Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Rugiagėlės žydi ne vien mėlynai

Rugiagėlės žydi ne vien mėlynai

Daugumai daugiamečių augalų būdingas gana trumpas žydėjimo laikotarpis, kuris trunka tik kelias savaites. Žinoma, kai kurios augalų rūšys ir veislės šios taisyklės nesilaiko, jų žydėjimo periodas gali būti ilgesnis.

Siekiant gausaus ir efektingo augalų žydėjimo, derėtų nepamiršti vienmečių gėlių. Šių augalų gyvavimo ciklas trunka vieną vegetacijos sezoną. Dažniausiai gyvena 2–5 mėnesius. Per šį laikotarpį augalas užauga, gausiai žydi ir stengiasi subrandinti kuo daugiau sėklų. Jei kurdami gėlyną daugiametes gėles derinsime su vienmetėmis vasaros gėlėmis – nenutrūkstamas žydėjimo festivalis garantuotas.

Galima susikurti ir žydinčią gėlių pievą ar lysvę iš vienmečių gėlių sėklų mišinio, kuris pritrauks drugelius ir vabzdžius apdulkintojus. Žydinčia pieva galima apželdinti šlaitus ir sunkiai pasiekiamas vietas sklype, norint sukurti kuo natūralesnį gėlyną. Nuo sėjos iki žydėjimo pradžios liks trumpas laiko tarpas laukti, kol sužydės mišinys.

Vilniaus universiteto Botanikos sode taip pat galima pamatyti šiuo metu žydinčią vienmečių augalų lysvę, kuri sėjama dirvos gerinimui. Ją rasite „Jurginų kalnelyje“. Pasirinktas tik vienmečių gėlių mišinys, kad baigus žydėjimui būtų galima užarti ir pasėti sideratus.

Šioje lysvėje galima pasigrožėti rugiagėlėmis (lot. Centaurea cyanus), kurios žydi ne vien mėlynai, linais (lot. Linum), aguonomis birulėmis (lot. Papaver rhoeas), kosmėjomis (lot. Cosmos), kaliforninėmis ešolcijomis (lot. Eschscholtzia californica), ežeiniais (lot. Echium), dviragėmis leukonijomis (lot. Matthiola bicornis), dailiosiomis klarkijomis (lot. Clarkia unguiculata), naktižiedėmis (lot. Silene), bitinėmis facelijomis (lot. Phacelia tanacetifolia), darželinėmis rožūnėmis (lot. Lavatera trimestris), raugėmis (lot. Agrostemma), vainikinėmis skaistažiedėmis (lot. Glebionis coronaria), linažolėmis (lot. Linaria) ir pan. Šių augalų žiedai džiugins maždaug iki rudens.

Valstietis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
24.03.2023 laikas 08:40 8 daržovės, kurias galite nusipirkti vieną kartą ir auginti amžinai
Pabandykite namuose pasistatyti šį mažą šiltnamį - jis kasdien suteiks jums energijos suteikiančių vitaminų

Skaityti daugiau

14.04.2023 laikas 09:13 Parduotuvėje pirkti nereikės: kaip sėti petražoles, kad derlius būtų gausus
Daržovių sezonas jau beveik prasidėjo, o tai reiškia, kad laikas pradėti galvoti, kaip sėti petražoles darže. Kad jau nuo gegužės mėnesio galėtumėte mėgautis kvapniais žalumynais, galite pasinaudoti daržininkų išbandytais metodais, kaip nuspręsti, kur ir kaip sodinti petražoles....

Skaityti daugiau

10.11.2023 laikas 08:36 Kaip auginti česnaką vandens butelyje?
Dėl šios paprastos gudrybės česnako daigų turėsite vos per 30 dienų. Tai – greitas ir efektyvus česnako auginimo būdas. Be to, panaudosite nereikalingus plastikinius butelius.

Skaityti daugiau

09.08.2022 laikas 08:56 Kodėl patyrę sodininkai „sūdo“ svogūnus darže?
Turėti savo žalumynų sode ar bent balkone yra ypatingas malonumas. Visada šviežias ir traškus, paruoštas dėti į salotas arba tiesiog kaip užkandis prie bet kokio patiekalo – svogūnas yra tikrai geras pasirinkimas....

Skaityti daugiau

11.03.2020 laikas 08:03 Nakvišų Sėklų Aliejus. Kur Naudoti?

Nakvišų aliejus ypač naudingas odai, nes gerina jos medžiagų apykaitą, saugo nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Šis aliejus labiausiai rekomenduojamas dermatito, žvynelinės, egzemos ar alerginių reakcijų pažeistos odos priežiūrai, sausai, jautriai, sudirgintai, niežtinčiai odai ir ne tik....

Skaityti daugiau