Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2022 » Liepos » 23

Rauginti žali pomidorai žiemai

Rauginti žali pomidorai žiemai

Visi mes turime bent ar kelis ryškius prisiminimus iš savo penktų ar šeštų gyvenimo metų ir manasis yra susijęs su maistu. Jei pietums buvo patiekiamas maltinis arba žuvis baltam padaže, į kiekvieną lėkštę virėjos dar įdėdavo ir po ketvirtį marinuoto ar rauginto žalio pomidoro. Mano rankos net drebėdavo - šitaip smarkiai juos mėgau, tad įsigudrindavau mainytis su "grupiokais" - atiduodavau jiems savo kompotą (arba bent jau razinas iš jo), kitam duonos riekę, su dar keliais susitardavau, kad atiduosiu pavakarių sausainius, o už tai jie man duodavo pomidorų ketvirčius. Tokiu būdu kartais surinkdavau net visą pomidorą ir suvalgydavau jį pačioje pabaigoje, tarsi desertą.

Ir buvau juos pamiršusi daug metų, kol pati nepasodinau pirmųjų pomidorų ir, likus neprinokusių, paieškojau ką gi iš jų būtų galima pagaminti. Ir nors šiai dienai pomidorų nebeauginu, visados paieškau ir nusiperku arba gaunu dovanų žalių gražuolių, kad rūsyje būtų mažiausiai trys dideli stiklainiai raugtų žalių pomidorų žiemai.

Gan dažnai esu klausiama ar aš žinau, kad neprinokusiuose pomidoruose yra solanino? Taip, puikiai žinau, bet taip pat žinau, kad termiškai apdorojant arba fermentuojant, solaninas yra nukenksminamas.

Mano nurodyti ingredientų kiekiai yra 3 litrų stiklainiui.

Ingredientai

  • žali pomidorai
  • druska: 3 valgomųjų šaukštų (~90 gramų)
  • prieskonių mišinys agurkų rauginimui: 3 valgomųjų šaukštų (~90 gramų; instrukcijose parašysiu kuom galima pakeisti, jeigu neturite)
  • šaltas vanduo.

Recepto paruošimas

1. Žalius pomidorus nuplauname ir nepjaustytus sluoksniuojame į švarius stiklainius.

2. Į 3 litrų stiklainį beriame druską. Ten pat dedame ir prieskonių mišinį agurkų rauginimui, jo naudojame tiek pat kiek ir druskos - po vieną šaukštą litrui stiklainio tūrio. Jeigu mišinio neturite, galima naudoti lauro lapų, kalendros ar garstyčių grūdelių mišinį. Ir, žinoma, česnaką. Trijų litrų stiklainiui reikės 7-8 skiltelių, vieno litro - 2-3.

3. Užpilame kuo šalčiausiu vandeniu ir dengiame verdančiu vandeniu nuplikytais plastikiniais (jokiu būdu ne metaliniais) dangteliais.

4. Stiklainius šiek tiek papurtome ir dedame į šiltą namų vietą kelioms dienoms.

5. Kai skystis stiklainyje tampa šiek tiek drumstas, stiklainius užsukame tais pačiais plastikiniais dangteliais. Konservus nešame į rūsį ir pamirštame bent keliems mėnesiams. Po to jau skanaujame!

6. Rekomendacija: Daugiau receptų iš žalių pomidorų rasite: Žalių pomidorų receptai.

Recepto Autorius Kūmutės virtuvė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
26.03.2024 laikas 11:01 Receptai – Patiekalai Jautienos liežuvis su krienų ir majonezo padažu
Besiartinant šventėmis vis dažniau sugrįžtu į lietuvišką virtuvę. Prisiminimai apie Kalėdas padeda prisiminti tai ką gamindavo šioms šventėms mano mama, ką gaminau prieš keletą metų pati. Yra patiekalų kurie ruošiami ne taip ir da...

Skaityti daugiau

25.03.2024 laikas 16:56 Receptai – Patiekalai "Sugaišau 10 minučių, o svečiai liko sužavėti": obuolių desertas arbatai (greitai ir nebrangiai)
Paruošti šį desertą man prireikė tiesiog 10 minučių, o mano svečiai manė, kad tam sugaišau pusę dienos! Nuostabus obuolių desertas, pagamintas iš pačių pigiausių produktų. Labai rekomenduoju visiems jį išbandyti! Dalinuosi receptu...

Skaityti daugiau

22.03.2024 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Stulbinamai skanūs sausainiai su įdaru (nebrangus receptas)
Dievinu naminį kepimą ir dažnai eksperimentuoju virtuvėje! Šiandien siūlau pasigaminti minkštų, skanių ir gražių sausainių.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau