Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Gegužės » 28

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai?

Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu.

Mentė – universaliai paruošiama

Kiaulieną lietuviai vertina nuo seno, todėl nenuostabu, kad ši mėsa yra iki šiol labiausiai mėgstama tinklo pirkėjų. Kiauliena populiariausia išlieka ir šiltuoju metų laiku. Be kiaulienos neįsivaizduojamas grilio sezonas.

Mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.

„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.

Kaip troškinti mentę?

G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.

Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau. 

Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.

Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. Mėsos technologas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.

Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.

Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.

G. Bačkovas dalijasi ir keliais receptais, kuriuose panaudosite plėšytą kiaulieną.

Mėsainiai su plėšyta kiauliena

Mėsainiams jums reikės:

Mėsainiams skirtų paskrudintų bandelių

Mėgstamų padažų

Plėšytos kiaulienos

Salotoms:

Šviežių kalendros lapų

Susmulkinto kopūsto ir morkos

Šaukštelio majonezo

Šaukštelio grietinės

Druskos ir pipirų

Gaminame:

Kalendrų lapus sumaišykite su kopūstais ir morkomis. Dėkite šaukštą majonezo, grietinės, viską pagardinkite druska pipirais ir išmaišykite. Paskrudintas bandeles patepkite mėgstamais padažais, dėkite plėšytą kiaulieną, ant kiaulienos dėkite paruoštas salotas ir viską uždenkite kita bandele.

Buritos su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Tortilijų lakštų

Plėšytos kiaulienos

Puodelio susmulkinto čederio sūrio

Puodelio išvirtų ryžių

Mėgstamų daržovių

Padažui:

1 šaukšto sviesto

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1/3 puodelio smulkiai pjaustyto svogūno

3 šaukštų miltų

Pusės puodelio vištienos sultinio

Susmulkinto čili pipiro

1/2 arbatinio šaukštelio kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/4 arbatinio šaukštelio druskos

1/2 stiklinės grietinės

1/2 puodelio susmulkinto čederio

Susmulkintos šviežios kalendros

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepimo skardą apipurkškite aliejumi. Kiaulieną, ryžius, daržoves ir sūrį tolygiai sudėliokite ant tortilijų susukite dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol buritai yra orkaitėje, vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinę spalvą. Į puodą suberkite miltus – viską gerai išmaišykite ir apie minutę pavirkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį, suberkite čili, kmynus, česnako miltelius ir druską ir kelias minutes pavirkite. Galiausiai prieš baigiant virti įmaišykite grietinės ir sūrio. Padažą patiekite su buritais, viską apibarstykite šviežia kalendra.

Čili su plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Plėšytos kiaulienos

2 šaukštų rudojo cukraus

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1 arbatinio šaukštelis druskos

1 arbatinio šaukštelio pipirų

1 arbatinio šaukštelio čili miltelių

½ arbatinio šaukštelio kmynų

Mažo raudonojo susmulkinto svogūno

Jautienos sultinio

Susmulkintų pomidorų savo sultyse

Pupelių

Šaukšto grietinės

Šviežios kalendros

Gaminame:

Į puodą supilkite sultinį, dėkite plėšytą kiaulieną ir pomidorus. Tuomet pakepinkite svogūną. Svogūną, pupeles sudėkite į puodą, kuriame verda kiauliena. Galiausiai sudėkite visus prieskonius ir šiek tiek patroškinkite. Patiekite su šaukštu grietinės ir šviežia kalendra. Skanaus!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
26.12.2024 laikas 11:19 Receptai Skanios varškės spurgos: lengvas receptas kiekvienam!
Varškės spurgos – tai šiltas ir jaukus klasikinis desertas, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jos puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek užkandžiams ar net šventinėms progoms. Šiame straipsnyje pateiksime paprastą ir skanų r...

Skaityti daugiau

26.12.2024 laikas 11:12 Receptai Skanus varškės apkepas: paprastas receptas kiekvienam
Varškės apkepas – tai tradicinis patiekalas, kuris džiugina tiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdis. Šis desertas yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas, o ingredientai dažnai jau būna jūsų virtuvėje. Šiame straipsnyje pasidali...

Skaityti daugiau

26.12.2024 laikas 11:06 Receptai Kiaušinienė su šonine: greitas ir skanus receptas
Kiaušinienė su šonine – tai ne tik paprastas, bet ir labai skanus patiekalas, kuris puikiai tinka bet kuriuo paros metu. Šis receptas yra greitas ir lengvai pagaminamas, tad net ir skubantys rytą galės pasimėgauti gardžiais pusryč...

Skaityti daugiau

27.12.2024 laikas 19:02 Mūsų santuokos išbandymai: kaip susidoroti su draugų pavydumu
Šiandieniniame pasaulyje, kur santykiai gali būti įtempti ir sudėtingi, svarbu turėti tvirtą pagrindą ir atvirą komunikaciją su partneriu. Aš ir mano vyras, po 8 metų santuokos, susidūrėme su išbandymais, kurie išryškino mūsų ryšio stiprumą. Ši istor...

Skaityti daugiau

27.12.2024 laikas 11:27 Visuomenės sveikatos ekspertai prognozuoja mirtiną „“keturgubą“ epidemiją šią žiemą

Šią žiemą visuomenės sveikatos pareigūnai išreiškia didelį nerimą dėl galimos keturšalės epidemijos, apimančios COVID-19, gripą, RSV ir norovirusą. Šie virusai kelia grėsmę milijonams žmonių, todėl svarbu žinoti, kaip apsisaugoti ir ką daryti, jei...

Skaityti daugiau

27.12.2024 laikas 10:59 Nostradamas ir jo pranašystės: kas laukia pasaulio 2025 m.?
Nepaisant to, kad nuo garsaus prancūzų astrologo Mišelio de Nostradamo mirties praėjo 458 metai, jo pranašystės ir toliau intriguoja žmones visame pasaulyje. Laukdami 2025 m., ekspertai atkreipia dėmesį į keletą Nostradamo prognozių, kurios gali turė...

Skaityti daugiau

27.12.2024 laikas 10:26 Kelionės laiku: kas atsitinka su atmintimi ir tikrove?
Keliauti laiku - tai idėja, kuri žavi žmones jau dešimtmečius. Ką darytumėte, jei turėtumėte galimybę pamatyti istorijos akimirkas ar sutikti didžiuosius mąstytojus? Tačiau ką daryti, jei grįžę į dabartį negalėtumėte prisiminti savo nuotykių? Naujame...

Skaityti daugiau

27.12.2024 laikas 10:06 Mokslininkai įspėja apie veidrodinės gyvybės kūrimo pavojus
Šiuolaikinėje mokslo srityje veidrodinės molekulės kelia vis didesnį susidomėjimą, tačiau kartu ir didelį susirūpinimą. Grupė žymiausių mokslininkų ragina visuomenę rimtai apsvarstyti galimas rizikas, susijusias su naujų gyvybės formų kūrimu, remiant...

Skaityti daugiau