Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Lapkričio » 07

3 klasikinių pyragų rūšys ir 3 receptai

3 Klasikinių Pyragų Rūšys Ir 3 Receptai

Galetė, meduolis, biskvitas, trupiniuotis, tarta, keksas, sluoksniuotis – pasaulyje yra šimtai skirtingų pyragų rūšių, kuriems negali atsispirti nė vienas smaližius. Tačiau, ar žinojote, kad daugelį populiariausių pyragų receptų galime suskirstyti į vos tris kategorijas? Išmanydami jų subtilybes, nesunkiai įvaldysite šių kepinių meną. Kokios tai kategorijos ir kokius pyragus iš jų galime pagaminti?

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje minima pyragų diena, kurios proga „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė ir konditerė Sonata Šalkauskaitė bei desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė dalijasi populiariausių pyragų rūšimis ir jų receptais.

1. Prancūziška galetė su slyvomis ir migdolais

Galetė – tai kone paprasčiausias pyragas, kuriam pagaminti neprireiks nei kepimo formų, nei šūsnio skirtingų įrankių, nei brangių ingredientų.

„Galetė – tai tikrų tikriausia prancūzų virtuvės klasika, kurią pagaminti galima su tūkstančiais skirtingų įdarų. Žodis galetė kilo iš normanų žodžio „gale“, reiškiančio plokščią pyragą. Jis dažnai naudojamas Prancūzų virtuvės žodyne, kai kalbama apie pyragus, kuriems nereikia kepimo formos“, – teigia L. Rimgailė.

Nors atrodo, kad galečių žvaigždė – įdaras, iš tiesų tik nuo kokybiškos tešlos priklauso kepinio sėkmė.

„Trapios tešlos gamyba turi keletą esminių taisyklių. Visų pirma, jai reikia itin šaltų ingredientų – tiek sviestas, tiek skysčiai maišant tešlą turi būti tiesiai iš šaldytuvo. Dėl to jos nereikėtų perminkyti, nes sviestas pradės lydytis. Antra, ši tešla gaminama iš silpno glitimo miltų. Kitu atveju ji bus tąsi, jūsų kepinys bus kietas ir trupantis. Verčiau rinkitės „Karališkus“ ar net speltų miltus“, – teigia „Malsenos“ ekspertė.

Prancūziškai galetei su slyvomis reikės:

400 g „Karališkų“ kvietinių miltų, 200 g šaltos grietinės, 200 g šalto sviesto, 5 g druskos, 80 g kapotų migdolų, 1 kiaušinio baltymo. Įdarui: 6-7 vnt. slyvų, 100 g rudojo cukraus, vanilės pastos arba ankšties.

• Ant išsijotų miltų išverčiame šaltą grietinę ir šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą, įberiame druskos. Kapojame, kol sviestas susismulkina ir „apsivelia“ miltais. Rankomis suspaudžiame į vientisą masę. Paruoštą tešlą iškočiojame į nedidelį stačiakampį, įvyniojame į maistinę plėvelę. Paliekame tešlą šaldytuve mažiausiai trisdešimčiai minučių.

• Ruošiame įdarą: nuplauname ir supjaustome slyvas griežinėliais. Suverčiame jas į puodą, užpilame ruduoju cukrumi, įspaudžiame vanilės ir paverdame apie 5-7 minutes. Atvėsiname.

• Pašaldytą tešlą iškočiojame į maždaug 25 centimetrų skersmens pagrindą. Ant jo sudėliojame pravėsusias slyvas. Užlankstome galetės kraštus, patepame juos baltymo ir vandens plakiniu. Kraštus pabarstome smulkintais migdolais.

• Kepame galetę iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 min., kol krašteliai taps auksinės spalvos.

2. Didžiosios Britanijos klasika – karalienės Viktorijos biskvitinis pyragas

Viktorijos biskvitinis pyragas – tai tikrų tikriausia angliškos popietės arbatos klasika, kuri populiari Didžiojoje Britanijoje iki pat šių dienų.

„Šis receptas atsirado žymiosios monarchės Viktorijos valdymo laikais, 19 amžiuje. Tuo metu rinkoje pasirodė kepimo milteliai, kurie leido išpurenti ir iškildinti biskvitą, net ir naudojant riebius ingredientus kaip sviestas. Gaminant šio riebaus biskvito tipo pyragą labai svarbios dvi taisyklės – gerai išsukti sviestą ir cukrų, kol masė bus puri. Taip pat svarbu įdėti kiaušinius į tešlą po vieną. O miltus ir kepimo miltelius – įmaišyti atsargiai, nepermaišant“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ambasadorė.

Viktorijos biskvitiniam pyragui reikės:

240 g sviesto (kambario temperatūros), 240 g cukraus pudros, 480 g kvietinių „Ekstra“ miltų, 2 a. š. kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 2 v. š. pieno, 4 kiaušinių (kambario temperatūros).

Įdarui: 180 g braškių arba aviečių uogienės, 240 g saldžios grietinėlės (išplaktos), cukraus pudros pabarstymui.

• Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Tuo metu į dvi 20 centimetrų skersmens formas įklojame kepimo popierių ir lengvai ištepame sviestu.

• Išplakame sviestą su cukraus pudra taip, kad masė taptų puri. Į kitą indą įsijojame miltus, kepimo miltelius ir druską. Į cukraus pudros ir sviesto masę po vieną įmaišome kiaušinius, o tada atsargiai įmaišome sausus ingredientus. Galiausiai į tešlą įpilame du šaukštus pieno, išmaišome.

• Padaliname tešlą į dvi skardas. Kepame 25 min., kol taps auksinės spalvos. Leidžiame pilnai atvėsti.

• Sluoksniuojame pyragą: ant apatinio biskvito dedame didžiąją dalį uogienės, ant jos – didžiąją dalį išplaktos grietinėlės. Uždedame viršutinį biskvito sluoksnį. Ant viršaus sudedame likusią uogienę, grietinėlę, puošiame cukraus pudra ir uogomis.

3. Zacherio šokoladinis pyragas

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu. Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

„Zacherio tortą pagaminti patiems nėra sudėtinga, tačiau kaip ir su daugeliu panašaus tipo biskvitų, reikia žinoti keletą taisyklių. Visų pirma, būtina gerai išplakti kiaušinių baltymus, kurie atlieka esminį kildinimo vaidmenį, nes šiame recepte nėra naudojami kepimo milteliai. Oras, kuris įmaišomas plakant kiaušinius – biskvitinio pyrago lengvumo paslaptis“, – sako L. Rimgailė.

Šokoladiniam pyragui reikės:

Biskvitui: 150 g sviesto (kambario temperatūros), 120 g cukraus pudros, 8 kiaušinių, 200 g juodojo šokolado, 130 g kvietinių „Ekstra“ miltų. Pertepimui: 250 g abrikosų džemo, pusės citrinos sulčių. Glaistui: 140 g juodojo šokolado, 100 g cukraus pudros, 140 ml grietinėlės.

• Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynių. Šokoladą (200 g) ištirpiname ant garų vonelės.

• Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra iki purios, vientisos masės. Kai sviestas tampa kremiškas – po vieną dedame ir įmaišome kiaušinio trynius. Į gautą masę iš lėto supilame pravėsintą juodąjį šokoladą. Į šia masę įsijojame miltus, išmaišome.

• Atskirame inde išplakame kiaušinio baltymus iki standžių putų. ¼ baltymų įmaišome į šokoladinę masę. Tik tada sudedame likusius ¾ baltymų ir maišome atsargiai, kad baltymai gerai susijungtų su šokoladine mase, tačiau neišeitų jų plakinyje esantis oras.

• Tortinę formą (23 cm skersmens) patepame sviestu ar aliejumi, ant dugno patiesiame skritulio formos kepimo popierių. Sukrečiame tešlą į formą ir kepame 50-55 minutes.

• Biskvitą šiek tiek pravėsiname formoje, vėliau iškeliame ant grotelių ir atvėsiname pilnai. Atvėsusį biskvitą padaliname į dvi dalis. Jeigu pyrago viršus atrodo itin nelygus – viršų galite nupjauti.

• Abrikosų džemą sumaišome su citrinos sultimis. Padedame pirmąjį biskvitą ir jo viršų gausiai patepame abrikosų džemu. Uždedame antrąją biskvito dalį, šiek tiek paspaudžiame. Džemu patepame antrojo biskvito viršų, paliekame 1-2 valandoms šaldytuve.

• Visus glaistui nurodytus produktus nuolat maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies. Kai šildant viskas susijungia, šiek tiek pravėsiname ir pilame glaistą ant viso pyrago. Plačiu peiliu ar mentele palyginame viršų. Dedame pyragą į šaldytuvą bent porai valandų.

Šaltinis: savaite.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-28 laikas 09:03 Kodėl buitis griauna santykius
Kasdieniame gyvenime poros dažnai susiduria su buitiniais sunkumais: nevienodas namų ruošos darbų pasiskirstymas, laiko trūkumas vienas kitam, nuovargis po darbo.

Skaityti daugiau

2025-10-28 laikas 08:22 JAV Ligoninės tyliai perklasifikavo vakcinas į „biogeninius preparatus“ – leidžiant skiepyti be sutikimo
Šokiruojantis informatorius iš ligoninių sistemos pateikė rimtą įspėjimą: terminas „vakcina“ tyliai dingsta iš medicininių sutikimo formų – jį pakeičia plati ir klaidinanti kategorija „biologiniai preparatai“ arba „biogeniniai preparatai“....

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 20:14 Šveicarija: vyras įsibrovė į dukters kambarį pro langą, motina nufotografavo įtariamąjį
Šveicarijos mieste Benglenas buvo nufotografuotas vyras, gyvenantis prieglobsčio namuose, bėgantis iš šeimos namų pro langą. Vyras buvo įsibrovęs į 25-erių metų dukros kambarį ir, manoma, anksčiau vakare persekiojo jaunesniąją dukrą. Policija jau pal...

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 20:06 Policija tiria keturių Šiaurės Afrikos migrantų bandymą pagrobti 11-metę mergaitę Barselonos provincijoje
Katalonijos policija tiria bandymą pagrobti 11-metę mergaitę Torelló mieste, į šiaurę nuo Barselonos, po to, kai keturi Šiaurės Afrikos vyrai bandė ją įgrūsti į automobilį, kai ji grįžo namo iš vietos prekybos centro. Incidentas įvyko antradienį, ne...

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 19:04 Fermi Paradoksas: Kodėl Ateiviai Nebesusisiekia? Nauja Hipotezė
Fermi paradoksas kelia klausimą: kur visi ateiviai Visatos mastelyje? Nauja kognityvinio horizonto hipotezė, siūloma Vojino Rakičiaus, teigia, kad nežemiškas intelektas gali būti tokios prigimties – nefizinis, tarperdvinis ar energijos forma –, kad m...

Skaityti daugiau