Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 09

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Amerikos virtuvėje yra keli kultiniai patiekalai, kurie vis pasikeisdami (o kai kuriais atvejais visi iškart) sudalyvauja maždaug visuose be išimties susibūrimuose, pasisėdėjimuose, piknikuose, iškylose, visokiausio plauko šventimuose, išgertuvėse ir panašiai. Prie tokių kultinių patiekalų, kaip taisyklė, yra priskiriami visokiausi mėsainiai (burgers), kartais vegetariniai, kartais net veganiniai (ko tik pas juos nebūna!) jų variantai, kepti kepsninėje arba virš laužo žarijų, uždėti ant apvalios bandelės ir pagardinti įvairiausiais padažais bei priedais. Prie tos pačios piknikinių patiekalų kategorijos dar yra priskiriamos įvairiausios dešrelės, šviežios, virtos, parūkytos, taip pat gali būti veganiškos, iš pupelių, arba iš žirnių, arba iš pakulų, priklausomai nuo skonio bei išradingumo; dešrelės irgi įprastai yra apkepinamos virš liepsnų bei patiekiamos ant bandelių, su padažais, garstyčiomis, keptais svogūnais, raugintais agurkėliais ir dar N įvairiausių garnyrų (tai taip vadinami hot dogs).

Dar yra toks vienas patiekalas, iš tos pačios burger'ių/hotdog'ų kategorijos - tai labai ilgai kepta kiaulės mentė, kuri vadinama pulled pork. Skirtingai nuo mėsainių ir dešrainių, vegetarinio ir veganinio pulled pork varianto man dar asmeniškai niekada neteko sutikti. Jei toks patiekalas kada nors išvystų dienos šviesą (o gal jau ir yra išrastas, nežinau), tai, mano asmenine nuomone, būtų visiškai neatleistinas išsidirbinėjimas.

Didžiausias pulled pork privalumas prieš visus mėsainius ir dešreles yra tas, kad toks patiekalas yra pagaminamas iš anksto, ir nereikia kurti jokio laužo arba kepsninės.

Kiaulienos mentė troškinama saldžiame dūmo kvapo barbekiu padaže bei savo sultyse. Kiaulės mentė yra ganėtinai riebi; troškinantis tie visi riebalai tirpsta, o raumenų skaidulos juose lėtai kaista ir minkštėja, kol finale mėsa tampa tokia minkšta, kad ji tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje. Jei dar netirpsta, tai paliekame ją dar pasitroškinti valandą ar daugiau.

Į pobūvį pulled pork idealiausia neštis tiesiog tame pačiame puode, kuriame ji troškinosi. Elektriniame puode su dvidubomis sienelėmis mėsa ilgai išlieka šilta, o jei jūsų puodas yra vienas iš tų, kurie turi keraminį įdėklą - tik dar geriau. Prie mėsos labai tinka traškios kopūstų salotos, karamelizuoti arba traškūs svogūnai. Dar reikėtų būtinai parūpinti kokybiškų minkštų bandelių. Ir štai jums nuostabus patiekalas visiems tiems svečiams, kurie mėgsta valgyti mėsą. Na o tie, kurie nemėgsta, tai jų bėda.

Ingredientai

  • kukurūzų arba rapsų aliejus: 2 šaukštų
  • kiaulienos mentės su kaulu: 1 (~3-3,5 kilogramo svorio)
  • druska
  • juodieji pipirai
  • svogūnai: 2 vidutinio dydžio (supjaustome riekelėmis)
  • česnakas: 5 skiltelių (nulupame ir perspaudžiame peiliu)
  • barbekiu padažas: 2 stiklinių
  • tamsus gazuotas gėrimas*: 1 stiklinės (Root Beer, Dr. Pepper, Pepsi Cola ar panašiai).

Recepto paruošimas

1. Patarimas*: Vietoje Pepsi Cola ar kito gėrimo galite naudoti spanguolių arba mangų sultis, arba tamsų alų. Pats kiaulienos skonis su visais minėtais gėrimais gausis skirtingas, bet visais atvejais - itin geras.

2. Pirmiausia aštriu peiliu išpjauname mentės kaulą pjaudami raumenis aplink kaulą, bet neišardydami kepsnio formos. Jei kepsnys buvo surištas virvele, nuimame virvelę.

3. Mėsą iš visų pusių gausiai pabarstome druska bei pipirais.

4. Didelėje keptuvėje virš vidutinio karštumo kaitros pakaitiname aliejų. Į karštą aliejų dedame kiaulienos kepsnį ir apskrudiname iš visų pusių, išvis apie 10 minučių.

5. Į elektrinį puodą dedame pjaustytus svogūnus ir česnako skilteles.

6. Ant viršaus dedame apskrudintą kiaulieną. Ant mėsos užpilame padažą, kad padengtų visą paviršių.

7. Supilame pepsi colą ar kitą gerimą, pildami palei puodo kraštus, aplink kepsnį.

8. Puodą uždengiame dangčiu ir troškiname maždaug 4-6 valandas, nustačius ant aukštos temperatūros režimo ("High"), arba 8-10 valandų, nustačius ant žemos temperatūros režimo ("Low").

9. Kiauliena bus išvirusi tada, kai mėsa taps itin minkšta, o raumenų skaidulos lengvai skirstysis šakute.

10. Išvirusią mėsą perkeliame ant plačios skardos ir, naudodami dvi šakutes, išskirstome į skaidulas. Išmetame didelius riebalų gniužulus. Mėsą paskleidžiame ant skardos į tolygų sluoksnį.

11. Skystį, kuriame troškinosi mėsa, supilame į puodą ir atšaldome, kad atsiskirtų riebalai. Į viršų išplaukusius ir sustingusius riebalus nugriebiame ir išmetame. Likusiu skysčiu apšlakstome visą išskirstytos mėsos paviršių, kad mėsa tik sudrėktų, bet neplauktų skystyje.

12. Orkaitę įkaitiname iki 232 laipsnių temperatūros. Į orkaitę dedame skardą su mėsa. Kepame, kartas nuo karto pamaišydami, kol paviršius lengvai apskrunda, apie 15-20 minučių.

13. Traukiame iš orkaitės. Tiekiame šiltą, su minkštomis mielinėmis bandelėmis, kopūstų salotomis, traškiais svogūnų žiedais bei barbekiu padažu. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau kiaulienos mentės receptų rasite: Kiaulienos mentės receptai.

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 11:18 Kaip skyrybos keičia vyrus: stipresnis, atsargesnis ar vienišas?
Skyrybos vyrams – stiprus emocinis smūgis, kuris dažnai paverčia juos atsargesniais, analitiškesniais ir net pasirengusiais sąmoningai rinktis vienatvę. Sužinokite, kodėl vyrai po išdavystės ir skyrybų retai nešiojasi neapykantą buvusiajai, tampa žym...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 10:04 Kalėdinis kaktusas: priežiūra namuose ir žydėjimo paslaptys
Kalėdinis kaktusas (Schlumbergera truncata) – populiarus kalėdinis kambarinis augalas, žydintis būtent žiemos švenčių metu. Sužinokite visas priežiūros taisykles: tinkamą laistymą, šviesos ir tamsos režimą, kaip priversti žydėti tiksliai per Kalėdas,...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:43 Po 25 metų jis pasakė „Man labai gaila“: ar melas dėl nėštumo išgelbėjo, ar sugriovė šeimą?
Po 25 metų santuokos vyras prisipažino niekada visiškai nepaleidęs buvusiosios ir visą laiką jautęs kaltę. Moteris jaunystėje melavo apie nėštumą, kad jį išlaikytų. Dabar abu atsidūrė aklavietėje. Tikra istorija ar pramanas? Šis tekstas pastarosiomis...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:25 Paveldėtas butas tapo laisve: kodėl žmona paliko vyrą be scenų

Tikra skaitytojo istorija sukrėtė tūkstančius: žmona paveldėjo butą ir tyliai išėjo iš šeimos – ne pas kitą vyrą, o tiesiog pas save. Kodėl moterys palieka ne piktai, o ramiai? Ar tai tik pramanas, ar tikrovė, kurią daugelis atpažįsta savo s...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:13 Sūnaus vestuvėse mane pasodino pačiame gale – tikra skaudi istorija, kuri sukrėtė tūkstančius
Skaudi istorija apie motiną, kurią sūnus pasodino vestuvių salės gale kaip svetimą. Netrukus paaiškėjo, kad šalia sėdi jos praeities meilė – milijonierius, kuris ką tik nupirko pastatą, kuriame dirba sūnus. Vakaras baigėsi skandalu, netektu darbu ir ...

Skaityti daugiau