Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas Kalėdinis Pyragas Su Džiovintais Vaisiais

Dabar pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės visą mėnesį… Kad ir kaip norėsis atsignybti gabaliuką, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiai, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis pasislėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes laikas nuo laiko dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo arba brendžio…

Tokie brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmą kartą tokį ragavau, kai dukros draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai toks, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, šis keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galite pasiruošti gerokai iš anksto. 

Keksą galima kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys ir jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite maždaug per 40 minučių, o štai dideliam gali reikėti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, ar ištrauksite iš kepinio jį sausą. 

Brandinimui geriausiai tinka koks nors maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiais būdais nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), kitaip keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nebijokite, kad per mėnesį keksas suges, supelys ar kitaip taps netinkamas valgyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus , o šis ingredientas yra puikus konservantas. Tik štai drėgme teks pasirūpinti jums patiems, ir palaistymui negailėkite gero romo. Nežinau, tiesa, ar Kalėdų pyragas bus tinkamas vaikams, tačiau suaugusiems jis tikrai labai patiks. Išbandykite. 

Ingredientai

  • džiovintos spanguolės: 125 gramų
  • juodosios razinos: 110 gramų
  • auksinės razinos: 80 gramų
  • džiovintos figos: 150 gramų (susmulkintų)
  • pasmulkinti migdolai: 50 gramų
  • romas arba brendis: 125 mililitrų (plius dar apie 100 mililitrų laistymui)
  • minkštas sviestas: 150 gramų
  • rudasis cukrus: 135 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 185 gramų
  • valgomoji soda: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • prieskonių mišinys meduoliams: 1 arbatinio šaukštelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • pienas: 60 mililitrų.

Recepto paruošimas

1. Sudedame visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilame romu arba brendžiu ir paliekame 2-3 dienom pabrinkti. Jei neturime laiko brandinti džiovintų vaisių, sudedame juos į nedidelį puodą, užpilame romu arba brendžiu, ir viriname maždaug 5-7 minutes, kol vaisiai išbrinks, ir visas alkoholis bus susigėręs.

2. Nuimame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti.

3. Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros.

4. Į elektrinio plaktuvo indą sudedame minkštą sviestą ir cukrų ir gerai išsukame (maždaug 6-8 minutes), kol gausime labai šviesią kreminę masę.

5. Įmušame po vieną kiaušinį ir toliau plakame.

6. Kitame dideliame dubenyje sumaišome visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberiame riešutus.

7. Galiausiai sudedame visus išbrinkintus vaisius ir sumaišome, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu.

8. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišome su sviesto ir kiaušinių mase.

9. Tešlą sukrečiame į gerai riebalais išteptą individualių keksų (po 250 mililitrų talpos), arba į tradicinę kekso ar torto formą.

10. Maži keksai keps maždaug 35-40 minučių, didelis pyragas keps maždaug 90 minučių ir daugiau – reikia tikrinti ar iškepęs mediniu pagaliuku.

11. Išimame iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsiname. Pašlakstome kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikome uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

12. Aš pati dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-12-07 laikas 13:57 Nuostabi Vasaros Diena prie Jūros: 4 Valandos Tikrų Bangų, Jūros Ošimo ir Lengvo Vėjelio
Saulėta diena, švelniai siūbuojančios smilgos, jūros ošimas, lengvas vėjelis, laimingas paukščių čiulbėjimas ir raminantis bangų ritmas… Užsimerk ir atsidurk vasaros paplūdimyje 🌞🏖️

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:56 Žmona paliko ne dėl kito vyro, o dėl TYLAUS buto ir jogurto vakarienei
Ši istorija per kelias dienas tapo virusine lietuviškame internete – vyras viešai papasakojo, kaip jo žmona išėjo gyventi į paveldėtą butą ne dėl meilužio, o tiesiog dėl… ramybės. Skaudi, bet labai atpažįstama daugeliui porų....

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:30 7 aiškūs požymiai, kad partnerio tėvai tavęs nemėgsta

Susipažinote su vaikino ar merginos tėvais, bet jaučiate įtampą ir šaltumą? Dažnai tai nėra tik jūsų vaizduotė. Yra keletas aiškių požymių, rodančių, kad partnerio tėvai (būsimi uošviai ar anyta) jūsų nemėgsta: vengia bendrauti, kritikuoja, lygina...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:15 Kodėl žmonės išduoda ir kaip išvengti neištikimybės santykiuose?
Daug žmonių yra linkę manyti, kad neištikimybė reiškia santykių pabaigą ir veda partnerius tiesiai į skyrybas. Psichologai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad neištikimybės galima išvengti. Sveikų santykių ekspertai išsiaiškino, kodėl žmones trauk...

Skaityti daugiau