Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Kukurūzų aliejus

Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6),  didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Kukurūzai – gausus žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. Nemažai vitaminų (B, E, PP, K), gausu geležies, cinko, kalio, fosforo ir visai nedaug natrio.

Kukurūzų aliejus – malonaus kvapo ir skonio, nuo šviesiai geltonos iki rausvai rudos spalvos, išgaunamas iš kukurūzų gemalų. Dėl nemažo vitamino E kiekio aliejus naudojamas kosmetikoje, jis gerina odos elastingumą, saugo odą nuo išsausėjimo.

Kukurūzų aliejus gali būti kelių rūšių: rafinuotas dezodoruotas (bekvapis, išvalytas), rafinuotas nedezodoruotas (turintis specifinį kvapą, dalinai išvalytas) ir nerafinuotas, tamsus, šiek tiek drumstas ir savito kvapo.

Rafinuotas kukurūzų aliejus naudojamas kepimui, nes turi aukštą smilkimo temperatūrą (temperatūrą, kurioje riebalai skyla ir išsiskiria kenksmingos medžiagos), taip pat duonos produktų, majonezo, vaikų maisto produktų gamyboje.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Mūsų patarimai

Egzotiškos morkų salotos

Dubenyje suplakite 1,5 valgomojo šaukšto medaus su 1,5 šaukšto baltojo vyno acto ir 1 arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nenustodami plakti, įpilkite 1,5 – 2 šaukštus kukurūzų aliejaus, įdėkite šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero, pagal skonį druskos, maltų pipirų ir žiupsnį malto kumino. Į mišinį smulkiai įtarkuokite dvi – tris morkas. Gerai išmaišykite, pridenkite bent valandai, kad visi skoniai ir kvapai susimaišytų ir skanaukite...

Kukurūzų aliejaus pyragas

  • 4 kiaušiniai
  • 200 g rudojo cukraus
  • 120 ml šviežiai spaustų, iškoštų apelsinų sulčių
  • 50 ml pieno
  • 250 ml kukurūzų aliejaus
  • 370 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 arb. š. nutarkuotos citrinų žievelės (tik geltonosios dalies)
  • 2 arb. š. nutarkuotos apelsinų žievelės (tik oranžinės dalies)
  • Glajui
  • 100 g miltinio cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių

Kiaušinius elektriniu plakikliu plakite su cukrumi apie 10 minučių, iki purios, putotos masės. Nenustojant plakti, pamažu supilkite aliejų, apelsinų sultis ir pieną. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir nutarkuotomis citrusinių žievelėmis. Pamažu, švelniais judesiais įmaišykite į tešlą. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite apie 40 - 45 minutes. Glajui miltinį cukrų išsukite su citrinos sultimis iki tyrės ir užpilkite ant atvėsusio pyrago. Kai sustings, pjaustykite ir mėgaukitės!

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-11-30 laikas 14:51 Kokia kryptimi vystysis žemdirbystė: yra vienas svarbus momentas
Agrarinių mokslų specialistams, pažangiai mąstantiems žemdirbiams, ūkininkams kryptis kaip ir aiški – tvari žemdirbystė. Ir tam prieštarauti neigti vargu ar atrastume daug oponentų. Aukštų išmanių technologijų taikymas su dirbtinio intelekto taikymu – idealus variantas. Regis, geriau, net ir neverta...

Skaityti daugiau

2020-07-19 laikas 14:22 Daiginti kviečiai. Apie kviečių daigų vartojimo naudą

Daigintų kviečių poveikį išbandžiau prieš 30 metų. Buvau labai patenkintas poveikiu organizmui ir nuo to laiko vartoju daigintus kviečius. Noriu ir skaitytojams papasakoti apie kviečių daigus.

Skaityti daugiau

2020-12-17 laikas 15:49 Kvapieji bazilikai (Ocinum basillicum) liaudies medicinoje
Žiemą lauke vaistinių augalų nerasite, tačiau kai kuriuos jų galima auginti ant palangių. Vaistiniams augalams nereikia daug vietos: jie puikiai auga vazonuose, įvairių dydžių ir formų dėžutėse. Svarbiausia, kad talpose pakaktų vietos vystytis vaistinių ir prieskoninių augalų šaknims. Ocinum basilli...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 08:00 Kaip Teisingai Laikyti Tulpių Svogūnėlius Žiemą: Išsamus Vadovas
Tulpių svogūnėlių laikymas žiemą yra svarbus sodininkystės aspektas, leidžiantis išsaugoti gėles ateinantiems metams. Šiame straipsnyje aptariame optimalias laikymo sąlygas: medinėse dėžėse su sausu smėliu, temperatūroje +1–+4 °C ir 40–50 % drėgmėje. Taip pat paaiškiname, kaip saugoti šaldytuve, ven...

Skaityti daugiau

2019-03-20 laikas 09:20 Simondsijų (jojoba) aliejus
Simondsijų arba jojoba aliejus savo struktūra labai artimas žmogaus odos sebumui, dažnai vadinamas augaliniu vašku, todėl ypač veiksmingai ir ilgai drėkina ir maitina, subalansuoja odos riebalų pusiausvyrą, puikiai įsigeria, yra itin stabilus....

Skaityti daugiau