Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Vasario » 4

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Dar visai neseniai šeimose kopūstų valgydavo vos ne kasdien. Ypač kruopščiai senoliai raugdavo kopūstus, nes juose gausu maistinių medžiagų, kurios padėdavo išgyventi net ir pačiomis šalčiausiomis žiemomis. Seniau buvo įprasta kopūstus pradėti raugti spalio pradžioje.

Archeologiniai akmens ir bronzos amžiaus kasinėjimai liudija, kad kopūstų vartojo dar pirmykščiai žmonės. Senovės Egipte kopūstus žmonės augino dar XV-X amžiuje prieš mūsų erą. Kopūstų valgė ir garsiųjų Egipto piramidžių statytojai. Egipto faraono Ramzio II laikais buvo teigiama, jog kopūstai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

Apie gydomąsias kopūstų savybes vėliau rašė ir garsusis senovės matematikas ir fizikas Pitagoras. Pitagoras tvirtino, jog kopūstai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą, žvalina ir gerina nuotaiką.

Iš raugintų kopūstų galima paruošti daug skanių ir naudingų patiekalų. Tačiau raugintų kopūstų geriausiai ilgai termiškai neapdirbti, nes tada juose pastebimai sumažėja naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Visos naudingosios šviežių kopūstų savybės išlieka raugintuose kopūstuose, jei juos tinkamai paraugsite ir laikysite reikiamomis sąlygomis.

Daugiau skaitykite: 

Apie naudingąsias ir gydomąsias raugintų kopūstų savybes

Apie įvairių ligų gydymą raugintais kopūstais ir keli raugintų kopūstų receptai

Kaip rauginti kopūstus?

Naudingosios raugintų kopūstų savybės

Tyrimais nustatyta nemažai naudingųjų ir gydomųjų raugintų kopūstų savybių.

• Didina atsparumą žalingajam stresui.

• Organizme aktyvina medžiagų apykaitos procesus.

• Skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

• Skatina ląstelių augimą ir jaunina audinius.

• Organizme reguliuoja riebalų apykaitą, kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį.

• Stiprina raumenis, ypač širdies raumenį.

• Stiprina imuninę sistemą.

• Jaunina jungiamuosius audinius.

kopūstai, rauginti kopūstai, maistas, mityba, sveikata

Rauginti kopūstai - tai ne vien tik vitaminas C

Dažniausiai minėdami naudingąsias raugintų kopūstų savybes pabrėžiame, kad juose gausu vitamino C, kuris padeda organizmui kovoti su infekcinėmis ir virusinėmis ligomis, todėl raugintų kopūstų patariama kiek galima daugiau valgyti peršalimo ligų ir gripo epidemijos metu. Tačiau būtina atminti, kad raugintuose kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir kitų, labai svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų ir vitaminų.

• Raugintuose kopūstuose yra atmintį stiprinančio ir mąstymą gerinančio vitamino B12. Vitaminas Bl2 taip pat gerina nuotaiką, ląsteles geriau aprūpina deguonimi, padeda vystytis kaulų ir raumenų audiniams (ypač, širdies raumeniui).

• Raugintuose kopūstuose gausu vitamino B6, kuris ląsteles geriau aprūpina energija ir galvos smegenyse pagerina medžiagų apykaitą.

• Gausu nikotino rūgšties - vitamino B5, kuri reikalinga normaliai ląstelių veiklai, kad būtų stiprūs nagai.

• Be to, raugintuose kopūstuose gausu kalio, kuris iš organizmo šalina skysčių perteklių, geležies, kuri padeda kvėpuoti ląstelėms ir gerina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, magnio, kuris stiprina raumenis ir normalizuoja širdies veiklą, bei cinko, kuris gerina galvos smegenų darbą.

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:53 Naujose JK gairėse teigiama, kad beždžionių raupų atvejų kontaktiniai asmenys turėtų 21 dieną izoliuotis

Remiantis naujausiomis JK vyriausybės gairėmis, artimi beždžionių raupų ligonių kontaktai turėtų būti izoliuoti 21 dieną.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:41 Popiežius tyli, kai Kinijoje ir Honkonge Kinijos KKP areštuoja ir įkalina katalikų lyderius
Popiežius Pranciškus nieko nepasakė apie katalikų lyderių areštus ir įkalinimą Kinijoje ir Honkonge.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:28 Kinijos Vuchano laboratorijoje 2021 m. buvo eksperimentuojama su beždžionių raupais
Praėjusiais metais liūdnai pagarsėjusi Wuhano laboratorija Kinijoje eksperimentavo su beždžionių raupais, o šių metų pradžioje net paskelbė tyrimų ataskaitą tarptautiniame žurnale.

Skaityti daugiau

20.05.2022 laikas 08:06 Receptai | Patiekalai Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su pievagrybiais (video)

Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir dėkite sviestą. Suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir apkepkite 5 minutes. Suberkite cukrų, žiupsnį druskos ir kepkite dar 15 minučių, kol svogūnai susikaramelizuos. Atidėkite į šalį.

...

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:12 Receptai | Patiekalai Konservuotų žirnelių sriuba su mėsos kukuliais
Galima sakyti, kad niekada į mėsos faršą aš nededu šviežio česnako. Iš anksto neapdorotas termiškai, po to kepant arba troškinant patiekalą, jis suteikia (bent jau mano asmenine nuomone) nelabai kokį skonį.

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:05 Receptai | Patiekalai Keptas maskarponės sūrio pyragas su sausainiais ir kondensuotu pienu
Šį keptą maskarponės sūrio pyragą su kondensuotu tikrai pagamins net virtuvėje tik pradedantys naujokai. Šaldytuve atvėsintam desertui dar daugiau gaivos suteiks šviežios uogos - visi smaližiai garantuotai paprašys dar vieno gabaliuko....

Skaityti daugiau