Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Sodas

Valgomieji sausmedžiai – viena perspektyviausių kultūrų

Valgomieji sausmedžiai – viena perspektyviausių kultūrų

Jeigu kas paklaustų, kokia uoginė kultūra šį sezoną labiausiai nustebino ir nudžiugino, nedvejodamas pasakyčiau – tai valgomasis, tiksliau, melsvauogis sausmedis. Jau daugeliui sodininkų tai senokai pažįstamas uogakrūmis. Bet pradžiai, vis dėlto, truputis žinių apie sausmedžius. 

Pasaulyje jų priskaičiuojama apie 180 rūšių, nemažai hibridų ir daug išvestų veislių. Tai krūmai arba vijokliai, daugiausia paplitę Šiaurės pusrutulio zonoje, itin daug rūšių Kinijoje, Rusijoje, Š. Amerikoje. Pas mus šalyje natūraliai auga tik viena rūšis – paprastasis sausmedis, kuris aptinkamas miškuose. Tai krūmas, subrandinantis raudonas uogas, kurios, kaip ir visos augalo dalys, yra nuodingos. Gėlininkai augina keletą vijoklinių sausmedžių rūšių su gana dekoratyviais kvapniais vamzdiškais žiedais, išskiriančiais daug nektaro, kuriuos vakarais aplanko drugeliai sfinksai. Amerikoje žydinčių sausmedžių žiedų nektaru maitinasi kolibriai. O mus labiausiai domina kultūriniai valgomieji sausmedžiai, subrandinantys valgomas uogas.

sausmedžiai, ūkininkas, sodas, uogos

Pas mus valgomieji sausmedžiai pradėjo plisti dėl labai ankstyvo uogų prinokimo. Priklausomai nuo pavasario, uogos prinoksta gegužės trečioje dekadoje – birželio pradžioje. Tų pirmųjų valgomų sausmedžių veislių uogos yra nors ir gana saldžios, bet smulkutės ir greitai nubyrančios nuo krūmo. Tokius kelis sausmedžius teko auginti prieš kokius 15 metų, kurie ir po šiai dienai likę. Valgomieji sausmedžiai yra gana ilgaamžiai, dera 20–30 metų. Prieš ketvertą metų įsigijau 12 įvairių veislių valgomojo sausmedžių sodinukų ir jau nuo kitų metų jie pradėjo derėti, o šiemet ypatingai gausiai užderėjo. Uogos stambios, iki 2–3 g, ilgai išsilaiko ant krūmelių, kai kurių veislių – net iki liepos vidurio. Savo vertingų medžiagų sudėtimi niekuo nenusileidžia šilauogėms. Turi netgi pranašumų prieš jas. Be to, ženkliai mažiau reikalauja sąnaudų sodinimo vietų paruošimui, lengviau galima padauginti, pakelia didelius šalčius, pavasarines šalnas – iki 6–7 laipsnių. Net tik sėklomis, bet gerai įsišaknija ir žaliaisiais auginiais dirbtiniame rūke. Kas jau augina, žino, kad ką tik pamėlynavusios uogos dar nereiškia, jog jos jau yra prinokusios, reikia palaukti savaitę ar pusantros, kol visiškai prinoks. 

Ko iki idealumo trūksta šiai kultūrai? Ogi visai nedaug. Ko gero, užtektų poros ne itin sudėtingų „korekcijų“. Pirmiausia, galėtų būti saldesnės. Manau, selekcininkams tai nesudėtinga padaryti, be to, yra jau ir gana saldžių veislių. Kaip minėta, nereikia skubėti skinti uogas, nors spalva rodo, kad tarsi jos ir prinokusios.  Rimtesnė problema – pasiekti, kad uogos būtų standesnės, turėtų storesnę odelę. Kad tai uogos labai vertingos, galima spręsti pagal paukščius. Pastebėjau, kad sausmedžių uogas labai mėgsta juodieji strazdai, tuomet net beveik neliečia šalia derančių braškių. Prieš keletą metų Vilniuje, VU Kairėnų botanikos sode, teko stebėti: kai sausmedžiai noko, juose masiškai „ganėsi“ varnėnai. 

Norint savo sklype turėti valgomųjų sausmedžių, geriausia jų įsigyti rudenį, nes pavasarį anksti prasideda jų vegetacija, ir jie nemėgsta persodinimų. Tai tikrai labai populiarėjanti sodo kultūra, nes šviežios uogos (galima džiovinti, užšaldyti) arba iš jų pagamintos uogienės, kompotai ir vynas, tikiu, didžiajai daugumai turėtų patikti.

Pranas ZUBRICKAS

https://www.mignalina.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
27.03.2019 laikas 08:20 Juodgrūdžių sėklų (juodųjų indiškų kmynų) aliejus
Juodgrūdžių aliejuje gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač Omega-6 riebalų rūgšties, teigiamai veikiančios plaukų augimą,   gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, augalinių sterolių, flavonoidų, aminorūgščių, ir daugybė kitokių biologiškai aktyvių ...

Skaityti daugiau

09.08.2020 laikas 18:27 Dviskiautis Ginkmedis (Ginkgo biloba) Ginkmedžio poveikis
Dviskiautis ginkmedis (lot. Ginkgo biloba) - tai vasarą žaliuojantis lapuotis medis, užaugantis iki 40 metrų aukščio. Lapai vėduoklės formos, ilgakočiai, šviežiai žalios spalvos. Medžio žievė rudos spalvos ir turi stambias raukšles. Dviskiautis ginkmedis, ginkmedžio nauda, kuo vertingas ginkmedis, ...

Skaityti daugiau

15.03.2024 laikas 16:57 Galinga vaistų karalienė kurpeles (aconitum)

Apie kurpeles (aconitum) nuo seno sklando daugybė legendų ir pasakojimų, Lotyniškas pavadinimas kilęs iš graikiškų žodžių “žmogžudystė” ir “ietis” Senovės Graikijoje buvo tikima, kad kurpelės išaugo iš nuodingų Cerberio seilių.

...

Skaityti daugiau

11.03.2020 laikas 07:34 Moringų Aliejus. Kur Naudoti?

Moringų aliejus (dėl sudėtyje esančios beheno sočiosios riebalų rūgšties angliškai dažnai vadinamas ben ar behn aliejumi), itin gausus mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9, o taip pat polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-6 ir Omega-3, augalinių sterolių, vitamino E bei kitų antioksidantų, kurių d...

Skaityti daugiau

28.07.2020 laikas 13:47 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare gaertn) Liaudies medicinos receptai

Žiedai balti, susitelkę į skėčio pavidalo žiedynus. Vaisius - atvirkščiai kiaušiniškas, su koteliu, sudarytas iš dviejų merikarpių, padengtas smulkiais plaukeliais, skeltinis. Augalo gimtinė yra Viduržemio jūros šalys. Kultivuojamas pietų Europoje, Egipte, Ispanijoje, Turkijoje. Lietuvoje savaime...

Skaityti daugiau