Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Grūdai, Sėklos, Riešutai

Saulėgrąžos - Naudingas Produktas

Žmogus, griaužiantis saulėgrąžas gatvėje, daugeliui kelia antipatiją. Visuotinai priimtos elgesio normos sako, kad tai nemandagu. Taip ir yra! Tačiau tai - išankstinis prastas požiūris į saulėgrąžų sėklas apskritai. Tikrai nepagrįstas kaltinimas šiam produktui kenksmingumu žmogaus organizmui yra šiek tiek perdėtas. Iš tikrųjų saulėgrąžų sėklos yra labai naudingas produktas. Reikia tik žinoti saiką ir pasirinkti tinkamą vietą bei laiką joms valgyti.

Saulėgrąžos - Naudingas Produktas

Saulės Žolė

Pirmą kartą saulėgrąžos buvo atvežtos į Europą iš Meksikos XVI amžiuje. Jos buvo vadinamos saulės žole. Amerikoje šie augalai buvo žinomi prieš 20-30 amžių. Stambus ryškiai geltonas kaip saulė žiedynas, pasisukantis saulės spindulių link, patraukė visų dėmesį.

Saulėgrąžomis imta puošti sodus ir darželius prie namų. Anglijoje jaunos saulėgrąžų galvos buvo valgomos su actu ir aliejumi. Slavai žinojo šiuos augalus nuo XVIII amžiaus,

Ukrainoje jie buvo sodinami tiesiog prie namų.

Kepintos saulėgrąžų sėklos nuo seno buvo laikomos skanumynu. Dėl skirtingo kepinimo būdo saulėgrąžos gali turėti įvairius skonius ir poskonius. Kaip tik todėl saulėgrąžos paplito taip greitai. Kartu su aliejinėmis rūšimis buvo kultivuojamos ir  rūšys, turinčios stambias sėklas, skirtas valgyti.

Gliaudykite į sveikatą

Saulėgrąžų sėklos - labai naudingas produktas. Pirmiausia, jos lėtina senėjimą. Sėklose gausu augalinių riebalų ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E.

Polinesočios riebiosios rūgštys, esančios augaliniame aliejuje, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir lėtina senėjimo procesus. Saulėgrąžų sėklose yra labai daug augalinių riebalų, todėl nerekomenduojama vartoti daug šių sėklų, turint antsvorį ir sergant nutukimu.

Yra ir dietų su saulėgrąžų sėklomis. Šios sėklos yra labai vertingos biologiškai - baltymų jose yra gerokai daugiau, negu mėsoje, kiaušiniuose ar vištienoje, be to, jie lengvai virškinami.

Saulėgrąžų sėklose yra daug vitaminų, kurie stiprina odos dangalą ir normalizuoja rūgščių bei šarmų pusiausvyrą. Pavyzdžiui, šių sėklų pagrindu sukurtas prisotintas kūno šveitiklis nuo odos paviršiaus šalina apmirusias ląsteles ir visokius nelygumus, sudaro atsinaujinusios odos pojūtį ir daro kompleksinį teigiamą poveikį bendrai odos būklei. O kaip vitamino D šaltinis saulėgrąžos vertingesnės už menkių kepenis, be to, neturi pastebimų pašalinių efektų.

Saulėgrąžų sėklose, sėklos, saulėgrąžos, sveikatos patarimai

Saulėgrąžų sėklose yra iki 35% riebaus aliejaus, daug angliavandenių - 24-27 %, yra 2 % fitino, 2 % chlorogeno rūgšties, taip pat rauginių medžiagų, organinių rūgščių, daug fluoro, jodo, kalcio, geležies ir pakankamai kaulams reikalingo fosforo bei širdžiai reikalingo magnio. Nenuostabu, kad, turėdamos tokią sudėtį, saulėgrąžos yra puiki aterosklerozės, miokardo infarkto ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikos priemonė. Saulėgrąžos taip pat naudingos, gydant kepenų ir tulžies latakų susirgimus.

Šviežios sėklos padeda greitinti minkštųjų audinių traumų gijimą, atkurti jėgas po operacijų ir po persirgtų infekcinių ligų.

Beje, gerokai vertingesnės yra saulėgrąžos su lukštais. Nuvalytose sėklelėse riebalai oksiduojasi.

Saulėgrąžų gliaudymas yra savotiška meditacija. Viename labai įdomiame tyrime buvo įrodyta, kad tokia procedūra turi tvirtą psichoterapinį efektą: šis procesas taip įtraukia žmogų, kad jis primiršta pergyvenimus, rūpesčius, visiškai susitelkia į saulėgrąžas.

Saulėgrąžų sėklų pyragas

Daugelis žmonių saulėgrąžas vartoja kaip atskirą produktą, kuris padeda maloniai ir naudingai prastumti laiką. Tačiau su saulėgrąžomis galima ruošti ir kai kuriuos patiekalus. Pavyzdžiui, žaliavalgišką pyragą. Pirmiausia reikia tinkamai paruošti tešlą. Paimkite stiklinę migdolų (bet pirma juos pamirkykite 12-48 valandas), 2 stiklines sėklų (iš anksto pamirkykite 6-8 valandas), pusę stiklinės figų (geriau šviežių, bet galima pamirkyti ir džiovintas) ir arbatinį šaukštelį cinamono. Viską sumalti su virtuviniu kombainu arba susmulkinti smulkintuvu: pirmiausia riešutus, paskui suberti figas ir galiausiai cinamoną. Permaltą masę sudėti į pyrago formą ir suspausti.

Toliau ruoškite įdarą.

Jums reikės:

  • 4 stiklinių smulkiai supjaustytų obuolių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
  • 2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,
  • 1,5 stiklinės graikinių riešutų (pamirkykite 6-8 valandas, sutrinkite su peiliu).

Viską susmulkinti su smulkintuvu, išskyrus riešutus, juos sudėti paskiausiai, tačiau riešutus pasmulkinti neilgai. Tada viską sudėti ant paruoštos tešlos ir - į šaldytuvą. Ir dar: pyragas bus gerokai skanesnis, jo viršų patepus medumi.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-11-10 laikas 20:35 Paprastosios alyvos liaudies medicinoje (Syringa vulgaris L.)

Alyvos - labai populiarus dekoratyvinis augalas, išvesta labai daug jų rūšių, šiais laikais priskaičiuojama virš 1000 rūšių, kurios skiriasi žydėjimo laiku ir trukme, žiedynų forma ir dydžiu, žiedų spalva ir forma.

...

Skaityti daugiau

2021-10-17 laikas 13:30 Burokėliai – sodinimas, auginimas ir priežiūra
Burokėliai yra kilę iš Viduržemio jūros kraštų dvimečio laukimo runkelio. Tai dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais išauga šakniavaisiai su stambių lapų skrotele, antraisiais – žiedynstiebis ir vaisius (dėžutė).

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

2020-08-28 laikas 17:10 Juodavaisė Aronija Pakeičia Polivitaminus

Juodavaisė aronija - tikras vitaminų ir naudingųjų medžiagų sandėlis. Aronijos dar vadinamos juodaisiais šermukšniais, nes jų uogos labai panašios į šermukšnių. Aronijų uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stipriai veikia žmogaus organizmą, užkirs-damos kelią tam tikroms ligoms ar...

Skaityti daugiau

2025-04-16 laikas 14:46 Kaip auginti burokėlius be retinimo: patarimai gausiam derliui

Ar svajojate apie sultingus burokėlius be varginančio retinimo? Tinkamas dirvos paruošimas, sėja ir daigų priežiūra gali užtikrinti gausų derlių be papildomo darbo. Šiame straipsnyje dalinamės praktiniais patarimais, kaip auginti burokėlius lengvai ir efektyviai, pradedant dirvos paruošimu i...

Skaityti daugiau