Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 05

Lietuviški Keksai - Keturios "Bobutės" (4 Receptai)

Lietuviški Keksai - Keturios "Bobutės" (4 Receptai)

(Paranormal) Lenkiškai toks keksas yra vadinamas "Babka", o vokiškai "Bundt". Šį kartą Jums pateiksiu senovišką lietuvišką biskvitinio kekso receptą, mano draugės Dorotos man atskleistą, o ją tokią "Bobutę" kepti išmokino prosenelė. Itin lengvas pagaminamas, nenuvilsiantis nei pradedančio kepėjo. Kiek kartų aš pati kepiau, o jau gal kelias dešimtis kartų, visada nuostabiai gaudavosi. Gerai iškepta "Bobutė" gausis trapios tešlos, švelniai kvepianti vanile, tirpstanti burnoje. Tiks prie kavos, arbatos ar tiesiog užsigeriant pienu.

Biskvitinės tešlos ypatumai:

- Ši tešla be mielių, be kepimo miltelių ir visai be sodos - tai yra biskvitas. Kepinio purumas yra išgaunamas plaktų baltymų dėka. Tokie kepiniai taip pat tinka sulaistymui alkoholiu: likeriu, romu, konjaku. Kepimo miltelių bei sodos kepiniai sulaistyti alkoholiu įgaus ne visiems priimtiną prieskonį.

- Iškeptas biskvitas kartais sugeba sukristi - tai yra iškilęs pyrago centras staigiai subliūkšta. Žiedo arba vainiko kekso forma užtikrins, kad biskvito centras nesukris - kadangi to centro paprasčiausiai nėra. Tešlos "peršalimas" irgi gali tapti sukritimo priežastimi, tad iš orkaitės ištrauktą kepinį geriausia pradžioje pastatyti šiltoje virtuvėje, kur kamputyje be skersvėjo, ne prie lango ir ne viduryje stalo, per kurį prakeliauja vėjas nuo lango iki durų. Dar galite kepinį pridengti švariu lininiu rankšluosčiu - kepinys atvės pamažėle ir beveik nesukris.

- Krakmolas padeda užtikrinti tešlos trapumą bei nelipnumą.

- Kambario temperatūros baltymai susiplaka geriau. Plakimui naudojami šluotelė ir dubuo privalo būti labai švarūs bei sausi, be jokių riebalų, be lašelio vandens arba trynio.

- Žiupsnelis druskos padės baltymams sustandėti - druską pridėkite pirmiausia.

- Rūgštis padės plakamų baltymų purumui bei burbuliukų nesprogstamumui; ją pilkite po maždaug 2-3 minučių plakimo (baltymų plakimas išvis užtruks maždaug 10 minučių). Aš pati naudoju aštuntadalį arbatinio šaukštelio citrinų sulčių dviems kiaušiniams. Jei namie nėra citrinų sulčių, jas galite pakeisti vyno rūgštimi (cream of tartar) arba bespalviu actu. Kai kurie kulinarai plaka kiaušinių baltymus variniame dubenyje, kuris reaguoja sąlytyje su maistu bei išskiria rūgštį. Varis, kaip ir visi kiti neorganiniai metalai ir jų junginiai yra toksiškas gyvam organizmui. Geriausia baltymus yra plakti nerūdijančio plieno šluotele arba elektriniu mikseriu, apvaliame plastmasiniame dubenyje.

- Cukrus beriamas paskui, nes baltymai su cukrumi plakasi kiek sunkiau. Bet su cukrumi išplakti baltymai perilgai plakant jau nesukrenta.

- Kai tik plakami baltymai taps standūs, neišsilies iš apversto dubens, plakimą nutraukite - mat ilgiau plakant baltymai gali vėl pradėti skystėti.

- Išplaktus baltymus reikia naudoti tuoj pat. Juos įmaišykite į tešlą vartydami silikoninės mentelės pagalba, kad purumas nesukristų. Plakimas mikseriu šioje stadijoje tik pakenks tešlos purumui.

"Vanilinė bobutė"

Sudėtis:

  • 4 kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • 1/8 arb. š. druskos;
  • 1/2 arb. š. citrinų sulčių;
  • 1 nepilna stiklinė (200 ml) balto cukraus;
  • 1 stiklinė (250 ml) aukščiausios kokybės kvietinių miltų;
  • ½ stiklinės (120 ml) krakmolo;
  • ½ arb. š. natūralios vanilės esencijos arba vanilės cukraus;
  • 125 g sviesto arba augalinės kilmės margarino, kambario temperatūros;
  • 1 Valg. Š. augalinio aliejaus, geriausiai tinka vynuogių kauliukų;
  • ½ arb. š. cukraus pudros.

keksai, biskvitas, kepiniai

Paruošimas:

  1. Paruošiame 185°C (365°F) laipsnių orkaitę. 
  2. "Bobutės" formą trumpai pašildome orkaitėje. Kulinarinio teptuko arba servetėlės pagalba formos dugną ir šonus ištepame aliejumi arba sviestu, tolygiai pabarstome sausais miltais. Kas neprilipo prie formos, iškratome lauk.
  3. Atskiriame kiaušinio trynius nuo baltymų. Baltymus, pridėjus žiupsnelį druskos, plakame 2-3 min. Dabar pridedame citrinų sulčių ir toliau plakame baltymus iki stangrios putos. Pridedame cukraus ir vėl plakame, kol ištirps cukraus kristalai. (Plakimo mikseriu trukmė iš viso apie 10 min.)
  4. Dabar kitame dubenyje iki vientisos masės sumaišome trynius, miltus, krakmolą, vanilę ir suminkštintą sviestą.
  5. Į tešlos masę dedame baltymų masę. Silikonine mentele vartome, kol tešla atrodys maždaug vientisos spalvos, bet nesukritusi.
  6. Tešlą supilame į formą ir kepame neuždengus orkaitėje apie 45 minutes.
  7. Išėmus iš orkaitės "Bobutė" turi būti lengvai parudavusi. Pasmeigus kepinį mediniu smeigtuku, tešla neturi prie jo lipti. Geriausia kepinį truputį atvėsinti kambaryje, neišėmus iš formos ir pridengus lininiu rankšluosčiu. Plastmasinio peilio pagalba "Bobutę" apibraukiame palei formos kontūrus, formą apverčiame ir "Bobutę" iškratome ant lėkštės. Per sietelį apibarstome cukraus pudra.

"Išgelbėta bobutė"

Kartais įvyksta biskvito avarija, pavyzdžiui:

  • neatsiskyrė labai švariai baltymai nuo trynių ir neišsiplakė iki purumo;
  • į plakamus baltymus pakliuvo riebalai;
  • įmaišant baltymus į likusią tešlą visa masė staiga sukrito, ir panašiai.

Nesijaudinkite, "Bobutę" galima išgelbėti. Dedame į sukritusią tešlą 1/2 arb. š. valgomosios sodos - viską gerai išmaišome mikseriu, dabar pilame 2-3 arb. š. citrinų sulčių arba obuolių acto. Vėl viską mikseriu išmaišome, pilame tešlą į formelę ir pašauname orkaitėn.

Paįvairinimui receptas "Romo Bobutė"

Tas pats aukščiau aprašytas receptas su šiais papildomais produktais:

Tešlai:

  • 1/2 stiklinės susmulkintų karijų / t.y. pekano riešutų.

Glajui:

  • 1/3 stiklinės (80 ml) cukraus pudros;
  • 50 g sviesto;
  • 100 ml tamsaus "Bacardi" romo.

Paruošimas:

  1. Prieš kepant, į pyrago formą žeriame sutrupintus riešutus. Ant jų pilame tešlą. 
  2. Kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruošiame glajų: nedideliame puode sumaišome cukrų, sviestą ir 25-30 ml vandens. Maišant kaitiname apie 5 min. Pilame romo, vėl trumpam užkaitiname; paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. 
  3. Iškepusią bobutę, neišėmus iš formos ir atvėsinus, sulaistome 1/2 paruošto glajaus kiekio, paliekame taip 5 min. 
  4. Išimame "Bobutę" iš formos ir iš kitos pusės sulaistome likusiu glajumi.

Paįvairinimui receptas "Citrininė Romo Bobutė"

Ši "Bobutė" bus po baltu glajumi, lyg snieguota, riešutuota ir džemuota. Tas pats aukščiau aprašytas "Vanilinės Bobutės" receptas su šiais papildomais produktais:

Tešlai:

  • 1 citrina.

Glajui:

  • 100 g sviesto;
  • 1 indelis (390 ml) saldinto kondensuoto pieno;
  • 100 ml citrininio likerio, kaip "Lemonela Rum Liqueur" pvz.

Papuošimui:

  • 1/2 stiklinės kokso drožlių (arba susmulkintų pekanų, migdolų plokštelių);
  • 6 arb. š. apelsinų džemo.

Paruošimas:

  1. Nutarkuojame citrinos žieveles ir išspaudžaime sultis. Į trynių-miltų masę įmaišome citrinos tarkius ir sultis, tada maišome tešlą su baltymais. Kepame, kaip nurodyta ankstesniame recepte.
  2. Kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruošiame glajų: kaitiname 100 g svieso su indeliu saldaus kondensuoto pieno, kuknuliuojame 10 min. Atvėsiname ir pridedame 100 ml Lemonela romo.
  3. Iškepusią ir pilnai atvėsusią iki kambario temperatūros "Bobutę" išimame iš formos, dedame lėkštėn dugnu aukštyn, sulaistome puse kiekio paruošto glajaus, atšaldome šaldytuve apie 1 val. 
  4. Antrąkart laistome "Bobutę" glajumi, barstome riešutais ir apdrabstome geltonais uogienės taškais. Vėl atšaldome šaldytuve mažiausiai 1 val.

Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-25 laikas 08:35 Receptai Agurkai su Svogūnais Pomidorų Padaže: Nauda, Kalorijos ir Sveiko Konservavimo Paslaptys
Šis receptas sujungia gaivų agurkų traškumą, svogūnų lengvą aštrumą ir sodrų pomidorų padažo skonį, sukuriant tikrą skonio šventę. Šiame straipsnyje aptarsime šio patiekalo maistinę naudą, kalorijas, kaip išsaugoti maistines medži...

Skaityti daugiau

2025-08-25 laikas 08:16 Receptai Vištienos Kotletai su Cukinija: Nauda, Kalorijos ir Sveiko Gaminimo Paslaptys

Ar ieškote sveiko, lengvo ir gardaus patiekalo, kuris patiktų visai šeimai? Vištienos kotletai su cukinija yra tikras atradimas tiems, kurie nori mėgautis skaniu maistu, bet kartu rūpinasi savo sveikata. Šis patiekalas sujungia...

Skaityti daugiau

2025-08-21 laikas 18:51 Receptai Sveiki Mėsos Kotletai: Maistingas Receptas ir Kaip Sumažinti Onkologijos Riziką

Ar prisimenate tą jaukų mėsos kotletų kvapą, sklindantį iš mamos virtuvės? Šis patiekalas – ne tik nostalgiškas vaikystės prisiminimas, bet ir puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sveiko, maistingo ir lengvai paruošiamo ...

Skaityti daugiau

2025-08-26 laikas 21:13 Traukos Dėsnis: Kaip Sąmoningai Dirbti su Visata ir Atrasti Tikrąją Laimę
Ar kada jautėte, kad jūsų norai neišsipildo, nesvarbu, kaip stipriai jų siekiate? O gal pastebėjote, kad tikrosios laimės akimirkos ateina netikėtai, tarsi Visata pati parodytų kelią? Sužinokite, kaip traukos dėsnis veikia ir kaip leisti Visatai jus ...

Skaityti daugiau

2025-08-26 laikas 20:57 18 Vyriškų Savybių, Kurios Traukia Aukščiausios Klasės Moteris: Kaip Tapti Nepaprastu Partneriu
Ar kada susimąstėte, kas iš tikrųjų traukia stiprias, savarankiškas moteris? Ne pinigai ar statusas, o vidinės savybės, kurios spinduliuoja pasitikėjimą ir tikrą ryšį. Sužinokite, kaip tapti vyru, kurį motRJ, ir perpraskite šias 18 savybių!...

Skaityti daugiau

2025-08-26 laikas 20:43 Kaip Atpažinti Tikras Emocijas ir Užmegzti Ryšį
Ar kada pastebėjote, kaip vieno žvilgsnio ar šypsenos gali pakakti, kad pajustumėte tikrą ryšį su kitu žmogumi? Sužinokite, kaip atpažinti neverbalinius ženklus ir sustiprinti bendravimą net skaitmeniniame pasaulyje!...

Skaityti daugiau

2025-08-26 laikas 09:51 Belgija: Sirijos vyras teigia, kad jo kultūroje amžiaus skirtumas nėra problema, po dviejų nepilnamečių išžaginimo
Sirijos vyras teigia, kad jo kultūroje amžiaus skirtumas nėra problema, po to, kai buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už dviejų nepilnamečių, tarp kurių ir jo 14-metė nėščia žmona, išžaginimą. Įtariamasis bandė pateisinti abu išžaginimo atvejus...

Skaityti daugiau

2025-08-26 laikas 09:45 Prancūzija: įtariamasis serijinis žudikas iš Tuniso suimtas, galbūt dėl homofobijos nužudė 4 vyrus netoli Paryžiaus
Tuniso migrantas suimtas dėl keturių lavonų, rastų plūduriuojančių Senos upėje netoli Paryžiaus. Nors šiuo metu jis yra tik įtariamasis, policija jį sieja su keturių homoseksualių vyrų nužudymu per vos 16 dienų.

Skaityti daugiau