Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Kukurūzų aliejus

Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6),  didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Kukurūzai – gausus žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. Nemažai vitaminų (B, E, PP, K), gausu geležies, cinko, kalio, fosforo ir visai nedaug natrio.

Kukurūzų aliejus – malonaus kvapo ir skonio, nuo šviesiai geltonos iki rausvai rudos spalvos, išgaunamas iš kukurūzų gemalų. Dėl nemažo vitamino E kiekio aliejus naudojamas kosmetikoje, jis gerina odos elastingumą, saugo odą nuo išsausėjimo.

Kukurūzų aliejus gali būti kelių rūšių: rafinuotas dezodoruotas (bekvapis, išvalytas), rafinuotas nedezodoruotas (turintis specifinį kvapą, dalinai išvalytas) ir nerafinuotas, tamsus, šiek tiek drumstas ir savito kvapo.

Rafinuotas kukurūzų aliejus naudojamas kepimui, nes turi aukštą smilkimo temperatūrą (temperatūrą, kurioje riebalai skyla ir išsiskiria kenksmingos medžiagos), taip pat duonos produktų, majonezo, vaikų maisto produktų gamyboje.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Mūsų patarimai

Egzotiškos morkų salotos

Dubenyje suplakite 1,5 valgomojo šaukšto medaus su 1,5 šaukšto baltojo vyno acto ir 1 arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nenustodami plakti, įpilkite 1,5 – 2 šaukštus kukurūzų aliejaus, įdėkite šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero, pagal skonį druskos, maltų pipirų ir žiupsnį malto kumino. Į mišinį smulkiai įtarkuokite dvi – tris morkas. Gerai išmaišykite, pridenkite bent valandai, kad visi skoniai ir kvapai susimaišytų ir skanaukite...

Kukurūzų aliejaus pyragas

  • 4 kiaušiniai
  • 200 g rudojo cukraus
  • 120 ml šviežiai spaustų, iškoštų apelsinų sulčių
  • 50 ml pieno
  • 250 ml kukurūzų aliejaus
  • 370 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 arb. š. nutarkuotos citrinų žievelės (tik geltonosios dalies)
  • 2 arb. š. nutarkuotos apelsinų žievelės (tik oranžinės dalies)
  • Glajui
  • 100 g miltinio cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių

Kiaušinius elektriniu plakikliu plakite su cukrumi apie 10 minučių, iki purios, putotos masės. Nenustojant plakti, pamažu supilkite aliejų, apelsinų sultis ir pieną. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir nutarkuotomis citrusinių žievelėmis. Pamažu, švelniais judesiais įmaišykite į tešlą. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite apie 40 - 45 minutes. Glajui miltinį cukrų išsukite su citrinos sultimis iki tyrės ir užpilkite ant atvėsusio pyrago. Kai sustings, pjaustykite ir mėgaukitės!

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-04-16 laikas 14:12 Braškių tręšimas pavasarį: kaip užtikrinti gausų derlių
Braškių uogos – tikras sodo džiaugsmas, tačiau norint mėgautis sultingomis ir saldžiomis uogomis, būtina tinkamai pasirūpinti jų tręšimu pavasarį. Laiku ir tinkamai patręštos braškės ne tik duos gausų derlių, bet ir bus atsparesnės ligoms bei kenkėjams. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip paruošti bra...

Skaityti daugiau

2023-09-24 laikas 10:33 Gamtoje niekas nenaikina nukritusių lapų, bet ką su jais daro sodininkai?
Pasaulyje nėra nieko tobulesnio už mus supantį pasaulį. Čia nėra nieko nereikalingo, kiekvienas žolės stiebelis, kiekvienas lapas ir net, kaip bebūtų keista, augalų ligos atlieka savo vaidmenį šiame sudėtingame gamtos mechanizme....

Skaityti daugiau

2020-05-29 laikas 07:15 Paprastasis šaltekšnis (Frangula alnus)
Paprastasis šaltekšnis (lot. Frangula alnus) - tai krūmas arba medelis, užaugantis iki 5 m aukščio. Lapai pražanginiai, kiaušinio formos, lygiakraščiai, su lygiagrečiomis gyslomis. Šakų žievės išorinė pusė ruda, lygi, blizganti. Vaisius – mėsinga uoga. Jos neprinokusios būna žalios spalvos, o prinok...

Skaityti daugiau

2021-09-05 laikas 17:09 Vaistiniai šalavijai vaistinėlėje
Vaistiniai šalavijai (Salvia officinalis) - galingi gamtiniai antibiotikai, antivirusinė ir priešgrybelinė priemonė nuo įvairių virškinimo sistemos susirgimų.

Skaityti daugiau

2020-07-13 laikas 09:28 Petražolės – ne tik naudingos prieskoninės daržovės
Petražolių tėvyne laikomos Viduržemio jūros pakrančių šalys, o apie jų gydomąsias savybes žinojo jau senovės graikai ir romėnai. Dabar petražolės auginamos visame pasaulyje kaip populiarus prieskonis ir naudingi vaistiniai augalai....

Skaityti daugiau