Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Liepos » 26

Šaltai, karštai, sausai rauginti agurkai

Šaltuoju būdu rauginti agurkai

Greitai parauginti agurkai skoniu stipriai skiriasi nuo šviežių ir nuo raugintų žiemai agurkų. Kiek parauginti agurkai įgauna švelnios rūgštelės ir išlaiko kiek saldumo kuris prarandamas ilgiau rauginant agurkus. Šviežiai paraugti agurkai taip pat yra naudingesni organizmui nei švieži agurkai. Rūgimo proceso dalyvauja naudingi organizmui mikroorganizmai ir agurkai tampa geriau įsisavinami organizmo. Agurkų cukrų į rūgštį perdirba pieno rūgšties bakterijos. 

Pieno rūgšties bakterijos natūraliai sutinkamos ant įvairių lapų. Tikėtina, kad agurkų rauginimo procesui tinkamiausios esančios ant vyšnių ir juodųjų serbentų lapų. Jei agurkas gulėjo ant žemės ant jo gali būti kenksmingi mikroorganizmai. Dėl to agurkų rauginimas turi būti švariuose induose, nuplovus agurkus ir ingradientus. Visų pieno rūgšties bakterijų tikrai nenuplausite.

Šaltai rauginti agurkai

Naudingiausi organizmui yra šalto rauginimo agurkai. Proceso metu prarandama mažiausiai naudingų medžiagų. Agurkai nuplaunami ir jei nėra labai švieži palaikomi keletą valandų šaltame švariame vandenyje. Tik nuskintus galime rauginti iš karto.

  • 1 kg agurkų,
  • 3-4  vyšnių lapai,
  • 3-4 juodųjų serbentų lapai,
  • 3 česnako skiltelės,
  • Keletas krapų stiebų,
  • Krieno lapas arba šaknis,
  • Porą lauro lapelių

Marinatui

  • 1 l vandens,
  • 20 g ( šaukštas) druskos
  • 1 šaukštas cukraus,
  • šaukštelis grūstų pipirų arba dešimt žirnelių,
  • Aštriems agurkams dedama aitriosios paprikos ankštis.

Šaltai, karštai, sausai rauginti agurkai

Agurkai sluoksniuojami su prieskoninėmis žolelėmis ir lapais. Ant viršaus uždedame krienų lapus, jie ilgiau išlaikys agurkus be pelėsio.  Užpilame marinatu, uždarome dangteliu. Parą laikome šiltai kol ima drumstis skystis. Paraugtus agurkus pernešame į vėsią patalpą. Skaniausi agurkai po dviejų parų.

Karštas agurkų rauginimas

Agurkų ir prieskoninių žolelių proporcijos panašios kaip ir raugiant šaltuoju būdu. Marinato litrui dedami 2 šaukštai druskos, galima įpilti šaukštelį acto. Sluoksniuojame agurkus ir prieskonines žoleles bei lapus, užpilame karštu marinatu, laikome šiltai. Gaunasi skanūs, traškūs agurkai jau po paros. Tačiau tai jau bus ne greitai rauginti, bet greitai marinuoti agurkai. Procese beveik nedalyvaus pieno rūgšties bakterijos. Agurkas bus skanus, bet mažiau naudingas organizmui nei šaltai rauginant.

Šaltai, karštai, sausai rauginti agurkai

Sausas agurkų rauginimas

Greitai agurkus galima paraugti sumaišius juos su druska. Kilogramui agurkų dedama apie šaukštą druskos ir pusę šaukštelio cukraus. Pabarstome juodaisiais pipirais, įpjaustome arba įspaudžiame česnako, įdedame saują krapų viršūnėlių.

Agurkai ir prieskoniai dedami į maišelį ir trejetą minučių purtomi. Laikoma apie valandą šiltai, vėliau dedama vėsiai į šaldytuvą. Po tiek laiko agurkai bus paruošti.

Rekomendacija: Daugiau raugintų agurkų receptų rasite: Rauginti agurkai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-14 laikas 13:49 Kanados vyriausybė paskelbė planus eutanazuoti karo veteranus siekdama sumažinti išlaidas
Kanados Bendruomenių rūmuose karo veteranas Kelsi Sheren atskleidė nerimą keliančią informaciją apie Kanados vyriausybės planus eutanazuoti karo veteranus siekiant sumažinti išlaidas.

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 19:19 Pensilvanijos moteris laikinai laimėjo prieš privalomąjį išmaniųjų skaitiklių įdiegimą
Pensilvanijos moteris, kurios negalia pablogėjo dėl išmaniųjų skaitiklių skleidžiamo belaidžio spinduliavimo, laimėjo laikiną teismo sprendimą, leidžiantį jai toliau naudoti mechaninį skaitiklį, kad išvengtų spinduliavimo. Teisėjas taip pat įpareigoj...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau