Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Gegužės » 28

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu.

Mentė – universaliai paruošiama

Kiaulieną lietuviai vertina nuo seno, todėl nenuostabu, kad ši mėsa yra iki šiol labiausiai mėgstama tinklo pirkėjų. Kiauliena populiariausia išlieka ir šiltuoju metų laiku. Be kiaulienos neįsivaizduojamas grilio sezonas.

Mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.

„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.

Kaip troškinti mentę?

G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.

Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau. 

Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.

Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. Mėsos technologas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.

Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.

Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.

G. Bačkovas dalijasi ir keliais receptais, kuriuose panaudosite plėšytą kiaulieną.

Mėsainiai su plėšyta kiauliena

Mėsainiams jums reikės:

Mėsainiams skirtų paskrudintų bandelių

Mėgstamų padažų

Plėšytos kiaulienos

Salotoms:

Šviežių kalendros lapų

Susmulkinto kopūsto ir morkos

Šaukštelio majonezo

Šaukštelio grietinės

Druskos ir pipirų

Gaminame:

Kalendrų lapus sumaišykite su kopūstais ir morkomis. Dėkite šaukštą majonezo, grietinės, viską pagardinkite druska pipirais ir išmaišykite. Paskrudintas bandeles patepkite mėgstamais padažais, dėkite plėšytą kiaulieną, ant kiaulienos dėkite paruoštas salotas ir viską uždenkite kita bandele.

Buritos su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Tortilijų lakštų

Plėšytos kiaulienos

Puodelio susmulkinto čederio sūrio

Puodelio išvirtų ryžių

Mėgstamų daržovių

Padažui:

1 šaukšto sviesto

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1/3 puodelio smulkiai pjaustyto svogūno

3 šaukštų miltų

Pusės puodelio vištienos sultinio

Susmulkinto čili pipiro

1/2 arbatinio šaukštelio kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/4 arbatinio šaukštelio druskos

1/2 stiklinės grietinės

1/2 puodelio susmulkinto čederio

Susmulkintos šviežios kalendros

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepimo skardą apipurkškite aliejumi. Kiaulieną, ryžius, daržoves ir sūrį tolygiai sudėliokite ant tortilijų susukite dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol buritai yra orkaitėje, vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinę spalvą. Į puodą suberkite miltus – viską gerai išmaišykite ir apie minutę pavirkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį, suberkite čili, kmynus, česnako miltelius ir druską ir kelias minutes pavirkite. Galiausiai prieš baigiant virti įmaišykite grietinės ir sūrio. Padažą patiekite su buritais, viską apibarstykite šviežia kalendra.

Čili su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Plėšytos kiaulienos

2 šaukštų rudojo cukraus

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1 arbatinio šaukštelis druskos

1 arbatinio šaukštelio pipirų

1 arbatinio šaukštelio čili miltelių

½ arbatinio šaukštelio kmynų

Mažo raudonojo susmulkinto svogūno

Jautienos sultinio

Susmulkintų pomidorų savo sultyse

Pupelių

Šaukšto grietinės

Šviežios kalendros

Gaminame:

Į puodą supilkite sultinį, dėkite plėšytą kiaulieną ir pomidorus. Tuomet pakepinkite svogūną. Svogūną, pupeles sudėkite į puodą, kuriame verda kiauliena. Galiausiai sudėkite visus prieskonius ir šiek tiek patroškinkite. Patiekite su šaukštu grietinės ir šviežia kalendra. Skanaus!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
01.02.2025 laikas 19:34 Receptai Gardžios varškės spurgos namuose
Varškės spurgos yra klasikinis desertas, vertinamas dėl savo lengvumo ir nuostabaus skonio. Šis receptas padės jums paruošti tobulas, traškias išorėje ir minkštas viduje spurgas, kurios taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu. Su m...

Skaityti daugiau

01.02.2025 laikas 18:53 Receptai Vištienos sparneliai su medumi ir garstyčiomis
Vištienos sparneliai yra puikus pasirinkimas, kai norisi ko nors gardaus ir nesudėtingo. Šiame recepte sujungiame saldumo ir aštrumo natas, kurios suteikia sparneliams išskirtinio skonio. Marinatas iš medaus, garstyčių ir sojų pad...

Skaityti daugiau

29.01.2025 laikas 22:32 Receptai Cepelinai: Tradicija ir Naujovės
Cepelinai – tai ne tik tradicinis lietuviškas patiekalas, bet ir kulinarinės kūrybos laukas. Nuo klasikinių mėsos įdarų iki vegetariškų ir net desertinių variantų, šiame straipsnyje atskleisime, kaip galite pritaikyti cepelinus pr...

Skaityti daugiau

02.02.2025 laikas 21:11 Meilė ir Savęs Pažinimas
Meilė - tai ne tik jausmas, kurį jaučiame kitam žmogui, bet ir kelionė į save. Prieš atrandant meilę su kitu, svarbu išmokti mylėti save, siekti savo svajonių bei branginti tuos, kurie jau yra mūsų gyvenime. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip šie žing...

Skaityti daugiau

31.01.2025 laikas 18:55 Ausų Skausmas: Simptomai ir Gydymas

Ausų skausmas, arba otalgija, gali rimtai paveikti jūsų gyvenimo kokybę. Šis straipsnis padės atpažinti simptomus, suprasti gydymo galimybes, įskaitant tiek medicininius metodus, tiek liaudies medicinos priemones, bei pasidalins patarimais, kaip i...

Skaityti daugiau

31.01.2025 laikas 18:26 Kelionė į paralelines visatas: teorija ir praktika
Kas, jei egzistuoja pasauliai, kurie skiriasi nuo mūsų realybės? Šiuolaikinės fizikos teorijos, tokios kaip infliacijos teorija ir daugelio pasaulių kvantinės mechanikos interpretacija, siūlo, kad paralelinės visatos gali būti daugiau nei tik mokslin...

Skaityti daugiau

31.01.2025 laikas 18:12 Žmogaus skrydis: 6 metrų sparnų paslaptis
Žmonės visada svajojo apie galimybę skristi kaip paukščiai. Bet ar žinote, kokio dydžio sparnai mums prireiktų? Mokslininkai iš Šiaurės Karolinos universiteto atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad vidutinio ūgio ir svorio žmogui reikėtų net 6 metrų plo...

Skaityti daugiau

30.01.2025 laikas 07:42 Šaltalankių aliejus: grožiui ir sveikatai
Šaltalankių aliejus – tai ne tik gamtos dovana, bet ir senovės išmintis, kuria naudojosi net graikai. Nors mitai apie regos atkūrimą lieka istorijoje, šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad šaltalankių aliejus teikia daugybę naudos mūsų grožiui ir sve...

Skaityti daugiau