Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2022 » Liepos » 28

Kas yra juodieji ryžiai ir kaip juos valgyti?

ryžiai, receptai, juodieji ryžiai, vegetariški patiekalai

Kas yra juodieji ryžiai?

Juodieji ryžiai pasižymi egzotiška išvaizda ir nepaprastu, šviežiai keptos duonos aromatu. Tai ypatinga ryžių veilė, gimusi Italijoje, Vercelli 1997m., kryžminant tipines Po slėnio ryžių rūšis su Azijos kilmės juodaisiais ryžiais.

Venere vardas susijęs su graikų mitologijoje garsia meilės, vaisingumo ir grožio deive. Kinijoje reti juodieji ryžiai buvo priskirti stipriems afrodiziakams, o auginimas buvo labai ribotas ir skirtas tik imperatoriui ir išskirtinai kilmingoms šeimoms.

Kokia nauda?

Šie ryžiai pasižymi sodria juoda spalva. Būtent čia ir slypi antocianinai- antioksidantai, padedantys kovoti su ląstelių senėjimu, širdies, kraujotakos ir akių ligomis. Juose gausu mineralų ir vitaminų (puikus vitaminų B ir B1, fosforo, magnio, geležies ir kalcio šaltinis). Juodieji ryžiai yra nesmulkinti, todėl gausu skaidulų ir turi mažesnį glikemijos indeksą nei baltieji ryžiai, yra lengviau virškinami.

Mažos gudrybės:

Ryžius galite pasiruošti iš anksto: virkite ryžius apie 15-20 minučių, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve. Norėdami ruošti patiekalą (pvz risotto), ryžius gaminkite pasirinktu būdu dar maždaug 15-20 min.

Pilnai ar dalinai išvirtus ryžius galima laikyti šaldytuve kelias dienas uždarame indelyje arba tiesiog užsišaldyti.

Su kuo derinti?

Nors patys juodieji ryžiai yra labai aromatingi, juos ypač lengva derinti su įprastais ingredientais. Patiekalo sėkmė priklausys pasirinktų produktų kokybės, tad geriau mažesnė ingredientų įvairovė, bet kiek įmanoma geresnė kokybė.

Juoduosius ryžius ruoškite su:

- Balta mėsa (vištiena, kalakutiena, triušiena)
- Daržovėmis ( šviežiomis, sūdytomis, marinuotomis, raugintomis)
- Jūros gėrybėmis (ypač kalmarais, krevetėmis)
- Padažais (pesto, mango, kario, kokoso)
- Sūriais (mocarela, feta, ožkos)
- Uogienėmis, saldžiais kremais (kaštonų kremas, uogų tyrė)
- Vaisiais ir uogomis ( ypač su persikais, melionu, mangais, obuoliais, greipfrutais)
- Žuvimi

Ką gaminti?

Ryžius galite patiekti kaip garnyrą, tiesiog apšlakstę ypač tyru alyvuogių aliejumi.

Ruoškite risotto, sriubas, užkandžius, pyragus, desertus, pudingus ar tiesiog papildykite įprastas salotas keletu šaukštų juodųjų ryžių.

Skanių atradimų! O dabar receptas kaip gaminti nuo iki!

Ingredientai

  • ryžiai
  • vanduo.

Recepto paruošimas

1. Tinkamai išvirti juodieji ryžiai išlieka tvirti ir birūs. Prieš verdant ryžius, rekomenduojame perplauti po vėsiu tekančiu vandeniu. Ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1/4 ( 1 dalis ryžių + 4 dalys vandens). Apsišarvuokite kantrybe- šie ryžiai verda apie 40 minučių.

2. Berkite ryžius į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite dangčiu. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir prižiūrėkite, kad viso virimo metu užtektų vandens.

3. Jei virtuvėje nesijaučiate labai tvirtai, galite berti ryžius į puodą, užpilti labai dideliu kiekiu vandens ( bet ne mažiau, nei santykis 1:5), virti apie 40-45 minutes ant vidutinės-mažos kaitros. Ragaukite- jei ryžis išviręs (jis vis tiek bus tvirtas, traškus), likusį puode vandenį nupilkite. Svarbiausia užduotis- nepervirti.

4. Orkaitėje gaminant ryžius rekomenduojame rinktis uždengiamą indą arba kepimo skardą aukštesniais kraštais ir ją uždengti pvz. folija. Išsklaidykite ryžius inde, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir kepkite 180°C apie 45 min. Tuomet išjunkite orkaitę ir palikite 10 minučių pailsėti. Atidenkite kepimo indą ir su šakute prasklaidykite ryžius.

5. Jei gaminate risotto, apkepkite pjaustytą svogūną šlakelyje ypač tyro alyvuogių aliejaus, suberkite ryžius ir pašildykite juos 1-2 minutes. Tuomet pilkite vyno, o kai šis išgaruos - karšto sultinio (jei nenaudojate vyno, pilkite sultinį). Sultinio pilkite nuolat po truputį, kai išgaruos- papildykite. Ir tai kartokite, kol ryžiai išvirs. Pabaigoje įmaišykite sviesto ir tarkuoto kietojo sūrio. Skanaus!

6. Rekomendacija: Daugiau ryžių receptų rasite: Ryžių receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau