Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Kovo » 13

Borsch - ukrainietiški barščiai

Borsch - ukrainietiški barščiai

Už šį firminių ukrainietiškų barščių receptą ir visą barščių esmę labai noriu padėkoti savo draugei, kuri gyvena Vakarų Ukrainoje. Aš niekada nežinojau, bet pasirodo, kad Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai tarsi atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija ir visos tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Taip pat sužinojau, kad jų merginos visos juodbruvos gražuolės, itin užsispyrusios bei valdingos, tarsi Amazonės.

Barščių virimas irgi itin skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti visada yra naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - tik pakepinti spirgai su svogūnais.

Man labai sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tikros tiesos, nes pati dar niekada nebuvau Vakarų Ukrainoje. Bet šis barščių receptas puikus. Aš jau gal 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu visus savo šeimos narius.

Pagaminimui reiks turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.

Ingredientai

  • kiaulienos šonkauliukai su kuo daugiau mėsos: 500 gramų (arba 200-300 gramų kiaulienos lašinių arba šoninės)
  • lauro lapeliai: 2
  • druska: 1 valgomojo šaukšto
  • juodieji pipirai: 5 žirnelių
  • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tik jei naudosite šonkauliukus)
  • svogūnai: 1 (didelio)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
  • bulvės: 2 
  • morkos: 1
  • švieži kopūstai: 200 gramų (maždaug ketvirtadalio gūžės)
  • burokėliai: 1 (~150 gramų)
  • pomidorai: 3 (arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos)
  • česnakas: 2 skiltelių
  • 5% obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 valgomojo šaukšto 9% acto)
  • grietinė, krapai arba petražolės (pagardinimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.

2. Mėsą nuplakite ir virkite pripylę du trečdalius puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų bei lauro lapų. Mėsa turi virti maždaug 60-90 minučių. Kiaurasamčiu vis nugriebkite paviršiuje susidarančias puteles.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdykite ir papipirinkite.

4. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebkite ant lėkštės. Į puodą sumeskite apkepintus svogūnus.

5. Jei ruošite barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustykite lašinius arba šoninę, pakepinkite puode kol gražiai paruduoja ir išsiskiria riebalai, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepinkite maždaug tris minutes. Jeigu nemėgstate riebių barščių, išpilkite lauk riebalus, palikite puode tik spirgus bei svogūnus. Pilkite į puodą vandens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridėkite lauro lapų. Virkite maždaug 15 minučių.

6. Neskustą burokėlį lengvai apvrkite nedideliame puode vandens, maždaug 10-15 minučių. Burokėlis turėtų išlikti kietas.

7. Tada bulves ir morkas supjaustykite maždaug vieno centimetro dydžio kubeliais, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, viską meskite į verdantį sultinį. Burokėlį atvėsinkite po šalto vandens srove, nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai supjaustykite, dėkite į barščių puodą. Prieš dėdami rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti bent jau 10 minučių.

8. Tuomet į barščius pridėkite smulkiai pjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Pavirkite maždaug 5-10 minučių ir ragaukite: jei barščiams stinga rūgšties - pilkite acto ir pavirinkite dar maždaug 3-5 minutes.

9. Mėsą atskirkite nuo kaulų, supjaustykite gabaliukais, dėkite atgal į barščius ir pavirkite dar maždaug 10 minučių.

10. Barščius nukelkite nuo kaitros ir palikite uždengtame puode pamažu vėsti bent jau 2 valandas.

11. Ukrainietiškus barščius patiekite pagardinę grietine, pabarstę smulkiai karpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele. Pasilepinkite!

12. Patarimas: Nesuvalgytus atvėsusius barščius laikykite šaldytuve, antrą dieną barščiai tampa dar skanesni.

13. Patarimas: Gana dažnai Ukrainietiški barščiai yra tirštinami svieste kepintais miltais. Aš pati labau mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, tad to nepaminėjau savo recepte.

Rekomendacija: Daugiau barščių receptų rasite: Barščių receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-17 laikas 14:37 Receptai Perlinės Kruopos su Kalakutienos Kukuliais: Sveika Sriuba ir Jos Nauda
Perlinės kruopos sriuba su kalakutienos kukuliais – sveikas ir sotus patiekalas. Sužinokite receptą ir jo naudą sveikatai! Šiame straipsnyje atskleisime šios sriubos naudą sveikatai, pateiksime išbandytą receptą su praktiniais pat...

Skaityti daugiau

2025-07-16 laikas 14:24 Receptai Tradicinė Pomidorų Sriuba su Mėsos Kukuliais ir Ryžiais: Receptas ir Patarimai
Ši sriuba – tai ne tik maistas, bet ir jaukumo, namų šilumos ir šeimos tradicijų simbolis. Kremiška pomidorų tekstūra, sultingi mėsos kukuliai ir švelnūs ryžiai sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri patiks ir vaikams, ir suaugusie...

Skaityti daugiau

2025-07-16 laikas 14:07 Receptai Žemaitiški Blynai su Vištiena ir Sūriu: Tradicinis Receptas ir Patarimai
Atraskite autentišką žemaitiškų blynų su vištiena ir sūriu receptą – tradicinį lietuvišką patiekalą, kuris sužavės savo skoniu ir paprastumu. Sužinokite ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus ir kaip šį patiekalą paversti šv...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 18:50 5 Nesveiki Santykių Įpročiai, Kurie Žudo Meilę: Kaip Juos Įveikti?
Kaltės užglaistymas dovanomis, partnerio kaltinimas dėl savo nesėkmių, senų nuoskaudų priminimas, pavydo kontrolė ar manipuliacijos – šie įpročiai tyliai ardo net stipriausius santykius. Remdamiesi psichologiniais tyrimais ir praktiniais pavyzdžiais,...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 18:09 Kodėl Kai Kurie Zodiako Ženklai Negrąžina Skolų? Astrologija ir Psichologija Atsako!
Tikriausiai kiekvienas esame susidūrę su situacija, kai paskolinome pinigų, bet jų taip ir neatgavome. Ar astrologija gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės vengia grąžinti skolas? Atraskite, kaip Zodiako ženklai veikia finansinius įsipareigojimus!...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 17:49 7 Subtilūs Požymiai, Kad Vyras Jumis Domisi – Net Jei Neatrodo!
Šiame straipsnyje aptarsime 7 subtilius požymius, rodančius, kad vyras jumis domisi, net jei jis to atvirai neparodo. Sužinosite, kaip atpažinti šiuos ženklus, pagrįstus psichologiniais tyrimais ir kūno kalbos analize. Ieškokite daugiau apie santykiu...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 13:35 Kaip Greitai Paruošti Ryžius Be Ilgo Skalavimo: Paprastas ir Efektyvus Būdas
Atraskite paprastą būdą paruošti ryžius be ilgo skalavimo! Druskos tirpalas pašalina krakmolą, taupo laiką ir garantuoja birius ryžius. Šiame straipsnyje atskleisime šį metodą, pagrįstą moksliškais principais, ir pateiksime papildomų patarimų, kaip p...

Skaityti daugiau

2025-07-20 laikas 12:53 Visatos Pabaiga: Ar Netikras Vakuums Sunaikins Viską? Moksliniai Faktai

Ar visata gali išnykti dėl netikro vakuumo? Atraskite kvantinės fizikos teoriją apie „tikrą vakuumo burbulą“ ir jo pasekmes! Šiame straipsnyje gilinsimės į kvantinės fizikos paslaptis, nagrinėsime „tikro vakuumo burbulo“ hi...

Skaityti daugiau