Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Vasario » 4

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Dar visai neseniai šeimose kopūstų valgydavo vos ne kasdien. Ypač kruopščiai senoliai raugdavo kopūstus, nes juose gausu maistinių medžiagų, kurios padėdavo išgyventi net ir pačiomis šalčiausiomis žiemomis. Seniau buvo įprasta kopūstus pradėti raugti spalio pradžioje.

Archeologiniai akmens ir bronzos amžiaus kasinėjimai liudija, kad kopūstų vartojo dar pirmykščiai žmonės. Senovės Egipte kopūstus žmonės augino dar XV-X amžiuje prieš mūsų erą. Kopūstų valgė ir garsiųjų Egipto piramidžių statytojai. Egipto faraono Ramzio II laikais buvo teigiama, jog kopūstai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

Apie gydomąsias kopūstų savybes vėliau rašė ir garsusis senovės matematikas ir fizikas Pitagoras. Pitagoras tvirtino, jog kopūstai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą, žvalina ir gerina nuotaiką.

Iš raugintų kopūstų galima paruošti daug skanių ir naudingų patiekalų. Tačiau raugintų kopūstų geriausiai ilgai termiškai neapdirbti, nes tada juose pastebimai sumažėja naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Visos naudingosios šviežių kopūstų savybės išlieka raugintuose kopūstuose, jei juos tinkamai paraugsite ir laikysite reikiamomis sąlygomis.

Daugiau skaitykite: 

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Apie įvairių ligų gydymą raugintais kopūstais ir keli raugintų kopūstų receptai

Kaip rauginti kopūstus?

Naudingosios raugintų kopūstų savybės

Tyrimais nustatyta nemažai naudingųjų ir gydomųjų raugintų kopūstų savybių.

• Didina atsparumą žalingajam stresui.

• Organizme aktyvina medžiagų apykaitos procesus.

• Skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

• Skatina ląstelių augimą ir jaunina audinius.

• Organizme reguliuoja riebalų apykaitą, kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį.

• Stiprina raumenis, ypač širdies raumenį.

• Stiprina imuninę sistemą.

• Jaunina jungiamuosius audinius.

kopūstai, rauginti kopūstai, maistas, mityba, sveikata

Rauginti kopūstai - tai ne vien tik vitaminas C

Dažniausiai minėdami naudingąsias raugintų kopūstų savybes pabrėžiame, kad juose gausu vitamino C, kuris padeda organizmui kovoti su infekcinėmis ir virusinėmis ligomis, todėl raugintų kopūstų patariama kiek galima daugiau valgyti peršalimo ligų ir gripo epidemijos metu. Tačiau būtina atminti, kad raugintuose kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir kitų, labai svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų ir vitaminų.

• Raugintuose kopūstuose yra atmintį stiprinančio ir mąstymą gerinančio vitamino B12. Vitaminas Bl2 taip pat gerina nuotaiką, ląsteles geriau aprūpina deguonimi, padeda vystytis kaulų ir raumenų audiniams (ypač, širdies raumeniui).

• Raugintuose kopūstuose gausu vitamino B6, kuris ląsteles geriau aprūpina energija ir galvos smegenyse pagerina medžiagų apykaitą.

• Gausu nikotino rūgšties - vitamino B5, kuri reikalinga normaliai ląstelių veiklai, kad būtų stiprūs nagai.

• Be to, raugintuose kopūstuose gausu kalio, kuris iš organizmo šalina skysčių perteklių, geležies, kuri padeda kvėpuoti ląstelėms ir gerina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, magnio, kuris stiprina raumenis ir normalizuoja širdies veiklą, bei cinko, kuris gerina galvos smegenų darbą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
29.06.2019 laikas 14:15 Receptai – Patiekalai Orkaitėje keptos vištų blauzdelės: majonezo marinatas
Gaminame. Keptos vištų blauzdelės. Orkaitėje keptos vištų blauzdelės receptas. Į dubenėlį dedame majonezą, Dižono garstyčias, išspaustą česnaką, druską bei prieskonius ir užmaišome marinatą. Skanaus.

Skaityti daugiau

05.09.2018 laikas 14:07 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai organizmo valymui

Organizmo valymas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai organizmo valymui, receptai organizmo valymui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, k...

Skaityti daugiau

17.07.2019 laikas 19:49 Receptai – Patiekalai Keptas karpis
Gaminame namuose. Keptas karpis. Karpį išskrodžiame, nuvalome, nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabalėliais. Į gilesnį dubenėlį pilame pieno, beriame druskos, pipirų, išmaišome, sudedame karpio gabaliukus ir paliekame pastov...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau