Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Gegužės » 28

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu.

Mentė – universaliai paruošiama

Kiaulieną lietuviai vertina nuo seno, todėl nenuostabu, kad ši mėsa yra iki šiol labiausiai mėgstama tinklo pirkėjų. Kiauliena populiariausia išlieka ir šiltuoju metų laiku. Be kiaulienos neįsivaizduojamas grilio sezonas.

Mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.

„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.

Kaip troškinti mentę?

G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.

Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau. 

Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.

Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. Mėsos technologas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.

Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.

Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.

G. Bačkovas dalijasi ir keliais receptais, kuriuose panaudosite plėšytą kiaulieną.

Mėsainiai su plėšyta kiauliena

Mėsainiams jums reikės:

Mėsainiams skirtų paskrudintų bandelių

Mėgstamų padažų

Plėšytos kiaulienos

Salotoms:

Šviežių kalendros lapų

Susmulkinto kopūsto ir morkos

Šaukštelio majonezo

Šaukštelio grietinės

Druskos ir pipirų

Gaminame:

Kalendrų lapus sumaišykite su kopūstais ir morkomis. Dėkite šaukštą majonezo, grietinės, viską pagardinkite druska pipirais ir išmaišykite. Paskrudintas bandeles patepkite mėgstamais padažais, dėkite plėšytą kiaulieną, ant kiaulienos dėkite paruoštas salotas ir viską uždenkite kita bandele.

Buritos su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Tortilijų lakštų

Plėšytos kiaulienos

Puodelio susmulkinto čederio sūrio

Puodelio išvirtų ryžių

Mėgstamų daržovių

Padažui:

1 šaukšto sviesto

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1/3 puodelio smulkiai pjaustyto svogūno

3 šaukštų miltų

Pusės puodelio vištienos sultinio

Susmulkinto čili pipiro

1/2 arbatinio šaukštelio kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/4 arbatinio šaukštelio druskos

1/2 stiklinės grietinės

1/2 puodelio susmulkinto čederio

Susmulkintos šviežios kalendros

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepimo skardą apipurkškite aliejumi. Kiaulieną, ryžius, daržoves ir sūrį tolygiai sudėliokite ant tortilijų susukite dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol buritai yra orkaitėje, vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinę spalvą. Į puodą suberkite miltus – viską gerai išmaišykite ir apie minutę pavirkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį, suberkite čili, kmynus, česnako miltelius ir druską ir kelias minutes pavirkite. Galiausiai prieš baigiant virti įmaišykite grietinės ir sūrio. Padažą patiekite su buritais, viską apibarstykite šviežia kalendra.

Čili su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Plėšytos kiaulienos

2 šaukštų rudojo cukraus

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1 arbatinio šaukštelis druskos

1 arbatinio šaukštelio pipirų

1 arbatinio šaukštelio čili miltelių

½ arbatinio šaukštelio kmynų

Mažo raudonojo susmulkinto svogūno

Jautienos sultinio

Susmulkintų pomidorų savo sultyse

Pupelių

Šaukšto grietinės

Šviežios kalendros

Gaminame:

Į puodą supilkite sultinį, dėkite plėšytą kiaulieną ir pomidorus. Tuomet pakepinkite svogūną. Svogūną, pupeles sudėkite į puodą, kuriame verda kiauliena. Galiausiai sudėkite visus prieskonius ir šiek tiek patroškinkite. Patiekite su šaukštu grietinės ir šviežia kalendra. Skanaus!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:38 Šokiruojantis pavojus: Ilinojus pasidavė globaliam elitui ir legalizavo eutanaziją SB 1950!
Ilinojaus valstija pasidavė spaudimui iš globalių elitų ir priėmė asistuojamos savižudybės įstatymą SB 1950, oficialiai legalizuodama eutanaziją ir gydytojų padedamą savižudybę valstijoje. Šis įstatymas seka Kanados pėdomis, kur eutanazija tapo tokia...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:22 FDA pripažino – COVID vakcinos NUŽUDĖ mažiausiai 10 vaikų! Griežtesnės taisyklės visiems skiepams
Šokiruojantis atradimas JAV Maisto ir vaistų administracijoje (FDA): vidinis nutekintas memo atskleidžia, kad COVID-19 vakcinos tiesiogiai sukėlė mažiausiai 10 Amerikos vaikų mirtis! FDA vakcinų padalinio vadovas dr. Vinay Prasad, peržiūrėjęs 96 mirč...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:11 FDA ketina pridėti griežčiausią saugos įspėjimą apie Covid vakcinas
Ar žinote, kad eksperimentiniai COVID skiepai, kurie buvo primesti milijonams žmonių per vadinamąją „pandemiją“, pagaliau sulauks griežčiausio FDA įspėjimo? Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) ruošiasi pridėti „juodosios dėžutės“...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 13:20 Paslėptas Pavojus Kavos Puodelyje: Vėžį Sukeliantys Toksinai Net Ekologiškoje Kavoje!

Kava – vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje, vertinamas už kofeino energiją ir nepakartojamą skonį. Tačiau ar žinote, kad ji slepia tamsią pusę? Naujausias 2025 m. rugpjūčio tyrimas, atliktas „Clean Label Project“, atskleidė šok...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 11:45 Šokiruojantis pavojus Prancūzijoje: Gambijos migrantas išprievartavo bėgiojančią moterį ir bandė dar vieną
Prancūzijoje moterims vis pavojingiau net paprasčiausiai išeiti pabėgioti ar važiuoti metro – paprastas pasivaikščiojimas gali virsti košmaru ir mirties baime. 21 metų migrantas iš Gambijos suimtas už 31 metų prancūzės išprievartavimą Lilio mieste, o...

Skaityti daugiau