Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Kukurūzų aliejus

Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6),  didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Kukurūzai – gausus žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. Nemažai vitaminų (B, E, PP, K), gausu geležies, cinko, kalio, fosforo ir visai nedaug natrio.

Kukurūzų aliejus – malonaus kvapo ir skonio, nuo šviesiai geltonos iki rausvai rudos spalvos, išgaunamas iš kukurūzų gemalų. Dėl nemažo vitamino E kiekio aliejus naudojamas kosmetikoje, jis gerina odos elastingumą, saugo odą nuo išsausėjimo.

Kukurūzų aliejus gali būti kelių rūšių: rafinuotas dezodoruotas (bekvapis, išvalytas), rafinuotas nedezodoruotas (turintis specifinį kvapą, dalinai išvalytas) ir nerafinuotas, tamsus, šiek tiek drumstas ir savito kvapo.

Rafinuotas kukurūzų aliejus naudojamas kepimui, nes turi aukštą smilkimo temperatūrą (temperatūrą, kurioje riebalai skyla ir išsiskiria kenksmingos medžiagos), taip pat duonos produktų, majonezo, vaikų maisto produktų gamyboje.

Kukurūzų aliejus, mityba, aliejus, kukurūzai

Mūsų patarimai

Egzotiškos morkų salotos

Dubenyje suplakite 1,5 valgomojo šaukšto medaus su 1,5 šaukšto baltojo vyno acto ir 1 arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nenustodami plakti, įpilkite 1,5 – 2 šaukštus kukurūzų aliejaus, įdėkite šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero, pagal skonį druskos, maltų pipirų ir žiupsnį malto kumino. Į mišinį smulkiai įtarkuokite dvi – tris morkas. Gerai išmaišykite, pridenkite bent valandai, kad visi skoniai ir kvapai susimaišytų ir skanaukite...

Kukurūzų aliejaus pyragas

  • 4 kiaušiniai
  • 200 g rudojo cukraus
  • 120 ml šviežiai spaustų, iškoštų apelsinų sulčių
  • 50 ml pieno
  • 250 ml kukurūzų aliejaus
  • 370 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 arb. š. nutarkuotos citrinų žievelės (tik geltonosios dalies)
  • 2 arb. š. nutarkuotos apelsinų žievelės (tik oranžinės dalies)
  • Glajui
  • 100 g miltinio cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių

Kiaušinius elektriniu plakikliu plakite su cukrumi apie 10 minučių, iki purios, putotos masės. Nenustojant plakti, pamažu supilkite aliejų, apelsinų sultis ir pieną. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir nutarkuotomis citrusinių žievelėmis. Pamažu, švelniais judesiais įmaišykite į tešlą. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite apie 40 - 45 minutes. Glajui miltinį cukrų išsukite su citrinos sultimis iki tyrės ir užpilkite ant atvėsusio pyrago. Kai sustings, pjaustykite ir mėgaukitės!

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-05-17 laikas 19:55 Gydomosios Kiaulpienių Šaknys
Dosnusis ruduo džiugina daržovių ir vaisių gausa. Lepindami savo skrandžius daug rečiau pagalvojame apie sveikatą bei grožį. Prisiminkime kai kurias daržininkų nelabai mėgstamas, bet naudingas šakneles, kurių pasikasti dabar pats metas....

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:34 Juodųjų Serbentų Auginimas: 10 Praktinių Patarimų Derlingam Derliui
Šiame straipsnyje dalinamės patyrusių sodininkų patarimais, kaip užtikrinti gausų derlių, padidinti uogų dydį ir net atjauninti senus krūmus. Pasiruoškite atrasti, kaip jūsų sodas gali tapti uogų rojumi!

Skaityti daugiau

2022-08-09 laikas 21:26 Sode gali pasirodyti vaisinės muselės

Nuo 2019 m. Lietuvoje stebėsena atliekama ir dėl prioritetinių kenkėjų sąraše esančios vaisinės muselės Rhagoletis pomonella. 2019 m. patikrintos 82, 2020 m. – 84, 2021 m. – 76 vietos. Šiais metais numatyta patikrinti 60, o 2023 m. – 40 vietų. Stebėsena vykdoma visuose Lietuvos ...

Skaityti daugiau

2023-03-30 laikas 17:32 Kasmet nežinau, kur dėti derlių: kuo tręšti abrikosus pavasarį
Gražus ir prižiūrėtas sodas džiugina ne tik akį, bet ir skrandį. Malonu gražią dieną pasivaikščioti medžių pavėsyje ir suvalgyti porą abrikosų. Tačiau kartais prastas derlius viską sugadina.

Skaityti daugiau

2021-05-18 laikas 07:16 Braškės: vasara kvepiančių uogų nauda grožiui ir sveikatai
Braškės yra vienos laukiamiausių sezoninių uogų, pasižyminčių nuostabiu aromatu ir puikiu skoniu. Vis dėlto, braškės yra ne tik skanios, bet taip pat ir labai naudingos, todėl jas tikrai verta įtraukti į savo mitybos racioną....

Skaityti daugiau