pasta tinka visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2-3 stiklinės.

Ingredientai

  • labai gerai prinokę pomidorai: 2 kilogramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • alyvuogių aliejus: 0,5 stiklinės (plius užpilti ant viršaus, kas nėra privaloma, jeigu stiklainėliai su pasta pasterizuojami).

Recepto paruošimas

1. Pomidorus nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome stambiai į kelias dalis.

2. Užvirame ir maišydami paverdame kelias minutes, kad šiek tiek suminkštėtų.

3. Tuomet pertriname per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jeigu tyrė labai vandeninga, skysta, rekomenduotina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per visą naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (aš pati nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys gamybos būdai:

4. Pirmas būdas: Tyrę supilame į didelį kepimo indą ir dedame į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas 30 minučių.

5. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių arba net pusės, sumažiname temperatūrą iki 120 laipsnių. Vis permaišydami "kepame" dar 2-3 valandas, kol gausime tirštą, blizgią, raudonų plytų spalvos pastą.

6. Antras būdas: Vis pamaišydami, ant labai mažos kaitros verdame puode, iki kol lieka du trečdaliai arba tik pusė (jeigu pomidorai vandeningi) tyrės. Tuomet baigiame gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.

7. Trečias būdas: Verdame kelias valandas (laikas priklausys nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos kaitros, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriausia būtų imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galite gaminti ir su pertraukomis.

8. Pomidorų pastos užbaigimui yra galimi du būdai:

9. Pirmas būdas: Supilstome į mažus indelius, palikdami 1 centimetrą užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukame dangteliais ir galite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jeigu planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabiname su labai švariu šaukštu. Paskui vėl viršų papildome iki 1 centimetro aliejaus.

10. Antras būdas: Supilstome pastą į nedidelius stiklainėlius palikdami 1 centimetrą nuo viršaus.

11. Su plonu peiliuku arba mediniu pagaliuku pamaišome, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų.

12. Stiklainėlius pridengiame steriliais dangteliais ir statome į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta).

13. Užviriname ir kaitiname 15 minučių (jeigu stiklainiai iki 0,5 litro).

14. Ištraukus, sandariai uždarome. Šitaip galite laikyti iki metų. Pradarius laikome šaldytuve ir sunaudojame kuo greičiau. Skanaus!

15. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.

padažai, pagardai, pomidorai, pasta, naminė pasta, pomidorų pasta

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-18 laikas 14:05 Receptai Cinamoninės Bandelės: Receptas ir Nauda
Cinamoninės mielinės bandelės – tai ne tik gardus desertas, bet ir sveikatai naudingas pasirinkimas, jei paruošiamos teisingai. Šiame straipsnyje aptarsime jų naudą, kalorijas, maistines medžiagas, kurias organizmas įsisavina, bei...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 13:53 Receptai Purūs Grietininiai Keksiukai su Razinomis: Slaptas Receptas ir Stebuklinga Nauda!
Ar žinojote, kad paprastas keksiukas gali būti sveikatos bomba? Šiame straipsnyje atskleisime viską apie purius grietininius keksiukus su razinomis – nuo kalorijų iki organizmo įsisavinamų medžiagų. Su virėjų paslaptimis ir užsien...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 13:29 Receptai Kūčių Virtinukai su Grybais: Stebuklinga Nauda ir Receptas!

Kūčių virtinukai su džiovintais grybais ir svogūnais – tradicinis lietuviškas patiekalas, kupinas skonio ir naudos sveikatai. Šie virtinukai ne tik sotūs, bet ir turtingi antioksidantais, kuri...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 14:18 Tarpžvaigždinė Kometa 3I/ATLAS: Šokiruojantys Metalai ir Paslaptys
Ar įsivaizduojate kometą, atskriejusią iš tolimų žvaigždžių gelmių, slepiančią metalų lobius, kurie sukelia ugnikalnių išsiveržimus kosmose? Tai ne fantazija – tai realybė, kuri kelia šiurpą ir žavesį!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:33 Paslaptingas Triukas su Aliejumi: Amžinai Atsikratykite Burokėlių Dėmių!
Ar žinojote, kad burokėliai – ne tik sveikas maistas, bet ir tikras virtuvės košmaras dėl savo dėmių? Šiame straipsnyje atskleisime paslaptingą triuką su augaliniu aliejumi, kuris akimirksniu pašalins raudonas dėmes nuo pjaustymo lentos. Papildysime ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:24 Paslaptis: Kaip Rasti Tikrą Meilę Pradėjus Nuo Savęs!

Ar kada susimąstėte, kodėl meilė vis slysta pro pirštus? Šis straipsnis atskleis paslaptį: tikra meilė prasideda ne nuo partnerio paieškos, o nuo gilaus savęs pažinimo. Su emociniais įžvalgomis, paslaptingais pratimais ir pavyzdžiais iš užsienio e...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 08:26 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 18 d.

2025 m. gruodžio 18 d. horoskopas visiems zodiako ženklams lietuviškai. Venera trigone su Chironu skatina gydymą santykiuose, savivertei ir finansuose. Naujausia: trys ženklai (Avinas, Liūtas, Ožiaragis) pradeda gydymo erą dėl šio aspekto 

Skaityti daugiau