Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 19

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.

Nors jis plačiausiai pagarsėjo, kaip ajurvedos populiarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taipogi turi ganėtinai senas tradicijas. Sviesto lydymas, padės jį ilgiau išlaikyti, tad anksčiau regionuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali stovėti net ilgiau nei 6 mėnesius laikomas ne šaldytuve.

Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.

Esu pastebėjusi, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghee sviestas nėra lygiai toks pat aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip pasiruoštas namuose. Tad mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasigaminti namuose visai nėra sunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpiname kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.

Ingredientai

  • natūralus kokybiškas 82% riebumo sviestas: 1 kilogramo
  • kokybiškas puodas storu dugnu.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.

2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.

3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.

4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.

5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.

6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.

7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.

8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.

9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.

10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau sviesto receptų rasite: Sviesto receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau