Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Sode gali pasirodyti vaisinės muselės

Sode gali pasirodyti vaisinės muselės

Nuo 2019 m. Lietuvoje stebėsena atliekama ir dėl prioritetinių kenkėjų sąraše esančios vaisinės muselės Rhagoletis pomonella. 2019 m. patikrintos 82, 2020 m. – 84, 2021 m. – 76 vietos. Šiais metais numatyta patikrinti 60, o 2023 m. – 40 vietų. Stebėsena vykdoma visuose Lietuvos regionuose ir iki šiol minėtų vaisinių muselių židinių neaptikta.

Rhagoletis pomonella – tai nedidelės, nuo 3,9 iki 5,2 mm ilgio muselės, turinčios juodos spalvos kūną ir rudos spalvos galvą bei kojas. Pagrindinis skiriamasis šių muselių požymis – ant antsparnių matomos zigzago formos juostos.

Muselės kiaušinėliai balti, pailgi, maždaug 0,7 mm ilgio. Lervos yra balkšvos spalvos, bekojės, segmentuotos, subrendusios gali siekti 7 mm. Lėliukės yra 5 mm ilgio ir 2 mm pločio, ovalios, gelsvai rudos spalvos.

Dažniausiai pažeidžia Crateagus spp. (gudobeles) ir Malus spp. (obelis) genties augalus. Gali pažeisti ir Rosa spp. (rožes), Pyrus spp. (kriaušes), Prunus spp. (slyvas) genties augalus.

Rhagoletis pomonella natūraliai paplitusi rytinėje Šiaurės Amerikos dalyje ir Meksikoje, tačiau išplito Šiaurės Amerikoje nuo Meksikos iki pietinių Kanados provincijų. Kituose žemynuose šis kenkėjas nėra aptinkamas.

Patelėms padėjus kiaušinėlius vaisiuje, ant jo odelės susiformuoja nedidelės, įdubusios šviesios spalvos skylutės. Dėl to vaisiai pamažu deformuojasi, praranda savo prekinę išvaizdą.

Lervos minta vaisiaus viduje, todėl juos prapjovus galima pastebėti susiformavusias rudos spalvos pažaidas, lervų paliktus maitinimosi takus, pačias lervas.

Kitas požymis, parodantis kad vaisiai gali būti užkrėsti šiuo kenkėju, yra anksti sunokę ir ant žemės nubyrėję vaisiai. Tokie vaisiai paruduoja ir pradeda pūti. Lervos suformuoja išėjimo angas, aplink kurias susidaro puvinys. Apžiūrint vaisius taip pat galima pamatyti Rhagoletis pomonella būdingų veiklos požymių.

Suaugėlius aptikti padeda lipnios gaudyklės, kurios yra kabinamos ant augalų šeimininkų birželio–rugsėjo mėnesiais.

Lietuvoje, vykdant stebėseną, šiems kenkėjams (kenksmingiesiems organizmams) aptikti lipnios gaudyklės naudojamos nuo 2021 metų. Praėjusiais metais buvo pakabinta 10, šiais metais – 20 gaudyklių. 2023 metais taip pat numatyta pakabinti 20 lipnių gaudyklių.

Tikėtini užsikrėtimo keliai patekti šiam kenkėjui į Lietuvą yra komercinės siuntos ar pavienių keliautojų gabenami augalai. Jeigu augalas gabenamas su dirvožemiu, yra didelė galimybė kenkėjams slėptis lėliukės stadijoje.

Norint apsisaugoti nuo vaisinių muselių, Malus genties vaisiai gali būti importuojami iš tų trečiųjų šalių, teritorijų arba gamybos vietų, kurias kilmės valstybės nacionalinė augalų apsaugos organizacija pripažino neužkrėstomis Rhagoletis pomonella. Dar vienas būdas saugiai importuoti vaisius, jei vaisiai po derliaus nuėmimo apdorojami šalčiu.

Fitosanitarinės priemonės, norint apsaugoti savo sodus nuo vaisinių muselių – užkrėstų vaisių, taip pat laukinių, neprižiūrimų augalų naikinimas.

Visuomenę pastebėjus anksčiau nematytus kenkėjus ar augalų ligų požymius, prašome kreiptis į Augalininkystės tarnybos regioninį skyrių arba informuoti Fitosanitarijos skyrių.

Parengta pagal VAT


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
27.10.2019 laikas 19:29 Migdolų riešutų aliejus

Migdolų aliejuje daugiausiai randama mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9, šiek tiek polinesočiųjų Omega-6, reikalingų , vitamino E, galinčio padėti atitolinti senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui.

...

Skaityti daugiau

14.03.2024 laikas 10:18 Ką daryti, jei Amalai užaugo ant vaismedžių?
Ant medžių dažniausiai aptinkama žiemą, kai nukrenta tanki lapija ir kraštovaizdis tampa vienspalvis. Šakose įstrigę gelsvai žali rutuliukai yra gražūs, bet kai jie pasirodo sode, kyla klausimas: ar vaismedžiams kažkas atsitiko? Kaip galime jiems padėti?...

Skaityti daugiau

11.08.2019 laikas 10:47 Margainių sėklų aliejus

Margainių aliejus naudojamas kosmetikoje kaip efektyvi odos ir plaukų maitinimo ir drėkinimo priemonė, ypač rekomenduojamas nudegimų, žaizdelių pažeistai odai prižiūrėti, pleiskanotai, sausai, ir probleminei odai, plaukų bei nagų stiprinimui ir augimui gerinti, vystančios, senstančios odos prieži...

Skaityti daugiau

24.03.2023 laikas 08:40 8 daržovės, kurias galite nusipirkti vieną kartą ir auginti amžinai
Pabandykite namuose pasistatyti šį mažą šiltnamį - jis kasdien suteiks jums energijos suteikiančių vitaminų

Skaityti daugiau

07.08.2020 laikas 20:13 Pelkinis Gailis. Gailio Poveikis Sveikatai (Ledum Palustre)
Pelkinis gailis - Ledum palustre L. - tai nuolat žaliuojantis, daugiametis, iki 1 m aukščio užaugantis krūmas. Lapai lancetiški arba linijiški, blizgančiu paviršiumi. Auga pušynuose, durpynuose, paplitęs visoje Lietuvoje....

Skaityti daugiau