Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Vasario » 4

Kaip rauginti kopūstus?

Kaip rauginti kopūstus?

Raugintuose kopūstuose turi vyrauti rūgšti terpė, kurią nulemia dėl kai kurių mikrobų rūšių gyvensenos susidaranti pieno rūgštis. Keli sveikatai naudingi raugintų kopūstų receptai.

Rauginti kopūstai

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 300 g morkų;

• 1 -2 lauro lapelių;

• po 25 g kmynų ir anyžių sėklų;

• 25 g druskos.

Nuo kopūstų galvų nuimkite viršutinius lapus, išpjaukite griežčius, kopūstus susmulkinkite šiaudeliais. Kelis kopūstų lapus palikite nesmulkintus. Dalį nesmulkintų kopūstų lapų sudėkite ant talpos dugno, ant jų sluoksniais suberkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus, sluoksniuodami su tarkuotų morkų ir druskos mišiniu. Suberkite lauro lapelius, kmynų ir anyžių sėklas.

Pildydami talpas, kiekvieną kopūstų sluoksnį pamuškite ar paspauskite rankomis, nes tai reikalinga pašalinti orą ir kad geriau išsiskirtų sultys. Rauginamus kopūstus uždenkite nesmulkintais kopūstų lapais ir dvigūbai sulenkta marle, apvalia medine lentele ir prispauskite svoriu. Svoris turi sudaryti 10 proc. nuo rauginamų kopūstų svorio. T.y. jei rauginsite 10 kg kopūstų, juos turite prispausti 1 kg svorio. Po kelių valandų rauginami kopūstai nusės, išsiskirs sultys, o po 2 - 3 dienų prasidės rūgimo procesas.

Daugiau skaitykite: 

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Apie įvairių ligų gydymą raugintais kopūstais ir keli raugintų kopūstų receptai

Kaip rauginti kopūstus?

Rauginami kopūstai išlaikys maistines ir gydomąsias savybes, jei jie rūgs 18°C šilumoje. Rauginamus kopūstus reikia kelis kartus per dieną prabadyti lazdele, kad išsiskirtų kopūstus galinčios apkartinti dujos. Dažniausiai rūgimo procesai pasibaigia po 10-15 dienų. Per šį laiką rauginamuose kopūstuose susikaupia apie 1 proc. pieno rūgšties, kuri neleidžia kopūstams sugesti.

Rūgstančius kopūstus reikia nuolat prižiūrėti, nuo paviršiaus nugriebti putas, neleisti daugintis žalingiesiems mikroorganizmams ir susidaryti pelėsiui.

Rauginti kopūstai su burokėliais

  • 1 kg baltagūžių kopūstų;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 20 g krienų šaknų;
  • 20 g petražolių žalumos; 100 g burokėlių;
  • 1 raudonojo saldžiojo pipiro ankšties.

Raugui paruošti reikia:

  • 0,5 litro vandens;
  • 5 g cukraus;
  • 25 g druskos.

Nuvalytas kopūstų galvas supjaustykite į 4 dalis, išpjaukite griežtį, kopūstus sudėkite į emaliuotą indą. Nuvalytus burokėlius sutarkuokite stambia tarka. Česnakus sutrinkite, krienų šaknis ir raudonųjų pipirų ankštis sutarkuokite smulkia tarka, petražoles smulkiai supjaustykite.

Paruoštus produktus suberkite į indą su kopūstais. Į verdantį vandenį suberkite druską ir cukrų, išmaišykite, atvėsinkite, šiuo tirpalu užpilkite kopūstus.

Kopūstus uždenkite apvalia medine lentele, prispauskite svoriu, šiltame kambaryje rauginkite 2-3 dienas, tada savaitei laiko perneškite į vėsią patalpą. Prieš vartojimą raugintus kopūstus galite supjaustyti šiaudeliais, paskaninti aliejumi.

rauginti kopūstai, kopūstai, Maistas, sveikatos patarimai, Mityba

Rauginti kopūstai su moliūgais ir šermukšniais

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 200 g moliūgų;

• 30 g šermukšnių uogų;

• 10 g kmynų sėklų;

• 50-60 g druskos;

• maltų raudonųjų pipirų (pagal skonį).

Nuvalytus kopūstus supjaustykite šiaudeliais. Nuvalytus moliūgus sutarkuokite stambia tarka, šermukšnių uogas 2-3 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje. Sumaišykite kmynų sėklas, druską ir maltus raudonuosius pipirus. Į talpą sluoksniais suberkite kopūstus, moliūgus, šermukšnius ir prieskonių mišinį.

Vėliau kopūstus rauginkite ir laikykite įprastai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
13.11.2024 laikas 20:40 Receptai Skanus morkų pyragas: lengvas receptas pradedantiesiems
Morkų pyragas yra ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas, puikiai tinkantis tiek šventėms, tiek kasdieniam desertui. Šis pyragas, derinantis saldžias morkas ir citrusinius apelsinus, sužavės net išrankiausius skonius. Šiame...

Skaityti daugiau

13.11.2024 laikas 20:29 Receptai Citrininiai sausainiai: skanūs ir gaivūs kepiniai

Citrinos — tai ne tik gaivinantis vaisius, bet ir svarbi Italijos kulinarinės kultūros dalis. Citrininiai sausainiai, šių citrusinių vaisių įkvėpti, tapo mėgstamu skanėstu visame pasaulyje. Šie sausainiai yra puikus pasir...

Skaityti daugiau

07.11.2024 laikas 09:42 Onkologinė Mityba 11.10. Geriausi Liaudiški Maisto Papildai. Paprastasis Varputis - Universalus Gydytojas

Varputis – tai unikalus augalas, kurio gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Nuo šaknų iki viršūnių, šis augalas gali padėti išspręsti daugybę sveikatos problemų: nuo kepenų cirozės ir akmenų inkstuose iki viršk...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau