Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Gegužės » 15

Pienių nauda ir receptai: nuo gyvybės eliksyro iki kulinarinių šedevrų

Įvadas: Pavasarį pievose sužibusios pienės – ne tik gražus gamtos reginys, bet ir tikras sveikatos bei kulinarinių atradimų šaltinis. Šis straipsnis atskleis pienių naudą, tradicinius ir modernius receptus, liaudies medicinos paslaptis bei įdomius faktus, susijusius su šiuo augalu. Sužinokite, kaip pienės gali praturtinti jūsų virtuvę ir gyvenimą!

Pienių nauda: kodėl jos vadinamos gyvybės eliksyru?

Pienės (lot. Taraxacum officinale) nuo seno vertinamos dėl savo unikalių savybių. Jau viduramžių mokslininkas Avicena gyrė šį augalą už gydomąją galią. Pienėse gausu vitaminų (A, C, K), mineralų (geležies, kalcio, magnio) ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su uždegimais. Medicininiai tyrimai rodo, kad pienės gali padėti reguliuoti kepenų veiklą, skatinti virškinimą ir net mažinti cholesterolio kiekį.

Prancūzijoje, Austrijoje, Japonijoje ir kitose šalyse pienės auginamos specialiuose ūkiuose, o Lietuvoje jos dažnai laikomos piktžolėmis. Tačiau išmintingi sodininkai ir kulinarai žino, kad pienių lapai, žiedai ir šaknys – tikras lobis virtuvėje.

Pienių pieva su ryškiais geltonais žiedais

Įdomus faktas: pienių sąmokslo teorija Lietuvoje

Lietuvoje sklando sąmokslo teorija, kad pienės buvo tyčia „ demonizuotos“ kaip piktžolės sovietmečiu, siekiant skatinti chemikalų naudojimą žemės ūkyje. Nors įrodymų trūksta, šis mitas atspindi pienių kultūrinę reikšmę – mūsų protėviai jas naudojo ir maistui, ir medicinai. Pavyzdžiui, XIX a. lietuviai iš pienių šaknų gamindavo kavą, kuri buvo populiari kaimuose, ypač sunkmečiu.

Kulinariniai šedevrai iš pienių

Pienės – universalus ingredientas. Jų lapai puikiai tinka salotoms, žiedai – sirupams ir vynui, o šaknys – kavai ar net pyragams. Štai keli receptai, kurie nustebins net išrankiausius gurmanus.

Saulėtos pienių salotos

Reikės:

  • 100 g pienių lapų ir žiedų
  • 7 graikiškų riešutų
  • Žiupsnelio petražolių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas:

Nuplaukite pienių lapus, žiedus ir petražoles, susmulkinkite. Riešutus sutraiškykite, sumaišykite su žalumynais, pagardinkite druska ir aliejumi. Patiekite kaip gaivų garnyrą prie mėsos ar žuvies. Daugiau salotų idėjų.

Pienių šaltibarščiai

Reikės:

  • Saujos pienių lapų ir žiedų
  • Saujos dilgėlių
  • Saujos garšvų
  • Ryšelio petražolių
  • Svogūnų laiškų
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • 1 svogūno
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 šaukšto grietinės
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Žalumynus nuplaukite ir susmulkinkite. Kiaušinius ir svogūną supjaustykite, suberkite į dubenį su žalumynais. Pagardinkite druska, pipirais, užpilkite kefyru ir grietine. Gerai išmaišykite. Patiekite su karštomis bulvėmis arba rugine duona. Išbandykite kitus šaltibarščių receptus.

Pienių sirupas (medus)

Reikės:

  • 300 g pienių žiedų
  • 1 kg cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 l vandens

Gaminimas:

Žiedus nuplaukite, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant silpnos ugnies 20–30 min. Palikite per naktį. Perkoškite, nusunkite žiedlapius, į skystį berkite cukrų, citrinos sultis ir virkite 1–2 val., kol sutirštės. Įdėkite kelis žiedlapius dekoracijai. Supilkite į stiklainius. Sužinokite daugiau apie sirupus.

Liaudies medicina: pienių arbata kepenų sveikatai

Lietuvių liaudies medicinoje pienių šaknų arbata buvo naudojama kepenų ir tulžies pūslės veiklai gerinti. Receptas: 1 šaukštą džiovintų pienių šaknų užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite 10 min. Gerkite 1–2 kartus per dieną. Tyrimai patvirtina, kad pienės skatina tulžies išsiskyrimą ir mažina kepenų uždegimą.

Tradicinis patiekalas: pienių kava

Lietuvoje XIX a. pienių šaknų kava buvo populiari alternatyva tikrajai kavai. Receptas: Pavasarį ar rudenį išrautas šaknis nuplaukite, nušveiskite, supjaustykite ir džiovinkite 40 °C orkaitėje. Paskrudinkite keptuvėje, sumalkite kavamale. 1 šaukštelį miltelių užpilkite 200 ml karšto vandens. Daugiau apie alternatyvią kavą.

Ką manote apie pienių panaudojimą virtuvėje? Pasidalykite savo receptais komentaruose ir atraskite naujus skonius! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir mėgaukitės gamtos vaizdais!

Autorius: Paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 20:24, 2025-05-15
Ką manote apie pienių panaudojimą virtuvėje? Pasidalykite savo receptais komentaruose ir atraskite naujus skonius! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir mėgaukitės gamtos vaizdais!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-31 laikas 10:52 Receptai Šaltalankių Uogienė: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai

Šaltalankių uogienė – sveikas desertas, turtingas vitaminu C ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti skanią uogienę ir stiprinti sveikatą! Šiame straipsnyje aptarsime šaltalankių uogienės naudą sveikatai, jos kalori...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 10:24 Receptai Slyvų Uogienė su Vanilės Ankštimis: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai
Slyvų uogienė su vanilės ankštimis – skanus ir maistingas desertas, turtingas skaidulomis ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti sveiką uogienę ir išvengti ligų! Šiame straipsnyje aptarsime slyvų uogienės naudą sveikatai, j...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 09:57 Receptai Obuolių ir Moliūgų Uogienė: Skonis, Nauda ir Sveikatos Paslaptys

Obuolių ir moliūgų uogienė – sveikas rudens skanėstas! Sužinokite jos naudą, kalorijas, kaip išvengti ligų ir paruošti tobulą receptą. Šiame straipsnyje atskleisime, kokia šios uogienės nauda, kaip organizmas įsisavina jo...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 12:58 Kaip išgyventi netikėtus santykių testus: Psichologiniai patarimai ir pamokos iš tikros istorijos
Kodėl žmonės tikrina vienas kitą? Kaip reaguoti, kai romantika susiduria su nepatogiomis situacijomis? Šiame straipsnyje nagrinėsime psichologinius šios istorijos aspektus, įvertinsime, ar tokie „testai“ pagrįsti, ir pateiksime praktinius patarimus, ...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 12:38 Kaip mažas gerumo gestas keičia gyvenimus: Psichologiniai patarimai ir pamokos iš tikros istorijos
Šiame straipsnyje nagrinėsime psichologinius šios situacijos aspektus, įvertinsime, ar toks elgesys yra pagrįstas, ir pateiksime praktinius patarimus, kaip elgtis panašiose situacijose. Pasiruoškite įkvepiančiai kelionei, kuri primins, kad net mažiau...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:52 Švedija: Paaugliai, turintys migrantų kilmę, surengė granatos ataką prieš šeimos namą, buvo iškart paleisti ir nebus nubausti
Du 14-mečiai berniukai, turintys migrantų kilmę, buvo suimti už granatos ataką prieš šeimos vilą, kurioje tuo metu buvo šeima ir vaikai, Eskilstunoje balandžio mėnesį, tačiau dėl savo amžiaus jie buvo iškart paleisti. Jie buvo nuteisti už granatos at...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:31 Vokietijos turistė, atostogavusi Italijoje, buvo kelis kartus subadyta Chioggia mieste, kai vedė savo šunį
Vokietijos moteris iš Bavarijos gydoma intensyviosios terapijos skyriuje po to, kai pirmadienio vakarą buvo kelis kartus subadyta Sottomarina di Chioggia mieste, netoli Venecijos.

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:22 Vokietijoje gyvenantys siriečiai broliai, kurie dėl 15 eurų sąskaitos išdaužė ledainę ir sužeidė šešis žmones, buvo paleisti
„Nors kai kurie norėjo sulaikyti šiuos vyrus, be teisinio pagrindo sulaikyti tai padaryti neįmanoma“, – sakė policijos atstovas spaudai.

Skaityti daugiau