Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Kovo » 13

Borsch - ukrainietiški barščiai

Borsch - ukrainietiški barščiai

Už šį firminių ukrainietiškų barščių receptą ir visą barščių esmę labai noriu padėkoti savo draugei, kuri gyvena Vakarų Ukrainoje. Aš niekada nežinojau, bet pasirodo, kad Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai tarsi atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija ir visos tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Taip pat sužinojau, kad jų merginos visos juodbruvos gražuolės, itin užsispyrusios bei valdingos, tarsi Amazonės.

Barščių virimas irgi itin skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti visada yra naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - tik pakepinti spirgai su svogūnais.

Man labai sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tikros tiesos, nes pati dar niekada nebuvau Vakarų Ukrainoje. Bet šis barščių receptas puikus. Aš jau gal 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu visus savo šeimos narius.

Pagaminimui reiks turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.

Ingredientai

  • kiaulienos šonkauliukai su kuo daugiau mėsos: 500 gramų (arba 200-300 gramų kiaulienos lašinių arba šoninės)
  • lauro lapeliai: 2
  • druska: 1 valgomojo šaukšto
  • juodieji pipirai: 5 žirnelių
  • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tik jei naudosite šonkauliukus)
  • svogūnai: 1 (didelio)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
  • bulvės: 2 
  • morkos: 1
  • švieži kopūstai: 200 gramų (maždaug ketvirtadalio gūžės)
  • burokėliai: 1 (~150 gramų)
  • pomidorai: 3 (arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos)
  • česnakas: 2 skiltelių
  • 5% obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 valgomojo šaukšto 9% acto)
  • grietinė, krapai arba petražolės (pagardinimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.

2. Mėsą nuplakite ir virkite pripylę du trečdalius puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų bei lauro lapų. Mėsa turi virti maždaug 60-90 minučių. Kiaurasamčiu vis nugriebkite paviršiuje susidarančias puteles.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdykite ir papipirinkite.

4. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebkite ant lėkštės. Į puodą sumeskite apkepintus svogūnus.

5. Jei ruošite barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustykite lašinius arba šoninę, pakepinkite puode kol gražiai paruduoja ir išsiskiria riebalai, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepinkite maždaug tris minutes. Jeigu nemėgstate riebių barščių, išpilkite lauk riebalus, palikite puode tik spirgus bei svogūnus. Pilkite į puodą vandens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridėkite lauro lapų. Virkite maždaug 15 minučių.

6. Neskustą burokėlį lengvai apvrkite nedideliame puode vandens, maždaug 10-15 minučių. Burokėlis turėtų išlikti kietas.

7. Tada bulves ir morkas supjaustykite maždaug vieno centimetro dydžio kubeliais, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, viską meskite į verdantį sultinį. Burokėlį atvėsinkite po šalto vandens srove, nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai supjaustykite, dėkite į barščių puodą. Prieš dėdami rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti bent jau 10 minučių.

8. Tuomet į barščius pridėkite smulkiai pjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Pavirkite maždaug 5-10 minučių ir ragaukite: jei barščiams stinga rūgšties - pilkite acto ir pavirinkite dar maždaug 3-5 minutes.

9. Mėsą atskirkite nuo kaulų, supjaustykite gabaliukais, dėkite atgal į barščius ir pavirkite dar maždaug 10 minučių.

10. Barščius nukelkite nuo kaitros ir palikite uždengtame puode pamažu vėsti bent jau 2 valandas.

11. Ukrainietiškus barščius patiekite pagardinę grietine, pabarstę smulkiai karpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele. Pasilepinkite!

12. Patarimas: Nesuvalgytus atvėsusius barščius laikykite šaldytuve, antrą dieną barščiai tampa dar skanesni.

13. Patarimas: Gana dažnai Ukrainietiški barščiai yra tirštinami svieste kepintais miltais. Aš pati labau mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, tad to nepaminėjau savo recepte.

Rekomendacija: Daugiau barščių receptų rasite: Barščių receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-27 laikas 19:14 Receptai Virtinukai su varške ir uogomis: nostalgiškas lietuviškas skonis

Nostalgiškas lietuviškas patiekalas – virtinukai su varške ir uogomis. Sužinokite, kaip pagaminti, atraskite alternatyvas ir įdomią istoriją! Sužinokite, kaip pasigaminti tradicinius lietuviškus virtinukus su varške ir uo...

Skaityti daugiau

2025-06-22 laikas 19:13 Receptai Plikytas Kugelis: Tradicinis Receptas ir Paslaptingas Archeologinis Atradimas
Plikytas kugelis – nostalgiškas bulvių patiekalas su šoninės ar varškės padažu. Sužinokite apie paslaptingą archeologinį radinį Lietuvoje! Be to, šis straipsnis kviečia ne tik išbandyti patobulintą kugelio receptą, bet ir atrasti ...

Skaityti daugiau

2025-06-22 laikas 18:56 Receptai Paprastas Rabarbarų Pyragas su Kefyru: Nostalgiškas Receptas ir Intriguojantis Archeologinis Atradimas
Be to, šis straipsnis ne tik dalinasi patobulintu receptu, bet ir kviečia atrasti intriguojantį archeologinį radinį Lietuvoje, kuris atskleidžia mūsų protėvių gyvenimo paslaptis. Taip pat trumpai aptarsime naujausias psichinės sve...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 20:40 Chaosas Vokietijoje: 100 Libano klano narių sukėlė kraujo praliejimą Heiligenhaus gatvėse
Šokiruojantis chaosas Heiligenhaus mieste, Vokietijoje, kur 100 Libano klano narių susirėmė. Sužinokite apie kraujo praliejimą ir policijos atsaką šioje sukrečiančioje istorijoje.

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 18:18 Mėnulis: Kosminis Laivas ar Žemės Apsauga? Paslaptys, Kurios Stebina
Ar Mėnulis yra kosminis laivas, saugantis Žemę, ar natūralus dangaus kūnas? Sužinokite apie paslaptingas Mėnulio anomalijas ir teorijas. Šiame straipsnyje atskleisime Mėnulio paslaptis, kurios verčia manyti, kad jis gali būti ne tik natūralus dangaus...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:57 Paslaptingas Vang Hu Grįžimas: Požeminė Ktonų Civilizacija ir Neįmenamos Paslaptys
Vang Hu grįžo po 5 metų šachtos griūties, teigdamas gyvenęs su Ktonais. Atraskite šią neįtikėtiną požeminę istoriją! Jo istorija, kupina neįtikėtinų detalių apie požeminius tunelius, sveikatą atkuriančią mitybą ir net dantų regeneraciją, sukrėtė ne t...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:49 Paslaptingi Laivai Kalifornijos Dykumoje: Ispanų Galeonai ir Neįmenamos Paslaptys
Paslaptingi senoviniai laivai, randami Kalifornijos dykumose, kelia klausimų: kaip jie ten atsidūrė? Sužinokite apie ispanų galeonus ir jų paslaptis! Šios istorijos, apipintos legendomis apie ispanų galeonus, vikingų laivus ar net ateivių įsikišimą, ...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 16:56 Smurtas Prancūzijoje: Tragiškas nužudymas Gagny traukinių stotyje ir smurto artimoje aplinkoje problema

Smurtas Gagny traukinių stotyje atskleidžia smurto artimoje aplinkoje krizę. Sužinokite, kaip užkirsti kelią tokioms tragedijoms.

Skaityti daugiau