Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Liepos » 28

Kas yra juodieji ryžiai ir kaip juos valgyti?

ryžiai, receptai, juodieji ryžiai, vegetariški patiekalai

Kas yra juodieji ryžiai?

Juodieji ryžiai pasižymi egzotiška išvaizda ir nepaprastu, šviežiai keptos duonos aromatu. Tai ypatinga ryžių veilė, gimusi Italijoje, Vercelli 1997m., kryžminant tipines Po slėnio ryžių rūšis su Azijos kilmės juodaisiais ryžiais.

Venere vardas susijęs su graikų mitologijoje garsia meilės, vaisingumo ir grožio deive. Kinijoje reti juodieji ryžiai buvo priskirti stipriems afrodiziakams, o auginimas buvo labai ribotas ir skirtas tik imperatoriui ir išskirtinai kilmingoms šeimoms.

Kokia nauda?

Šie ryžiai pasižymi sodria juoda spalva. Būtent čia ir slypi antocianinai- antioksidantai, padedantys kovoti su ląstelių senėjimu, širdies, kraujotakos ir akių ligomis. Juose gausu mineralų ir vitaminų (puikus vitaminų B ir B1, fosforo, magnio, geležies ir kalcio šaltinis). Juodieji ryžiai yra nesmulkinti, todėl gausu skaidulų ir turi mažesnį glikemijos indeksą nei baltieji ryžiai, yra lengviau virškinami.

Mažos gudrybės:

Ryžius galite pasiruošti iš anksto: virkite ryžius apie 15-20 minučių, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve. Norėdami ruošti patiekalą (pvz risotto), ryžius gaminkite pasirinktu būdu dar maždaug 15-20 min.

Pilnai ar dalinai išvirtus ryžius galima laikyti šaldytuve kelias dienas uždarame indelyje arba tiesiog užsišaldyti.

Su kuo derinti?

Nors patys juodieji ryžiai yra labai aromatingi, juos ypač lengva derinti su įprastais ingredientais. Patiekalo sėkmė priklausys pasirinktų produktų kokybės, tad geriau mažesnė ingredientų įvairovė, bet kiek įmanoma geresnė kokybė.

Juoduosius ryžius ruoškite su:

- Balta mėsa (vištiena, kalakutiena, triušiena)
- Daržovėmis ( šviežiomis, sūdytomis, marinuotomis, raugintomis)
- Jūros gėrybėmis (ypač kalmarais, krevetėmis)
- Padažais (pesto, mango, kario, kokoso)
- Sūriais (mocarela, feta, ožkos)
- Uogienėmis, saldžiais kremais (kaštonų kremas, uogų tyrė)
- Vaisiais ir uogomis ( ypač su persikais, melionu, mangais, obuoliais, greipfrutais)
- Žuvimi

Ką gaminti?

Ryžius galite patiekti kaip garnyrą, tiesiog apšlakstę ypač tyru alyvuogių aliejumi.

Ruoškite risotto, sriubas, užkandžius, pyragus, desertus, pudingus ar tiesiog papildykite įprastas salotas keletu šaukštų juodųjų ryžių.

Skanių atradimų! O dabar receptas kaip gaminti nuo iki!

Ingredientai

  • ryžiai
  • vanduo.

Recepto paruošimas

1. Tinkamai išvirti juodieji ryžiai išlieka tvirti ir birūs. Prieš verdant ryžius, rekomenduojame perplauti po vėsiu tekančiu vandeniu. Ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1/4 ( 1 dalis ryžių + 4 dalys vandens). Apsišarvuokite kantrybe- šie ryžiai verda apie 40 minučių.

2. Berkite ryžius į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite dangčiu. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir prižiūrėkite, kad viso virimo metu užtektų vandens.

3. Jei virtuvėje nesijaučiate labai tvirtai, galite berti ryžius į puodą, užpilti labai dideliu kiekiu vandens ( bet ne mažiau, nei santykis 1:5), virti apie 40-45 minutes ant vidutinės-mažos kaitros. Ragaukite- jei ryžis išviręs (jis vis tiek bus tvirtas, traškus), likusį puode vandenį nupilkite. Svarbiausia užduotis- nepervirti.

4. Orkaitėje gaminant ryžius rekomenduojame rinktis uždengiamą indą arba kepimo skardą aukštesniais kraštais ir ją uždengti pvz. folija. Išsklaidykite ryžius inde, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir kepkite 180°C apie 45 min. Tuomet išjunkite orkaitę ir palikite 10 minučių pailsėti. Atidenkite kepimo indą ir su šakute prasklaidykite ryžius.

5. Jei gaminate risotto, apkepkite pjaustytą svogūną šlakelyje ypač tyro alyvuogių aliejaus, suberkite ryžius ir pašildykite juos 1-2 minutes. Tuomet pilkite vyno, o kai šis išgaruos - karšto sultinio (jei nenaudojate vyno, pilkite sultinį). Sultinio pilkite nuolat po truputį, kai išgaruos- papildykite. Ir tai kartokite, kol ryžiai išvirs. Pabaigoje įmaišykite sviesto ir tarkuoto kietojo sūrio. Skanaus!

6. Rekomendacija: Daugiau ryžių receptų rasite: Ryžių receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 19:17 Sensacija: maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis sukelia širdies ligas
Mokslininkai atrado, kad maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis, kaip buvo manoma anksčiau, yra pagrindinė širdies ligų priežastis.

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:30 Vienatvė tarp savų: 70-metės Aldonos tikra istorija, kuri pravirkdė tūkstančius

70-metė Aldona atvirai papasakojo, kaip jautėsi gyvenant pas sūnų: iš pradžių džiaugėsi, kad nebus viena, bet greitai tapo „paveikslu ant sienos“. Galiausiai grįžo į savo mažą butuką Ukmergėje ir ten rado ramybę. Skaudi, bet labai tikr...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:14 Įvaikintas vaikas grąžinamas į globos namus: tikra močiutės istorija, kuri drąsko širdį
Po 10 metų nevaisingumo gydymo ir nesėkmingų IVF bandymų šeima įvaikino 2 metų berniuką Vainių. Iš pradžių visi džiaugėsi, močiutė svajojo apie anūką visą gyvenimą. Tačiau po kelių metų marti ėmė pavargti, keldavo balsą, bausdavo vaiką, o galiausiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:44 Italija: užsieniečiai padaro 44 % seksualinio smurto atvejų Italijoje, pusę grupinio išžaginimo atvejų, nors sudaro tik 9 % gyventojų
Italijos žurnalistė Francesca Totolo sudarė šokiruojantį seksualinių nusikaltimų, kuriuose dalyvavo užsieniečiai Italijoje per pirmąsias 19 lapkričio dienų, sąrašą

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:38 Vokietija: Sirijos pilietis Drezdene teisiamas už 17-metės ir savo nėščios žmonos išžaginimą, taip pat kaltinamas vaikų pornografija
Sirijos migrantas Drezdene teisiamas už keletą nusikaltimų, įskaitant atskirus išžaginimus ir vaikų pornografijos kaltinimą. 22-metis Omar Y. yra sulaikytas jau šešis mėnesius, o prokuroras jam pateikė kaltinimus dėl dviejų išžaginimų, įskaitant jo n...

Skaityti daugiau