- 18.10.2020
- 0.0 Reitingas
- 1871 Peržiūr
- Aptarti
Žmogus, griaužiantis saulėgrąžas gatvėje, daugeliui kelia antipatiją. Visuotinai priimtos elgesio normos sako, kad tai nemandagu. Taip ir yra! Tačiau tai - išankstinis prastas požiūris į saulėgrąžų sėklas apskritai. Tikrai nepagrįstas kaltinimas šiam produktui kenksmingumu žmogaus organizmui yra šiek tiek perdėtas. Iš tikrųjų saulėgrąžų sėklos yra labai naudingas produktas. Reikia tik žinoti saiką ir pasirinkti tinkamą vietą bei laiką joms valgyti.
Saulės Žolė
Pirmą kartą saulėgrąžos buvo atvežtos į Europą iš Meksikos XVI amžiuje. Jos buvo vadinamos saulės žole. Amerikoje šie augalai buvo žinomi prieš 20-30 amžių. Stambus ryškiai geltonas kaip saulė žiedynas, pasisukantis saulės spindulių link, patraukė visų dėmesį.
Saulėgrąžomis imta puošti sodus ir darželius prie namų. Anglijoje jaunos saulėgrąžų galvos buvo valgomos su actu ir aliejumi. Slavai žinojo šiuos augalus nuo XVIII amžiaus,
Ukrainoje jie buvo sodinami tiesiog prie namų.
Kepintos saulėgrąžų sėklos nuo seno buvo laikomos skanumynu. Dėl skirtingo kepinimo būdo saulėgrąžos gali turėti įvairius skonius ir poskonius. Kaip tik todėl saulėgrąžos paplito taip greitai. Kartu su aliejinėmis rūšimis buvo kultivuojamos ir rūšys, turinčios stambias sėklas, skirtas valgyti.
Gliaudykite į sveikatą
Saulėgrąžų sėklos - labai naudingas produktas. Pirmiausia, jos lėtina senėjimą. Sėklose gausu augalinių riebalų ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E.
Polinesočios riebiosios rūgštys, esančios augaliniame aliejuje, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir lėtina senėjimo procesus. Saulėgrąžų sėklose yra labai daug augalinių riebalų, todėl nerekomenduojama vartoti daug šių sėklų, turint antsvorį ir sergant nutukimu.
Yra ir dietų su saulėgrąžų sėklomis. Šios sėklos yra labai vertingos biologiškai - baltymų jose yra gerokai daugiau, negu mėsoje, kiaušiniuose ar vištienoje, be to, jie lengvai virškinami.
Saulėgrąžų sėklose yra daug vitaminų, kurie stiprina odos dangalą ir normalizuoja rūgščių bei šarmų pusiausvyrą. Pavyzdžiui, šių sėklų pagrindu sukurtas prisotintas kūno šveitiklis nuo odos paviršiaus šalina apmirusias ląsteles ir visokius nelygumus, sudaro atsinaujinusios odos pojūtį ir daro kompleksinį teigiamą poveikį bendrai odos būklei. O kaip vitamino D šaltinis saulėgrąžos vertingesnės už menkių kepenis, be to, neturi pastebimų pašalinių efektų.
Saulėgrąžų sėklose yra iki 35% riebaus aliejaus, daug angliavandenių - 24-27 %, yra 2 % fitino, 2 % chlorogeno rūgšties, taip pat rauginių medžiagų, organinių rūgščių, daug fluoro, jodo, kalcio, geležies ir pakankamai kaulams reikalingo fosforo bei širdžiai reikalingo magnio. Nenuostabu, kad, turėdamos tokią sudėtį, saulėgrąžos yra puiki aterosklerozės, miokardo infarkto ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikos priemonė. Saulėgrąžos taip pat naudingos, gydant kepenų ir tulžies latakų susirgimus.
Šviežios sėklos padeda greitinti minkštųjų audinių traumų gijimą, atkurti jėgas po operacijų ir po persirgtų infekcinių ligų.
Beje, gerokai vertingesnės yra saulėgrąžos su lukštais. Nuvalytose sėklelėse riebalai oksiduojasi.
Saulėgrąžų gliaudymas yra savotiška meditacija. Viename labai įdomiame tyrime buvo įrodyta, kad tokia procedūra turi tvirtą psichoterapinį efektą: šis procesas taip įtraukia žmogų, kad jis primiršta pergyvenimus, rūpesčius, visiškai susitelkia į saulėgrąžas.
Saulėgrąžų sėklų pyragas
Daugelis žmonių saulėgrąžas vartoja kaip atskirą produktą, kuris padeda maloniai ir naudingai prastumti laiką. Tačiau su saulėgrąžomis galima ruošti ir kai kuriuos patiekalus. Pavyzdžiui, žaliavalgišką pyragą. Pirmiausia reikia tinkamai paruošti tešlą. Paimkite stiklinę migdolų (bet pirma juos pamirkykite 12-48 valandas), 2 stiklines sėklų (iš anksto pamirkykite 6-8 valandas), pusę stiklinės figų (geriau šviežių, bet galima pamirkyti ir džiovintas) ir arbatinį šaukštelį cinamono. Viską sumalti su virtuviniu kombainu arba susmulkinti smulkintuvu: pirmiausia riešutus, paskui suberti figas ir galiausiai cinamoną. Permaltą masę sudėti į pyrago formą ir suspausti.
Toliau ruoškite įdarą.
Jums reikės:
- 4 stiklinių smulkiai supjaustytų obuolių,
- 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
- 2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,
- 1,5 stiklinės graikinių riešutų (pamirkykite 6-8 valandas, sutrinkite su peiliu).
Viską susmulkinti su smulkintuvu, išskyrus riešutus, juos sudėti paskiausiai, tačiau riešutus pasmulkinti neilgai. Tada viską sudėti ant paruoštos tešlos ir - į šaldytuvą. Ir dar: pyragas bus gerokai skanesnis, jo viršų patepus medumi.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau