Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Kovo » 13

Borsch - ukrainietiški barščiai

Borsch - ukrainietiški barščiai

Už šį firminių ukrainietiškų barščių receptą ir visą barščių esmę labai noriu padėkoti savo draugei, kuri gyvena Vakarų Ukrainoje. Aš niekada nežinojau, bet pasirodo, kad Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai tarsi atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija ir visos tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Taip pat sužinojau, kad jų merginos visos juodbruvos gražuolės, itin užsispyrusios bei valdingos, tarsi Amazonės.

Barščių virimas irgi itin skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti visada yra naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - tik pakepinti spirgai su svogūnais.

Man labai sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tikros tiesos, nes pati dar niekada nebuvau Vakarų Ukrainoje. Bet šis barščių receptas puikus. Aš jau gal 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu visus savo šeimos narius.

Pagaminimui reiks turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.

Ingredientai

  • kiaulienos šonkauliukai su kuo daugiau mėsos: 500 gramų (arba 200-300 gramų kiaulienos lašinių arba šoninės)
  • lauro lapeliai: 2
  • druska: 1 valgomojo šaukšto
  • juodieji pipirai: 5 žirnelių
  • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tik jei naudosite šonkauliukus)
  • svogūnai: 1 (didelio)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
  • bulvės: 2 
  • morkos: 1
  • švieži kopūstai: 200 gramų (maždaug ketvirtadalio gūžės)
  • burokėliai: 1 (~150 gramų)
  • pomidorai: 3 (arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos)
  • česnakas: 2 skiltelių
  • 5% obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 valgomojo šaukšto 9% acto)
  • grietinė, krapai arba petražolės (pagardinimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.

2. Mėsą nuplakite ir virkite pripylę du trečdalius puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų bei lauro lapų. Mėsa turi virti maždaug 60-90 minučių. Kiaurasamčiu vis nugriebkite paviršiuje susidarančias puteles.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdykite ir papipirinkite.

4. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebkite ant lėkštės. Į puodą sumeskite apkepintus svogūnus.

5. Jei ruošite barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustykite lašinius arba šoninę, pakepinkite puode kol gražiai paruduoja ir išsiskiria riebalai, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepinkite maždaug tris minutes. Jeigu nemėgstate riebių barščių, išpilkite lauk riebalus, palikite puode tik spirgus bei svogūnus. Pilkite į puodą vandens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridėkite lauro lapų. Virkite maždaug 15 minučių.

6. Neskustą burokėlį lengvai apvrkite nedideliame puode vandens, maždaug 10-15 minučių. Burokėlis turėtų išlikti kietas.

7. Tada bulves ir morkas supjaustykite maždaug vieno centimetro dydžio kubeliais, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, viską meskite į verdantį sultinį. Burokėlį atvėsinkite po šalto vandens srove, nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai supjaustykite, dėkite į barščių puodą. Prieš dėdami rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti bent jau 10 minučių.

8. Tuomet į barščius pridėkite smulkiai pjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Pavirkite maždaug 5-10 minučių ir ragaukite: jei barščiams stinga rūgšties - pilkite acto ir pavirinkite dar maždaug 3-5 minutes.

9. Mėsą atskirkite nuo kaulų, supjaustykite gabaliukais, dėkite atgal į barščius ir pavirkite dar maždaug 10 minučių.

10. Barščius nukelkite nuo kaitros ir palikite uždengtame puode pamažu vėsti bent jau 2 valandas.

11. Ukrainietiškus barščius patiekite pagardinę grietine, pabarstę smulkiai karpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele. Pasilepinkite!

12. Patarimas: Nesuvalgytus atvėsusius barščius laikykite šaldytuve, antrą dieną barščiai tampa dar skanesni.

13. Patarimas: Gana dažnai Ukrainietiški barščiai yra tirštinami svieste kepintais miltais. Aš pati labau mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, tad to nepaminėjau savo recepte.

Rekomendacija: Daugiau barščių receptų rasite: Barščių receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:16 Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką iki 50% – natūralūs sprendimai

Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką 32–50%. Naujausia 2025 m. meta-analizė Frontie...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:05 Sūnus pasirinko marčią: ar padėti antram vaikui?

Šeimos drama: mama atstumta nuo sūnaus ir marties, bet pašaukta vidury nakties dėl verkiančio kūdikio. Po pagalbos – vėl atstūmimas. Ar padėti antram vaikui?

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 07:00 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 15 d. – Pirmadienis

Dienos horoskopas gruodžio 15 d. 2025 m.: Marsas Ožiaragyje suteikia ambicijų. Prognozės meilėje, finansuose, sveikatoje ir darbe visiems 12 ženklų. Tom Lescher

Skaityti daugiau

2025-12-14 laikas 11:30 NePatikėsi, Kaip Greitai Užmigsi Klausydamas Šių Baltijos Bangų! 😱🌊
Be muzikos • Be trukdžių • ĮSPĖJIMAS: Nepaprastai priklausomybę sukelianti ramybė! beprotiškai raminančios Baltijos jūros bangos išjungs jus per minutes — tūkstančiai jau miega kaip niekada anksčiau! Tikras 4K paplūdimio vaizdas su galingu ASMR baltu...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:38 Šokiruojantis pavojus: Ilinojus pasidavė globaliam elitui ir legalizavo eutanaziją SB 1950!
Ilinojaus valstija pasidavė spaudimui iš globalių elitų ir priėmė asistuojamos savižudybės įstatymą SB 1950, oficialiai legalizuodama eutanaziją ir gydytojų padedamą savižudybę valstijoje. Šis įstatymas seka Kanados pėdomis, kur eutanazija tapo tokia...

Skaityti daugiau