Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Žolelių Paslaptys » Aliejai

Kuo naudingas ricinos aliejus?

Gamta kupina gausybės turtų. Dalimi jų galime naudotis ir mes. Tiek puoselėdami grožį, tiek stiprindami sveikatą. Kuo gali būti naudingas ricinos aliejus?

Kuo naudingas ricinos aliejus?

Laisvina vidurius

Viena geriausiai žinomų ricinos aliejaus savybių yra ta, kad jis laisvina vidurius ir dargi galingai. Ištirta, kad šis natūralus preparatas skatina žarnyno judesius ir būtent taip skatina jo apsivalymą nuo susikaupusių išmatų bei pašalinių medžiagų. Taigi ricinos aliejus labai tinka gydant trumpalaikį vidurių užkietėjimą. Šiuo tikslu vartojamas per burną. Patekęs į plonąjį žarnyną suskaidomas ir išskiria medžiagą, vadinamą ricinoleino rūgštimi. Ši rūgštis absorbuojama žarnyno ir stipriai stimuliuoja jo peristaltiką. Šis poveikis grįstas ne vienu moksliniu tyrimu. Su senjorais atliktas bandymas atskleidė, jog ricinos aliejaus vartojimas ne tik padeda spręsti vidurių užkietėjimo problemą, bet ir lengvina tuštinimąsi, mažina pojūtį, kad išsituštinama nevisiškai. Svarbu žinoti, kad šis natūralus preparatas saugus vartoti tik nedidelėmis dozėmis. Jo padauginus galimi skausmingi pilvo spazmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Dėl to ricinos aliejus nereikėtų vartoti ilgą laiką, jis tinkamas tik trumpalaikiam vidurių užkietėjimui gydyti.

Drėkina odą

Ricinoleino rūgštis ne tik laisvina vidurius, bet ir puikiai drėkina. Todėl ji gausiai naudojama odos priežiūros produktų gamyboje. Ši rūgštis veiksmingai drėkina odą, sulaiko joje susikaupusią drėgmę ir neleidžia išgaruoti per viršutinius dermos sluoksnius. Taigi, jeigu oda sausa arba linkusi sausėti, rekomenduojama ieškoti kremų bei losjonų su ricinos aliejumi. Juo naudojamas odos priežiūros priemones galite papildyti ir patys: kelis lašus aliejaus įmaišyti į kremą ar kitą odos drėkiklį. Ricinos aliejus tinkamas tiek kūno, tiek veido odai drėkinti. Jis ypač praverčia vasarą, kai derma veikiama alinančio karščio ir ultravioletinių saulės spindulių, kurie ją ne tik sausina, bet ir spartina senėjimą. Grynu ricinos aliejumi odos drėkinti nepavyks, nes jis pernelyg tirštas, bet galima maišyti su kitais augaliniais baziniais aliejais, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų, ir tepti ant itin išsausėjusios odos. Tokia priemonė tinka net suskeldėjusiems ir šerpetojantiems kulnams gydyti. Tiesa, kaip ir bet kuris produktas, ricinos aliejus gali išprovokuoti alerginę reakciją. Todėl prieš tepant ant odos derėtų atlikti testą ant nedidelio plotelio: jeigu per 24 val. nepasireikš jokia nepageidaujama reakcija, jį saugu naudoti.

Spartina žaizdų gijimą ir slopina uždegimą

Dėl intensyvaus drėkinamojo poveikio ricinos aliejus tinkamas ne tik kosmetiniais, bet ir gydomaisiais tikslais. Nustatyta, kad jis palaiko audinių drėgmės pusiausvyrą, todėl skatina žaizdų gijimą, netgi mažina randų formavimosi tikimybę. Maža to, ši gamtos dovana stimuliuoja naujo audinio augimą, todėl tarp žaizdos ir aplinkos greičiau susiformuoja barjeras, neleidžiantis į ją patekti patogeniniams mikroorganizmams ar kokiems nešvarumams ir sukelti infekciją. Dėl šios savybės ricinos aliejus įeina į kai kurių medicininių tepalų, skirtų žaizdoms gydyti, sudėtį. Tokie tepalai ne tik greitina žaizdų gijimą, bet ir mažina patiriamą diskomfortą: skausmą, nemalonų tempimo pojūtį, raudonį, niežulį. Ricinos aliejus gelbsti gydant įvairias žaizdas, bet ypač veiksmingas esant nuospaudoms ir įvairiems nutrynimams.

Dėl skausmą ir uždegimą malšinančio poveikio ricinos aliejus naudingas ir kaip išoriškai naudojamas preparatas įvairiems uždegimams gydyti. Tarkime, jis gali padėti slopinti reumato ar psoriazės sukeltą diskomfortą. Su gyvūnais atlikti bandymai rodo, jog ricinoleino rūgštis malšina ne tik skausmą, bet ir patinimą. Poveikis toks stiprus, kad dažnai nenusileidžia, o kartais net pralenkia cheminius preparatus.

Gydo aknę

Nors aknė dažnai laikoma paauglių problema, ji nesvetima ir daliai suaugusiųjų, ypač moterų. Ji kelia didžiulį fizinį ir psichologinį diskomfortą. Dauguma nuo aknės kenčiančių žmonių pripažįsta, kad ši liga menkina jų pasitikėjimą savimi, priverčia jaustis nepatraukliai. Laimei, šiuolaikinė medicina gali pasiūlyti įvairių priemonių aknei gydyti. Jų turi ir motina gamta – tarp jų ricinos aliejus. Kaip minėta, jis veiksmingai malšina uždegimus, o būtent jie ir išprovokuoja aknės paūmėjimą, naujų spuogų dygimą. Moksliniai tyrimai rodo, kad aknė gali būti susijusi su tam tikrų bakterijų (auksinio stafilokoko), kurios normaliai aptinkamos ant mūsų odos, pusiausvyros sutrikimu. Ricinos aliejus turi antimikrobinį poveikį, todėl naikina minėtų bakterijų perteklių ir taip subalansuoja jų populiaciją ant odos. Aknės kontrolei naudos turi ir jau minėta drėkiklio funkcija, kurią atlieka ricinos aliejus. Neleisdamas odai išsausėti mažina sudirgimą, mikroįtrūkimų tikimybę, tad neleidžia plisti infekcijoms.

Kovoja su grybeliais

Tyrimai atskleidžia, jog ricinos aliejaus veikliosios medžiagos aktyviai kovoja ne tik su bakterijomis, bet ir grybeliais, ypač baltaisiais balkšvagrybiais. Šie dažnai daug žalos pridaro burnos ertmės sveikatai: skatina apnašų kaupimąsi, ėduonį, dantenų ir dantų šaknų kanalų infekcijas. Ricinos aliejus taip pat padeda gydyti skausmingą stomatitą, kuris dažniausia vargina vaikus bei protezus dėvinčius senjorus. Su 30 garbaus amžiaus savanorių atliktas tyrimas parodė, kad ricinos aliejus iš tiesų veiksmingai slopina klinikinius su dantų protezais susijusio stomatito simptomus. Taigi, jeigu esate linkę į burnos ertmės uždegimus, galima pasidairyti dantų pastos ar burnos skalavimo skysčio, papildyto natūraliu ricinos aliejumi.

Stiprina plaukus

Drėkinamosios ricinos aliejaus savybės naudingos ne tik veido ar kūno, bet ir galvos odai. Šiuo natūraliu komponentu papildytos plaukų priežiūros priemonės padeda išvengti galvos niežulio, sudirgimo, pleiskanojimo. Didelę naudą gauna ir patys plaukai: stiprėja jų folikulai, šaknys, todėl greičiau auga, mažiau slenka, tvirtėja struktūra. Tuomet plaukai mažiau šakojasi, lūžinėja, sveikai spindi, būna glotnūs ir lengvai iššukuojami. Ypač daug naudos gauna sausi ir pažeisti plaukai, pvz., nualinti dažno dažymo, cheminio formavimo, karščio ir kt. Stiprinant plaukus galima tiek ieškoti jų priežiūros priemonių, jau papildytų ricinos aliejumi, tiek įprastai naudojamas priemones juo papildyti patiems (įmaišant kelis lašus gryno ricinos aliejaus). Naudinga maišyti su lengvesnės konsistencijos baziniu aliejumi, pvz., alyvuogių, migdolų, abrikosų kauliukų. Mišinį naudoti kaip plaukų kaukę 1–2 kartus per savaitę. Juo ištepti plaukus nuo šaknų iki galiukų ir palaikius 30–40 min. ištrinkti naudojant įprastas priemones. Tokia kaukė ne tik stiprina plaukus, bet ir suteikia jiems ypatingo minkštumo, švelnumo, sveiko žvilgesio. Beje, ricinos aliejus tinka ir blakstienoms stiprinti – juo kasdien vakarais tepti švarias blakstienas, naudojant blakstienų tušo šepetėlį. Jau po kelių savaičių pastebėsite, kad blakstienos tapo tankesnės ir tvirtesnės.

Įdomu

  • Ricinos aliejus populiarus jau tūkstančius metų. Senovės egiptiečiai jį naudojo kaip kurą lempoms, taip pat gydė akių sudirgimą, skatino gimdymą skatinti ir kt.
  • Kiekviena ricinmedžio sėkla turi 30–50 % naudingojo aliejaus.
  • 2017 m. duomenimis, kas mėnesį informacijos apie ricinos aliejų „Google“ ieškoma apie milijoną kartų.

Šaltinis: priekavos.lt



Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
07.03.2021 laikas 13:32 Vaistiniai augalai renkami pavasarį - Ankstyvieji šalpusniai (Tussilago farfara)
Po balkšvai pilkšvos monotoniškos žiemos žmogaus žvilgsnis godžiai gaudo visus artėjančio pavasario požymius. Dažniausiai džiaugiamės pamatę verbų ir gluosnių žirginėlius. Taip dažniausiai nutinka tada, kai dar ne visas sniegas būna nutirpęs - kovo mėnesį....

Skaityti daugiau

16.05.2020 laikas 20:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

19.05.2020 laikas 14:48 Paprastasis apynys (Humulus lupulus) ir apynių nauda
Ką vertėtų žinoti apie vaistažoles? Paprastasis apynys (lot. Humulus lupulus) - tai daugiametis iki 6 m. aukščio žolinis augalas. Stiebas briaunuotas, šiurkštus, su kibiais plaukeliais. Paprastasis apynys, apynių nauda, apynių pašalinis poveikis, apynių gerosios savybės, koks apynių poveikis organi...

Skaityti daugiau

14.06.2020 laikas 13:39 Plautės - veiksminga vaistažolė plaučiams
Plaučių žolėje yra mangano, geležies, vario, įeinančių į kraujo sudėtį. Be to, plautės turi jodo, vanadžio, titano, sidabro, nikelio, stroncio. Šiuose augaluose yra nemažai karoteno, vitamino C, rauginių medžiagų, gleivių, sakų, silicio rūgšties....

Skaityti daugiau

05.09.2021 laikas 18:09 Vaistiniai šalavijai vaistinėlėje
Vaistiniai šalavijai (Salvia officinalis) - galingi gamtiniai antibiotikai, antivirusinė ir priešgrybelinė priemonė nuo įvairių virškinimo sistemos susirgimų.

Skaityti daugiau