Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Sausio » 19

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.

Nors jis plačiausiai pagarsėjo, kaip ajurvedos populiarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taipogi turi ganėtinai senas tradicijas. Sviesto lydymas, padės jį ilgiau išlaikyti, tad anksčiau regionuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali stovėti net ilgiau nei 6 mėnesius laikomas ne šaldytuve.

Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.

Esu pastebėjusi, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghee sviestas nėra lygiai toks pat aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip pasiruoštas namuose. Tad mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasigaminti namuose visai nėra sunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpiname kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.

Ingredientai

  • natūralus kokybiškas 82% riebumo sviestas: 1 kilogramo
  • kokybiškas puodas storu dugnu.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.

2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.

3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.

4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.

5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.

6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.

7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.

8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.

9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.

10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau sviesto receptų rasite: Sviesto receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.01.2025 laikas 19:52 Receptai Lietiniai blynai su varške: lengvas ir skanus receptas!
Lietiniai blynai su varške – tai klasikinis ir mėgstamas patiekalas, kuris sužavi savo skoniu ir lengvu paruošimu. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam valgymui. Su gausiu įdarų pasirinkimu, nuo tradicinės v...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 19:25 Receptai Kiaulienos karbonadas: paprastas ir skanus receptas, kurį pamilsit!
Kiaulienos karbonadas – tai klasikinis patiekalas, kuris dažnai puikuojasi šeimos pietų stalu. Šis skanus ir traškus mėsos patiekalas yra greitai pagaminamas ir puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam valgymui. Sužinokite, ...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:30 Receptai Bananiniai keksiukai su braškėmis: greitas ir skanus receptas
Bananiniai keksiukai su braškėmis – tai puikus būdas panaudoti pernokusius bananus ir pasimėgauti sezoninėmis uogomis. Šis receptas yra ne tik paprastas, bet ir leidžia improvizuoti, pridedant įvairių ingredientų pagal jūsų skonį....

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 22:10 Astrofizikai mano, kad Žemė paėmė Mėnulį iš kitos planetos
Tradiciškai manoma, kad Mėnulis atsirado po didelio susidūrimo su Žeme, tačiau naujas tyrimas, atliktas Pensilvanijos universiteto mokslininkų, siūlo alternatyvų požiūrį. Jie teigia, kad Mėnulis galėjo kilti iš kitos Saulės sistemos vietos ir vėliau ...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 21:55 Gyvenamos planetos galėjo atsirasti anksčiau nei galaktikos, mano mokslininkai
Ilgą laiką astronomai buvo įsitikinę, kad galaktikos atsirado prieš formuojantis planetoms. Tačiau naujausi tyrimai, vadovaujami Danielio Valeno iš Portsmuto universiteto, atskleidžia, kad gyvybės galimybės galėjo egzistuoti ankstyvosios Visatos stad...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 07:29 Dukra ištekėjo už vyro, kuris ją tempia žemyn ir manipuliuoja ja, kaip jam patinka
Jaunos šeimos gyvenimas su tėvais gali atrodyti kaip patogus sprendimas, tačiau tai dažnai atneša nesusipratimų ir įtampų. Šiame straipsnyje nagrinėsime iššūkius, su kuriais susiduria poros, kai tėvai nori padėti, o jaunųjų šeimos nariai nesuvokia, k...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:40 Mano vyro tėvai nenorėjo mums padėti įsigyti butą, tačiau patys nusipirko naują automobilį

Šeimos dinamikos dažnai yra sudėtingos, ypač kai kalbama apie finansinę paramą. Mano vyro tėvai, nors ir gyvenantys gerai, atsisako padėti mums nusipirkti nuosavą būstą. Tai sukėlė daug klausimų ir iššūkių mūsų santykiuose. Šiame straipsnyje pasid...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:14 Senovės kinų horoskopas: stichijų įtaka jūsų charakteriui
Senovės kinų horoskopas, pasiremiantis penkiomis stichijomis – ugnimi, vandeniu, žeme, medžiu ir metalas – siūlo unikalų požiūrį į asmenybės bruožus ir likimo iššūkius. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip gimimo metų paskutinis skaičius gali atskleist...

Skaityti daugiau