Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Sodas

Ko dar nežinome apie pomidorų daigus?

Ko dar nežinome apie pomidorų daigus?

Gausus pomidorų derlius neabejotinai priklauso nuo gerų, derlingų, atsparių ligoms ir kenkėjams veislių ar hibridų, kokybiškų daigų, tinkamo substrato ir sodinimo tankumo. Rūpesčių, regis, nemažai, bet neįmanoma atsispirti žaliuojančių daigų aromatui ir pomidorų skonio magijai.

Doc. dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ

VDU Žemės ūkio akademija

ĮVAIROVĖ. Šiuo metu pomidorų veislių ir hibridų pasirinkimas didžiulis. Jie skiriasi augalo aukščiu, vaisių dyžiu, spalva ir skirstomi į dvi grupes: indeterminantinius ir determinantinius. Tai svarbu žinoti, norint teisingai formuoti augalą.

Indeterminantiniai yra aukštaūgiai, neriboto augimo pomidorai. Pirmoji kekė formuojasi virš 8–11 lapo, kas tris lapus susidaro naujas žiedynas. Determinantiniai – riboto augimo, jų stiebas paprastai baigiasi susiformavus 4–6 ir daugiau žiedinėms kekėms. Pirmoji kekė formuojasi virš 6–8 lapo, nauji žiedynai – kas 1–2 lapus.

Vaisių formos yra įvairios. Plačiausiai paplitę klasikiniai, paprasti, apvalūs pomidorai. Vyšniniai arba kokteiliniai pomidorai – maži ir labai saldūs, skanūs, aromatingi. Slyviniai pomidorai – pailgi, ovalo formos, puikiai tinka konservuoti. Jautiniai (‘Jaučio širdies’ tipo) – didesni už klasikinius pomidorus, mėsingi. Pomidorų vaisiai gali būti ir kriaušės, ir širdelės, ir paprikos formos, plėšomi, tuščiaviduriai ir pasižymintys kitomis savybėmis.

Pomidorų daigai

Daigynas.

Pomidorų daigai

DYGIMAS. Pomidorų daigai užauga per 50–55 dienas, todėl jei bus auginami nešildomuose šiltnamiuose, juos reikia sėti kovą. Optimali sėklų dygimo temperatūra – 20–25 °C. Jeigu pakyla iki 24–26 °C, daigai sudygsta per 4–6 dienas. Kai temperatūra žemesnė, sėklos dygsta ilgiau, vėliau susiformuoja žiedinė kekė.

Praėjus 5–7 dienoms po sudygimo, augalams reikia žemesnės temperatūros (12–15 °C), tada geriau vystysis jų šaknys. Daigams auginti tinkamiausia temperatūra dieną yra 20–22 °C, naktį – 15–17 °C. Auginant daigus svarbu palaikyti tinkamą substrato temperatūrą. Ji turėtų būti ne žemesnė kaip 16 °C. Pomidorai sėjami į medines ar plastikines dėžutes.

PIKIAVIMAS. Kai daigai turi pirmą tikrąjį lapelį, reikia pikiuoti į puodelius. Tam geriausiai tinka 10–12 cm skersmens polimerinai puodeliai. Pikiuokite stiprius, su gerai išvystyta šaknele daigelius. Sodinkite daigelį giliau, negu jis augo dėžutėje, ir stebėkite, kad neužsilenktų šaknelė.

Ilgą šaknelę reikėtų nugnybti, tada ji išleis daugiau šoninių šaknelių. Pikiuodami daigus, naudokite smaigelį. Jeigu substratas tinka daigams auginti, jame daigai gali augti apie tris savaites netręšiami. Tačiau normalus augimas tuoj pat sutrinka, jeigu trūksta kurio nors elemento. Dažna klaida, auginant pomidorų daigus, – perteklinis tręšimas, ypač azotu. Dėl šios priežasties daigai užaugina labai išvystytą antžeminę dalį, o šaknų sistema esti silpna.

‘Golubaja Laguna’

‘Golubaja Laguna’.

SUBSTRATAI. Dažniausiai pomidorų sėklų sėjai ir daigams auginti naudojami durpių substratai. Daržininkai mėgėjai taip pat naudoja žemių mišinius. Substratas daigams turi būti tinkamo rūgštingumo, jame turi būti optimalus maisto medžiagų kiekis. Geriau pasirinkti smulkesnės struktūros (0–20 mm) substratą. Prieš naudojant paruoštų durpių substratą, jį reikia paskleisti, kad prasivėdintų, ypač jei durpės per drėgnos. Jei jos sausos, svarbu tinkamai sudrėkinti, nes tai suaktyvina mikroorganizmų veiklą, amoniakinį azotą, kurio perteklius kenksmingas daigams, verčia nitratiniu.

Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės, nes kyla pavojus pernešti ligų sukėlėjus bei kenksmingas medžiagas. Durpes galima maišyti tik su kitu steriliu substratu, pavyzdžiui, smėliu, perlitu. Tokių mišinių didesnė aeracija (vėdinimas), geresnis laidumas bei imlumas vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės. Durpių substrato, tinkamo pomidorams auginti, pH turėtų būti 6,0–6,4.

DAIGŲ KOKYBĖ. Pomidorų daigų kokybę lemia sėjos laikas, temperatūra ir drėgmė auginimo metu, tinkamas apšvietimas, substrato kokybė ir jo rūgštingumas. Daigus reikia laistyti ir tręšti saikingai. Tinkami sodinti daigai turi būti sveiki, neištįsę, neperaugę, žalios spalvos lapais. Aukštis turėtų siekti 30–35 cm, stiebo skersmuo – 0,8–1,0 cm, daigai turėti 7–8 lapus, pirmąją žiedų kekę, gerai išvystytas šaknis.

Sodinimo šiltnamyje laikas priklauso nuo statinio tipo, meteorologinių sąlygų, apšildymo galimybių. Pomidorų daigus sodinkite, kai dirvos temperatūra ne žemesnė kaip 15 °C.

Audronės Žebrauskienės ir Salvinos Kievinienės nuotraukos

Rašo ukininkopatarėjes.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-10-04 laikas 06:57 Serenčiai. Gėlės mėgėjui ir profesionalui. Serenčių auginimo pagrindai

Serenčiai – tai kiekvienu atžvilgiu patikimos gėlės. Jas paprasta auginti; jos auga įvairiomis sąlygomis, žydi labai gausiai ir ilgai. Ši gėlių veislė pasižymi įvairių formų ir dydžių gausa. Nuostabūs, šilti žiedų atspalviai pagyvina gėlynus ir kompozicijas vazonuose. Skaitydami šį straipsn...

Skaityti daugiau

2024-10-29 laikas 17:55 Kaip išsaugoti kopūstus iki pavasario: efektyvūs metodai
Kopūstai – tai ne tik skanus daržas, bet ir puikus pasirinkimas, norint išlaikyti vitaminus ir maistingumą žiemą. Kiekvienas, turintis šių nuostabių daržovių, neretai ieško būdų, kaip išsaugoti juos iki pavasario. Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausius metodus, padedančius išlaikyti kopūstus švi...

Skaityti daugiau

2020-07-02 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

2021-04-21 laikas 07:03 Alijošius – ir dėl grožio, ir dėl sveikatos?

Seniau kaime vos ne kiekvienuose namuose augdavo alavijas, kurį dažniausiai alijošiumi, gajumi ar oželiu vadindavo. Laikydavo jį dėl nuo seno žinomų vaistinių savybių, o dabar – ir dėl grožio.

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:05 Serbentų Genėjimas: Naujausi Užsienio Specialistų Patarimai ir Praktiniai Pavyzdžiai
Sužinokite, kaip pasirinkti tinkamą genėjimo laiką, kokias šakas pašalinti ir kaip formuoti krūmą pagal 2025 m. sodininkystės tendencijas!

Skaityti daugiau