- 2025-06-19
- 0.0 Reitingas
- 39 Peržiūros
- 1 komentarai
Kiekvienais metais Aplinkos darbo grupės (EWG) naujas sąrašas sukelia sąmyšį vaisių ir daržovių skyriuose – šįkart du naujokai, gervuogės ir bulvės, pateko į „Purvinųjų dvyliktuko“ sąrašą, todėl daugelis pirkėjų pradėjo dar kartą peržiūrėti savo pirkinių krepšelius.
The Epoch TImes/Shutterstock
EWG atnaujintame 2025 m. pirkėjų vadove apie pesticidus vaisiuose ir daržovėse™ išskiriami vaisiai ir daržovės, kuriuose labiausiai tikėtina rasti pesticidų likučių.
Nors šie duomenys suteikia naujos informacijos apie pesticidų poveikį, ataskaita skirta informuoti, o ne kelti paniką.
EWG pirkėjų vadovas yra priemonė, padedanti žmonėms išvengti potencialiai kenksmingų cheminių medžiagų vartojimo, teigė EWG vyresnioji mokslininkė Alexa Friedman spaudos pranešime. „Visi turėtų valgyti daugiau vaisių ir daržovių – ekologiškų ar įprastinių.“
„Mano tikslas – paskatinti žmones valgyti daugiau produktų, o ne mažiau“, – elektroniniame laiške „The Epoch Times“ rašė Elizabeth Shaw, registruota dietologė ir keturių knygų apie praktišką, sveiką mitybą autorė, nedalyvavusi tyrime.
Shaw teigia, kad vaisiai ir daržovės – ekologiški ar ne – vis dar yra būtini sveikai mitybai.
Kodėl jie pateko į sąrašą
„Dirty Dozen“ sąraše išskirti vaisiai ir daržovės, kuriuose, remiantis federaliniais duomenimis, yra didžiausias pesticidų likučių kiekis ir įvairovė.
EWG tyrėjai įvertino JAV Žemės ūkio departamento (USDA) atliktų pesticidų likučių tyrimų duomenis, gautus iš daugiau nei 53 000 47 vaisių ir daržovių mėginių.
Šiais metais į sąrašą įtrauktos gervuogės ir bulvės, nes tyrimai parodė, kad jos dažnai užterštos cheminėmis medžiagomis, pvz., cipermetrinu, kurį Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) klasifikuoja kaip galimą kancerogeną žmogui, ir chlorprofamu, daigų inhibitoriumi, uždraustu ES nuo 2019 m.
USDA tyrimai parodė, kad 93 proc. įprastinių gervuogių mėginių buvo pesticidų likučių, vidutiniškai po keturias skirtingas medžiagas viename mėginyje. 90 proc. bulvių mėginių buvo rasta chlorprofamo.
Šie pokyčiai atspindi EWG pesticidų rizikos vertinimą. Pirmą kartą sąraše vertinama ne tik tai, kaip dažnai randami pesticidai ar kokiais kiekiais, bet ir cheminių medžiagų toksiškumas, remiantis saugos ribomis.
„Tai reiškia, kad mes ne tik žymime produktus, kuriuose yra daugiausia pesticidų, bet ir tuos, kurie kelia potencialų pavojų sveikatai“, – spaudos pranešime sakė EWG mokslo bendradarbis Varun Subramaniam.
Į visą 2025 m. sąrašą, sudarytą pagal pesticidų užterštumą ir toksiškumą, įtraukti špinatai, braškės, kopūstai, vynuogės, persikai, vyšnios, nektarinai, kriaušės, obuoliai, gervuogės, mėlynės ir bulvės.
Šie produktai dažnai turi ploną arba akytą odelę, kuri lengviau sugeria pesticidus, ir netgi plovimas gali nepašalinti visų pesticidų likučių. Nulupus odelę galima sumažinti pesticidų poveikį, tačiau kai kurios cheminės medžiagos vis tiek gali likti po odele.
„Švarus penkioliktukas“: saugesni pasirinkimai
Pirkėjams, kurie ieško mažesnės rizikos produktų, EWG taip pat skelbia „Švaraus penkioliktuko“ sąrašą – vaisius ir daržoves, kuriuose yra mažiausias aptinkamų pesticidų likučių kiekis.
Šiais metais į sąrašą įtraukti bananai ir žiediniai kopūstai, kurie prisijungė prie tokių produktų kaip avokadai, ananasai, svogūnai ir papajos.
Šie vaisiai ir daržovės laikomi „švariais“, nes jų stora, nevalgoma odelė arba išoriniai sluoksniai veikia kaip natūralios barjeros, ribojančios pesticidų patekimą į valgomąsias dalis. Žiedinių kopūstų atveju išoriniai lapai, kurie paprastai pašalinami prieš virimą, padeda apsaugoti vidinę galvutę nuo pesticidų, panašiai kaip avokadų ar bananų odelė.
Be to, sąrašą užbaigė šparagai, kopūstai, arbūzai, mangai, morkos, grybai, kiviai ir švieži arba šaldyti saldžiosios kukurūzai bei saldžiosios žirniai.
Beveik 60 procentų „Clean Fifteen“ produktų neturėjo jokių aptinkamų likučių, o tik 16 procentų turėjo du ar daugiau pesticidų.
Bananai yra pagrindinis vaikų mitybos produktas, todėl džiugu matyti juos sąraše, pažymėjo EWG mokslininkai. Mokslo viceprezidentas Alexis Temkin pridūrė: „Žmonėms, norintiems sumažinti pesticidų poveikį, „Clean Fifteen“ sąrašas yra puiki pradžia.“
Ką žinome apie pesticidų keliamą riziką
Tyrimai parodė, kad tam tikri pesticidai yra susiję su įvairiais sveikatos sutrikimais, įskaitant vėžį, hormonų pusiausvyros sutrikimus, vaisingumo problemas ir vaikų vystymosi sutrikimus.
Vaikai gali būti labiau pažeidžiami cheminių medžiagų daromai žalai. 2024 m. tyrimas parodė, kad ankstyvasis poveikis gali turėti įtakos kognityviniam vystymuisi nuo kūdikystės iki paauglystės.
Vis dėlto Shaw įspėja, kad svarbūs yra teisiniai saugos ribiniai dydžiai, o dauguma produktų juos atitinka.
„Aš dirbu su ne pelno siekiančia organizacija „Alliance for Food and Farming“, kuri remia tiek ekologiškų, tiek tradicinių produktų augintojus“, – sakė Shaw. „Daugiau nei 99 proc. USDA ištirtų produktų neviršija EPA nustatytų teisinės saugos ribinių dydžių.“
Ji nurodė JAV Žemės ūkio departamento Pesticidų duomenų programos duomenis, pagal kuriuos kasmet analizuojamas pesticidų likučių kiekis maisto produktuose, ypač kūdikiams ir vaikams skirtuose. Naujausi tyrimai parodė, kad net jei pesticidų likučiai aptinkami, jie beveik visada yra gerokai mažesni nei federalinės saugos ribos.
Protingos pirkimo, saugesni produktai
EWG gidas yra priemonė, o ne taisyklių rinkinys.
„Pirkite tai, ką galite sau leisti, nesvarbu, ar tai ekologiški, ar įprasti produktai, nuplaukite juos ir valgykite“, – sakė Shaw. „Manau, kad svarbu daugiau dėmesio skirti skaičiams ir faktams [apie naudą sveikatai]“.
Ji nurodo didelius tyrimus, kurie rodo, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių, nepriklausomai nuo to, kaip jie auginami, galima žymiai sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Epidemiology & Community Health“, parodė, kad valgant septynias ar daugiau porcijų per dieną, ankstyvos mirties rizika sumažėja 42 proc., o mirtingumas nuo vėžio ir širdies ligų – atitinkamai 25 proc. ir 31 proc.
Recenzuotas tyrimas, paskelbtas žurnale „British Journal of Cancer“, nerado reikšmingo skirtumo tarp vidutinio amžiaus moterų, kurios vartojo ekologiškus maisto produktus, ir tų, kurios vartojo tradiciškai augintus produktus, sergamumo vėžiu.
Jei norite sumažinti pesticidų poveikį, bet nenorite visiškai pereiti prie ekologiškų produktų, ekspertai rekomenduoja keletą paprastų paruošimo veiksmų:
- Nuplaukite visus produktus po tekančiu vandeniu ne trumpiau kaip 15 sekundžių, kad pašalintumėte paviršiaus likučius, nešvarumus ir mikrobus.
- Nuplaukite kietos odos produktus, pvz., bulves ir obuolius, švariu šepetėliu. Kietos odos produktai gali išlaikyti likučius net po paviršiumi – šepetėliu nuplauti galima daugiau nei vien tik nuplaukus.
- Nulupkite arba nupjaukite išorinius lapinių daržovių, pavyzdžiui, kopūstų ar salotų, sluoksnius. Pesticidai labiausiai koncentruojasi išoriniuose lapuose.
- Pamerkti į šiltą vandenį, kad būtų pašalintas nešvarumai, likučiai ir bakterijos. Tai gali būti ypač naudinga produktams su įdubimais ar tekstūruotu paviršiumi, pavyzdžiui, uogoms ar brokoliams.
- Nenaudokite muilo. JAV Maisto ir vaistų administracija bei JAV Žemės ūkio departamento gairės rekomenduoja naudoti tik vandenį. Muilas ir plovikliai nėra patvirtinti naudoti daržovėms ir vaisiams ir gali palikti kenksmingų likučių.
Šie veiksmai padės sumažinti likučių kiekį, taip pat bakterijas ir nešvarumus, kurie gali sukelti ligas.
S. Shaw pagrindinė žinia yra ta, kad daržoves reikia valgyti, o ne atsisakyti.
„Sveikatos vardan jūs padarysite savo kūnui daugiau žalos nei naudos, jei visiškai atsisakysite valgyti vaisių ir daržovių, nes taip atimsite iš organizmo jam reikalingų maistinių medžiagų.“
Autorė: Cara Michelle Miller, „The Epoch Times (pabrėžta mūsų),
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau