Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Liepos » 16

Žemaitiški Blynai su Vištiena ir Sūriu: Tradicinis Receptas ir Patarimai

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu ant lėkštės

Įvadas į Žemaitiškų Blynų Pasaulį

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu – tai ne tik maistas, bet ir dalis Lietuvos kulinarinio paveldo, kuris atspindi Žemaitijos regiono tradicijas ir meilę sočiam, naminiam maistui. Šis patiekalas, pagamintas iš virtų bulvių, sultingos vištienos ir burnoje tirpstančio sūrio, yra tikras skonių šedevras, kuris sušildo širdį ir skrandį. Nesvarbu, ar ruošiate pietus šeimai, ar ieškote idėjų šventiniam stalui, šis receptas taps jūsų virtuvės favoritu. Ieškokite daugiau žemaitiškų receptų ir atraskite šio patiekalo variacijas!

Kodėl Žemaitiški Blynai Tokie Ypatingi?

Žemaitiški blynai išsiskiria savo paprastumu ir universalumu. Bulvės, kaip pagrindinis ingredientas, suteikia patiekalui sodrumo, o vištiena ir sūris prideda turtingo skonio. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, todėl kiekvienas šeimos narys gali pridėti savo unikalią prieskonio natą. Be to, šis patiekalas yra puikus būdas panaudoti likučius – ar tai būtų virtos bulvės, ar kepta vištiena. Pagal LithuanianFood.lt, žemaitiški blynai yra vienas populiariausių tradicinių patiekalų, kuris atspindi Lietuvos kaimo kultūrą.

Ingredientai Žemaitiškiems Blynams

Norint paruošti autentiškus žemaitiškus blynus, svarbu pasirinkti kokybiškus ingredientus. Štai ką jums reikės:

  • Virtos bulvės: 8 vnt. (vidutinio dydžio)
  • Virta vištiena: 150 g (smulkinta)
  • Fermentinis sūris: 100 g (arba daugiau, pagal skonį)
  • Sviestas: 150 g (įdarui ir padažui)
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Grietinė: ½ stiklinės
  • Svogūnas: 1 vnt. (smulkiai pjaustytas)
  • Krakmolas: 3 valg. šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Džiovintos žolelės: petražolės, krapai
  • Barstiniai (paniruotė): truputis
  • Aliejus: kepimui

Patarimas: Norėdami sutaupyti laiko, galite naudoti virtą vištieną iš vakarykštės vakarienės arba likučius iš keptos vištienos. Taip pat galite eksperimentuoti su sūriais – mocarela ar čederis puikiai tinka!

Ingredientų Alternatyvos ir Variacijos

Jei neturite visų ingredientų ar norite patiekalą pritaikyti savo skoniui, štai keletas alternatyvų:

  • Sūris: Vietoje fermentinio sūrio naudokite kietąjį sūrį, pvz., parmezaną, arba kreminę mocarelą.
  • Vištiena: Pakeiskite virtą vištieną kepta kalakutiena arba net malta mėsa, kaip darė vienas iš mūsų skaitytojų!
  • Krakmolas: Kukurūzų krakmolas yra puiki alternatyva bulvių krakmolui.
  • Grietinė: Graikiškas jogurtas suteiks lengvesnį poskonį.
  • Sviestas: Kokosų aliejus arba ghee sviestas puikiai tinka kepimui.

Eksperimentuokite su ingredientais ir atraskite savo tobulą skonį! Daugiau idėjų rasite mūsų receptų paieškoje.

Žingsnis po Žingsnio: Kaip Paruošti Žemaitiškus Blynus

  1. Paruoškite bulves: Bulves išvirkite su lupena, kad išsaugotumėte jų maistingumą. Nulupkite ir sumalkite dar šiltas – taip tešla bus elastingesnė.
  2. Gaminkite tešlą: Į sumaltas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite krakmolo ir druskos. Gerai išminkykite, kol tešla taps vientisa.
  3. Ruoškite įdarą: Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite jį svieste iki auksinės spalvos. Sumalkite virtą vištieną, įberkite druskos, pipirų ir įtarkuokite sūrį. Sumaišykite su keptais svogūnais.
  4. Formuokite blynus: Iš bulvių tešlos suformuokite plokščius blynus, į jų vidų dėkite įdaro (nepagailėkite!). Uždarykite tešlą, suformuodami norimą blyno formą.
  5. Kepkite: Apvoliokite blynus barstiniuose ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  6. Padažas: Išlydykite sviestą, įpilkite grietinės, įberkite džiovintų žolelių ir druskos. Šildykite, kol padažas taps vientisas.
  7. Patiekite: Patiekite blynus karštus su grietinės padažu – tikras skanumėlis!

Gaminimo Patarimai ir Gudrybės

Kad jūsų žemaitiški blynai būtų tobuli, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Virkite bulves su lupena, kad jos išlaikytų daugiau maistinių medžiagų ir skonio.
  • Ruoškite įdarą iš anksto, kad jis spėtų atvėsti – taip bus lengviau formuoti blynus.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynai tolygiai iškeptų ir neprisviltų.
  • Eksperimentuokite su žolelėmis – krapai ir petražolės yra tradiciniai, bet bazilikas ar čiobreliai gali pridėti naujų skonio natų.

Pagal BBC Good Food, blynų kepimo paslaptis slypi tolygioje keptuvės temperatūroje ir kokybiškuose ingredientuose.

Kodėl Šis Patiekalas Toks Populiarus?

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik skanūs, bet ir emociškai artimi daugeliui lietuvių. Jie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šiltus šeimos susibūrimus. Socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip Instagram, šie blynai dažnai dalijamasi kaip nostalgiškas patiekalas, kuris sujungia kartas. Be to, jų universalumas leidžia pritaikyti receptą pagal skirtingus skonius ir mitybos įpročius.

Kaip Patiekti ir Su Kuo Derinti?

Žemaitiški blynai puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis. Patiekite juos su grietinės padažu, šviežiomis daržovėmis ar lengvomis salotomis. Norint šventinio akcento, galite pridėti šiek tiek rūkyto kumpio ar šviežių žolelių. Puikus gėrimų pasirinkimas – naminis obuolių sultys arba lengvas žolelių arbatos puodelis. Daugiau patiekimo idėjų rasite mūsų tinklalapyje.

Išbandykite ir Jūs!

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik maistas, bet ir būdas prisiliesti prie Lietuvos kulinarinio paveldo. Išbandykite šį receptą, pasidalinkite savo rezultatais ir sukurkite naujas tradicijas savo virtuvėje!

Autoriaus komentaras: Ačiū, kad išbandėte šį nuostabų žemaitiškų blynų receptą! Tikiu, kad jis sušildys jūsų širdis ir virtuvę. Pasidalinkite savo patirtimi komentaruose arba mūsų skelbimų skiltyje! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai, kur rasite vaizdo įrašų apie gamtą ir maistą. Jei norite skelbti savo receptus ar ieškoti įkvėpimo, apsilankykite mūsų tinklaraštyje!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau