Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Ką daryti su tulpėmis po žydėjimo, kad jos neperaugtų?

Ką daryti su tulpėmis po žydėjimo, kad jos neperaugtų?

Tulpės pavasarį pražysta vienos pirmųjų. Taip malonu išeiti į lauką, pajusti saulės šilumą ir mėgautis ryškiu tulpių grožiu. Po ilgų tamsos ir pilkumos mėnesių visiems to reikia. Tačiau ne visi žino, ką daryti su nužydėjusiomis tulpėmis. Kartais galite nieko nedaryti, o kartais tai gali netgi sugadinti jūsų gėlyną.

Tiesą sakant, jei turite labiausiai paplitusių paprastųjų raudonų tulpių, su jomis nereikia nieko daryti. Tai ištverminga veislė, kuri gali išgyventi net sudėtingiausiomis sąlygomis ir jos nereikia prižiūrėti. Tačiau jei turite brangią veislę, ją greičiausiai reikės kasmet iškasti. Priešingu atveju visos gėlės peraugs ir nebebus tokios gražios.

Paprastąsias tulpes gali tekti iškasti, bet rečiau. Faktas tame, kad kiekvienais metais svogūnėliai bus vis giliau panirę į žemę. Tai reiškia, kad kiekvieną pavasarį stiebai sunkiau dygs iš žemės. Dėl to augalas gali nesudygti, o gal net žūti. Todėl paprastas tulpes taip pat reikia iškasti, bet tik kartą per 3-4 metus.

Kai kurie sodininkai nusprendžia išpjauti visus stiebus, kai nukrenta žiedlapiai. Tačiau kiti rekomenduoja to nedaryti. Dėl esamų lapų medžiagų apykaitos svogūnėlis geriau užauga ir sustiprėja. Kita vertus, turėtumėte pašalinti žiedų stiebus, kitaip visos naudingos medžiagos pateks ne į šaknis, o į sėklų dėžutę.

Po kelių savaičių galite dirvą patręšti mineralinėmis trąšomis, kad svogūnėliai geriau augtų. Tereikia tai padaryti vieną kartą naudojant paprastas kompleksines trąšas.

sodas, tulpės, patarimai

Kai lapai pagelsta, nupjaukite juos kartu su stiebais. Tada svogūnėlius galima iškasti. Išdžiovinus juos saulėje, galime gerokai sumažinti grybelio įsiveisimo riziką. Norėdami tai padaryti, iškaskite svogūnėlius saulėtu metu. Iškart juos perrinkite, kad pašalintumėte jau pažeistus.

sodas, tulpės, patarimai

Taip pat rekomenduojame juos perplauti kalio permanganato tirpale, kuris dezinfekuoja ir apsaugo nuo grybelio. Vėliau svogūnėlius gerai išdžiovinkite saulėje ir laikykite tamsioje, sausoje, vėsioje vietoje. Įdėkite juos į tinklelį, kad patektų oro.

Rudenį, kai temperatūra nukris iki +7 laipsnių, tulpes galėsite pasodinti atgal į žemę. Nepamirškite laistyti, taip pat galite uždengti dirvą mulčiu, kad svogūnėliai lengviau ištvertų šaltį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
08.07.2021 laikas 20:47 Kuo naudingos Šeivamedžio uogos? Receptai

Kaip minėta, juodauogių šeivamedžių uogos, skirtingai nuo raudonuogių, yra valgomos, rūgščiai saldaus skonio. Iš jų gaminamas marmeladas, putėsiai, želė, uogienė, sirupas, džemas, actas. Jos taip pat džiovinamos. Buvo laikai, kai juodauogių šeivamedžių uogomis dažydavo vyną, su jomis ruošdavo kav...

Skaityti daugiau

05.04.2019 laikas 15:17 Kukurūzų aliejus
Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6), didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto....

Skaityti daugiau

11.09.2022 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

07.08.2020 laikas 20:13 Pelkinis Gailis. Gailio Poveikis Sveikatai (Ledum Palustre)
Pelkinis gailis - Ledum palustre L. - tai nuolat žaliuojantis, daugiametis, iki 1 m aukščio užaugantis krūmas. Lapai lancetiški arba linijiški, blizgančiu paviršiumi. Auga pušynuose, durpynuose, paplitęs visoje Lietuvoje....

Skaityti daugiau

17.12.2022 laikas 10:41 Kalėdinės žąsys greitai gali likti tik prisiminimuose

Žąsų, ančių, kalakutų augintojai baigia šių metų darbymetį ir žada kelis mėnesius pailsėti. Jie tikina, kad smulkiuose paukščių augintojų ūkeliuose produkcijos kainos į „kosmosą“ nekilo, bet šiemet per pusę sumažėjo auginimo apimtys.

...

Skaityti daugiau