Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Vasario » 01

Sausuoju būdu sūdyta kiaulienos šoninė arba lašiniai

Sausuoju būdu sūdyta kiaulienos šoninė arba lašiniai

Taip lašinius nuo labai senų, tikriausiai nuo pat Smetonos laikų, ruošdavo daugybė virtuvės šeimininkių Lietuvoje. Jų dieviškas skonis buvo itin vertinamas. Tą patį galime pasigaminti ir šiomis dienomis.

Sūdoma - tai reiškia sausu būdu, tai yra ne rasale (druskos tirpale) mirkoma, o ištrinama druska bei prieskoniais.

Ingredientai

  • lašiniai: 1 kilogramo (skaniausi/tvirčiausi - nuo nugaros; arba kiaulienos šoninė)
  • druska: 40 gramų (pvz. 5 kilogramams lašinių reiks 200 gramų druskos)
  • česnakas: 1 skiltelės
  • sutrinti lauro lapeliai: 1
  • grūstas muskato riešutas: 0,5 arbatinio šaukštelio (jeigu turite arba mėgstate - kalendra)
  • grūstas juodųjų ir kvapiųjų pipirų mišinys: gausiai
  • cukrus ketvirtadalio arbatinio šaukštelio (5 kilogramams mėsos - ~1 arbatinio šaukštelio).

Recepto paruošimas

1. Iš pradžių lašinius ištrinkite cukrumi (dėl spalvos, kad parausvėtų).

2. Po to ištrinkite (išmasažuokite) prieskoniais. Tik paskui - druska.

3. Laikykite vėsioje vietoje - šaldytuve, balkone ar panašiai. Išsiskiriančiose sultyse vartykite / mirkykite mažiausiai 2 savaites.

4. Labai svarbu: Lašinių prieš sūdant jokiais būdais negalima plauti.

5. Dar negalima po visko vynioti į celofaną, nes "uždus" - geriausia laikyti šaldytuve arbapakabinti apvyniotus drobe vėsioje vietoje - kamaroje, įstiklintame balkone ar panašiai.

6. Bet nereiktų pamiršti, kad didesnis kiekis lašinių po ilgo laiko tokiu būdu gali ir pagelsti. Todėl "perteklių" šiais laikais be jokių problemų galite saugoti ir… šaldymo kameroje.

7. Kaip galvojate, kodėl pirktinių lašinių skūra įprastai būna dažnai itin kieta ir tąsosi tarp dantų? Pasirodo, viskas yra dėl to, kad šeriai vis dažniau yra nuimami, beplikinant karštu vandeniu! Jei skūra svilinta - šitaip nenutinka.

8. Kadangi aš sūdžiau laikydamasi kiek įmanoma tiksliau visų "instrukcijų", lašiniai pagal tokį receptą gavosi išties itin skanūs bei kvapnūs, tarp dantų nesitąsė - nei jie patys, nei skūra. :) Pasilepinam!

Rekomendacija: Daugiau lašinių receptų rasite: Lašinių receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:56 Žmona paliko ne dėl kito vyro, o dėl TYLAUS buto ir jogurto vakarienei
Ši istorija per kelias dienas tapo virusine lietuviškame internete – vyras viešai papasakojo, kaip jo žmona išėjo gyventi į paveldėtą butą ne dėl meilužio, o tiesiog dėl… ramybės. Skaudi, bet labai atpažįstama daugeliui porų....

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:30 7 aiškūs požymiai, kad partnerio tėvai tavęs nemėgsta

Susipažinote su vaikino ar merginos tėvais, bet jaučiate įtampą ir šaltumą? Dažnai tai nėra tik jūsų vaizduotė. Yra keletas aiškių požymių, rodančių, kad partnerio tėvai (būsimi uošviai ar anyta) jūsų nemėgsta: vengia bendrauti, kritikuoja, lygina...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:15 Kodėl žmonės išduoda ir kaip išvengti neištikimybės santykiuose?
Daug žmonių yra linkę manyti, kad neištikimybė reiškia santykių pabaigą ir veda partnerius tiesiai į skyrybas. Psichologai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad neištikimybės galima išvengti. Sveikų santykių ekspertai išsiaiškino, kodėl žmones trauk...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau