Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Žolelių Paslaptys » Sodininkas

Ko dar nežinome apie pomidorų daigus?

Ko dar nežinome apie pomidorų daigus?

Gausus pomidorų derlius neabejotinai priklauso nuo gerų, derlingų, atsparių ligoms ir kenkėjams veislių ar hibridų, kokybiškų daigų, tinkamo substrato ir sodinimo tankumo. Rūpesčių, regis, nemažai, bet neįmanoma atsispirti žaliuojančių daigų aromatui ir pomidorų skonio magijai.

Doc. dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ

VDU Žemės ūkio akademija

ĮVAIROVĖ. Šiuo metu pomidorų veislių ir hibridų pasirinkimas didžiulis. Jie skiriasi augalo aukščiu, vaisių dyžiu, spalva ir skirstomi į dvi grupes: indeterminantinius ir determinantinius. Tai svarbu žinoti, norint teisingai formuoti augalą.

Indeterminantiniai yra aukštaūgiai, neriboto augimo pomidorai. Pirmoji kekė formuojasi virš 8–11 lapo, kas tris lapus susidaro naujas žiedynas. Determinantiniai – riboto augimo, jų stiebas paprastai baigiasi susiformavus 4–6 ir daugiau žiedinėms kekėms. Pirmoji kekė formuojasi virš 6–8 lapo, nauji žiedynai – kas 1–2 lapus.

Vaisių formos yra įvairios. Plačiausiai paplitę klasikiniai, paprasti, apvalūs pomidorai. Vyšniniai arba kokteiliniai pomidorai – maži ir labai saldūs, skanūs, aromatingi. Slyviniai pomidorai – pailgi, ovalo formos, puikiai tinka konservuoti. Jautiniai (‘Jaučio širdies’ tipo) – didesni už klasikinius pomidorus, mėsingi. Pomidorų vaisiai gali būti ir kriaušės, ir širdelės, ir paprikos formos, plėšomi, tuščiaviduriai ir pasižymintys kitomis savybėmis.

Pomidorų daigai

Daigynas.

Pomidorų daigai

DYGIMAS. Pomidorų daigai užauga per 50–55 dienas, todėl jei bus auginami nešildomuose šiltnamiuose, juos reikia sėti kovą. Optimali sėklų dygimo temperatūra – 20–25 °C. Jeigu pakyla iki 24–26 °C, daigai sudygsta per 4–6 dienas. Kai temperatūra žemesnė, sėklos dygsta ilgiau, vėliau susiformuoja žiedinė kekė.

Praėjus 5–7 dienoms po sudygimo, augalams reikia žemesnės temperatūros (12–15 °C), tada geriau vystysis jų šaknys. Daigams auginti tinkamiausia temperatūra dieną yra 20–22 °C, naktį – 15–17 °C. Auginant daigus svarbu palaikyti tinkamą substrato temperatūrą. Ji turėtų būti ne žemesnė kaip 16 °C. Pomidorai sėjami į medines ar plastikines dėžutes.

PIKIAVIMAS. Kai daigai turi pirmą tikrąjį lapelį, reikia pikiuoti į puodelius. Tam geriausiai tinka 10–12 cm skersmens polimerinai puodeliai. Pikiuokite stiprius, su gerai išvystyta šaknele daigelius. Sodinkite daigelį giliau, negu jis augo dėžutėje, ir stebėkite, kad neužsilenktų šaknelė.

Ilgą šaknelę reikėtų nugnybti, tada ji išleis daugiau šoninių šaknelių. Pikiuodami daigus, naudokite smaigelį. Jeigu substratas tinka daigams auginti, jame daigai gali augti apie tris savaites netręšiami. Tačiau normalus augimas tuoj pat sutrinka, jeigu trūksta kurio nors elemento. Dažna klaida, auginant pomidorų daigus, – perteklinis tręšimas, ypač azotu. Dėl šios priežasties daigai užaugina labai išvystytą antžeminę dalį, o šaknų sistema esti silpna.

‘Golubaja Laguna’

‘Golubaja Laguna’.

SUBSTRATAI. Dažniausiai pomidorų sėklų sėjai ir daigams auginti naudojami durpių substratai. Daržininkai mėgėjai taip pat naudoja žemių mišinius. Substratas daigams turi būti tinkamo rūgštingumo, jame turi būti optimalus maisto medžiagų kiekis. Geriau pasirinkti smulkesnės struktūros (0–20 mm) substratą. Prieš naudojant paruoštų durpių substratą, jį reikia paskleisti, kad prasivėdintų, ypač jei durpės per drėgnos. Jei jos sausos, svarbu tinkamai sudrėkinti, nes tai suaktyvina mikroorganizmų veiklą, amoniakinį azotą, kurio perteklius kenksmingas daigams, verčia nitratiniu.

Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės, nes kyla pavojus pernešti ligų sukėlėjus bei kenksmingas medžiagas. Durpes galima maišyti tik su kitu steriliu substratu, pavyzdžiui, smėliu, perlitu. Tokių mišinių didesnė aeracija (vėdinimas), geresnis laidumas bei imlumas vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės. Durpių substrato, tinkamo pomidorams auginti, pH turėtų būti 6,0–6,4.

DAIGŲ KOKYBĖ. Pomidorų daigų kokybę lemia sėjos laikas, temperatūra ir drėgmė auginimo metu, tinkamas apšvietimas, substrato kokybė ir jo rūgštingumas. Daigus reikia laistyti ir tręšti saikingai. Tinkami sodinti daigai turi būti sveiki, neištįsę, neperaugę, žalios spalvos lapais. Aukštis turėtų siekti 30–35 cm, stiebo skersmuo – 0,8–1,0 cm, daigai turėti 7–8 lapus, pirmąją žiedų kekę, gerai išvystytas šaknis.

Sodinimo šiltnamyje laikas priklauso nuo statinio tipo, meteorologinių sąlygų, apšildymo galimybių. Pomidorų daigus sodinkite, kai dirvos temperatūra ne žemesnė kaip 15 °C.

Audronės Žebrauskienės ir Salvinos Kievinienės nuotraukos

Rašo ukininkopatarėjes.lt

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.01.2021 laikas 21:51 Levanda (Lavandula) Liaudies Medicinoje
Levandos dažnai sodybose auginami ir labai naudingi augalai. Levandos atpalaiduoja raumenų spazmus ir malšina jų skausmus. Šiuos augalus galima panaudoti ir kaip antidepresantus bei priemones, padedančias malšinti migrenos skausmus ir gydyti nemigą....

Skaityti daugiau

03.07.2020 laikas 21:05 Vaistinių Piliarožių (Svilarožių) Savybės
Garsusis senovės gydytojas Avicena vaistinių piliarožių šaknų nuoviru patarė gydyti auglius ir šlapimo bei tulžies pūslės akmenligę. Senovės romėnai vaistines svilarožes, o vėliau ir vienuoliai, augino kaip vaistinius augalus....

Skaityti daugiau

05.03.2019 laikas 16:23 Baobabų aliejus
Baobabų aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis, maitinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Itin vertinamas dėl ypatingai švelninančių ir minkštinančių savybių. Nuostabiai puoselėja sausą odą!

Skaityti daugiau

17.05.2020 laikas 20:30 Gaurometis - sveikas maistas ir unikalus vaistas
Žydėjimo laikotarpiu siauralapis gaurometis traukia akį švytinčiais rausvais žiedais. Šis augalas – ir sveikas maistas, ir unikalus vaistas.

Skaityti daugiau

21.01.2021 laikas 20:53 Vaistinės Melisos (Melissa officinalis) Liaudies Medicinoje
Vaistinės melisos yra panašios į mėtas, tačiau jų skonis ir aromatas yra kitoks, panašus į citrinų.

Skaityti daugiau