Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 19

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.

Nors jis plačiausiai pagarsėjo, kaip ajurvedos populiarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taipogi turi ganėtinai senas tradicijas. Sviesto lydymas, padės jį ilgiau išlaikyti, tad anksčiau regionuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali stovėti net ilgiau nei 6 mėnesius laikomas ne šaldytuve.

Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.

Esu pastebėjusi, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghee sviestas nėra lygiai toks pat aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip pasiruoštas namuose. Tad mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasigaminti namuose visai nėra sunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpiname kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.

Ingredientai

  • natūralus kokybiškas 82% riebumo sviestas: 1 kilogramo
  • kokybiškas puodas storu dugnu.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.

2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.

3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.

4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.

5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.

6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.

7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.

8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.

9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.

10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau sviesto receptų rasite: Sviesto receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-27 laikas 19:14 Receptai Virtinukai su varške ir uogomis: nostalgiškas lietuviškas skonis

Nostalgiškas lietuviškas patiekalas – virtinukai su varške ir uogomis. Sužinokite, kaip pagaminti, atraskite alternatyvas ir įdomią istoriją! Sužinokite, kaip pasigaminti tradicinius lietuviškus virtinukus su varške ir uo...

Skaityti daugiau

2025-06-22 laikas 19:13 Receptai Plikytas Kugelis: Tradicinis Receptas ir Paslaptingas Archeologinis Atradimas
Plikytas kugelis – nostalgiškas bulvių patiekalas su šoninės ar varškės padažu. Sužinokite apie paslaptingą archeologinį radinį Lietuvoje! Be to, šis straipsnis kviečia ne tik išbandyti patobulintą kugelio receptą, bet ir atrasti ...

Skaityti daugiau

2025-06-22 laikas 18:56 Receptai Paprastas Rabarbarų Pyragas su Kefyru: Nostalgiškas Receptas ir Intriguojantis Archeologinis Atradimas
Be to, šis straipsnis ne tik dalinasi patobulintu receptu, bet ir kviečia atrasti intriguojantį archeologinį radinį Lietuvoje, kuris atskleidžia mūsų protėvių gyvenimo paslaptis. Taip pat trumpai aptarsime naujausias psichinės sve...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 20:40 Chaosas Vokietijoje: 100 Libano klano narių sukėlė kraujo praliejimą Heiligenhaus gatvėse
Šokiruojantis chaosas Heiligenhaus mieste, Vokietijoje, kur 100 Libano klano narių susirėmė. Sužinokite apie kraujo praliejimą ir policijos atsaką šioje sukrečiančioje istorijoje.

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 18:18 Mėnulis: Kosminis Laivas ar Žemės Apsauga? Paslaptys, Kurios Stebina
Ar Mėnulis yra kosminis laivas, saugantis Žemę, ar natūralus dangaus kūnas? Sužinokite apie paslaptingas Mėnulio anomalijas ir teorijas. Šiame straipsnyje atskleisime Mėnulio paslaptis, kurios verčia manyti, kad jis gali būti ne tik natūralus dangaus...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:57 Paslaptingas Vang Hu Grįžimas: Požeminė Ktonų Civilizacija ir Neįmenamos Paslaptys
Vang Hu grįžo po 5 metų šachtos griūties, teigdamas gyvenęs su Ktonais. Atraskite šią neįtikėtiną požeminę istoriją! Jo istorija, kupina neįtikėtinų detalių apie požeminius tunelius, sveikatą atkuriančią mitybą ir net dantų regeneraciją, sukrėtė ne t...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:49 Paslaptingi Laivai Kalifornijos Dykumoje: Ispanų Galeonai ir Neįmenamos Paslaptys
Paslaptingi senoviniai laivai, randami Kalifornijos dykumose, kelia klausimų: kaip jie ten atsidūrė? Sužinokite apie ispanų galeonus ir jų paslaptis! Šios istorijos, apipintos legendomis apie ispanų galeonus, vikingų laivus ar net ateivių įsikišimą, ...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 16:56 Smurtas Prancūzijoje: Tragiškas nužudymas Gagny traukinių stotyje ir smurto artimoje aplinkoje problema

Smurtas Gagny traukinių stotyje atskleidžia smurto artimoje aplinkoje krizę. Sužinokite, kaip užkirsti kelią tokioms tragedijoms.

Skaityti daugiau