Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 09

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Lėtai kepta kiaulienos mentė su kaulu orkaitėje (pulled pork)

Amerikos virtuvėje yra keli kultiniai patiekalai, kurie vis pasikeisdami (o kai kuriais atvejais visi iškart) sudalyvauja maždaug visuose be išimties susibūrimuose, pasisėdėjimuose, piknikuose, iškylose, visokiausio plauko šventimuose, išgertuvėse ir panašiai. Prie tokių kultinių patiekalų, kaip taisyklė, yra priskiriami visokiausi mėsainiai (burgers), kartais vegetariniai, kartais net veganiniai (ko tik pas juos nebūna!) jų variantai, kepti kepsninėje arba virš laužo žarijų, uždėti ant apvalios bandelės ir pagardinti įvairiausiais padažais bei priedais. Prie tos pačios piknikinių patiekalų kategorijos dar yra priskiriamos įvairiausios dešrelės, šviežios, virtos, parūkytos, taip pat gali būti veganiškos, iš pupelių, arba iš žirnių, arba iš pakulų, priklausomai nuo skonio bei išradingumo; dešrelės irgi įprastai yra apkepinamos virš liepsnų bei patiekiamos ant bandelių, su padažais, garstyčiomis, keptais svogūnais, raugintais agurkėliais ir dar N įvairiausių garnyrų (tai taip vadinami hot dogs).

Dar yra toks vienas patiekalas, iš tos pačios burger'ių/hotdog'ų kategorijos - tai labai ilgai kepta kiaulės mentė, kuri vadinama pulled pork. Skirtingai nuo mėsainių ir dešrainių, vegetarinio ir veganinio pulled pork varianto man dar asmeniškai niekada neteko sutikti. Jei toks patiekalas kada nors išvystų dienos šviesą (o gal jau ir yra išrastas, nežinau), tai, mano asmenine nuomone, būtų visiškai neatleistinas išsidirbinėjimas.

Didžiausias pulled pork privalumas prieš visus mėsainius ir dešreles yra tas, kad toks patiekalas yra pagaminamas iš anksto, ir nereikia kurti jokio laužo arba kepsninės.

Kiaulienos mentė troškinama saldžiame dūmo kvapo barbekiu padaže bei savo sultyse. Kiaulės mentė yra ganėtinai riebi; troškinantis tie visi riebalai tirpsta, o raumenų skaidulos juose lėtai kaista ir minkštėja, kol finale mėsa tampa tokia minkšta, kad ji tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje. Jei dar netirpsta, tai paliekame ją dar pasitroškinti valandą ar daugiau.

Į pobūvį pulled pork idealiausia neštis tiesiog tame pačiame puode, kuriame ji troškinosi. Elektriniame puode su dvidubomis sienelėmis mėsa ilgai išlieka šilta, o jei jūsų puodas yra vienas iš tų, kurie turi keraminį įdėklą - tik dar geriau. Prie mėsos labai tinka traškios kopūstų salotos, karamelizuoti arba traškūs svogūnai. Dar reikėtų būtinai parūpinti kokybiškų minkštų bandelių. Ir štai jums nuostabus patiekalas visiems tiems svečiams, kurie mėgsta valgyti mėsą. Na o tie, kurie nemėgsta, tai jų bėda.

Ingredientai

  • kukurūzų arba rapsų aliejus: 2 šaukštų
  • kiaulienos mentės su kaulu: 1 (~3-3,5 kilogramo svorio)
  • druska
  • juodieji pipirai
  • svogūnai: 2 vidutinio dydžio (supjaustome riekelėmis)
  • česnakas: 5 skiltelių (nulupame ir perspaudžiame peiliu)
  • barbekiu padažas: 2 stiklinių
  • tamsus gazuotas gėrimas*: 1 stiklinės (Root Beer, Dr. Pepper, Pepsi Cola ar panašiai).

Recepto paruošimas

1. Patarimas*: Vietoje Pepsi Cola ar kito gėrimo galite naudoti spanguolių arba mangų sultis, arba tamsų alų. Pats kiaulienos skonis su visais minėtais gėrimais gausis skirtingas, bet visais atvejais - itin geras.

2. Pirmiausia aštriu peiliu išpjauname mentės kaulą pjaudami raumenis aplink kaulą, bet neišardydami kepsnio formos. Jei kepsnys buvo surištas virvele, nuimame virvelę.

3. Mėsą iš visų pusių gausiai pabarstome druska bei pipirais.

4. Didelėje keptuvėje virš vidutinio karštumo kaitros pakaitiname aliejų. Į karštą aliejų dedame kiaulienos kepsnį ir apskrudiname iš visų pusių, išvis apie 10 minučių.

5. Į elektrinį puodą dedame pjaustytus svogūnus ir česnako skilteles.

6. Ant viršaus dedame apskrudintą kiaulieną. Ant mėsos užpilame padažą, kad padengtų visą paviršių.

7. Supilame pepsi colą ar kitą gerimą, pildami palei puodo kraštus, aplink kepsnį.

8. Puodą uždengiame dangčiu ir troškiname maždaug 4-6 valandas, nustačius ant aukštos temperatūros režimo ("High"), arba 8-10 valandų, nustačius ant žemos temperatūros režimo ("Low").

9. Kiauliena bus išvirusi tada, kai mėsa taps itin minkšta, o raumenų skaidulos lengvai skirstysis šakute.

10. Išvirusią mėsą perkeliame ant plačios skardos ir, naudodami dvi šakutes, išskirstome į skaidulas. Išmetame didelius riebalų gniužulus. Mėsą paskleidžiame ant skardos į tolygų sluoksnį.

11. Skystį, kuriame troškinosi mėsa, supilame į puodą ir atšaldome, kad atsiskirtų riebalai. Į viršų išplaukusius ir sustingusius riebalus nugriebiame ir išmetame. Likusiu skysčiu apšlakstome visą išskirstytos mėsos paviršių, kad mėsa tik sudrėktų, bet neplauktų skystyje.

12. Orkaitę įkaitiname iki 232 laipsnių temperatūros. Į orkaitę dedame skardą su mėsa. Kepame, kartas nuo karto pamaišydami, kol paviršius lengvai apskrunda, apie 15-20 minučių.

13. Traukiame iš orkaitės. Tiekiame šiltą, su minkštomis mielinėmis bandelėmis, kopūstų salotomis, traškiais svogūnų žiedais bei barbekiu padažu. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau kiaulienos mentės receptų rasite: Kiaulienos mentės receptai.

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau