Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Sausio » 9

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Amerikos virtuvėje yra keli kultiniai patiekalai, kurie vis pasikeisdami (o kai kuriais atvejais visi iškart) sudalyvauja maždaug visuose be išimties susibūrimuose, pasisėdėjimuose, piknikuose, iškylose, visokiausio plauko šventimuose, išgertuvėse ir panašiai. Prie tokių kultinių patiekalų, kaip taisyklė, yra priskiriami visokiausi mėsainiai (burgers), kartais vegetariniai, kartais net veganiniai (ko tik pas juos nebūna!) jų variantai, kepti kepsninėje arba virš laužo žarijų, uždėti ant apvalios bandelės ir pagardinti įvairiausiais padažais bei priedais. Prie tos pačios piknikinių patiekalų kategorijos dar yra priskiriamos įvairiausios dešrelės, šviežios, virtos, parūkytos, taip pat gali būti veganiškos, iš pupelių, arba iš žirnių, arba iš pakulų, priklausomai nuo skonio bei išradingumo; dešrelės irgi įprastai yra apkepinamos virš liepsnų bei patiekiamos ant bandelių, su padažais, garstyčiomis, keptais svogūnais, raugintais agurkėliais ir dar N įvairiausių garnyrų (tai taip vadinami hot dogs).

Dar yra toks vienas patiekalas, iš tos pačios burger'ių/hotdog'ų kategorijos - tai labai ilgai kepta kiaulės mentė, kuri vadinama pulled pork. Skirtingai nuo mėsainių ir dešrainių, vegetarinio ir veganinio pulled pork varianto man dar asmeniškai niekada neteko sutikti. Jei toks patiekalas kada nors išvystų dienos šviesą (o gal jau ir yra išrastas, nežinau), tai, mano asmenine nuomone, būtų visiškai neatleistinas išsidirbinėjimas.

Didžiausias pulled pork privalumas prieš visus mėsainius ir dešreles yra tas, kad toks patiekalas yra pagaminamas iš anksto, ir nereikia kurti jokio laužo arba kepsninės.

Kiaulienos mentė troškinama saldžiame dūmo kvapo barbekiu padaže bei savo sultyse. Kiaulės mentė yra ganėtinai riebi; troškinantis tie visi riebalai tirpsta, o raumenų skaidulos juose lėtai kaista ir minkštėja, kol finale mėsa tampa tokia minkšta, kad ji tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje. Jei dar netirpsta, tai paliekame ją dar pasitroškinti valandą ar daugiau.

Į pobūvį pulled pork idealiausia neštis tiesiog tame pačiame puode, kuriame ji troškinosi. Elektriniame puode su dvidubomis sienelėmis mėsa ilgai išlieka šilta, o jei jūsų puodas yra vienas iš tų, kurie turi keraminį įdėklą - tik dar geriau. Prie mėsos labai tinka traškios kopūstų salotos, karamelizuoti arba traškūs svogūnai. Dar reikėtų būtinai parūpinti kokybiškų minkštų bandelių. Ir štai jums nuostabus patiekalas visiems tiems svečiams, kurie mėgsta valgyti mėsą. Na o tie, kurie nemėgsta, tai jų bėda.

Ingredientai

  • kukurūzų arba rapsų aliejus: 2 šaukštų
  • kiaulienos mentės su kaulu: 1 (~3-3,5 kilogramo svorio)
  • druska
  • juodieji pipirai
  • svogūnai: 2 vidutinio dydžio (supjaustome riekelėmis)
  • česnakas: 5 skiltelių (nulupame ir perspaudžiame peiliu)
  • barbekiu padažas: 2 stiklinių
  • tamsus gazuotas gėrimas*: 1 stiklinės (Root Beer, Dr. Pepper, Pepsi Cola ar panašiai).

Recepto paruošimas

1. Patarimas*: Vietoje Pepsi Cola ar kito gėrimo galite naudoti spanguolių arba mangų sultis, arba tamsų alų. Pats kiaulienos skonis su visais minėtais gėrimais gausis skirtingas, bet visais atvejais - itin geras.

2. Pirmiausia aštriu peiliu išpjauname mentės kaulą pjaudami raumenis aplink kaulą, bet neišardydami kepsnio formos. Jei kepsnys buvo surištas virvele, nuimame virvelę.

3. Mėsą iš visų pusių gausiai pabarstome druska bei pipirais.

4. Didelėje keptuvėje virš vidutinio karštumo kaitros pakaitiname aliejų. Į karštą aliejų dedame kiaulienos kepsnį ir apskrudiname iš visų pusių, išvis apie 10 minučių.

5. Į elektrinį puodą dedame pjaustytus svogūnus ir česnako skilteles.

6. Ant viršaus dedame apskrudintą kiaulieną. Ant mėsos užpilame padažą, kad padengtų visą paviršių.

7. Supilame pepsi colą ar kitą gerimą, pildami palei puodo kraštus, aplink kepsnį.

8. Puodą uždengiame dangčiu ir troškiname maždaug 4-6 valandas, nustačius ant aukštos temperatūros režimo ("High"), arba 8-10 valandų, nustačius ant žemos temperatūros režimo ("Low").

9. Kiauliena bus išvirusi tada, kai mėsa taps itin minkšta, o raumenų skaidulos lengvai skirstysis šakute.

10. Išvirusią mėsą perkeliame ant plačios skardos ir, naudodami dvi šakutes, išskirstome į skaidulas. Išmetame didelius riebalų gniužulus. Mėsą paskleidžiame ant skardos į tolygų sluoksnį.

11. Skystį, kuriame troškinosi mėsa, supilame į puodą ir atšaldome, kad atsiskirtų riebalai. Į viršų išplaukusius ir sustingusius riebalus nugriebiame ir išmetame. Likusiu skysčiu apšlakstome visą išskirstytos mėsos paviršių, kad mėsa tik sudrėktų, bet neplauktų skystyje.

12. Orkaitę įkaitiname iki 232 laipsnių temperatūros. Į orkaitę dedame skardą su mėsa. Kepame, kartas nuo karto pamaišydami, kol paviršius lengvai apskrunda, apie 15-20 minučių.

13. Traukiame iš orkaitės. Tiekiame šiltą, su minkštomis mielinėmis bandelėmis, kopūstų salotomis, traškiais svogūnų žiedais bei barbekiu padažu. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau kiaulienos mentės receptų rasite: Kiaulienos mentės receptai.

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
13.01.2025 laikas 07:52 Receptai Vištienos muštiniai: skanus ir greitas patiekalas namuose
Vištienos muštiniai yra populiarus patiekalas, kuris džiugina skoniu ir paprastumu. Šis receptas leidžia greitai ir skaniai paruošti vištieną, o prieskonių įvairovė suteikia galimybę kiekvieną kartą pasigaminti ką nors naujo. Suži...

Skaityti daugiau

10.01.2025 laikas 20:21 Receptai Lietiniai blyneliai: paprastas ir skanus receptas kiekvienam
Lietiniai blyneliai yra vienas iš populiariausių patiekalų, mėgstamų visame pasaulyje. Jie ne tik lengvai pagaminami, bet ir puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems užkandžiams. Šiame straipsnyje pasidalinsime paprastu receptu, ...

Skaityti daugiau

10.01.2025 laikas 15:46 Receptai Paprastas ir skanus naminis varškės pyragas su vaisiais
Sūrio tortai ir varškės pyragai yra vieni iš populiariausių desertų visame pasaulyje. Tačiau ar žinojote, kad galite lengvai pasigaminti šį skanėstą namuose? Šiandien pasidalysime paprastu ir skaniu varškės pyrago receptu, kuris p...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 21:15 Ženklai, kad jis rimtai žiūri į jūsų santykius

Santykiai gali būti sudėtingi, tačiau tam tikri ženklai gali padėti atskirti, ar jūsų partneris rimtai žiūri į bendrą ateitį. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip atpažinti elgesio pokyčius, rodančius, kad jis nori sukurti tvirtesnius ryšius ir tapti...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 17:52 Kaip apsaugoti šeimos biudžetą nuo artimųjų spaudimo
Susituokus viskas pasikeitė, ir mūsų šeimos biudžetas tapo kova dėl išgyvenimo. Mano vyro mama ir brolis įprato, kad jis finansiškai juos remia, tačiau dabar turime sukurti savo gyvenimą ir nustatyti ribas. Šiame straipsnyje dalinsiuosi savo patirtim...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 17:33 Karminiai santykiai: kaip juos atpažinti ir išgyventi
Karminiai santykiai dažnai pasirodo netikėtai, ir juose slypi gili prasmė bei galimybės. Kiekvienas susitikimas su nauju žmogumi gali būti ne tik atsitiktinumas, bet ir galimybė išspręsti praeities problemas. Šiame straipsnyje nagrinėsime karminių sa...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 07:47 Mokslininkai rado būdą, kaip «ištrinti» blogus prisiminimus
Psichikos sveikata yra viena iš svarbiausių mūsų gerovės sudedamųjų dalių, tačiau traumuojantys prisiminimai gali rimtai paveikti emocinę būseną. Neseniai tarptautinė tyrėjų komanda atrado naują metodą, leidžiantį modifikuoti šiuos prisiminimus, kuri...

Skaityti daugiau

14.01.2025 laikas 07:40 Kaspijos jūroje staiga atsirado ir dingo paslaptinga «sala vaiduoklis»
Gamta nuolat stebina mus savo gebėjimu kurti ir naikinti. Neseniai Kaspijos jūroje, netoli Azerbaidžano, užfiksuotas naujos salos atsiradimas dėl purvo ugnikalnio Kumani išsiveržimo. Šis fenomenas atskleidžia, kaip greitai gali keistis kraštovaizdžia...

Skaityti daugiau