Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Liepos » 16

Žemaitiški Blynai su Vištiena ir Sūriu: Tradicinis Receptas ir Patarimai

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu ant lėkštės

Įvadas į Žemaitiškų Blynų Pasaulį

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu – tai ne tik maistas, bet ir dalis Lietuvos kulinarinio paveldo, kuris atspindi Žemaitijos regiono tradicijas ir meilę sočiam, naminiam maistui. Šis patiekalas, pagamintas iš virtų bulvių, sultingos vištienos ir burnoje tirpstančio sūrio, yra tikras skonių šedevras, kuris sušildo širdį ir skrandį. Nesvarbu, ar ruošiate pietus šeimai, ar ieškote idėjų šventiniam stalui, šis receptas taps jūsų virtuvės favoritu. Ieškokite daugiau žemaitiškų receptų ir atraskite šio patiekalo variacijas!

Kodėl Žemaitiški Blynai Tokie Ypatingi?

Žemaitiški blynai išsiskiria savo paprastumu ir universalumu. Bulvės, kaip pagrindinis ingredientas, suteikia patiekalui sodrumo, o vištiena ir sūris prideda turtingo skonio. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, todėl kiekvienas šeimos narys gali pridėti savo unikalią prieskonio natą. Be to, šis patiekalas yra puikus būdas panaudoti likučius – ar tai būtų virtos bulvės, ar kepta vištiena. Pagal LithuanianFood.lt, žemaitiški blynai yra vienas populiariausių tradicinių patiekalų, kuris atspindi Lietuvos kaimo kultūrą.

Ingredientai Žemaitiškiems Blynams

Norint paruošti autentiškus žemaitiškus blynus, svarbu pasirinkti kokybiškus ingredientus. Štai ką jums reikės:

  • Virtos bulvės: 8 vnt. (vidutinio dydžio)
  • Virta vištiena: 150 g (smulkinta)
  • Fermentinis sūris: 100 g (arba daugiau, pagal skonį)
  • Sviestas: 150 g (įdarui ir padažui)
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Grietinė: ½ stiklinės
  • Svogūnas: 1 vnt. (smulkiai pjaustytas)
  • Krakmolas: 3 valg. šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Džiovintos žolelės: petražolės, krapai
  • Barstiniai (paniruotė): truputis
  • Aliejus: kepimui

Patarimas: Norėdami sutaupyti laiko, galite naudoti virtą vištieną iš vakarykštės vakarienės arba likučius iš keptos vištienos. Taip pat galite eksperimentuoti su sūriais – mocarela ar čederis puikiai tinka!

Ingredientų Alternatyvos ir Variacijos

Jei neturite visų ingredientų ar norite patiekalą pritaikyti savo skoniui, štai keletas alternatyvų:

  • Sūris: Vietoje fermentinio sūrio naudokite kietąjį sūrį, pvz., parmezaną, arba kreminę mocarelą.
  • Vištiena: Pakeiskite virtą vištieną kepta kalakutiena arba net malta mėsa, kaip darė vienas iš mūsų skaitytojų!
  • Krakmolas: Kukurūzų krakmolas yra puiki alternatyva bulvių krakmolui.
  • Grietinė: Graikiškas jogurtas suteiks lengvesnį poskonį.
  • Sviestas: Kokosų aliejus arba ghee sviestas puikiai tinka kepimui.

Eksperimentuokite su ingredientais ir atraskite savo tobulą skonį! Daugiau idėjų rasite mūsų receptų paieškoje.

Žingsnis po Žingsnio: Kaip Paruošti Žemaitiškus Blynus

  1. Paruoškite bulves: Bulves išvirkite su lupena, kad išsaugotumėte jų maistingumą. Nulupkite ir sumalkite dar šiltas – taip tešla bus elastingesnė.
  2. Gaminkite tešlą: Į sumaltas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite krakmolo ir druskos. Gerai išminkykite, kol tešla taps vientisa.
  3. Ruoškite įdarą: Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite jį svieste iki auksinės spalvos. Sumalkite virtą vištieną, įberkite druskos, pipirų ir įtarkuokite sūrį. Sumaišykite su keptais svogūnais.
  4. Formuokite blynus: Iš bulvių tešlos suformuokite plokščius blynus, į jų vidų dėkite įdaro (nepagailėkite!). Uždarykite tešlą, suformuodami norimą blyno formą.
  5. Kepkite: Apvoliokite blynus barstiniuose ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  6. Padažas: Išlydykite sviestą, įpilkite grietinės, įberkite džiovintų žolelių ir druskos. Šildykite, kol padažas taps vientisas.
  7. Patiekite: Patiekite blynus karštus su grietinės padažu – tikras skanumėlis!

Gaminimo Patarimai ir Gudrybės

Kad jūsų žemaitiški blynai būtų tobuli, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Virkite bulves su lupena, kad jos išlaikytų daugiau maistinių medžiagų ir skonio.
  • Ruoškite įdarą iš anksto, kad jis spėtų atvėsti – taip bus lengviau formuoti blynus.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynai tolygiai iškeptų ir neprisviltų.
  • Eksperimentuokite su žolelėmis – krapai ir petražolės yra tradiciniai, bet bazilikas ar čiobreliai gali pridėti naujų skonio natų.

Pagal BBC Good Food, blynų kepimo paslaptis slypi tolygioje keptuvės temperatūroje ir kokybiškuose ingredientuose.

Kodėl Šis Patiekalas Toks Populiarus?

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik skanūs, bet ir emociškai artimi daugeliui lietuvių. Jie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šiltus šeimos susibūrimus. Socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip Instagram, šie blynai dažnai dalijamasi kaip nostalgiškas patiekalas, kuris sujungia kartas. Be to, jų universalumas leidžia pritaikyti receptą pagal skirtingus skonius ir mitybos įpročius.

Kaip Patiekti ir Su Kuo Derinti?

Žemaitiški blynai puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis. Patiekite juos su grietinės padažu, šviežiomis daržovėmis ar lengvomis salotomis. Norint šventinio akcento, galite pridėti šiek tiek rūkyto kumpio ar šviežių žolelių. Puikus gėrimų pasirinkimas – naminis obuolių sultys arba lengvas žolelių arbatos puodelis. Daugiau patiekimo idėjų rasite mūsų tinklalapyje.

Išbandykite ir Jūs!

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik maistas, bet ir būdas prisiliesti prie Lietuvos kulinarinio paveldo. Išbandykite šį receptą, pasidalinkite savo rezultatais ir sukurkite naujas tradicijas savo virtuvėje!

Autoriaus komentaras: Ačiū, kad išbandėte šį nuostabų žemaitiškų blynų receptą! Tikiu, kad jis sušildys jūsų širdis ir virtuvę. Pasidalinkite savo patirtimi komentaruose arba mūsų skelbimų skiltyje! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai, kur rasite vaizdo įrašų apie gamtą ir maistą. Jei norite skelbti savo receptus ar ieškoti įkvėpimo, apsilankykite mūsų tinklaraštyje!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 11:18 Kaip skyrybos keičia vyrus: stipresnis, atsargesnis ar vienišas?
Skyrybos vyrams – stiprus emocinis smūgis, kuris dažnai paverčia juos atsargesniais, analitiškesniais ir net pasirengusiais sąmoningai rinktis vienatvę. Sužinokite, kodėl vyrai po išdavystės ir skyrybų retai nešiojasi neapykantą buvusiajai, tampa žym...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 10:04 Kalėdinis kaktusas: priežiūra namuose ir žydėjimo paslaptys
Kalėdinis kaktusas (Schlumbergera truncata) – populiarus kalėdinis kambarinis augalas, žydintis būtent žiemos švenčių metu. Sužinokite visas priežiūros taisykles: tinkamą laistymą, šviesos ir tamsos režimą, kaip priversti žydėti tiksliai per Kalėdas,...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:43 Po 25 metų jis pasakė „Man labai gaila“: ar melas dėl nėštumo išgelbėjo, ar sugriovė šeimą?
Po 25 metų santuokos vyras prisipažino niekada visiškai nepaleidęs buvusiosios ir visą laiką jautęs kaltę. Moteris jaunystėje melavo apie nėštumą, kad jį išlaikytų. Dabar abu atsidūrė aklavietėje. Tikra istorija ar pramanas? Šis tekstas pastarosiomis...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:25 Paveldėtas butas tapo laisve: kodėl žmona paliko vyrą be scenų

Tikra skaitytojo istorija sukrėtė tūkstančius: žmona paveldėjo butą ir tyliai išėjo iš šeimos – ne pas kitą vyrą, o tiesiog pas save. Kodėl moterys palieka ne piktai, o ramiai? Ar tai tik pramanas, ar tikrovė, kurią daugelis atpažįsta savo s...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:13 Sūnaus vestuvėse mane pasodino pačiame gale – tikra skaudi istorija, kuri sukrėtė tūkstančius
Skaudi istorija apie motiną, kurią sūnus pasodino vestuvių salės gale kaip svetimą. Netrukus paaiškėjo, kad šalia sėdi jos praeities meilė – milijonierius, kuris ką tik nupirko pastatą, kuriame dirba sūnus. Vakaras baigėsi skandalu, netektu darbu ir ...

Skaityti daugiau