Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Grūdai, Sėklos, Riešutai

Saulėgrąžos - Naudingas Produktas

Žmogus, griaužiantis saulėgrąžas gatvėje, daugeliui kelia antipatiją. Visuotinai priimtos elgesio normos sako, kad tai nemandagu. Taip ir yra! Tačiau tai - išankstinis prastas požiūris į saulėgrąžų sėklas apskritai. Tikrai nepagrįstas kaltinimas šiam produktui kenksmingumu žmogaus organizmui yra šiek tiek perdėtas. Iš tikrųjų saulėgrąžų sėklos yra labai naudingas produktas. Reikia tik žinoti saiką ir pasirinkti tinkamą vietą bei laiką joms valgyti.

Saulėgrąžos - Naudingas Produktas

Saulės Žolė

Pirmą kartą saulėgrąžos buvo atvežtos į Europą iš Meksikos XVI amžiuje. Jos buvo vadinamos saulės žole. Amerikoje šie augalai buvo žinomi prieš 20-30 amžių. Stambus ryškiai geltonas kaip saulė žiedynas, pasisukantis saulės spindulių link, patraukė visų dėmesį.

Saulėgrąžomis imta puošti sodus ir darželius prie namų. Anglijoje jaunos saulėgrąžų galvos buvo valgomos su actu ir aliejumi. Slavai žinojo šiuos augalus nuo XVIII amžiaus,

Ukrainoje jie buvo sodinami tiesiog prie namų.

Kepintos saulėgrąžų sėklos nuo seno buvo laikomos skanumynu. Dėl skirtingo kepinimo būdo saulėgrąžos gali turėti įvairius skonius ir poskonius. Kaip tik todėl saulėgrąžos paplito taip greitai. Kartu su aliejinėmis rūšimis buvo kultivuojamos ir  rūšys, turinčios stambias sėklas, skirtas valgyti.

Gliaudykite į sveikatą

Saulėgrąžų sėklos - labai naudingas produktas. Pirmiausia, jos lėtina senėjimą. Sėklose gausu augalinių riebalų ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E.

Polinesočios riebiosios rūgštys, esančios augaliniame aliejuje, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir lėtina senėjimo procesus. Saulėgrąžų sėklose yra labai daug augalinių riebalų, todėl nerekomenduojama vartoti daug šių sėklų, turint antsvorį ir sergant nutukimu.

Yra ir dietų su saulėgrąžų sėklomis. Šios sėklos yra labai vertingos biologiškai - baltymų jose yra gerokai daugiau, negu mėsoje, kiaušiniuose ar vištienoje, be to, jie lengvai virškinami.

Saulėgrąžų sėklose yra daug vitaminų, kurie stiprina odos dangalą ir normalizuoja rūgščių bei šarmų pusiausvyrą. Pavyzdžiui, šių sėklų pagrindu sukurtas prisotintas kūno šveitiklis nuo odos paviršiaus šalina apmirusias ląsteles ir visokius nelygumus, sudaro atsinaujinusios odos pojūtį ir daro kompleksinį teigiamą poveikį bendrai odos būklei. O kaip vitamino D šaltinis saulėgrąžos vertingesnės už menkių kepenis, be to, neturi pastebimų pašalinių efektų.

Saulėgrąžų sėklose, sėklos, saulėgrąžos, sveikatos patarimai

Saulėgrąžų sėklose yra iki 35% riebaus aliejaus, daug angliavandenių - 24-27 %, yra 2 % fitino, 2 % chlorogeno rūgšties, taip pat rauginių medžiagų, organinių rūgščių, daug fluoro, jodo, kalcio, geležies ir pakankamai kaulams reikalingo fosforo bei širdžiai reikalingo magnio. Nenuostabu, kad, turėdamos tokią sudėtį, saulėgrąžos yra puiki aterosklerozės, miokardo infarkto ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikos priemonė. Saulėgrąžos taip pat naudingos, gydant kepenų ir tulžies latakų susirgimus.

Šviežios sėklos padeda greitinti minkštųjų audinių traumų gijimą, atkurti jėgas po operacijų ir po persirgtų infekcinių ligų.

Beje, gerokai vertingesnės yra saulėgrąžos su lukštais. Nuvalytose sėklelėse riebalai oksiduojasi.

Saulėgrąžų gliaudymas yra savotiška meditacija. Viename labai įdomiame tyrime buvo įrodyta, kad tokia procedūra turi tvirtą psichoterapinį efektą: šis procesas taip įtraukia žmogų, kad jis primiršta pergyvenimus, rūpesčius, visiškai susitelkia į saulėgrąžas.

Saulėgrąžų sėklų pyragas

Daugelis žmonių saulėgrąžas vartoja kaip atskirą produktą, kuris padeda maloniai ir naudingai prastumti laiką. Tačiau su saulėgrąžomis galima ruošti ir kai kuriuos patiekalus. Pavyzdžiui, žaliavalgišką pyragą. Pirmiausia reikia tinkamai paruošti tešlą. Paimkite stiklinę migdolų (bet pirma juos pamirkykite 12-48 valandas), 2 stiklines sėklų (iš anksto pamirkykite 6-8 valandas), pusę stiklinės figų (geriau šviežių, bet galima pamirkyti ir džiovintas) ir arbatinį šaukštelį cinamono. Viską sumalti su virtuviniu kombainu arba susmulkinti smulkintuvu: pirmiausia riešutus, paskui suberti figas ir galiausiai cinamoną. Permaltą masę sudėti į pyrago formą ir suspausti.

Toliau ruoškite įdarą.

Jums reikės:

  • 4 stiklinių smulkiai supjaustytų obuolių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
  • 2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,
  • 1,5 stiklinės graikinių riešutų (pamirkykite 6-8 valandas, sutrinkite su peiliu).

Viską susmulkinti su smulkintuvu, išskyrus riešutus, juos sudėti paskiausiai, tačiau riešutus pasmulkinti neilgai. Tada viską sudėti ant paruoštos tešlos ir - į šaldytuvą. Ir dar: pyragas bus gerokai skanesnis, jo viršų patepus medumi.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-03-25 laikas 14:16 Kaip laistyti kambarinius augalus?
Kambariniai augalai dažniausiai žūsta dėl netinkamo laistymo. Vienas iš jų turi nuolat palaikyti drėgną dirvožemį. Kitiems augalams reikia pasirūpinti, kad tarp laistymų dirvožemis gerai išdžiūtų. Kitų atveju dirvožemio drėgnumas priklauso nuo metų laiko. Patikrinkite individualius kiekvieno augalo ...

Skaityti daugiau

2024-07-24 laikas 12:36 Ką daryti, kad burokėlis augtu ir užaugtu?
Burokėliai yra nepakeičiamas įvairių patiekalų ingredientas, todėl mūsų šalyje juos augina beveik visi. Jo vaisiuose yra vitamino C, vario, vitamino A ir fosforo. Todėl jis naudingas virškinimui ir imunitetui.

Skaityti daugiau

2021-02-25 laikas 11:19 Vyšnios: Tikras Malonumas Gomuriui
Pirmasis vyšnių tyrėjas ir platintojas Lietuvoje Albinas Urbonas prisiminimuose rašė:  „Kol vyšnias valgiau, tol žmogus buvau, o kai jų netekau, tai ir suskurdau.“ Matyt, teisus buvo: nors ir sunkiai, mat reiklios nuo Žagarės krašto vyšnios pradėjo plisti po visą šalį....

Skaityti daugiau

2024-06-02 laikas 13:43 Tobulas receptas užtikrinti gausesnį česnakų derlių?
Atsakingi sodininkai retai perka trąšas česnakams specializuotose parduotuvėse. Išmintingi sodininkai jau seniai pastebėjo, kad česnakai užaugina aukščiausios klasės derlių net ir nenaudojant jokių cheminių medžiagų....

Skaityti daugiau

2022-03-12 laikas 19:58 Apie pankolines kinmėtes
Noriu priminti, kad kalba eina ne apie gamtinius anyžinius lofantus (Lamiaceae), o apie pankolines kinmėtes, kurias patobulino mokslininkai selekcininkai.

Skaityti daugiau