Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 09

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

Lietuviška Batvininė sriuba su jautiena (senovinė barščių sriuba)

(Paranormal) Toks batvininės sriubos receptas vienija net tris tautas: lietuvius (batviniai), lenkus (botwina, botwinka) bei baltarusius (свекольная ботва, ботвинья, ботвинник). Aš šį kartą Jums pateiksiu savo šeimos receptą (keliauja iš kartos į kartą), kuris visa neatitinka J. Biliūno aprašytų varguoliškų batvinių; tai daug greičiau yra pasiturinčio lietuvio ūkininko arba bajoro patiekalas. Esu tikra, kad ir karaliui patiktų...

Batvininės sriubos kokybiškumo paslaptys yra tokios:
- batviniai lapeliai privalo būti nesuvytę;
- naudokite tik jaunus burokėlius, jų privalo būti daugiau nei batvinių;
- tiks tik jautienos sultinys;
- privalo jaustus juodųjų pipirų skonis
- bulvės turi būti ruošiamos atskirai;

Kas nesilaiko mano parašytų taisyklių, tai greičiausiai gauna valgyti tik varguoliškų J. Biliūno batvinių. Mano pačios "Batvininės" skonis itin žemiškas (earthy - angliškai), pipiriškas, salstelėjęs-sūrus, rūgšties iš batvinių yra tik užuomina, bet jų nenustelbia jokios morkos, pomidorai, actas ir taip toliau ir panašiai. Šiltas sultinys kontrastuoja su puria karšta bulve bei šaltos grietinės gaiviu skoniu. Mmmm... Išsiverdame bei paragaujame patys.

Pagaminimui reiktų turėti 4,5-5 litrų talpos puodą ir nedidelę keptuvę.

Ingredientai

  • jautiena: 500 gramų (gali būti su kaulu; be gyslų ir riebalų)
  • lauro lapeliai: 1-2
  • druska: 0,5 valgomojo šaukšto
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • saliero šaknys: 1 (arba 2 saliero stiebai)
  • svogūnai: 1 (+2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto)
  • česnakas: 2-3 skiltelių
  • jauni burokėliai ir batviniai (burokėlių lapai): 4-5 nedideli.

Priedai:

  • bulvės: 8 (1 bulvė - 1 porcijai)
  • grietinė: 120 mililitrų (1 valgomojo šaukšto - 1 porcijai)
  • druska (1 žipsnelis - 1 porcijai)
  • susmulkintos šviežios petražolės (nėra būtina).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mėsą nuplaukite ir pamerkite šaltame vandenyje maždaug 40 minučių.

2. Po to kruviną vandenį išpilkite ir dar kartą gerai mėsą nuplaukite. Šitokia mėsa verdama daug mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.

3. Mėsą virkite maždaug valandą, vandens pilkite maždaug 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridėkite lauro lapelių. Užvirus, nugriebkite paviršiuje vis susidarančias putas.

4. Per tą laiką, kol verda sultinys, paruoškite daržoves. Gerai nuplaukite batvinius ir nuskuskite nevirtus burokėlius.

5. Viską supjaustykite maždaug 1 centimetro kubeliais.

6. Smulkiai supjaustykite svogūną.

7. Apkepinkite jį iki auksinės spalvos (maždaug 10 minučių) nedideliame aliejaus kiekyje, pridėkite likusią reikiamą druską bei juoduosius pipirus.

8. Paskui mėsą ištraukite iš sultinio, atskirkite nuo kaulų, supjaustykite maždaug 1-2 centimetrų dydžio kubeliais ir vėl grąžinkite į sultinį.

9. Pridėkite kepintą svogūną, smulkiai pjaustytą salierą, česnako skilteles, pjaustytus batvinius bei burokėlius.

10. Virkite maždaug 10 minučių.

11. Išjunkite kaitrą ir palikite sriubą skoniams persisunkti maždaug 60 minučių.

12. Bulves gerai nuplaukite ir su lupenomis kepkite 190 laipsnių (375 F) temperatūros orkaitėje maždaug 45-60 minučių, kol pirštu paspaudus jos bus minkštos. Arba galite bulves su lupenomis išvirti vandenyje (maždaug 20 minučių), bet man daug skaniau kepti orkaitėje. Aš savo "asbestiniais" pirštais sugebu nulupti karštų bulvių lupenas, bet tai nėra būtina. Galite tiesiog prapjovus bulvės šoną ir paskui ją suspaudus "išsprogdinti" iš lupenų ir tokiame "vulkaniškame" pavidale kartu su lupenomis pateikti sriuboje.

13. Pirmiau į lėkštes išpilstome sriubą, į vidurį "įsodinkite" po karštą bulvę, uždėkite grietinės kepurę, pasūdykite, pabarstykite petražolėmis ir pateikiame. Skanaukite!

Rekomendacija: Daugiau sriubų receptų rasite: Sriubos.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau