- 2025-05-15
- 0.0 Reitingas
- 134 Peržiūros
- 1 komentaras
Įvadas: Pavasarį pievose sužibusios pienės – ne tik gražus gamtos reginys, bet ir tikras sveikatos bei kulinarinių atradimų šaltinis. Šis straipsnis atskleis pienių naudą, tradicinius ir modernius receptus, liaudies medicinos paslaptis bei įdomius faktus, susijusius su šiuo augalu. Sužinokite, kaip pienės gali praturtinti jūsų virtuvę ir gyvenimą!
Pienių nauda: kodėl jos vadinamos gyvybės eliksyru?
Pienės (lot. Taraxacum officinale) nuo seno vertinamos dėl savo unikalių savybių. Jau viduramžių mokslininkas Avicena gyrė šį augalą už gydomąją galią. Pienėse gausu vitaminų (A, C, K), mineralų (geležies, kalcio, magnio) ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su uždegimais. Medicininiai tyrimai rodo, kad pienės gali padėti reguliuoti kepenų veiklą, skatinti virškinimą ir net mažinti cholesterolio kiekį.
Prancūzijoje, Austrijoje, Japonijoje ir kitose šalyse pienės auginamos specialiuose ūkiuose, o Lietuvoje jos dažnai laikomos piktžolėmis. Tačiau išmintingi sodininkai ir kulinarai žino, kad pienių lapai, žiedai ir šaknys – tikras lobis virtuvėje.
Įdomus faktas: pienių sąmokslo teorija Lietuvoje
Lietuvoje sklando sąmokslo teorija, kad pienės buvo tyčia „ demonizuotos“ kaip piktžolės sovietmečiu, siekiant skatinti chemikalų naudojimą žemės ūkyje. Nors įrodymų trūksta, šis mitas atspindi pienių kultūrinę reikšmę – mūsų protėviai jas naudojo ir maistui, ir medicinai. Pavyzdžiui, XIX a. lietuviai iš pienių šaknų gamindavo kavą, kuri buvo populiari kaimuose, ypač sunkmečiu.
Kulinariniai šedevrai iš pienių
Pienės – universalus ingredientas. Jų lapai puikiai tinka salotoms, žiedai – sirupams ir vynui, o šaknys – kavai ar net pyragams. Štai keli receptai, kurie nustebins net išrankiausius gurmanus.
Saulėtos pienių salotos
Reikės:
- 100 g pienių lapų ir žiedų
- 7 graikiškų riešutų
- Žiupsnelio petražolių
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
Nuplaukite pienių lapus, žiedus ir petražoles, susmulkinkite. Riešutus sutraiškykite, sumaišykite su žalumynais, pagardinkite druska ir aliejumi. Patiekite kaip gaivų garnyrą prie mėsos ar žuvies. Daugiau salotų idėjų.
Pienių šaltibarščiai
Reikės:
- Saujos pienių lapų ir žiedų
- Saujos dilgėlių
- Saujos garšvų
- Ryšelio petražolių
- Svogūnų laiškų
- 2 kietai virtų kiaušinių
- 1 svogūno
- 1 stiklinės kefyro
- 1 šaukšto grietinės
- Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Žalumynus nuplaukite ir susmulkinkite. Kiaušinius ir svogūną supjaustykite, suberkite į dubenį su žalumynais. Pagardinkite druska, pipirais, užpilkite kefyru ir grietine. Gerai išmaišykite. Patiekite su karštomis bulvėmis arba rugine duona. Išbandykite kitus šaltibarščių receptus.
Pienių sirupas (medus)
Reikės:
- 300 g pienių žiedų
- 1 kg cukraus
- 1 citrinos sulčių
- 1 l vandens
Gaminimas:
Žiedus nuplaukite, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant silpnos ugnies 20–30 min. Palikite per naktį. Perkoškite, nusunkite žiedlapius, į skystį berkite cukrų, citrinos sultis ir virkite 1–2 val., kol sutirštės. Įdėkite kelis žiedlapius dekoracijai. Supilkite į stiklainius. Sužinokite daugiau apie sirupus.
Liaudies medicina: pienių arbata kepenų sveikatai
Lietuvių liaudies medicinoje pienių šaknų arbata buvo naudojama kepenų ir tulžies pūslės veiklai gerinti. Receptas: 1 šaukštą džiovintų pienių šaknų užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite 10 min. Gerkite 1–2 kartus per dieną. Tyrimai patvirtina, kad pienės skatina tulžies išsiskyrimą ir mažina kepenų uždegimą.
Tradicinis patiekalas: pienių kava
Lietuvoje XIX a. pienių šaknų kava buvo populiari alternatyva tikrajai kavai. Receptas: Pavasarį ar rudenį išrautas šaknis nuplaukite, nušveiskite, supjaustykite ir džiovinkite 40 °C orkaitėje. Paskrudinkite keptuvėje, sumalkite kavamale. 1 šaukštelį miltelių užpilkite 200 ml karšto vandens. Daugiau apie alternatyvią kavą.
Ką manote apie pienių panaudojimą virtuvėje? Pasidalykite savo receptais komentaruose ir atraskite naujus skonius! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir mėgaukitės gamtos vaizdais!
Autorius: Paranormal.lt
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau