Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas Kalėdinis Pyragas Su Džiovintais Vaisiais

Dabar pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės visą mėnesį… Kad ir kaip norėsis atsignybti gabaliuką, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiai, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis pasislėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes laikas nuo laiko dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo arba brendžio…

Tokie brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmą kartą tokį ragavau, kai dukros draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai toks, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, šis keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galite pasiruošti gerokai iš anksto. 

Keksą galima kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys ir jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite maždaug per 40 minučių, o štai dideliam gali reikėti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, ar ištrauksite iš kepinio jį sausą. 

Brandinimui geriausiai tinka koks nors maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiais būdais nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), kitaip keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nebijokite, kad per mėnesį keksas suges, supelys ar kitaip taps netinkamas valgyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus , o šis ingredientas yra puikus konservantas. Tik štai drėgme teks pasirūpinti jums patiems, ir palaistymui negailėkite gero romo. Nežinau, tiesa, ar Kalėdų pyragas bus tinkamas vaikams, tačiau suaugusiems jis tikrai labai patiks. Išbandykite. 

Ingredientai

  • džiovintos spanguolės: 125 gramų
  • juodosios razinos: 110 gramų
  • auksinės razinos: 80 gramų
  • džiovintos figos: 150 gramų (susmulkintų)
  • pasmulkinti migdolai: 50 gramų
  • romas arba brendis: 125 mililitrų (plius dar apie 100 mililitrų laistymui)
  • minkštas sviestas: 150 gramų
  • rudasis cukrus: 135 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 185 gramų
  • valgomoji soda: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • prieskonių mišinys meduoliams: 1 arbatinio šaukštelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • pienas: 60 mililitrų.

Recepto paruošimas

1. Sudedame visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilame romu arba brendžiu ir paliekame 2-3 dienom pabrinkti. Jei neturime laiko brandinti džiovintų vaisių, sudedame juos į nedidelį puodą, užpilame romu arba brendžiu, ir viriname maždaug 5-7 minutes, kol vaisiai išbrinks, ir visas alkoholis bus susigėręs.

2. Nuimame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti.

3. Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros.

4. Į elektrinio plaktuvo indą sudedame minkštą sviestą ir cukrų ir gerai išsukame (maždaug 6-8 minutes), kol gausime labai šviesią kreminę masę.

5. Įmušame po vieną kiaušinį ir toliau plakame.

6. Kitame dideliame dubenyje sumaišome visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberiame riešutus.

7. Galiausiai sudedame visus išbrinkintus vaisius ir sumaišome, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu.

8. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišome su sviesto ir kiaušinių mase.

9. Tešlą sukrečiame į gerai riebalais išteptą individualių keksų (po 250 mililitrų talpos), arba į tradicinę kekso ar torto formą.

10. Maži keksai keps maždaug 35-40 minučių, didelis pyragas keps maždaug 90 minučių ir daugiau – reikia tikrinti ar iškepęs mediniu pagaliuku.

11. Išimame iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsiname. Pašlakstome kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikome uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

12. Aš pati dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-31 laikas 10:52 Receptai Šaltalankių Uogienė: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai

Šaltalankių uogienė – sveikas desertas, turtingas vitaminu C ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti skanią uogienę ir stiprinti sveikatą! Šiame straipsnyje aptarsime šaltalankių uogienės naudą sveikatai, jos kalori...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 10:24 Receptai Slyvų Uogienė su Vanilės Ankštimis: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai
Slyvų uogienė su vanilės ankštimis – skanus ir maistingas desertas, turtingas skaidulomis ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti sveiką uogienę ir išvengti ligų! Šiame straipsnyje aptarsime slyvų uogienės naudą sveikatai, j...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 09:57 Receptai Obuolių ir Moliūgų Uogienė: Skonis, Nauda ir Sveikatos Paslaptys

Obuolių ir moliūgų uogienė – sveikas rudens skanėstas! Sužinokite jos naudą, kalorijas, kaip išvengti ligų ir paruošti tobulą receptą. Šiame straipsnyje atskleisime, kokia šios uogienės nauda, kaip organizmas įsisavina jo...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 18:20 Miško Ramybė: 4K ASMR Paukščių Garsai ir Medžių Ošimas Meditacijai
Pasinerk į miško magiją su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus medžių ošimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir natūralių miško garsų, įrašytų ankstyvą vasaros rytą. Šis 4 valandų įrašas idealiai tinka meditacijai, jogai, atsipalaidavimui ar ...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 15:08 Konservų stiklainių apvertimas: kada tai būtina ir kaip tai daryti teisingai

Šis straipsnis paaiškina, kodėl ir kada reikia apversti konservų stiklainius po sterilizavimo, kaip skirtingi dangtelių tipai veikia procesą ir kaip užtikrinti maisto saugumą. Su praktiniais pavyzdžiais ir ekspertų patarimais. Konservavimas yra ne...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 13:24 Santykių stiprinimas: mikro žingsniai ir sveiki įpročiai tvirtiems santykiams
Šis straipsnis atskleidžia, kaip maži kasdieniai veiksmai, tokie kaip klausimų uždavimas, dėkingumo išreiškimas ir emocinis atvirumas, stiprina santykius. Remiantis Marko Treverso ir kitų ekspertų įžvalgomis, pateikiami praktiniai patarimai ir pavyzd...

Skaityti daugiau

2025-09-07 laikas 20:10 Angelai Sargai ir Gimimo Data: Kaip Sustiprinti Dvasinę Apsaugą
Ar kada jautėte, kad kažkas nematomas jus saugo, veda ar siunčia ženklus, kai to labiausiai reikia? Daugelyje pasaulio tradicijų tikima, kad kiekvienas žmogus turi angelą sargą – dvasinį globėją, kuris lydi per gyvenimo išbandymus. Šiuolaikiniai skai...

Skaityti daugiau

2025-09-07 laikas 19:53 Kaip 10 Minučių per Dieną Gali Pakeisti Jūsų Gyvenimą
Ar kada pagalvojote, kad vos 10 minučių per dieną gali iš esmės pakeisti jūsų gyvenimą? Dažnai manome, kad dideli pokyčiai reikalauja drastiškų sprendimų ar daug laiko, tačiau tiesa yra daug paprastesnė. Reguliarūs, maži veiksmai, atliekami kasdien, ...

Skaityti daugiau