Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas Kalėdinis Pyragas Su Džiovintais Vaisiais

Dabar pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės visą mėnesį… Kad ir kaip norėsis atsignybti gabaliuką, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiai, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis pasislėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes laikas nuo laiko dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo arba brendžio…

Tokie brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmą kartą tokį ragavau, kai dukros draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai toks, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, šis keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galite pasiruošti gerokai iš anksto. 

Keksą galima kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys ir jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite maždaug per 40 minučių, o štai dideliam gali reikėti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, ar ištrauksite iš kepinio jį sausą. 

Brandinimui geriausiai tinka koks nors maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiais būdais nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), kitaip keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nebijokite, kad per mėnesį keksas suges, supelys ar kitaip taps netinkamas valgyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus , o šis ingredientas yra puikus konservantas. Tik štai drėgme teks pasirūpinti jums patiems, ir palaistymui negailėkite gero romo. Nežinau, tiesa, ar Kalėdų pyragas bus tinkamas vaikams, tačiau suaugusiems jis tikrai labai patiks. Išbandykite. 

Ingredientai

  • džiovintos spanguolės: 125 gramų
  • juodosios razinos: 110 gramų
  • auksinės razinos: 80 gramų
  • džiovintos figos: 150 gramų (susmulkintų)
  • pasmulkinti migdolai: 50 gramų
  • romas arba brendis: 125 mililitrų (plius dar apie 100 mililitrų laistymui)
  • minkštas sviestas: 150 gramų
  • rudasis cukrus: 135 gramų
  • kiaušiniai: 2
  • miltai: 185 gramų
  • valgomoji soda: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • prieskonių mišinys meduoliams: 1 arbatinio šaukštelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • pienas: 60 mililitrų.

Recepto paruošimas

1. Sudedame visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilame romu arba brendžiu ir paliekame 2-3 dienom pabrinkti. Jei neturime laiko brandinti džiovintų vaisių, sudedame juos į nedidelį puodą, užpilame romu arba brendžiu, ir viriname maždaug 5-7 minutes, kol vaisiai išbrinks, ir visas alkoholis bus susigėręs.

2. Nuimame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti.

3. Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros.

4. Į elektrinio plaktuvo indą sudedame minkštą sviestą ir cukrų ir gerai išsukame (maždaug 6-8 minutes), kol gausime labai šviesią kreminę masę.

5. Įmušame po vieną kiaušinį ir toliau plakame.

6. Kitame dideliame dubenyje sumaišome visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberiame riešutus.

7. Galiausiai sudedame visus išbrinkintus vaisius ir sumaišome, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu.

8. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišome su sviesto ir kiaušinių mase.

9. Tešlą sukrečiame į gerai riebalais išteptą individualių keksų (po 250 mililitrų talpos), arba į tradicinę kekso ar torto formą.

10. Maži keksai keps maždaug 35-40 minučių, didelis pyragas keps maždaug 90 minučių ir daugiau – reikia tikrinti ar iškepęs mediniu pagaliuku.

11. Išimame iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsiname. Pašlakstome kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikome uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

12. Aš pati dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:40 Europa uždraudžia mokėjimus grynaisiais prieš privalomo ‘skaitmeninio euro’ įvedimą
ES paskelbė planus kriminalizuoti visus mokėjimus grynaisiais, numatydama įvesti naują „skaitmeninį eurą“, kuris bus privalomas visiems piliečiams, norintiems dalyvauti visuomenės gyvenime.

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 13:10 Tyrimas: COVID-19 ‘spyglio baltymas’ iš tiesų buvo HERV-K

Mokslininkai atrado, kad COVID-19 „spyglio baltymas“ iš tiesų nebuvo virusinis, o buvo spike formos HERV-K – senovinis endogeninis retrovirusinis baltymas, užkoduotas žmogaus DNR ir žinomas kaip aktyvuojantis uždegimo ir str...

Skaityti daugiau