Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Kovo » 13

Borsch - ukrainietiški barščiai

Borsch - ukrainietiški barščiai

Už šį firminių ukrainietiškų barščių receptą ir visą barščių esmę labai noriu padėkoti savo draugei, kuri gyvena Vakarų Ukrainoje. Aš niekada nežinojau, bet pasirodo, kad Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai tarsi atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija ir visos tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Taip pat sužinojau, kad jų merginos visos juodbruvos gražuolės, itin užsispyrusios bei valdingos, tarsi Amazonės.

Barščių virimas irgi itin skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti visada yra naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - tik pakepinti spirgai su svogūnais.

Man labai sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tikros tiesos, nes pati dar niekada nebuvau Vakarų Ukrainoje. Bet šis barščių receptas puikus. Aš jau gal 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu visus savo šeimos narius.

Pagaminimui reiks turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.

Ingredientai

  • kiaulienos šonkauliukai su kuo daugiau mėsos: 500 gramų (arba 200-300 gramų kiaulienos lašinių arba šoninės)
  • lauro lapeliai: 2
  • druska: 1 valgomojo šaukšto
  • juodieji pipirai: 5 žirnelių
  • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tik jei naudosite šonkauliukus)
  • svogūnai: 1 (didelio)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
  • bulvės: 2 
  • morkos: 1
  • švieži kopūstai: 200 gramų (maždaug ketvirtadalio gūžės)
  • burokėliai: 1 (~150 gramų)
  • pomidorai: 3 (arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos)
  • česnakas: 2 skiltelių
  • 5% obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 valgomojo šaukšto 9% acto)
  • grietinė, krapai arba petražolės (pagardinimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.

2. Mėsą nuplakite ir virkite pripylę du trečdalius puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų bei lauro lapų. Mėsa turi virti maždaug 60-90 minučių. Kiaurasamčiu vis nugriebkite paviršiuje susidarančias puteles.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdykite ir papipirinkite.

4. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebkite ant lėkštės. Į puodą sumeskite apkepintus svogūnus.

5. Jei ruošite barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustykite lašinius arba šoninę, pakepinkite puode kol gražiai paruduoja ir išsiskiria riebalai, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepinkite maždaug tris minutes. Jeigu nemėgstate riebių barščių, išpilkite lauk riebalus, palikite puode tik spirgus bei svogūnus. Pilkite į puodą vandens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridėkite lauro lapų. Virkite maždaug 15 minučių.

6. Neskustą burokėlį lengvai apvrkite nedideliame puode vandens, maždaug 10-15 minučių. Burokėlis turėtų išlikti kietas.

7. Tada bulves ir morkas supjaustykite maždaug vieno centimetro dydžio kubeliais, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, viską meskite į verdantį sultinį. Burokėlį atvėsinkite po šalto vandens srove, nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai supjaustykite, dėkite į barščių puodą. Prieš dėdami rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti bent jau 10 minučių.

8. Tuomet į barščius pridėkite smulkiai pjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Pavirkite maždaug 5-10 minučių ir ragaukite: jei barščiams stinga rūgšties - pilkite acto ir pavirinkite dar maždaug 3-5 minutes.

9. Mėsą atskirkite nuo kaulų, supjaustykite gabaliukais, dėkite atgal į barščius ir pavirkite dar maždaug 10 minučių.

10. Barščius nukelkite nuo kaitros ir palikite uždengtame puode pamažu vėsti bent jau 2 valandas.

11. Ukrainietiškus barščius patiekite pagardinę grietine, pabarstę smulkiai karpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele. Pasilepinkite!

12. Patarimas: Nesuvalgytus atvėsusius barščius laikykite šaldytuve, antrą dieną barščiai tampa dar skanesni.

13. Patarimas: Gana dažnai Ukrainietiški barščiai yra tirštinami svieste kepintais miltais. Aš pati labau mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, tad to nepaminėjau savo recepte.

Rekomendacija: Daugiau barščių receptų rasite: Barščių receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
17.12.2024 laikas 17:45 Receptai Mieliniai blynai: lengvas ir skanus receptas jūsų pusryčiams
Mieliniai blynai – tai ne tik gardus patiekalas, bet ir puikus būdas prasidėti dienai. Šis receptas yra paprastas, greitas ir reikalauja ingredientų, kuriuos tikriausiai jau turite savo virtuvėje. Pasigaminkite šiuos blynus ir mėg...

Skaityti daugiau

16.12.2024 laikas 12:58 Receptai Purūs varškės blynai: greitas ir skanus receptas

Varškės blynai – tai ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas pusryčiams ar užkandžiams. Jų purumas ir lengvas paruošimas daro juos puikiu pasirinkimu visiems, ieškantiems greito ir skanaus sprendimo. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

16.12.2024 laikas 10:05 Receptai Skanūs virtinukai su bulvėmis ir šonine – paprastas receptas
Virtinukai su bulvėmis ir šonine – tai tradicinis patiekalas, mėgstamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Šis receptas suteikia galimybę sukurti skanų ir sotų patiekalą, kurį lengva paruošti tiek kasdieniam, tiek šventiniam ...

Skaityti daugiau

18.12.2024 laikas 15:06 ‘Pelnas iš masinės imigracijos į Vokietiją’ - Izraeliui priklausanti įmonė, Berlyne apgyvendinusi tūkstančius migrantų, gali uždirbti 300 ml
Migrantų krizė Vokietijoje sukelia didelių iššūkių, tačiau kai kurios įmonės mato galimybes uždirbti. Izraelio nekilnojamojo turto bendrovė „Aroundtown“ planuoja gauti didžiulę sumą už migrantų apgyvendinimą Berlyne. Šis projektas, skirtas 1 500 migr...

Skaityti daugiau

18.12.2024 laikas 14:47 Antimaterijos raketa, 300 kartų stipresnė už termobranduolinę, galėtų daug greičiau pasiekti artimiausias žvaigždes

Kosmoso tyrinėjimai visada buvo iššūkis mokslininkams ir inžinieriams, siekiantiems atrasti naujas galimybes tarpžvaigždinėms kelionėms. Nors tradicinės raketos užtikrina didelę trauką, jų efektyvumas yra ribotas. Mokslininkai dabar kreipia savo d...

Skaityti daugiau

18.12.2024 laikas 11:30 Saturno žiedai: nauji tyrimai atskleidžia milijardų metų paslaptis
Saturno žiedai, vienas iš įspūdingiausių ir paslaptingiausių mūsų Saulės sistemos bruožų, ilgą laiką buvo laikomi jauni. Tačiau naujausi tyrimai, atskleidę galimą milžinišką jų amžių, keičia tai, kaip žvelgiame į šiuos nuostabius ledinius žiedus. Mok...

Skaityti daugiau

18.12.2024 laikas 09:52 Rauginti kopūstai: nauda, vartojimo rekomendacijos ir atsargumo priemonės
Rauginti kopūstai – tai ne tik tradicinis patiekalas, bet ir vertingas maisto produktas, siejamas su daugybe sveikatos privalumų. Juose gausu probiotikų, vitaminų ir mineralų, kurie padeda stiprinti imunitetą ir gerina virškinimą. Tačiau, kaip ir bet...

Skaityti daugiau

17.12.2024 laikas 17:54 Peilių tikrinimo sezonas? Vokietijos policija kalėdinėje mugėje iš pagyvenusios moters konfiskavo kišeninį peiliuką

Vokietijoje kalėdinės mugės, kadaise laikytos saugiomis šventinėmis vietomis, dabar susiduria su vis didesniu saugumo iššūkiu. Dėl didėjančio nusikalstamumo, dažnai siejamo su masine imigracija, policija yra priversta imtis griežtų priemonių, įska...

Skaityti daugiau