Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Gegužės » 15

Pienių nauda ir receptai: nuo gyvybės eliksyro iki kulinarinių šedevrų

Įvadas: Pavasarį pievose sužibusios pienės – ne tik gražus gamtos reginys, bet ir tikras sveikatos bei kulinarinių atradimų šaltinis. Šis straipsnis atskleis pienių naudą, tradicinius ir modernius receptus, liaudies medicinos paslaptis bei įdomius faktus, susijusius su šiuo augalu. Sužinokite, kaip pienės gali praturtinti jūsų virtuvę ir gyvenimą!

Pienių nauda: kodėl jos vadinamos gyvybės eliksyru?

Pienės (lot. Taraxacum officinale) nuo seno vertinamos dėl savo unikalių savybių. Jau viduramžių mokslininkas Avicena gyrė šį augalą už gydomąją galią. Pienėse gausu vitaminų (A, C, K), mineralų (geležies, kalcio, magnio) ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su uždegimais. Medicininiai tyrimai rodo, kad pienės gali padėti reguliuoti kepenų veiklą, skatinti virškinimą ir net mažinti cholesterolio kiekį.

Prancūzijoje, Austrijoje, Japonijoje ir kitose šalyse pienės auginamos specialiuose ūkiuose, o Lietuvoje jos dažnai laikomos piktžolėmis. Tačiau išmintingi sodininkai ir kulinarai žino, kad pienių lapai, žiedai ir šaknys – tikras lobis virtuvėje.

Pienių pieva su ryškiais geltonais žiedais

Įdomus faktas: pienių sąmokslo teorija Lietuvoje

Lietuvoje sklando sąmokslo teorija, kad pienės buvo tyčia „ demonizuotos“ kaip piktžolės sovietmečiu, siekiant skatinti chemikalų naudojimą žemės ūkyje. Nors įrodymų trūksta, šis mitas atspindi pienių kultūrinę reikšmę – mūsų protėviai jas naudojo ir maistui, ir medicinai. Pavyzdžiui, XIX a. lietuviai iš pienių šaknų gamindavo kavą, kuri buvo populiari kaimuose, ypač sunkmečiu.

Kulinariniai šedevrai iš pienių

Pienės – universalus ingredientas. Jų lapai puikiai tinka salotoms, žiedai – sirupams ir vynui, o šaknys – kavai ar net pyragams. Štai keli receptai, kurie nustebins net išrankiausius gurmanus.

Saulėtos pienių salotos

Reikės:

  • 100 g pienių lapų ir žiedų
  • 7 graikiškų riešutų
  • Žiupsnelio petražolių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas:

Nuplaukite pienių lapus, žiedus ir petražoles, susmulkinkite. Riešutus sutraiškykite, sumaišykite su žalumynais, pagardinkite druska ir aliejumi. Patiekite kaip gaivų garnyrą prie mėsos ar žuvies. Daugiau salotų idėjų.

Pienių šaltibarščiai

Reikės:

  • Saujos pienių lapų ir žiedų
  • Saujos dilgėlių
  • Saujos garšvų
  • Ryšelio petražolių
  • Svogūnų laiškų
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • 1 svogūno
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 šaukšto grietinės
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Žalumynus nuplaukite ir susmulkinkite. Kiaušinius ir svogūną supjaustykite, suberkite į dubenį su žalumynais. Pagardinkite druska, pipirais, užpilkite kefyru ir grietine. Gerai išmaišykite. Patiekite su karštomis bulvėmis arba rugine duona. Išbandykite kitus šaltibarščių receptus.

Pienių sirupas (medus)

Reikės:

  • 300 g pienių žiedų
  • 1 kg cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 l vandens

Gaminimas:

Žiedus nuplaukite, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant silpnos ugnies 20–30 min. Palikite per naktį. Perkoškite, nusunkite žiedlapius, į skystį berkite cukrų, citrinos sultis ir virkite 1–2 val., kol sutirštės. Įdėkite kelis žiedlapius dekoracijai. Supilkite į stiklainius. Sužinokite daugiau apie sirupus.

Liaudies medicina: pienių arbata kepenų sveikatai

Lietuvių liaudies medicinoje pienių šaknų arbata buvo naudojama kepenų ir tulžies pūslės veiklai gerinti. Receptas: 1 šaukštą džiovintų pienių šaknų užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite 10 min. Gerkite 1–2 kartus per dieną. Tyrimai patvirtina, kad pienės skatina tulžies išsiskyrimą ir mažina kepenų uždegimą.

Tradicinis patiekalas: pienių kava

Lietuvoje XIX a. pienių šaknų kava buvo populiari alternatyva tikrajai kavai. Receptas: Pavasarį ar rudenį išrautas šaknis nuplaukite, nušveiskite, supjaustykite ir džiovinkite 40 °C orkaitėje. Paskrudinkite keptuvėje, sumalkite kavamale. 1 šaukštelį miltelių užpilkite 200 ml karšto vandens. Daugiau apie alternatyvią kavą.

Ką manote apie pienių panaudojimą virtuvėje? Pasidalykite savo receptais komentaruose ir atraskite naujus skonius! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir mėgaukitės gamtos vaizdais!

Autorius: Paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 20:24, 2025-05-15
Ką manote apie pienių panaudojimą virtuvėje? Pasidalykite savo receptais komentaruose ir atraskite naujus skonius! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir mėgaukitės gamtos vaizdais!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau