Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Vasario » 04

Kaip rauginti kopūstus?

Kaip rauginti kopūstus?

Raugintuose kopūstuose turi vyrauti rūgšti terpė, kurią nulemia dėl kai kurių mikrobų rūšių gyvensenos susidaranti pieno rūgštis. Keli sveikatai naudingi raugintų kopūstų receptai.

Rauginti kopūstai

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 300 g morkų;

• 1 -2 lauro lapelių;

• po 25 g kmynų ir anyžių sėklų;

• 25 g druskos.

Nuo kopūstų galvų nuimkite viršutinius lapus, išpjaukite griežčius, kopūstus susmulkinkite šiaudeliais. Kelis kopūstų lapus palikite nesmulkintus. Dalį nesmulkintų kopūstų lapų sudėkite ant talpos dugno, ant jų sluoksniais suberkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus, sluoksniuodami su tarkuotų morkų ir druskos mišiniu. Suberkite lauro lapelius, kmynų ir anyžių sėklas.

Pildydami talpas, kiekvieną kopūstų sluoksnį pamuškite ar paspauskite rankomis, nes tai reikalinga pašalinti orą ir kad geriau išsiskirtų sultys. Rauginamus kopūstus uždenkite nesmulkintais kopūstų lapais ir dvigūbai sulenkta marle, apvalia medine lentele ir prispauskite svoriu. Svoris turi sudaryti 10 proc. nuo rauginamų kopūstų svorio. T.y. jei rauginsite 10 kg kopūstų, juos turite prispausti 1 kg svorio. Po kelių valandų rauginami kopūstai nusės, išsiskirs sultys, o po 2 - 3 dienų prasidės rūgimo procesas.

Daugiau skaitykite: 

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Apie įvairių ligų gydymą raugintais kopūstais ir keli raugintų kopūstų receptai

Kaip rauginti kopūstus?

Rauginami kopūstai išlaikys maistines ir gydomąsias savybes, jei jie rūgs 18°C šilumoje. Rauginamus kopūstus reikia kelis kartus per dieną prabadyti lazdele, kad išsiskirtų kopūstus galinčios apkartinti dujos. Dažniausiai rūgimo procesai pasibaigia po 10-15 dienų. Per šį laiką rauginamuose kopūstuose susikaupia apie 1 proc. pieno rūgšties, kuri neleidžia kopūstams sugesti.

Rūgstančius kopūstus reikia nuolat prižiūrėti, nuo paviršiaus nugriebti putas, neleisti daugintis žalingiesiems mikroorganizmams ir susidaryti pelėsiui.

Rauginti kopūstai su burokėliais

  • 1 kg baltagūžių kopūstų;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 20 g krienų šaknų;
  • 20 g petražolių žalumos; 100 g burokėlių;
  • 1 raudonojo saldžiojo pipiro ankšties.

Raugui paruošti reikia:

  • 0,5 litro vandens;
  • 5 g cukraus;
  • 25 g druskos.

Nuvalytas kopūstų galvas supjaustykite į 4 dalis, išpjaukite griežtį, kopūstus sudėkite į emaliuotą indą. Nuvalytus burokėlius sutarkuokite stambia tarka. Česnakus sutrinkite, krienų šaknis ir raudonųjų pipirų ankštis sutarkuokite smulkia tarka, petražoles smulkiai supjaustykite.

Paruoštus produktus suberkite į indą su kopūstais. Į verdantį vandenį suberkite druską ir cukrų, išmaišykite, atvėsinkite, šiuo tirpalu užpilkite kopūstus.

Kopūstus uždenkite apvalia medine lentele, prispauskite svoriu, šiltame kambaryje rauginkite 2-3 dienas, tada savaitei laiko perneškite į vėsią patalpą. Prieš vartojimą raugintus kopūstus galite supjaustyti šiaudeliais, paskaninti aliejumi.

rauginti kopūstai, kopūstai, Maistas, sveikatos patarimai, Mityba

Rauginti kopūstai su moliūgais ir šermukšniais

• 1 kg baltagūžių kopūstų;

• 200 g moliūgų;

• 30 g šermukšnių uogų;

• 10 g kmynų sėklų;

• 50-60 g druskos;

• maltų raudonųjų pipirų (pagal skonį).

Nuvalytus kopūstus supjaustykite šiaudeliais. Nuvalytus moliūgus sutarkuokite stambia tarka, šermukšnių uogas 2-3 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje. Sumaišykite kmynų sėklas, druską ir maltus raudonuosius pipirus. Į talpą sluoksniais suberkite kopūstus, moliūgus, šermukšnius ir prieskonių mišinį.

Vėliau kopūstus rauginkite ir laikykite įprastai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 08:11 Perlinės kruopos: nauda sveikatai, receptai ir viskas, ką reikia žinoti
Šiame straipsnyje detaliai aptarsime kiekvieną naudą, patarimus, galimą žalą, kaip organizmas įsisavina šias kruopas, ką jos gydo, ir pateiksime naujus receptus bei pavyzdžius iš viso pasaulio. Jei ieškote natūralaus būdo pagerinti savijautą, perlinė...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:55 Kaip Išbalinti Baltas Kojines: Paprasti ir Efektyvūs Būdai Namuose?

Šiame straipsnyje atskleisime, kaip paprastomis namų priemonėmis galite grąžinti kojinėms jų pradinį baltumą. Vandenilio peroksidas, soda, citrinų sultys ir net indų plovimo gelis – tai tik keletas ingredientų, kurie padės jums pasiekti stul...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:43 Kaip Pasigaminti Cinamono Trąšą Vešliam Žydėjimui ir Apsaugai nuo Puvinio?
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip pasigaminti cinamono pagrindo trąšą, kuri ne tik skatina žiedų formavimąsi, bet ir saugo augalus nuo puvinio. Sužinosite, kaip šį natūralų sprendimą naudoja sodininkai visame pasaulyje, ir atrasite naujų idėjų, kai...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:30 Sirijos tėvas liepė sūnui nužudyti seserį dėl garbės, teigia Vokietijos policija
„Padaryk taip, kad atrodytų kaip nelaimingas atsitikimas“. Sūnus sutrukdė Sirijos tėvo planui nužudyti seserį, teigia Vokietijos policija. Vokietijoje, šį kartą Žemutinės Saksonijos mieste Kukshavene, įvyko dar vienas pasipiktinimą keliantis garbės n...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:10 Vokietija: Maroko pilietis be jokios priežasties užpuolė pagyvenusią moterį iš nugaros
Užpuolimas įvyko prie Dortmundo zoologijos sodo ir neturi jokio akivaizdaus motyvo. Dar vienas beprasmis smurto aktas: Maroko migrantas buvo areštuotas už tai, kad be jokios akivaizdžios priežasties smarkiai sumušė pagyvenusią vokiečių moterį Vokieti...

Skaityti daugiau