Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas Kalėdinis Pyragas Su Džiovintais Vaisiais

Dabar pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės visą mėnesį… Kad ir kaip norėsis atsignybti gabaliuką, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiai, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis pasislėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes laikas nuo laiko dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo arba brendžio…

Tokie brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmą kartą tokį ragavau, kai dukros draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai toks, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, šis keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galite pasiruošti gerokai iš anksto. 

Keksą galima kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys ir jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite maždaug per 40 minučių, o štai dideliam gali reikėti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, ar ištrauksite iš kepinio jį sausą. 

Brandinimui geriausiai tinka koks nors maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiais būdais nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), kitaip keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nebijokite, kad per mėnesį keksas suges, supelys ar kitaip taps netinkamas valgyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus , o šis ingredientas yra puikus konservantas. Tik štai drėgme teks pasirūpinti jums patiems, ir palaistymui negailėkite gero romo. Nežinau, tiesa, ar Kalėdų pyragas bus tinkamas vaikams, tačiau suaugusiems jis tikrai labai patiks. Išbandykite. 

Ingredientai

  • džiovintos spanguolės: 125 gramų
  • juodosios razinos: 110 gramų
  • auksinės razinos: 80 gramų
  • džiovintos figos: 150 gramų (susmulkintų)
  • pasmulkinti migdolai: 50 gramų
  • romas arba brendis: 125 mililitrų (plius dar apie 100 mililitrų laistymui)
  • minkštas sviestas: 150 gramų
  • rudasis cukrus: 135 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 185 gramų
  • valgomoji soda: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • prieskonių mišinys meduoliams: 1 arbatinio šaukštelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • pienas: 60 mililitrų.

Recepto paruošimas

1. Sudedame visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilame romu arba brendžiu ir paliekame 2-3 dienom pabrinkti. Jei neturime laiko brandinti džiovintų vaisių, sudedame juos į nedidelį puodą, užpilame romu arba brendžiu, ir viriname maždaug 5-7 minutes, kol vaisiai išbrinks, ir visas alkoholis bus susigėręs.

2. Nuimame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti.

3. Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros.

4. Į elektrinio plaktuvo indą sudedame minkštą sviestą ir cukrų ir gerai išsukame (maždaug 6-8 minutes), kol gausime labai šviesią kreminę masę.

5. Įmušame po vieną kiaušinį ir toliau plakame.

6. Kitame dideliame dubenyje sumaišome visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberiame riešutus.

7. Galiausiai sudedame visus išbrinkintus vaisius ir sumaišome, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu.

8. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišome su sviesto ir kiaušinių mase.

9. Tešlą sukrečiame į gerai riebalais išteptą individualių keksų (po 250 mililitrų talpos), arba į tradicinę kekso ar torto formą.

10. Maži keksai keps maždaug 35-40 minučių, didelis pyragas keps maždaug 90 minučių ir daugiau – reikia tikrinti ar iškepęs mediniu pagaliuku.

11. Išimame iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsiname. Pašlakstome kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikome uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

12. Aš pati dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-06 laikas 21:51 Receptai Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje: sveikas ir traškus desertas
Ruduo Lietuvoje – obuolių metas, kai virtuvės prisipildo šilto cinamono kvapo ir jaukių desertų. Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje, keptos karšto oro gruzdintuvėje, yra tobulas modernios lietuviškos virtuvės pavyzdys, sujungi...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 10:23 Ką Reiškia 15:15 Laikrodyje? Numerologijos Paslaptys ir Mokslinis Požiūris
Ką reiškia 15:15 laikrodyje? Numerologija žada pokyčius, o mokslas aiškina kitaip. Sužinokite, kaip tai veikia meilę, karjerą ir finansus! Šiame straipsnyje mes ne tik atskleisime, ką 15:15 reiškia pagal numerologiją, bet ir patikrinsime šiuos teigin...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 09:22 Mikrožalumynai: kaip jie gydo jūsų virškinimą ir stiprina sveikatą – viskas, ką reikia žinoti
Mikrožalumynai gerina virškinimą, stiprina sveikatą ir imunitetą. Sužinokite, kaip jie veikia, ir išbandykite patys! Šiame straipsnyje atskleisime, kaip šie maži stebuklai veikia jūsų kūną, kodėl jie tokie naudingi ir kaip galite juos įtraukti į savo...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 08:13 Sveikata. Kava po valgio: draugas ar priešas jūsų sveikatai?
Kava po valgio: ar ji naudinga? Sužinokite, kaip kava veikia virškinimą ir geležies įsisavinimą bei kaip apsaugoti savo sveikatą. Tačiau ar kada susimąstėte, kas iš tikrųjų vyksta jūsų kūne, kai išgeriate kavą iškart po valgio? Galbūt šis įprotis, at...

Skaityti daugiau

2025-07-08 laikas 21:23 Pikti vakcinuoti žmonės teisia nevakcinuotuosius už tai, kad „neįspėjo jų“ apie mirtinus mRNR pavojus

Šiame straipsnyje nagrinėjame šią kontroversišką temą, atskleidžiame naujausius tyrimus apie mRNR vakcinų pavojus ir aptariame, kodėl tikroji atsakomybė slypi kitur.

Skaityti daugiau

2025-07-08 laikas 19:39 Pailsėk. 8 Netikros meilės požymiai: Kaip atpažinti, kad jūsų santykiai nėra tikri?
Šiame straipsnyje aptarsime aštuonis netikros meilės požymius, kurie padės jums suprasti, ar verta tęsti santykius, ar geriau pasirinkti vienatvę. Sužinokite, kaip apsaugoti savo emocinę sveikatą ir išvengti toksiškų santykių....

Skaityti daugiau