Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Liepos » 16

Žemaitiški Blynai su Vištiena ir Sūriu: Tradicinis Receptas ir Patarimai

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu ant lėkštės

Įvadas į Žemaitiškų Blynų Pasaulį

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu – tai ne tik maistas, bet ir dalis Lietuvos kulinarinio paveldo, kuris atspindi Žemaitijos regiono tradicijas ir meilę sočiam, naminiam maistui. Šis patiekalas, pagamintas iš virtų bulvių, sultingos vištienos ir burnoje tirpstančio sūrio, yra tikras skonių šedevras, kuris sušildo širdį ir skrandį. Nesvarbu, ar ruošiate pietus šeimai, ar ieškote idėjų šventiniam stalui, šis receptas taps jūsų virtuvės favoritu. Ieškokite daugiau žemaitiškų receptų ir atraskite šio patiekalo variacijas!

Kodėl Žemaitiški Blynai Tokie Ypatingi?

Žemaitiški blynai išsiskiria savo paprastumu ir universalumu. Bulvės, kaip pagrindinis ingredientas, suteikia patiekalui sodrumo, o vištiena ir sūris prideda turtingo skonio. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, todėl kiekvienas šeimos narys gali pridėti savo unikalią prieskonio natą. Be to, šis patiekalas yra puikus būdas panaudoti likučius – ar tai būtų virtos bulvės, ar kepta vištiena. Pagal LithuanianFood.lt, žemaitiški blynai yra vienas populiariausių tradicinių patiekalų, kuris atspindi Lietuvos kaimo kultūrą.

Ingredientai Žemaitiškiems Blynams

Norint paruošti autentiškus žemaitiškus blynus, svarbu pasirinkti kokybiškus ingredientus. Štai ką jums reikės:

  • Virtos bulvės: 8 vnt. (vidutinio dydžio)
  • Virta vištiena: 150 g (smulkinta)
  • Fermentinis sūris: 100 g (arba daugiau, pagal skonį)
  • Sviestas: 150 g (įdarui ir padažui)
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Grietinė: ½ stiklinės
  • Svogūnas: 1 vnt. (smulkiai pjaustytas)
  • Krakmolas: 3 valg. šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Džiovintos žolelės: petražolės, krapai
  • Barstiniai (paniruotė): truputis
  • Aliejus: kepimui

Patarimas: Norėdami sutaupyti laiko, galite naudoti virtą vištieną iš vakarykštės vakarienės arba likučius iš keptos vištienos. Taip pat galite eksperimentuoti su sūriais – mocarela ar čederis puikiai tinka!

Ingredientų Alternatyvos ir Variacijos

Jei neturite visų ingredientų ar norite patiekalą pritaikyti savo skoniui, štai keletas alternatyvų:

  • Sūris: Vietoje fermentinio sūrio naudokite kietąjį sūrį, pvz., parmezaną, arba kreminę mocarelą.
  • Vištiena: Pakeiskite virtą vištieną kepta kalakutiena arba net malta mėsa, kaip darė vienas iš mūsų skaitytojų!
  • Krakmolas: Kukurūzų krakmolas yra puiki alternatyva bulvių krakmolui.
  • Grietinė: Graikiškas jogurtas suteiks lengvesnį poskonį.
  • Sviestas: Kokosų aliejus arba ghee sviestas puikiai tinka kepimui.

Eksperimentuokite su ingredientais ir atraskite savo tobulą skonį! Daugiau idėjų rasite mūsų receptų paieškoje.

Žingsnis po Žingsnio: Kaip Paruošti Žemaitiškus Blynus

  1. Paruoškite bulves: Bulves išvirkite su lupena, kad išsaugotumėte jų maistingumą. Nulupkite ir sumalkite dar šiltas – taip tešla bus elastingesnė.
  2. Gaminkite tešlą: Į sumaltas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite krakmolo ir druskos. Gerai išminkykite, kol tešla taps vientisa.
  3. Ruoškite įdarą: Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite jį svieste iki auksinės spalvos. Sumalkite virtą vištieną, įberkite druskos, pipirų ir įtarkuokite sūrį. Sumaišykite su keptais svogūnais.
  4. Formuokite blynus: Iš bulvių tešlos suformuokite plokščius blynus, į jų vidų dėkite įdaro (nepagailėkite!). Uždarykite tešlą, suformuodami norimą blyno formą.
  5. Kepkite: Apvoliokite blynus barstiniuose ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  6. Padažas: Išlydykite sviestą, įpilkite grietinės, įberkite džiovintų žolelių ir druskos. Šildykite, kol padažas taps vientisas.
  7. Patiekite: Patiekite blynus karštus su grietinės padažu – tikras skanumėlis!

Gaminimo Patarimai ir Gudrybės

Kad jūsų žemaitiški blynai būtų tobuli, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Virkite bulves su lupena, kad jos išlaikytų daugiau maistinių medžiagų ir skonio.
  • Ruoškite įdarą iš anksto, kad jis spėtų atvėsti – taip bus lengviau formuoti blynus.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynai tolygiai iškeptų ir neprisviltų.
  • Eksperimentuokite su žolelėmis – krapai ir petražolės yra tradiciniai, bet bazilikas ar čiobreliai gali pridėti naujų skonio natų.

Pagal BBC Good Food, blynų kepimo paslaptis slypi tolygioje keptuvės temperatūroje ir kokybiškuose ingredientuose.

Kodėl Šis Patiekalas Toks Populiarus?

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik skanūs, bet ir emociškai artimi daugeliui lietuvių. Jie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šiltus šeimos susibūrimus. Socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip Instagram, šie blynai dažnai dalijamasi kaip nostalgiškas patiekalas, kuris sujungia kartas. Be to, jų universalumas leidžia pritaikyti receptą pagal skirtingus skonius ir mitybos įpročius.

Kaip Patiekti ir Su Kuo Derinti?

Žemaitiški blynai puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis. Patiekite juos su grietinės padažu, šviežiomis daržovėmis ar lengvomis salotomis. Norint šventinio akcento, galite pridėti šiek tiek rūkyto kumpio ar šviežių žolelių. Puikus gėrimų pasirinkimas – naminis obuolių sultys arba lengvas žolelių arbatos puodelis. Daugiau patiekimo idėjų rasite mūsų tinklalapyje.

Išbandykite ir Jūs!

Žemaitiški blynai su vištiena ir sūriu yra ne tik maistas, bet ir būdas prisiliesti prie Lietuvos kulinarinio paveldo. Išbandykite šį receptą, pasidalinkite savo rezultatais ir sukurkite naujas tradicijas savo virtuvėje!

Autoriaus komentaras: Ačiū, kad išbandėte šį nuostabų žemaitiškų blynų receptą! Tikiu, kad jis sušildys jūsų širdis ir virtuvę. Pasidalinkite savo patirtimi komentaruose arba mūsų skelbimų skiltyje! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai, kur rasite vaizdo įrašų apie gamtą ir maistą. Jei norite skelbti savo receptus ar ieškoti įkvėpimo, apsilankykite mūsų tinklaraštyje!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau