Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » » 2021 » Sausio » 9

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

(Paranormal) Toks batvininės sriubos receptas vienija net tris tautas: lietuvius (batviniai), lenkus (botwina, botwinka) bei baltarusius (свекольная ботва, ботвинья, ботвинник). Aš šį kartą Jums pateiksiu savo šeimos receptą (keliauja iš kartos į kartą), kuris visa neatitinka J. Biliūno aprašytų varguoliškų batvinių; tai daug greičiau yra pasiturinčio lietuvio ūkininko arba bajoro patiekalas. Esu tikra, kad ir karaliui patiktų...

Batvininės sriubos kokybiškumo paslaptys yra tokios:
- batviniai lapeliai privalo būti nesuvytę;
- naudokite tik jaunus burokėlius, jų privalo būti daugiau nei batvinių;
- tiks tik jautienos sultinys;
- privalo jaustus juodųjų pipirų skonis
- bulvės turi būti ruošiamos atskirai;

Kas nesilaiko mano parašytų taisyklių, tai greičiausiai gauna valgyti tik varguoliškų J. Biliūno batvinių. Mano pačios "Batvininės" skonis itin žemiškas (earthy - angliškai), pipiriškas, salstelėjęs-sūrus, rūgšties iš batvinių yra tik užuomina, bet jų nenustelbia jokios morkos, pomidorai, actas ir taip toliau ir panašiai. Šiltas sultinys kontrastuoja su puria karšta bulve bei šaltos grietinės gaiviu skoniu. Mmmm... Išsiverdame bei paragaujame patys.

Pagaminimui reiktų turėti 4,5-5 litrų talpos puodą ir nedidelę keptuvę.

Ingredientai

  • jautiena: 500 gramų (gali būti su kaulu; be gyslų ir riebalų)
  • lauro lapeliai: 1-2
  • druska: 0,5 valgomojo šaukšto
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • saliero šaknys: 1 (arba 2 saliero stiebai)
  • svogūnai: 1 (+2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto)
  • česnakas: 2-3 skiltelių
  • jauni burokėliai ir batviniai (burokėlių lapai): 4-5 nedideli.

Priedai:

  • bulvės: 8 (1 bulvė - 1 porcijai)
  • grietinė: 120 mililitrų (1 valgomojo šaukšto - 1 porcijai)
  • druska (1 žipsnelis - 1 porcijai)
  • susmulkintos šviežios petražolės (nėra būtina).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mėsą nuplaukite ir pamerkite šaltame vandenyje maždaug 40 minučių.

2. Po to kruviną vandenį išpilkite ir dar kartą gerai mėsą nuplaukite. Šitokia mėsa verdama daug mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.

3. Mėsą virkite maždaug valandą, vandens pilkite maždaug 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridėkite lauro lapelių. Užvirus, nugriebkite paviršiuje vis susidarančias putas.

4. Per tą laiką, kol verda sultinys, paruoškite daržoves. Gerai nuplaukite batvinius ir nuskuskite nevirtus burokėlius.

5. Viską supjaustykite maždaug 1 centimetro kubeliais.

6. Smulkiai supjaustykite svogūną.

7. Apkepinkite jį iki auksinės spalvos (maždaug 10 minučių) nedideliame aliejaus kiekyje, pridėkite likusią reikiamą druską bei juoduosius pipirus.

8. Paskui mėsą ištraukite iš sultinio, atskirkite nuo kaulų, supjaustykite maždaug 1-2 centimetrų dydžio kubeliais ir vėl grąžinkite į sultinį.

9. Pridėkite kepintą svogūną, smulkiai pjaustytą salierą, česnako skilteles, pjaustytus batvinius bei burokėlius.

10. Virkite maždaug 10 minučių.

11. Išjunkite kaitrą ir palikite sriubą skoniams persisunkti maždaug 60 minučių.

12. Bulves gerai nuplaukite ir su lupenomis kepkite 190 laipsnių (375 F) temperatūros orkaitėje maždaug 45-60 minučių, kol pirštu paspaudus jos bus minkštos. Arba galite bulves su lupenomis išvirti vandenyje (maždaug 20 minučių), bet man daug skaniau kepti orkaitėje. Aš savo "asbestiniais" pirštais sugebu nulupti karštų bulvių lupenas, bet tai nėra būtina. Galite tiesiog prapjovus bulvės šoną ir paskui ją suspaudus "išsprogdinti" iš lupenų ir tokiame "vulkaniškame" pavidale kartu su lupenomis pateikti sriuboje.

13. Pirmiau į lėkštes išpilstome sriubą, į vidurį "įsodinkite" po karštą bulvę, uždėkite grietinės kepurę, pasūdykite, pabarstykite petražolėmis ir pateikiame. Skanaukite!

Rekomendacija: Daugiau sriubų receptų rasite: Sriubos.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Turite savo nuomone, (už ar, prieš) pasidalinkite su mumis, palikite komentarą, prisijunkite, rašykite bloge, pasirinkdami kategoriją. Pasidalinkite savo receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su paranormaliais, anomališkais ir kitais nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Įvertink šį straipsnį. Prieš tai pakomentuodami, arba parašykite patys! Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį. Norite sužinoti daugiau, sutikite gauti naujienas arba pasidalinkite spausdami .
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
25.01.2021 laikas 11:05 Minkšti, purūs ir trapūs obuoliniai sausainiai
Šie obuoliniai sausainiai gaunasi minkšti, purūs ir trapūs. Ir be jokios abejonės labai skanūs. Pats tas prie arbatos ar kavos puodelio. Iš nurodytų ingredientų kiekio iškepiau pilną skardą sausainių.

Skaityti daugiau

25.01.2021 laikas 09:34 Government cameras hidden on private property? Welcome to open fields
Seated at his kitchen table, finishing off the remains of a Saturday breakfast, Hunter Hollingsworth’s world was rocked by footsteps on his front porch and pounding at the door, punctuated by an aggressive order: “Open up or we’ll kick the door down.”...

Skaityti daugiau

25.01.2021 laikas 09:34 Federal court strikes down transgender “mandate”
Doctors across the United States scored a major victory Tuesday, Jan. 19, when a federal court struck down the Transgender Mandate. The plaintiffs in the case are religious doctors, hospitals and clinics that serve all patients regardless of sex or gender identity....

Skaityti daugiau

25.01.2021 laikas 10:08 Vakcinos nuo COVID-19 ligos: kur tiesa, o kur melagiena?
Ką turime žinoti apie skiepus nuo COVID-19 ligos? Ar galima pasitikėti vakcinomis, kurios sukurtos per trumpą laiką? Kuo jos skiriasi nuo įprastų vakcinų? Ar skiepais galima žmones „sučipuoti“, kaip teigia antivakseriai?...

Skaityti daugiau

24.01.2021 laikas 21:07 Kaip sumažinti cholesterolio kiekį?
Hipercholesterinemija - padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje – dar ne liga. Bet šios medžiagos perteklius skatina aterosklerozės, išeminės širdies ligos, stenokardijos ir infarkto vystymąsi. Ypač vyresniame amžiuje, kasmet vertėtų pasitikrinkite lipidų (triglicerinų ir cholesterolio) kiekį kraujy...

Skaityti daugiau

24.01.2021 laikas 20:21 Liaudiški patarimai kaip gydytis Paprastaja kraujažole
Paprastoji kraujažolė liaudies medicinoje. Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą.

Skaityti daugiau

24.01.2021 laikas 20:01 Liaudiški patarimai kaip gydytis paprastuoju raudonėliu
Liaudiški patarimai kaip gydytis paprastuoju raudonėliu. Užkimimas. 30 g raudonėlio žolės užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaukti 1 val. ir perkošti (nors tai nebūtina). Gerti po 1-1,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną....

Skaityti daugiau

24.01.2021 laikas 16:16 Baltieji rūmai jau trečią dieną atrodė tušti. Ar vyriausybė laukia mega meteorito? Kas vyksta?
Kaip pranešė sausio 21 d. visa Amerikos žiniasklaida, naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas persikėlė į biurą ir nedelsdamas ėmėsi darbo - kovojo su pandemija, sustabdė D.Trampo sienos statybas ir kitus neatidėliotinus reikalus....

Skaityti daugiau