Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 09

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

(Paranormal) Toks batvininės sriubos receptas vienija net tris tautas: lietuvius (batviniai), lenkus (botwina, botwinka) bei baltarusius (свекольная ботва, ботвинья, ботвинник). Aš šį kartą Jums pateiksiu savo šeimos receptą (keliauja iš kartos į kartą), kuris visa neatitinka J. Biliūno aprašytų varguoliškų batvinių; tai daug greičiau yra pasiturinčio lietuvio ūkininko arba bajoro patiekalas. Esu tikra, kad ir karaliui patiktų...

Batvininės sriubos kokybiškumo paslaptys yra tokios:
- batviniai lapeliai privalo būti nesuvytę;
- naudokite tik jaunus burokėlius, jų privalo būti daugiau nei batvinių;
- tiks tik jautienos sultinys;
- privalo jaustus juodųjų pipirų skonis
- bulvės turi būti ruošiamos atskirai;

Kas nesilaiko mano parašytų taisyklių, tai greičiausiai gauna valgyti tik varguoliškų J. Biliūno batvinių. Mano pačios "Batvininės" skonis itin žemiškas (earthy - angliškai), pipiriškas, salstelėjęs-sūrus, rūgšties iš batvinių yra tik užuomina, bet jų nenustelbia jokios morkos, pomidorai, actas ir taip toliau ir panašiai. Šiltas sultinys kontrastuoja su puria karšta bulve bei šaltos grietinės gaiviu skoniu. Mmmm... Išsiverdame bei paragaujame patys.

Pagaminimui reiktų turėti 4,5-5 litrų talpos puodą ir nedidelę keptuvę.

Ingredientai

  • jautiena: 500 gramų (gali būti su kaulu; be gyslų ir riebalų)
  • lauro lapeliai: 1-2
  • druska: 0,5 valgomojo šaukšto
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • saliero šaknys: 1 (arba 2 saliero stiebai)
  • svogūnai: 1 (+2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto)
  • česnakas: 2-3 skiltelių
  • jauni burokėliai ir batviniai (burokėlių lapai): 4-5 nedideli.

Priedai:

  • bulvės: 8 (1 bulvė - 1 porcijai)
  • grietinė: 120 mililitrų (1 valgomojo šaukšto - 1 porcijai)
  • druska (1 žipsnelis - 1 porcijai)
  • susmulkintos šviežios petražolės (nėra būtina).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mėsą nuplaukite ir pamerkite šaltame vandenyje maždaug 40 minučių.

2. Po to kruviną vandenį išpilkite ir dar kartą gerai mėsą nuplaukite. Šitokia mėsa verdama daug mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.

3. Mėsą virkite maždaug valandą, vandens pilkite maždaug 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridėkite lauro lapelių. Užvirus, nugriebkite paviršiuje vis susidarančias putas.

4. Per tą laiką, kol verda sultinys, paruoškite daržoves. Gerai nuplaukite batvinius ir nuskuskite nevirtus burokėlius.

5. Viską supjaustykite maždaug 1 centimetro kubeliais.

6. Smulkiai supjaustykite svogūną.

7. Apkepinkite jį iki auksinės spalvos (maždaug 10 minučių) nedideliame aliejaus kiekyje, pridėkite likusią reikiamą druską bei juoduosius pipirus.

8. Paskui mėsą ištraukite iš sultinio, atskirkite nuo kaulų, supjaustykite maždaug 1-2 centimetrų dydžio kubeliais ir vėl grąžinkite į sultinį.

9. Pridėkite kepintą svogūną, smulkiai pjaustytą salierą, česnako skilteles, pjaustytus batvinius bei burokėlius.

10. Virkite maždaug 10 minučių.

11. Išjunkite kaitrą ir palikite sriubą skoniams persisunkti maždaug 60 minučių.

12. Bulves gerai nuplaukite ir su lupenomis kepkite 190 laipsnių (375 F) temperatūros orkaitėje maždaug 45-60 minučių, kol pirštu paspaudus jos bus minkštos. Arba galite bulves su lupenomis išvirti vandenyje (maždaug 20 minučių), bet man daug skaniau kepti orkaitėje. Aš savo "asbestiniais" pirštais sugebu nulupti karštų bulvių lupenas, bet tai nėra būtina. Galite tiesiog prapjovus bulvės šoną ir paskui ją suspaudus "išsprogdinti" iš lupenų ir tokiame "vulkaniškame" pavidale kartu su lupenomis pateikti sriuboje.

13. Pirmiau į lėkštes išpilstome sriubą, į vidurį "įsodinkite" po karštą bulvę, uždėkite grietinės kepurę, pasūdykite, pabarstykite petražolėmis ir pateikiame. Skanaukite!

Rekomendacija: Daugiau sriubų receptų rasite: Sriubos.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-02 laikas 14:14 Receptai Grikainiai su Varške: Skanus ir Sveikas Lietuviškas Receptas
Skanus grikainių su varške receptas – sotus ir sveikas lietuviškas patiekalas vegetarams! Šie grikių kotletai su varške tapo tikru atradimu – paprasti, maistingi ir be galo skanūs! Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jie ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau