Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 12

Uzbekiški mantai su faršu

Uzbekiški Mantai Su Faršu

Aš pati tikrai itin mėgstu keliauti, bet, kad ir kaip gaila, negaliu kiekvieną savaitę aplankyti vis naujos šalies. Tačiau tikriausiai galiu, kad ir kiekvieną dieną, pasilepinti įvairių tautų nacionaliniais (ir ne tik nacionaliniais) patiekalais ir šitaip bent šiek tiek paragauti kitų kultūrų.

Šį kartą nusprendžiau pasigaminau uzbekiškus mantus su faršu. Nuo mums visiems labai įprastų koldūnų, jie skiriasi savo dydžiu, forma, pačiu virimo būdu bei skoniu. Aš gaminau juos pirmą kartą ir likau itin patenkinta. Kad sočiai privalgyti, man užteko vos 2 mantų, o vyrui reikėjo vos 3. Taip pat didelis pliusas tas, kad sugaišti reikėjo daug mažiau laiko, nei gaminant koldūnus.

Jei kalbant apie skonį, jie skanesni už koldūnus, dėl kelių priežasčių:

- mėsos bei tešlos santykis yra mėsos naudai;
- juos garinant, mantai nepersisunkia vandeniu kaip gaminami koldūnai ir jų skonis išlieka sodresnis. Pati tešla išmirksta mėsos sultyse, o ne vandenyje, tad pasidaro itin skani.
- mantai bus dar gardesni (bet mažiau sveiki), jeigu pasirinkti riebesnę mėsą (originale būna mėsos mišiniai su aviena), nes daug riebalų išbėga būtent garinant, tad įdaras išsausėja. Jeigu mėsa liesesnė, į kiekvieną mantą yra rekomenduotina įdėti po gabaliuką lašinuko.

Itin idealu, jeigu šiems mantams virti turite garų puodą. Aš pati tokio dar neturiu, todėl garinau ant specialaus sietelio kuris gali būti įstatytas į bet kokį norimą puodą. Tik tokiu atveju puodas turi būti platus, bet neaukštas.

Iš nurodyto kiekio tešlos man gavosi 6 mantai, daug koldūnų su mėsa, šaltanosiai su mėlynėmis ir rytojaus pusryčiams dar šiek tiek liko... 

Taip pat noriu pabrėžti, kad miltų kiekis yra apytikslis, tad jums jų gali prireikti kiek daugiau arba kiek mažiau - tai priklausys nuo miltų, kiaušinių dydžio ir taip toliau. Privalo gautis, elastinga, minkšta, nelimpanti tešla, kuri itin gerai kočiojasi bei neplyšta.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 4 puodelių
  • ledinis vanduo: 1 puodelio
  • kiaušiniai: 2
  • druska: žiupsnelio
  • aliejus: 1 valgomojo šaukšto.

Įdarui:

  • pasirinktas faršas (aš naudojau jautienos ir kiaulienos mišinį)
  • druska
  • pipirai
  • mėgstami mėsos prieskoniai
  • vanduo.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia iš miltų padarome kraterį, į jį įmušame kiaušinius, įberiame druskos ir supilame aliejų.

2. Tuomet, viena ranka maišydami, plona srovele pilame ledinį vandenį ir užmaišome tešlą.

3. Tešlą ganėtinai ilgokai minkome, kol pataps elastinga bei nebelips prie rankų (aš pati tai dariau duonkepėje, parinkusi režimą makaronų tešlai gaminti).

4. Paliekame pastovėti mažiausiai pusvalandį.

5. Tada įdarui faršą itin gerai išminkome su druska bei prieskoniais.

6. Įpilame vandens ir minkome toliau. Vanduo yra reikalingas tam, kad naudojamas faršas būtų kuo sultingesnis.

7. Mantų formavimas: Plonai iškočiokite tešlą. Išpjaukite maždaug 10 centimetrų skersmens apskritimus ir į jų vidurį dėkite gerą gniužulą pasiruošto faršo.

8. Tuomet dvi viena prieš kitą esančias sieneles sulipdykite.

9. Po to pakelkite kraštus ir jų viršūnes prispauskite prie vidurio. Kraštų nesuklijuojame!

10. Kampučius suklijuojame po du palei ilgesnį šoną.

11. Tuomet tą patį pakartojame su kita puse. Gaunasi štai toks mantas.

12. Po to dėkite į garpuodį ir virkite maždaug pusvalandį.

13. Išvirusius mantus, patiekiame su su grietine arba natūraliu jogurtu arba bet kokiu mėgstamu pienišku padažu - tarkim grybų. Skanaujame!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 19:17 Sensacija: maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis sukelia širdies ligas
Mokslininkai atrado, kad maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis, kaip buvo manoma anksčiau, yra pagrindinė širdies ligų priežastis.

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:30 Vienatvė tarp savų: 70-metės Aldonos tikra istorija, kuri pravirkdė tūkstančius

70-metė Aldona atvirai papasakojo, kaip jautėsi gyvenant pas sūnų: iš pradžių džiaugėsi, kad nebus viena, bet greitai tapo „paveikslu ant sienos“. Galiausiai grįžo į savo mažą butuką Ukmergėje ir ten rado ramybę. Skaudi, bet labai tikr...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:14 Įvaikintas vaikas grąžinamas į globos namus: tikra močiutės istorija, kuri drąsko širdį
Po 10 metų nevaisingumo gydymo ir nesėkmingų IVF bandymų šeima įvaikino 2 metų berniuką Vainių. Iš pradžių visi džiaugėsi, močiutė svajojo apie anūką visą gyvenimą. Tačiau po kelių metų marti ėmė pavargti, keldavo balsą, bausdavo vaiką, o galiausiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:44 Italija: užsieniečiai padaro 44 % seksualinio smurto atvejų Italijoje, pusę grupinio išžaginimo atvejų, nors sudaro tik 9 % gyventojų
Italijos žurnalistė Francesca Totolo sudarė šokiruojantį seksualinių nusikaltimų, kuriuose dalyvavo užsieniečiai Italijoje per pirmąsias 19 lapkričio dienų, sąrašą

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:38 Vokietija: Sirijos pilietis Drezdene teisiamas už 17-metės ir savo nėščios žmonos išžaginimą, taip pat kaltinamas vaikų pornografija
Sirijos migrantas Drezdene teisiamas už keletą nusikaltimų, įskaitant atskirus išžaginimus ir vaikų pornografijos kaltinimą. 22-metis Omar Y. yra sulaikytas jau šešis mėnesius, o prokuroras jam pateikė kaltinimus dėl dviejų išžaginimų, įskaitant jo n...

Skaityti daugiau