Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Valgomieji sausmedžiai – viena perspektyviausių kultūrų

Valgomieji sausmedžiai – viena perspektyviausių kultūrų

Jeigu kas paklaustų, kokia uoginė kultūra šį sezoną labiausiai nustebino ir nudžiugino, nedvejodamas pasakyčiau – tai valgomasis, tiksliau, melsvauogis sausmedis. Jau daugeliui sodininkų tai senokai pažįstamas uogakrūmis. Bet pradžiai, vis dėlto, truputis žinių apie sausmedžius. 

Pasaulyje jų priskaičiuojama apie 180 rūšių, nemažai hibridų ir daug išvestų veislių. Tai krūmai arba vijokliai, daugiausia paplitę Šiaurės pusrutulio zonoje, itin daug rūšių Kinijoje, Rusijoje, Š. Amerikoje. Pas mus šalyje natūraliai auga tik viena rūšis – paprastasis sausmedis, kuris aptinkamas miškuose. Tai krūmas, subrandinantis raudonas uogas, kurios, kaip ir visos augalo dalys, yra nuodingos. Gėlininkai augina keletą vijoklinių sausmedžių rūšių su gana dekoratyviais kvapniais vamzdiškais žiedais, išskiriančiais daug nektaro, kuriuos vakarais aplanko drugeliai sfinksai. Amerikoje žydinčių sausmedžių žiedų nektaru maitinasi kolibriai. O mus labiausiai domina kultūriniai valgomieji sausmedžiai, subrandinantys valgomas uogas.

sausmedžiai, ūkininkas, sodas, uogos

Pas mus valgomieji sausmedžiai pradėjo plisti dėl labai ankstyvo uogų prinokimo. Priklausomai nuo pavasario, uogos prinoksta gegužės trečioje dekadoje – birželio pradžioje. Tų pirmųjų valgomų sausmedžių veislių uogos yra nors ir gana saldžios, bet smulkutės ir greitai nubyrančios nuo krūmo. Tokius kelis sausmedžius teko auginti prieš kokius 15 metų, kurie ir po šiai dienai likę. Valgomieji sausmedžiai yra gana ilgaamžiai, dera 20–30 metų. Prieš ketvertą metų įsigijau 12 įvairių veislių valgomojo sausmedžių sodinukų ir jau nuo kitų metų jie pradėjo derėti, o šiemet ypatingai gausiai užderėjo. Uogos stambios, iki 2–3 g, ilgai išsilaiko ant krūmelių, kai kurių veislių – net iki liepos vidurio. Savo vertingų medžiagų sudėtimi niekuo nenusileidžia šilauogėms. Turi netgi pranašumų prieš jas. Be to, ženkliai mažiau reikalauja sąnaudų sodinimo vietų paruošimui, lengviau galima padauginti, pakelia didelius šalčius, pavasarines šalnas – iki 6–7 laipsnių. Net tik sėklomis, bet gerai įsišaknija ir žaliaisiais auginiais dirbtiniame rūke. Kas jau augina, žino, kad ką tik pamėlynavusios uogos dar nereiškia, jog jos jau yra prinokusios, reikia palaukti savaitę ar pusantros, kol visiškai prinoks. 

Ko iki idealumo trūksta šiai kultūrai? Ogi visai nedaug. Ko gero, užtektų poros ne itin sudėtingų „korekcijų“. Pirmiausia, galėtų būti saldesnės. Manau, selekcininkams tai nesudėtinga padaryti, be to, yra jau ir gana saldžių veislių. Kaip minėta, nereikia skubėti skinti uogas, nors spalva rodo, kad tarsi jos ir prinokusios.  Rimtesnė problema – pasiekti, kad uogos būtų standesnės, turėtų storesnę odelę. Kad tai uogos labai vertingos, galima spręsti pagal paukščius. Pastebėjau, kad sausmedžių uogas labai mėgsta juodieji strazdai, tuomet net beveik neliečia šalia derančių braškių. Prieš keletą metų Vilniuje, VU Kairėnų botanikos sode, teko stebėti: kai sausmedžiai noko, juose masiškai „ganėsi“ varnėnai. 

Norint savo sklype turėti valgomųjų sausmedžių, geriausia jų įsigyti rudenį, nes pavasarį anksti prasideda jų vegetacija, ir jie nemėgsta persodinimų. Tai tikrai labai populiarėjanti sodo kultūra, nes šviežios uogos (galima džiovinti, užšaldyti) arba iš jų pagamintos uogienės, kompotai ir vynas, tikiu, didžiajai daugumai turėtų patikti.

Pranas ZUBRICKAS

https://www.mignalina.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
18.01.2023 laikas 13:36 Glifosatu užteršęs gretimo sklypo savininkas turi atlyginti žalą
2023 m. sausio 12 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl žalos atlyginimo ūkininkei (ieškovei) už tai, kad jos ekologinio ūkio lauką glifosato turinčiais herbicidais užteršė gretimo sklypo savininkas ūkininkas (atsakovas)....

Skaityti daugiau

01.07.2020 laikas 18:21 Liaudies Gydytojas: Kuo Naudinga Vaistažolė Skėstalapė Grindelija?

Grindelija žydi nuo liepos iki spalio mėnesio. Auga pakelėse, pagrioviuose. Gydymo tikslais naudojami stiebai, lapai, žiedai ir šaknys. Antžeminės augalo dalys renkamos žydėjimo periodu, šaknys -pavasarį arba rudenį. Augalas pasižymi antibakteriniu aktyvumu.

...

Skaityti daugiau

11.11.2022 laikas 17:16 DIRVINIAI ASIŪKLIAI: savybės ir kontraindikacijos
Anksti pavasarį laukuose, šalikelėse, daržuose, ant geležinkelio sankasų ir kitur galima pamatyti besistiebiančius dirvinių asiūklių stiebus. Stiebeliai nešakoti, 7-25 cm aukščio.

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 10:53 Pomidorų liga, kuria serga dažnas daržininkas
„Pomidorligė“ daržininkus kamuoja ištisus metus. Net žiemą, kai lauke spaudžia minusas ir apie ryškiaspalvius pomidorus būtų galima tik susapnuoti, daržininkai jau rikiuoja sėjos planus, renkasi veisles, apžvelgia praėjusių sėkmes ir pralaimėjimus lysvėse....

Skaityti daugiau

11.10.2022 laikas 07:44 Kopūstai – neatsiejami nuo sezoninės mitybos
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu....

Skaityti daugiau