Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 23

Borodino duonos receptas: tradicinis skonis namuose

Borodino duona – tai ne tik maistas, bet ir istorija, atkeliavusi iš Rusijos virtuvės gilumos. Ši tamsi, aromatinga ruginė duona, pagardinta salyklu, melasa ir kmynais, nuo XIX a. žavi savo sodriu skoniu ir tekstūra. Nors jos kepimas gali atrodyti kaip iššūkis, su tinkamu receptu ir trupučiu kantrybės kiekvienas gali mėgautis šiuo tradiciniu kepalu savo namuose. Šiame straipsnyje pateiksime aiškų Borodino duonos receptą, pritaikytą šiuolaikinei virtuvei, bei pasidalinsime patarimais, kaip pasiekti autentišką skonį.

Borodino duonos receptas: tradicinis skonis namuose

Borodino duona yra tradicinė rusiška ruginė duona, pasižyminti intensyviu skoniu, kurį suteikia rūgštus raugas, kmynai ir salyklo sirupas. Štai autentiškas Borodino duonos kepalo receptas, pritaikytas namų sąlygoms:

Ingredientai:

Raugui:

  • 50 g ruginio raugo (aktyvaus)

  • 100 g ruginių miltų

  • 100 ml šilto vandens (apie 35–40 °C)

Tešlai:

  • Visas paruoštas raugas

  • 300 g ruginių miltų

  • 100 g kvietinių miltų (geriau aukščiausios rūšies)

  • 1 šaukštas tamsaus salyklo miltelių (arba skrudinto salyklo)

  • 2 šaukštai melasos arba tamsaus medaus

  • 1 šaukštelis druskos

  • 1 šaukštelis kmynų (nebūtina, bet tradiciška)

  • 250 ml šilto vandens

  • 1 šaukštas augalinio aliejaus (nebūtina, bet padeda tešlai būti elastingesnei)

Papuošimui (nebūtina):

  • Kmynai pabarstymui


Gaminimo eiga:

1. Raugo paruošimas (12–16 val.):

  1. Dubenyje sumaišykite aktyvų ruginį raugą, ruginius miltus ir šiltą vandenį.

  2. Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje (apie 25–30 °C) 12–16 valandų, kol raugas taps burbuliuojantis ir rūgštus.

2. Tešlos paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, salyklo miltelius, druską ir kmynus.

  2. Kitame inde ištirpinkite melasą šiltame vandenyje.

  3. Supilkite raugą ir melasos vandenį į miltų mišinį. Jei naudojate aliejų, įpilkite ir jį.

  4. Maišykite, kol susiformuos lipni, vienalytė tešla. Ruginė tešla bus klampesnė nei kvietinė, todėl nereikia ilgai minkyti – užtenka gerai išmaišyti.

3. Kildinimas:

  1. Tešlą sudėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 2–4 valandas, kol ji padidės apie 1,5–2 kartus. Ruginė tešla kyla lėčiau nei kvietinė.

4. Formavimas:

  1. Patepkite kepimo formą (pvz., 20–25 cm ilgio kepaliuko formą) aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi.

  2. Šlapiomis rankomis suformuokite tešlą ir sudėkite ją į formą. Paviršių išlyginkite šaukštu ar mentele.

  3. Jei norite, pabarstykite kmynais.

5. Antras kildinimas:

  1. Uždenkite formą ir palikite tešlą kilti dar 1–2 valandas, kol ji priartės prie formos kraštų.

6. Kepimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Šalia kepimo formos pastatykite indelį su vandeniu, kad susidarytų garai (tai padės suformuoti traškią plutą).

  2. Kepkite 10 minučių 220 °C temperatūroje, tada sumažinkite iki 180 °C ir kepkite dar 40–50 minučių.

  3. Patikrinkite, ar duona iškepusi, pabeldę į apačią – turėtų skambėti tuščiaviduriai.

7. Aušinimas:

  1. Išimkite duoną iš formos ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių (geriausia 4–6 valandas). Tai svarbu, kad duona sutvirtėtų ir atsiskleistų skonis.


Patarimai:

  • Jei neturite salyklo miltelių, galite naudoti tamsų alų (apie 100 ml, sumažindami vandens kiekį).

  • Borodino duona geriausiai skanauja po 24 valandų, kai skoniai pilnai susilieja.

  • Laikykite ją suvyniotą į audinį, kad ilgiau išliktų šviežia.

Tradiciniame Borodino duonos recepte kalendra (koriandras) paprastai nėra būtinas ingredientas – dažniausiai naudojami kmynai, kurie suteikia būdingą aromatą. Tačiau kai kuriose variacijose, ypač moderniose ar regioninėse interpretacijose, kalendra gali būti dedama kaip papildomas prieskonis, nes jos sėklos duonai suteikia šiek tiek citrusinio, šilto poskonio, kuris gerai dera su ruginiu rūgštumu ir salyklo saldumu.

Jei norite įtraukti kalendrą į savo Borodino duoną, štai kaip galite tai padaryti:

Kaip pridėti kalendrą:

  • Kiekis: 1–2 arbatinius šaukštelius kalendros sėklų (sveikų arba lengvai sutrintų skiedinyje, kad atsiskleistų aromatas).

  • Kada dėti: Įmaišykite kalendros sėklas į sausų ingredientų mišinį kartu su kmynais (jei jų naudojate) prieš pilant skystį. Arba galite dalį sėklų pabarstyti ant duonos paviršiaus prieš kepant, kad suteiktumėte dekoratyvinį efektą ir papildomą skonį.

  • Derinys: Kalendra puikiai tinka su kmynais, tad galite naudoti abu prieskonius lygiomis dalimis (pvz., po 1 šaukštelį).

Pastaba:

  • Jei recepte jau yra kmynų ir norite tik kalendros, galite kmynus pakeisti kalendra visiškai – tai priklauso nuo jūsų skonio. Tradicinėje Borodino duonoje kmynai dominuoja, bet kalendra gali būti maloni variacija.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 10:10, 2025-03-23
Iškepiau šią Borodino duoną pagal receptą – namai kvepėjo kaip senovėje! O koks jūsų mėgstamiausias duonos kepimo triukas? Pasidalinkite komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-19 laikas 08:39 Receptai Vasariškas braškių ir gervuogių pyragas: paprastas receptas su trapiąja tešla
Šis paprastas, bet elegantiškas desertas su sviestine trapiąja tešla yra puikus pasirinkimas šeimos susibūrimams ar draugų vaišėms. Atraskite, kaip lengvai pagaminti šį skanėstą, sužinokite apie uogų naudą sveikatai ir perskaityki...

Skaityti daugiau

2025-06-18 laikas 09:54 Receptai Rauginti Kopūstai: Tradicinis Lietuviškas Receptas ir Jo Nauda Sveikatai
Rauginti kopūstai – ne tik skanus lietuviškos virtuvės perlas, bet ir maistas, turintis gilias tradicijas bei moksliniais tyrimais įrodytą naudą sveikatai. Šiame straipsnyje rasite išsamų raugintų kopūstų gaminimo receptą, jų isto...

Skaityti daugiau

2025-06-16 laikas 07:22 Receptai Tradiciniai Bulviniai Blynai: Receptas, Patarimai ir Įdomūs Faktai
Šiame straipsnyje ne tik dalinamės atnaujintu bulvinių blynų receptu, bet ir pateikiame įdomių faktų apie bulves, liaudies medicinos patarimų, naujausius mokslinius tyrimus ir net intriguojančią istoriją, susijusią su Lietuva. Pas...

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 15:47 Mikroorganizmai Antarktidoje: Gyvybės Paslaptys Ledo Karalystėje
Naujas mokslinis atradimas Antarktidoje atskleidžia, kaip mikroorganizmai išgyveno prieš 700 mln. metų. Sužinokite apie fosilijas, kosmoso tyrimus ir psichinės sveikatos svarbą! Šis tyrimas ne tik keičia mūsų supratimą apie gyvybės evoliuciją, bet ir...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 09:08 Katarakta: Priežastys, Biologinis Paaiškinimas ir 10 Liaudies Receptų

Šiame straipsnyje aptarsime biologines kataraktos priežastis, organų įtaką, pratimus akims, 10 liaudies medicinos receptų kataraktos prevencijai ir gydymui, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, su...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 08:04 Odos Senėjimas: Biologinės Priežastys ir 10 Liaudies Receptų Odos Jaunystei
Šiame straipsnyje aptarsime biologines odos senėjimo priežastis, organų įtaką šiam procesui, pateiksime 10 liaudies medicinos receptų, skatinančių odos ilgaamžiškumą, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pasidalinsime istoriniu n...

Skaityti daugiau