Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Vasario » 04

Kaip rauginti kopūstus?

Kaip rauginti kopūstus?

Raugintuose kopūstuose turi vyrauti rūgšti terpė, kurią nulemia dėl kai kurių mikrobų rūšių gyvensenos susidaranti pieno rūgštis. Keli sveikatai naudingi raugintų kopūstų receptai.

Rauginti kopūstai

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 300 g morkų;

• 1 -2 lauro lapelių;

• po 25 g kmynų ir anyžių sėklų;

• 25 g druskos.

Nuo kopūstų galvų nuimkite viršutinius lapus, išpjaukite griežčius, kopūstus susmulkinkite šiaudeliais. Kelis kopūstų lapus palikite nesmulkintus. Dalį nesmulkintų kopūstų lapų sudėkite ant talpos dugno, ant jų sluoksniais suberkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus, sluoksniuodami su tarkuotų morkų ir druskos mišiniu. Suberkite lauro lapelius, kmynų ir anyžių sėklas.

Pildydami talpas, kiekvieną kopūstų sluoksnį pamuškite ar paspauskite rankomis, nes tai reikalinga pašalinti orą ir kad geriau išsiskirtų sultys. Rauginamus kopūstus uždenkite nesmulkintais kopūstų lapais ir dvigūbai sulenkta marle, apvalia medine lentele ir prispauskite svoriu. Svoris turi sudaryti 10 proc. nuo rauginamų kopūstų svorio. T.y. jei rauginsite 10 kg kopūstų, juos turite prispausti 1 kg svorio. Po kelių valandų rauginami kopūstai nusės, išsiskirs sultys, o po 2 - 3 dienų prasidės rūgimo procesas.

Daugiau skaitykite: 

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Apie įvairių ligų gydymą raugintais kopūstais ir keli raugintų kopūstų receptai

Kaip rauginti kopūstus?

Rauginami kopūstai išlaikys maistines ir gydomąsias savybes, jei jie rūgs 18°C šilumoje. Rauginamus kopūstus reikia kelis kartus per dieną prabadyti lazdele, kad išsiskirtų kopūstus galinčios apkartinti dujos. Dažniausiai rūgimo procesai pasibaigia po 10-15 dienų. Per šį laiką rauginamuose kopūstuose susikaupia apie 1 proc. pieno rūgšties, kuri neleidžia kopūstams sugesti.

Rūgstančius kopūstus reikia nuolat prižiūrėti, nuo paviršiaus nugriebti putas, neleisti daugintis žalingiesiems mikroorganizmams ir susidaryti pelėsiui.

Rauginti kopūstai su burokėliais

  • 1 kg baltagūžių kopūstų;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 20 g krienų šaknų;
  • 20 g petražolių žalumos; 100 g burokėlių;
  • 1 raudonojo saldžiojo pipiro ankšties.

Raugui paruošti reikia:

  • 0,5 litro vandens;
  • 5 g cukraus;
  • 25 g druskos.

Nuvalytas kopūstų galvas supjaustykite į 4 dalis, išpjaukite griežtį, kopūstus sudėkite į emaliuotą indą. Nuvalytus burokėlius sutarkuokite stambia tarka. Česnakus sutrinkite, krienų šaknis ir raudonųjų pipirų ankštis sutarkuokite smulkia tarka, petražoles smulkiai supjaustykite.

Paruoštus produktus suberkite į indą su kopūstais. Į verdantį vandenį suberkite druską ir cukrų, išmaišykite, atvėsinkite, šiuo tirpalu užpilkite kopūstus.

Kopūstus uždenkite apvalia medine lentele, prispauskite svoriu, šiltame kambaryje rauginkite 2-3 dienas, tada savaitei laiko perneškite į vėsią patalpą. Prieš vartojimą raugintus kopūstus galite supjaustyti šiaudeliais, paskaninti aliejumi.

rauginti kopūstai, kopūstai, Maistas, sveikatos patarimai, Mityba

Rauginti kopūstai su moliūgais ir šermukšniais

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 200 g moliūgų;

• 30 g šermukšnių uogų;

• 10 g kmynų sėklų;

• 50-60 g druskos;

• maltų raudonųjų pipirų (pagal skonį).

Nuvalytus kopūstus supjaustykite šiaudeliais. Nuvalytus moliūgus sutarkuokite stambia tarka, šermukšnių uogas 2-3 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje. Sumaišykite kmynų sėklas, druską ir maltus raudonuosius pipirus. Į talpą sluoksniais suberkite kopūstus, moliūgus, šermukšnius ir prieskonių mišinį.

Vėliau kopūstus rauginkite ir laikykite įprastai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 09:36 Miško Maudynės Shinrin-Yoku: 10 Patarimų, Kaip Sumažinti Stresą ir Stiprinti Sveikatą Gamtoje
Miško maudynės arba Shinrin-Yoku – tai japoniška praktika, kai lėtai ir sąmoningai būnate miške, naudodami visus pojūčius. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji mažina stresą, kraujospūdį, stiprina imunitetą ir gerina nuotaiką. Straipsnyje rasite 10 papras...

Skaityti daugiau

2025-11-18 laikas 08:12 Vokietijoje gyvenantis Sirijos migrantas, nuteistas už santuoką su 12-mete mergaite ir jos išžaginimą, susiduria su naujais kaltinimais
24-metis Sirijos pilietis, gyvenantis Vokietijoje, anksčiau nuteistas penkeriems su puse metų nepilnamečių kalėjime už vedybų sudarymą, išprievartavimą ir smurtinį elgesį su 12-mete mergaite, grįžo į Eseno regioninį teismą, kur jam pareikšti nauji ka...

Skaityti daugiau

2025-11-18 laikas 08:05 „Barbariška“ – migrantų centro sargas, gindamas jauną moterį nuo „nusikalstamų organizacijų“, neteko piršto ir buvo sužalotas kirviu
Faysal, naktinis sargas Tulūzoje, lapkričio pradžioje parodė „neįtikėtiną drąsą“, kai susidūrė su vyrų grupe, užsipuolusia 17-metę migrantę, ir prarado pirštą bei patyrė rimtą smūgį į galvą mačete. Pasipiktinęs, jis ketina pateikti skundą departament...

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau