Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 19

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Gaminamės namuose: lydytas sviestas be laktozės

Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.

Nors jis plačiausiai pagarsėjo, kaip ajurvedos populiarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taipogi turi ganėtinai senas tradicijas. Sviesto lydymas, padės jį ilgiau išlaikyti, tad anksčiau regionuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali stovėti net ilgiau nei 6 mėnesius laikomas ne šaldytuve.

Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.

Esu pastebėjusi, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghee sviestas nėra lygiai toks pat aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip pasiruoštas namuose. Tad mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasigaminti namuose visai nėra sunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpiname kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.

Ingredientai

  • natūralus kokybiškas 82% riebumo sviestas: 1 kilogramo
  • kokybiškas puodas storu dugnu.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.

2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.

3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.

4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.

5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.

6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.

7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.

8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.

9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.

10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau sviesto receptų rasite: Sviesto receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau