Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Uzbekiški mantai su faršu

Uzbekiški Mantai Su Faršu

Aš pati tikrai itin mėgstu keliauti, bet, kad ir kaip gaila, negaliu kiekvieną savaitę aplankyti vis naujos šalies. Tačiau tikriausiai galiu, kad ir kiekvieną dieną, pasilepinti įvairių tautų nacionaliniais (ir ne tik nacionaliniais) patiekalais ir šitaip bent šiek tiek paragauti kitų kultūrų.

Šį kartą nusprendžiau pasigaminau uzbekiškus mantus su faršu. Nuo mums visiems labai įprastų koldūnų, jie skiriasi savo dydžiu, forma, pačiu virimo būdu bei skoniu. Aš gaminau juos pirmą kartą ir likau itin patenkinta. Kad sočiai privalgyti, man užteko vos 2 mantų, o vyrui reikėjo vos 3. Taip pat didelis pliusas tas, kad sugaišti reikėjo daug mažiau laiko, nei gaminant koldūnus.

Jei kalbant apie skonį, jie skanesni už koldūnus, dėl kelių priežasčių:

- mėsos bei tešlos santykis yra mėsos naudai;
- juos garinant, mantai nepersisunkia vandeniu kaip gaminami koldūnai ir jų skonis išlieka sodresnis. Pati tešla išmirksta mėsos sultyse, o ne vandenyje, tad pasidaro itin skani.
- mantai bus dar gardesni (bet mažiau sveiki), jeigu pasirinkti riebesnę mėsą (originale būna mėsos mišiniai su aviena), nes daug riebalų išbėga būtent garinant, tad įdaras išsausėja. Jeigu mėsa liesesnė, į kiekvieną mantą yra rekomenduotina įdėti po gabaliuką lašinuko.

Itin idealu, jeigu šiems mantams virti turite garų puodą. Aš pati tokio dar neturiu, todėl garinau ant specialaus sietelio kuris gali būti įstatytas į bet kokį norimą puodą. Tik tokiu atveju puodas turi būti platus, bet neaukštas.

Iš nurodyto kiekio tešlos man gavosi 6 mantai, daug koldūnų su mėsa, šaltanosiai su mėlynėmis ir rytojaus pusryčiams dar šiek tiek liko... 

Taip pat noriu pabrėžti, kad miltų kiekis yra apytikslis, tad jums jų gali prireikti kiek daugiau arba kiek mažiau - tai priklausys nuo miltų, kiaušinių dydžio ir taip toliau. Privalo gautis, elastinga, minkšta, nelimpanti tešla, kuri itin gerai kočiojasi bei neplyšta.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 4 puodelių
  • ledinis vanduo: 1 puodelio
  • kiaušiniai: 2
  • druska: žiupsnelio
  • aliejus: 1 valgomojo šaukšto.

Įdarui:

  • pasirinktas faršas (aš naudojau jautienos ir kiaulienos mišinį)
  • druska
  • pipirai
  • mėgstami mėsos prieskoniai
  • vanduo.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia iš miltų padarome kraterį, į jį įmušame kiaušinius, įberiame druskos ir supilame aliejų.

2. Tuomet, viena ranka maišydami, plona srovele pilame ledinį vandenį ir užmaišome tešlą.

3. Tešlą ganėtinai ilgokai minkome, kol pataps elastinga bei nebelips prie rankų (aš pati tai dariau duonkepėje, parinkusi režimą makaronų tešlai gaminti).

4. Paliekame pastovėti mažiausiai pusvalandį.

5. Tada įdarui faršą itin gerai išminkome su druska bei prieskoniais.

6. Įpilame vandens ir minkome toliau. Vanduo yra reikalingas tam, kad naudojamas faršas būtų kuo sultingesnis.

7. Mantų formavimas: Plonai iškočiokite tešlą. Išpjaukite maždaug 10 centimetrų skersmens apskritimus ir į jų vidurį dėkite gerą gniužulą pasiruošto faršo.

8. Tuomet dvi viena prieš kitą esančias sieneles sulipdykite.

9. Po to pakelkite kraštus ir jų viršūnes prispauskite prie vidurio. Kraštų nesuklijuojame!

10. Kampučius suklijuojame po du palei ilgesnį šoną.

11. Tuomet tą patį pakartojame su kita puse. Gaunasi štai toks mantas.

12. Po to dėkite į garpuodį ir virkite maždaug pusvalandį.

13. Išvirusius mantus, patiekiame su su grietine arba natūraliu jogurtu arba bet kokiu mėgstamu pienišku padažu - tarkim grybų. Skanaujame!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau